Tiistai 22.5.2018

Sairaanhoitaja äyskähti 1,66 miljoonaa tienaavalle EK-johtajalle: ”Ahneudella ei rajaa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.3.2017 17:10
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Sairaanhoitaja-tietokirjailija Jan Holmberg huomauttaa blogissaan, että sairaanhoitajat ovat pidentäneet työaikaansa ja menettäneet lomarahojaan. Kuvituskuva.
|

Suomessa on kuluneella viikolla keskusteltu vilkkaasti palkoista Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n puheenjohtajan Veli-Matti Mattilan haastattelun pohjalta. Mattila sanoi viime viikonloppuna, että suomalaisten palkat ovat 10–15 prosenttia liian korkeat. Sairaanhoitaja-tietokirjailija Jan Holmberg pöyristyi kommentista.

Holmberg huomauttaa Tehy-lehden blogissaan, että Helsingin Sanomien mukaan Mattilan oma palkka-ansio oli vuonna 2015 yli 1,66 miljoonaa euroa, eli hän ansaitsi 70 kertaa enemmän kuin keskiverto palkansaaja. Hän huomauttaa, että yritysten nikottelevasta tuottavuudesta ovat vastuussa yritykset, työnantajat ja yritysjohtajat, joihin myös voi käyttää Mattilan tarjoamaa lääkettä.

– Tuottavuutta saadaan, kun leikataan ketterästi johtajien palkkoja, palkkioita, luontaisetuja ja muita tulovirtoja, kun suuryritysten tuottavuus ei näytä nousevan. Esimerkkiä jokainen johtaja voi näyttää leikkaamalla palkkansa kokoaikaisessa työssä olevan suomalaisen tulotasolle. Se oli vuonna 2015 kuukaudessa keskimäärin vajaat 3 000 euroa. Summaan on laskettu peruspalkka, lisät, ylityöt ja luontaisedut, hän kirjoittaa.

–Voi olla, että puolentoista miljoonan vuosituloista luopuessa mielipide äkkiä muuttuisi. Varsinkin, kun jatkossa yksin työpaikalla työehtosopimusta solmiessa vastassa olisi ”maksimaalisesti joustava” miljonääriyritysjohtaja.

Holmberg huomauttaa, että Mattilalta ei herunut kiitosta hoitotyöntekijöille, jotka ovat pidentäneet työaikaansa ja menettäneet lomarahojaan.

– Ahneudella ei näytä olevan rajaa, kun paikallisen sopimisen, työehtojen heikentämisen, tulojen laskemisen ja eläkeiän nostamisen rikkinäinen levy soi miljonäärien edustussaunassa. Pian kolme vuotta on tehty työntekijöiden kanssa nollapalkkaratkaisu hallituksen lyödessä löylyä kiukaalle. Sairaanhoitajana olen alistunut palkkamalttiin.

Holmbergin mukaan Mattilan lääkkeellä työttömyys lisääntyisi ja verotuloja jäisi saamatta, mikä tulisi yhteiskunnalle kalliiksi.

– Suomea ei saada jaloilleen nyysimällä sairaanhoitajan kukkarosta lisäropo valtion ja yritysten kassaan. Että tällaisia kiky-terveisiä ”ylipalkatulta” sairaanhoitajalta sinne yritysjohtajien ja lobbareiden ideariiheen. Tätä voi tietenkin olla vaikea sulattaa, kun ideariihestä maksettava kokouspalkkio voi olla suurempi kuin sairaanhoitajan koko kuukausiansio.

Lue myös:

”Maltillisimmatkin saattavat hermostua” – myrtynyt STTK lupailee hyvin vaikeaa liittokierrosta

”Repivä” ja väärä arvio – TE: Ministeri Orpo harmistui EK:n palkkakommentista

”Päinvastoin on liiankin matalia palkkoja” – KL: Ekonomisti tyrmää EK:n kohupuheen palkoista

SAK:ssa alkaa mennä hermo työnantajien ”moukarointiin” – ”Hyökkäys 2 milj. suomalaista kohtaan”

Yrittäjät: ”Yleinen palkka-ale ei ole ratkaisu”

EK herätti palkkaraivon – Työnantajaksi siirtyneeltä Jungnerilta varoitus

Ay-liike älähti EK:lle: ”Oliko palkkamaltti huono ratkaisu - sai ahneuden kasvamaan”

EK-pomon palkkaheitto suututtaa: ”Sopimusyhteiskuntaa murennetaan nyt pala kerrallaan”

Ville Niinistö ärähtää EK-pomolle: ”Ei tällainen ahneus sovi Suomeen”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Jos Mattila saa pörssiyritysten johtajien palkkoja.
Saa julkisenpuolen sairaanhoitaja kansan maksaman palkan ,veroista.
Palkan tason on päättänyt eduskunta ja kepu,kok hallitukset-03-19.
Kuntien ulkoistamissa terveyspalveluissa taas ulkomaalaiset terveys ja hoivapalveluja tarjoavat pörssiyritykset.

Julkisellapuolella se on ollut poliittinen arvovalinta ,kuinka tärkeänä työtä on pidetty terveydenhuollossa.

Marja-Liisa Kalkela

Mattilan vastuu muiden leivästä,työpaikkojen säilymisestä. Yrityksen tuotoista,osakkeenomistajien rahoista,yrityksen omaisuudesta .On aivan kohtuullinen.
Palkansaaja kun leimaa "kellokorttinsa" ja työpäivä on ohi ,on hänelle aivan sama kaatuuko yritys vai häviääkö rahat.
Yritysjohtajalle ei vapaa-aikanakaan .

Jari Kaisla

Taitaa mennä nyt Marja-Liisalla puurot ja vellit sekaisin. Tavallinen työntekijä on aivan takuuvarmasti kiinnostunut työnsä jatkuvuudesta, sillä useimmat elävät kädestä suuhun. Jos työt loppuvat duunarilta niin leivän tulo pöytään loppuu muutamassa päivässä ja siitä seuraa suurempia ongelmia.

Sen sijaan yritysherroja jotka tienaavat miljoonia ei kiinnosta työntekijöiden lukumäärä tai niiden hyvinvointi vaan duunarit ovat käytännössä heille vain pelkkä taloudellinen rasite voitontavoittelun tiellä, joita tulee heittää pihalle aina kun vain on mahdollista korottaa omaa henkilökohtaista bonusta tai tulotasoa.

Näitä suuren rahan herroja kiinnostaa lopulta vain omien etujen maksimointi ja maallisen omaisuuden vertailu muiden ahneiden kavereidensa kesken. Heille nämä järjettömät palkkiot edustavat lähinnä korkeamman statusarvon saavuttamista muihin kanssaveljiinsä nähden. Mikäli kävisi niin ikävästi, että kaiken voittoa tavoittelevan ahneuden keskellä kävisi niin, että yritys kaatuisi omaan mahdottomuuteensa niin näillä herroilla ei olisi taloudellista hätäpäivää koko loppuelämänään sillä taloudellinen asema olisi jo turvattu rahallisesti. Heille suuryritysten pyörittäminen on käytännössä pelkkää rulettia sillä kustannuksella, että muut maksavat pelaamisen.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #6

Tavalliselle työntekijälle EI pörssiyrityksen osakkeenomistajat maksa palkkioita.
Vaan niille on globaalissa markkintaloudessa johtajille sääntö No:I:
Voittojen maximoiminen osakkeenomistajille.
Ei kai ne muuten rahojaan sijoita pörssiyrityksiin.

Tarja Laakso

Marja-Liisa on siinäkin väärässä, että suuri osa työntekijöistä ei enää leimaa kellokorttiaan, vaan tekee vaikka ympäripyöreitä päiviä hoitaakseen hänelle asetetut tavoitteet. Ja usein sillä palkansaajalla on myös vastuu omasta tehtävästään, riippumatta ulkopuolisista tekijöistä. Hänelle on asetettu tulostavoite, ja hänen on saatava se aikaiseksi, tai työpaikka menee.

Ja sen lisäksi varsin usein työntekijät kantavat aidosti huolta yrityksen menestyksestä, se ei todellakaan ole vain yritysjohtajan huoli - tosin kai se onkin juuri hyvän johtajan merkki, jos saa delegoitua vastuun alaisilleen ja etenkin jos sen saa tehtyä niin, ettei sitä pidetä "määräyksenä" vaan työntekijät ottavat vastuun työstään ihan "automaattisesti". Juu, ja kyllä ne työntekijät siis joutuvat kantamaan oman osansa siitä yrityksen tuotoista, osakkeenomistajien rahoista ja yrityksen omaisuudesta. Ero on vain siinä, ettei näillä työntekijöillä ole valtaa tehdä välttämättä niitä päätöksiä, joilla yritys pidetään pystyssä tai joilla työ pidetään Suomessa jne. He joutuvat näissä suurissa kysymyksissä taipumaan yritysjohdon päätöksiin, vaikka katsoisivatkin että päätökset ovat vääriä. Tosin pätevä yritysjohtaja hakee hyviä ratkaisuja työntekijöiltään, kuuntelee työntekijöidensä asiantuntemusta jne.

Ja jos työntekijät pitävät päätöksiä väärinä, heillä ainoa vaihtoehto on hakea uusi työpaikka, jossa yritysjohto tekee parempia päätöksiä. Ja näin toki moni tekeekin - jos on alalla, jossa töitä riittää tai on niin pätevä itsensä kehuja (joka voi olla oikeaa kehumista mutta usein myös väärää - eli osaa vain myydä itseään hyvin), että löytää sen uuden työpaikan. Tässäkin jälleen kerran voi hyvällä asiantuntemuksella olla osansa, eli ammattitaitoinen henkilöstöhallinto osaa erottaa oikeat asiantuntijat muista itsensä kehujista...

Ja asiantunteva työntekijä saa tulosta aikaiseksi, vähemmällä työllä. Siinä ei silloin siis ratkaise aika, vaan tulos.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #8

Kellokortti oli sarkasmia. Tunnollinen työntekijä tekee ilmaista ylityötä ilman palkkaa. Työpaikalla 15min,½t .Samoin kotona .
Korvaus vapaana .Yritykset säästää n.200 milj/vuodessa ylityökorvauksissa.
Kertoili talouselämä .
Iso summa rahaa ja pois työpaikoista.

Matti Loikkanen

Timo, onko tämä sarkasmia? Varmaan tiedät, että toveri Lenin jo suunniiteli, että teollisuuslaitosten ym laitosten johtahuus pannaan kiertoon. Ts. jokainen työntekija vuorollaan toimisi johtaja ja nauttisi samaa palkkaa kuin muutitkin. Hänen mielstä johtajuus ei vaatinut mitään erikoistaitoja. Mutta Lenin ennätti kuolla ennekuin ehti toteuttaa kaikki ajatuksensa, ja Neuvostoliittokin ennätti kuolla ennen maailmanvallankumous toteutui ja kommunismin kaikki hyvät atteet kuolivat sen mukana.

Kapitalistisessa yhteiskunnassa tietysti on se vaara, että joku mattila rikastuu liikaa ja me muut sitten kadehtimme.

Raimo Tulkki

Onhan se niin että tämän Mattilan ja muidenkin ns.johtajien palkat ja kaikki korvaukset ovat sanoisinko pe....tä koska kuitenkaan mitään niistä eivät saa mukaansa kun siirtyvät tuonne tuonelan ta helvetin portille. Siellä voipi olla sellainen herra vastassa ja sanoa tänne ei mitään asiaa.