Tiistai 22.5.2018

Ay-liike avasi pelin palkankorotuksista: ”Tämä tosiasia on työnantajienkin syytä ottaa totena”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.3.2017 10:18
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Julkisten alojen liitto JHL ihmettelee, miksi EK ei enää halua sopia.
|

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL pitää varmana, että ay-liike hakee syksyn neuvotteluissa palkankorotuksia.

- Se on täysin selvä asia äärimaltillisten ja 0-korotuksia sisältäneiden sopimuskierrosten jälkeen. Tämä tosiasia on työnantajienkin syytä ottaa totena ihan riippumatta neuvottelumalleista, JHL:n toimialajohtajat Håkan Ekström ja Teija Asara-Laaksonen arvioivat vieraillessaan työpaikoilla lauantaina Tampereella ja Turussa.

JHL kertoo lähtevänsä neuvotteluissa siitä, että sen jäsenten ostovoimaa vahvistetaan palkkoja nostamalla. Näin on kaikilla liiton sopimusaloilla eli kunnissa, valtiolla, yksityisillä aloilla ja seurakunnissa.

–Kun keskitettyjä ratkaisuja ei voida enää tehdä, edessä on liittokierros. Liittokierroksella on edellytykset neuvotella toimialakohtaisista erityistarpeista laajemmin kuin keskitettyjen ratkaisujen yhteydessä. Tämä tulee näkymään, kun JHL asettaa neuvottelutavoitteensa, Asara-Laaksonen toteaa.

Ekströmin ja Asara-Laaksosen mukaan vastakkainasettelu työmarkkinoilla on lisääntynyt. Heidän mukaansa ”provokaatiovyöryn” aloitti Elinkeinoelämän keskusliitto EK irtisanomalla keskusjärjestösopimukset. Lisäksi EK:n hallituksen puheenjohtaja Veli-Matti Mattila totesi viikko sitten, että suomalaisten työntekijöiden palkkoja pitää leikata tulevina vuosina.

- Miksi EK ei enää halua sopia? Luottavatko työnantajat saavansa työelämän heikennykset ”ilmaiseksi” nykyhallitukselta, Ekström ja Asara-Laaksonen ihmettelevät.

Ekström korostaa, että juuri nyt Suomi tarvitsisi kuitenkin kipeästi luottamusta ja toimia, joilla luodaan edellytykset saada neuvotellen aikaan yhteisiä ratkaisuja.

- Vastakkainasettelun lisäämisen asemesta energia olisi järkevämpää käyttää tulevan liittokierroksen pohjustamiseen. Osapuolten pitää aloittaa syksyn liittokierroksen valmistelut kaikilla eri toimialoilla hyvissä ajoin, siis nyt.

Ekström ja Asara-Laaksonen sanovat, että olisi todella tärkeää, ettei EK uudessa rajatussa roolissaan vaikeuta omien jäsentensä eli eri työantajaliittojen tulevaa neuvottelutoimintaa.

EK:n viestintäjohtaja Jenni Järvelä selitti puheenjohtaja Veli-Matti Mattilan kohukommenttia blogissaan perjantaina. Järvelän mukaan Mattila ymmärrettiin väärin.

–Veli-Matti Mattila ei ehdottanut suomalaisten palkkojen alentamista. Sen sijaan hän painotti työehtosopimusten joustavuuden, paikallisen sopimisen ja palkkamaltin tärkeyttä. Ja että joissakin tilanteissa joustavuuden ansiosta palkkoja voidaan luonnollisesti nostaakin, Järvelä kirjoitti.

Lisää aiheesta:

EK selittää palkkaraivon herättänyttä kommenttia: ”Tämä oli Mattilan viesti” 

Ay-liike älähti EK:lle: ”Oliko palkkamaltti huono ratkaisu - sai ahneuden kasvamaan”

EK-pomon palkkaheitto suututtaa: ”Sopimusyhteiskuntaa murennetaan nyt pala kerrallaan”

Ex-työministeri varoittaa hallitusta: ”Maltti olisi nyt valttia”

Professori: EK teki ison virheen – ”Nyt tarvitaan palkankorotuksia”

 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ilkka Korkalainen

JHL on tässä taloustilanteessa viimeinen taho jolla maksetaan yhtään mitään korotuksia. Verorahoja ei ole nyt vara käyttää yhteiskunnan palveluksessa olevien palkankorotuksiin. Palkkoja pitäisi päinvastoin alentaa 10-20% ja samalla antaa potkut monille jotka roikkuvat turhaan yhteiskunnan palkkalistoilla.

Marja-Liisa Kalkela

Totta.Ei ole verovaroista jakoa. Kas kun Sipilän/EK kiky teki valtion kirstuun vajaan miljardin loven yli 900 milj./vuodessa.
Kaikki satoi vain yritysten laariin. Kai avokonttorin toimitusjohtaja sen otti huomioon?
Mistä korvaava rahoitus tulee takaisin ?
Ei ainakaan metsä,lahja ja perintöveron poistoilla.
Ei ainakaan palkkoja alentamalla lisää.
Joko yrityksille palautetaan esim.Kelamaksun poisto takaisin (1,2mrd/v)
Tai käydään kansan taskuilla korotetaan
ALV,keksitään uusi "venevero"tai korotetaan palveluiden hintoja ja lisätään omavastuuosuutta.
Vatuloiden= Jatketaan peittoa .

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #5

lainaus:
Ay:n verottomana, pienen eliitin ja vasuripuolueiden
Vasuripuolueiden :sdp 36,vas 10 yht:46-154 pienet eliitti puolueiden kansanedustajat.
Miten vasurit sai nuo eliitit vähemmistönä suostumaan tuohon?
Koskisiko sama myös muita yleishyödyllisiä,verottomia vuokra-asuntoja?
Esim.Nuorisosäätiötä,kunta-säätiöitä,SATOA ,Srk ym?

Ilkka Korkalainen
Vastaus kommenttiin #5

Ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistaminen toisi valtion kassaan heti 250M€. Miksi tätä päätöstä ei ole jo tehty. Lapsilisien leikkaukset ovat kertaluokkaa pahempia kuin jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistaminen. Ay-rälssille on annettu erioikeuksia jotka pitää purkaa mahdollisimman nopeasti. Yhdistyslakia on muutettava ja lopetettava ay-liikkeen verovapaus kokonaisuudessaan. Samaan aikaan kun ay-vasemmisto kohkaa veroparatiiseista he itse nauttivat veroparatiisieduista Suomessa.

Tarja Laakso
Vastaus kommenttiin #8

Ei pidä paikkaansa - tämän vuoden budjetissa on _työmarkkinajärjestöjen_ jäsenmaksujen vähennysoikeuteen laskettu 200 M€ ja siinä siis mukana ay-jäsenmaksujen lisäksi myös työnantajapuolen jäsenmaksut.

Pauli Smolander

Vastuulliselta toimnnalta kuullostaa JHL:n uhoaminen. Verovaroista palkkansa saava ay-liike on ensimmäisenä barrikadeilla, tuhoamassa orastavan talouden elpymisen, vaikka palkat on jo useimmiten suurempia, kuin yksityisten työntekijöiden palkat. Saattaisi olla koko kansakunnan etu, et JHL jäisi lakkoon, joka jatkuisi muutaman vuoden. Poliiseille ja sairaanhoitajille pystyisi maksamaan kunnon palkkaa kaikenmaailman asiantuntijoiden ja paperinselaajien palkoista säätyneillä varoilla.

Marja-Liisa Kalkela

Kun kuntapuolelta leikattiin pyhälisiä ja palkkoja ,syntyi 900mil/v
verovaje kirstuun .
Paljonko haluat vielä maksaa lisää ? Nyt maksat tuota Kikyn jälkimainenkeja
Terv.palv.maksut nousi 33%
Omavastuu nousi
Kelakorvaus poistui joistain ennen korvatuista.
Energiavero nousi
Kiinteistövero nousi jopa 45% kesämökeille.

Jostain ne julkisenpuolen palkat aina kerätään .Nousi tai laski palkat.
Veronmaksajien taskuilta.
Esim.Toimeentulotuessa ja asumistuessa jos palkat ei riitä elantoon .
Tai yritysten on pudotettava hintoja ,suhteessa palkkoihin.