Lauantai 26.5.2018

Päätoimittaja haukkui lihankorvikkeet luonnottomiksi – Nyhtökauran valmistaja vastaa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.3.2017 14:04
  • Kuva: Alma Media arkisto / Jenni Gästgivar
    Kuva
    Kasviproteiinituotteet kiinnostavat tällä hetkellä kuluttajia suuresti.
|

Viisi tähteä -ruokalehden päätoimittaja on ottanut blogissaan voimakkaasti kantaa muodikkaita kasviproteiineja sekä lihankorvikkeita vastaan. Eeropekka Rislakki syyttää tuotteita rankasti prosessoiduiksi. Lihankorvikkeiden näkyvimmäksi hitiksi nousseen Nyhtökauran valmistaja sanoo, että asia on päinvastoin.

Rislakki kritisoi kirjoituksessaan, että kasvisvalmisteet vaativat yleensä voimakkaita mausteita, jotta niitä pystyy syömään. Nyhtökauran lisäksi tuttuja lihankorvikkeita ovat muun muassa härkäpapuvalmiste Härkis, mykoproteiinituote Quorn ja maitopohjainen Mifu.

– Esimerkiksi Quorn, joka valmistetaan proteiinimassaksi fermentoimalla ja prosessoimalla glukoosilla, typellä ja mm. vitamiineilla ruokittua Fusarium venenatum -mikrosientä, on yhtä sukulainen sienelle kuin ihminen meduusalle. Rakenteen parantamisen vuoksi se sisältää munanvalkuaista, gluteenia, tärkkelystä sekä sakeuttamiskumeja, ja maun takia keinotekoisia makuaineita, hiivaa ja happoja, ja ulkonäön takia väriaineita, Rislakki kirjoittaa blogissaan.

–Miten tässä on käynyt niin, että rankasti prosessoidusta ruuasta on tullut hyväksyttyä?

Rislakki kyseenalaistaa myös lihankorvikkeiden syömisen eettisen perustan.

– Valinnan perusteena on ekologisuus ja eettisyys. Eettinen on synt_eettinen. Jokin tässä ei täsmää, Rislakki syyttää.

–Valintamme näyttäytyy vain korvaavana versiona kuten siten, että jauheliha korvataan lihan jäljitelmällä: tunnemme itsemme hyväksi ihmiseksi, mutta se estää meitä muutamasta radikaalisti koko elämäntapaamme tai yhteiskunnan rakenteita.

Nyhtökauran takana oleva elintarvikeyhtiö Gold&Green puolustautuu omalta osaltaan Facebookissa. Yhtiön mukaan Nyhtökauran kehittämisen taustalla oli itse asiassa samanlainen huoli prosessoidusta ruuasta.

–Kyllä, meillä oli nimenomaan tämä sama huoli! Monet elintarvikkeet todellakin koostuvat erittäin omituisista ainesosista. Mutta me emme halunneet syöttää lapsillemme kemikaalikaapin sisältöä tai selluloosaa lihan sijaan, päivityksessä sanotaan.

Yhtiö huomauttaa, että Nyhtökauran ainesosat ovat kaura, härkäpapuproteiini, herneproteiini, suola ja öljy.

–Valmistusprosessi on mekaaninen vääntäminen ja paistaminen, eli muistuttaa itse asiassa aika lailla leivän leipomista, yhtiö jatkaa.

Gold&Greenin päivitys näkyy alla:

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

En ole kertaakaan noita ruoan korvikkeita maistanut, joten ei ole hajuakaan miltä ne maistuvat.
Se on kuitenkin ymmärrettävää, että kasveja ei lihankaltaiseksi proteiini tuotteeksi voida ilman melkoista prosessointia muuttaa.

Risto Mikkonen

Hyvä, että keskustellaan. Moni karnivori sanoo syövänsä lihaa mutta todellisuudessa ostaa näitä ns valmistuotteita, joissa liha on vain yksi lukemattomista ainesosista vakuumipakkauksessa. Kasvispuolella tällaisia pikaruokavaihtoehtoja ei ole aikaisemmin ole ollut paljoakaan tarjolla tofun ja tempehin lisäksi. Ne ovat kuitenkin soijavalmisteita kun taas kotimainen vaihtoehto käyttää kotimaisia kauraa ja härkäpapua. Siinä on vissi ero, mikä ei millään koiranleukailulla parane eikä pahene. Ja jos ei ymmärrä niin aina voi siirtyä seuraavaan aiheeseen!

Tauno Halkomäki

"Lehmien ja sikojen pito avaruusaluksessa on aikasten toivotonta ;)"

Yhtä toivotonta kuin ihmisen matkustaa Kuuhun? ;)

Kovasti jo puhutaan ja tutkitaan ihmisen lähettämistä Marsiin. Suomi voisi alkaa tutkia sikojen ja lehmien pitämistä Marsissa. Meillähän on jo kokemusta karjataloudesta karuissa olosuhteissa, (eli niiden takia suurelta osin sisätiloissa), ja avaruusnavetan rakentaminen olisi meille paljon pienempi ponnistus kuin esim. ranskalaisille. Pieni askel ihmiselle, suuri sialle ;)

Nita Hillner

Juusto, viini, makkara, kinkku, jäätelö, jogurtti, viili, paistettu liha jne. ovat prosessoituja elintarvikkeita. Ellemme voi syödä lainkaan prosessoituja elintarvikkeita täytyy pärjätä kypsentämättömällä lihalla, kalalla, jauhoilla ja kasviksilla.

Pauli Smolander

Ei tässä se prosessointi niinkään, mut miksi korvata ihmisen ikiaikainen ravintoaine jollain nyhtökauralla, joka ei ole sama asia, kuin liha. Toivottavasti ei ole seuraukset yhtä hurjat, kuin Puskan rasvattomuusvouhotuksessa. Luonnoton on luonnoton ja aina kompromissi tai jostain hivenaineesta tai muusta tärkeästä vajaa.

Pekka Tiira

Mitähän jos annettaisiin ihmisten itse päättää mitä syövät. Jos joku haluaa syödä soijapihvin tai nyhtökauraa suuren hiilijalanjäljen jättävän naudanlihapihvin sijaan, niin keneltä se on pois lihantuottajien lisäksi? Itse en ole vielä kyseisiä tuotteita maistanut, mutta sekin on kyllä suunnitelmissa.