Keskiviikko 23.5.2018

Luottoluokittaja varoitti perussuomalaisista - Asiantuntija: ”Ei täysin perusteeton huoli”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.3.2017 09:27
Päivitetty: 
18.3.2017 10:02
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Standard & Poor's toisti Suomen luottoluokituksen.
|

Luottoluokittaja Standard & Poor’s (S&P)  on varoittanut Suomea hallituspuolue perussuomalaisten puheenjohtajan vaihdoksen riskeistä. S&P pelkää, että puheenjohtajan vaihtuminen voi vaarantaa hallitusyhteistyön.

–Puheenjohtajakamppailun tulos voi vaarantaa hallituskoalition vakauden. Tämä puolestaan voi vaarantaa hallituksen kunnianhimoisen uudistusohjelman, luottoluokittaja sanoo katsauksessaan.

Nordean päästrategi Jan von Gerich pitää huolta aiheellisena.

–S&P pelkää,että perussuomalaisten johtajakisa voi pahimmillaan johtaa hallituksen uudistusohjelman kaatumiseen. Ei täysin perusteeton huoli, hän kommentoi Twitterissä.

Von Gerich huomauttaa Twitterissä syntyneessä keskustelussa, että hallituspuolue voi yleensä vaikuttaa luottoluokitukseen vaikuttaviin tekijöihin.

 

Hypon toimitusjohtaja Ari Pauna on von Gerichin kanssa samoilla linjoilla.

–Puheenjohtajaratkaisusta mahdollisesti generoituva hallituskriisi ja riitaisa työmarkkinasyksy tulevat todella kalliiksi kaikille suomalaisille. Rahan hinta nousee valtiolla, yrityksillä, pankeilla ja kotitalouksilla. Epävarmuus ja epäluottamus palaavat kotimarkkinoille. Se on velkaantuvalle maalle, yrityksille ja kotitalouksille huono uutinen. Erityisesti jos myös viitekorotkin lähtevät nousuun ennakoitua nopeammin. Asuntomarkkinoiden hyvä vire saattaa sakata ja asuntotuotantohanat sulkeutua juuri kun tulisi toimia toisin.Asuntomarkkinoiden isojako eli alueellinen eriytyminen syvenee rajusti, hän kommentoi Uudelle Suomelle.

S&P toisti Suomen luottoluokituksen ”AA+” ja vakaat luottoluokitusnäkymät. Se kuitenkin huomautti, että luottoluokitusta voidaan laskea, jos poliittinen epävarmuus vaarantaa hallituksen kaavailemat uudistukset, jos talouskasvuy jää ennakoitua heikommaksi tai julkinen talous kehittyy odotuksia heikommin.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini ilmoitti kaksi viikkoa sitten, ettei pyri uudelle kaudelle puolueen johdossa. Uusi puheenjohtaja valitaan puoluekokouksessa kesäkuussa. Helsingin pormestariehdokas, kokoomuksen Jan Vapaavuori on jo linjannut, ettei kokoomus voi olla hallituksessa, jos Halla-ahosta tulee puheenjohtaja.

Lue myös: Jan Vapaavuori: ”Kokoomus ei voi olla hallituksessa Halla-ahon PS:n kanssa”

Timo Soini vastasi luottoluokittajalle blogissaan lauantaiaamuna. 

–Perussuomalaisia ei kannata aliarvioida. Ei me nyt niin hulluja olla, että avasimme vapaaehtoisesti Smolnan ovet Ville Niinistön ja Paavo Arhinmäen porukoille. Ja samalla talouden tärviölle sekä  Ei, ei, ei-politiikalle, hän sanoi.

Lue lisää: Timo Soini kuittaa luottoluokittajalle: ”Ei me nyt niin hulluja olla”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Aalto

Luottoluokittajat saavat leipänsä riskien arvioinnista. Poliittiset riskit ovat siinä keskeinen elementti. Ajatuskuvio taitaa kulkea suunnilleen seuraavasti. Jos perussuomalaisten puheenjohtavaihdos johtaa hallituksen hajoamiseen, seurauksena voi olla nykyisen opposition suureen ääneen vaatima menojenlisäyspolitiikka. Sen seurauksena Suomen kyky (ja halu) vastata veloistaan saattaa heikentyä. Tämä nostaa lainanantajan riskiä ja synnyttää tarpeen riskipreemoin kasvattamiseen. Sanoisin, että ei tuo riskiskenaario mitenkään tuulesta temmattu ole. Perussuomalaiset ovat siis käytännössä Suomen luottoluokituksen ja sen johdannaisena lainanhoitokulujen tason takuumiehinä.

Marja-Liisa Kalkela

Sinäkö sijoittajana pistäisit rahasi mihin tahansa valtioon ?
esim.P-koreaan ? Olisiko rahasi turvassa? Tuottaisiko se sinulle?
Olisiko yritykset varovaisia siirtämään tehtaitaan maahan ? Luottoluokitus kun ei ole vain rahaa vaan koko valtion vakaus myös poliittisten päätösten takia.
"Melooni,Zorpas,piikki kiinni heti" ,tyyli ei lupaa hyvää sijoittajien rahoille.

Raimo Ilaskivi

Samaaa mieltä. Luokittajan ei tule kannanotoillaan koettaa vaikuttaa minkään maan sisäpolitiikkaan - tässä tapauksessa jonkun puolueen puheenjohtajavaaliin - se arvioi aikanaan tapahtunutta uutta tilannetta. Niin mieluisalta kuin yhden ehdokkaan ulospelaaminen joistakin kenties tuntuu, pidetään ohjakset omissa käsissä. Olisi taustaksi hyvä muistella niitä aikoja, jolloin itänaapuri koetti puuttua jopa presidentinvaaleihin.

Tapani Tuominen

Jaakko Aalto on asiassa ainakin osin oikeassa. Jos hallituksen hajoaminen johtaisi punavihreään vaihtoehtoon, Suomi kaatuisi nopeasti. Ovet olisivat auki jokaiselle nahkasandaali-"insinöörille" joka investoisi vuoden hiusöljyrahansa ihmissalakuljettajien matkaan kohti poloista Suomi -neitoa.

Jukka Mikkola

Perussuomalaisten olo hallituksessa on tärkeää. Näin kansainvälinen luottoluokittaja antaa ymmärtää. On hyvä, että luottoluokittaja on toiminut ”unilukkarina” ja antanut signaalin tässä asiassa. Kansainvälistä luottoluokittajaa ei näytä vaivaavan ”punavihersokeus.” Tälle taudille on ominaista se, että ei kanneta huolta siitä, mistä raha tulee, vaan siitä, mihin raha saadaan menemään. Luottoluokittaja ei näytä haluavan nyt tilannetta, jossa vasemmisto ja vihervasemmisto astuisivat hallitukseen.
Vihreät ovat muuttuneet punavihreiksi, jossa keskeisenä tekijänä on vanha kommunisteilta tuttu ”me vaadimme”. Siinä ei ole sijaa sille, mitkä ovat yhteiskunnan taloudelliset realiteetit. Tämä tulee esille ennen kaikkea liikkeen mamu-politiikassa.

Sampo Terho valitaan suurella toden näköisyydellä puheenjohtajaksi kesällä ja työskentely hallituksessa jatkuu ennalta sovitun hallitusohjelman mukaisesti vaalikauden loppuun. Se tietää vakautta, josta hyötyvät ennen kaikkea asuntovelalliset. Korot pysyvät silloin maltillisina.