Lauantai 21.7.2018

Kolme suurta tasatulokseen? Tutkija: ”SDP:n kannalta tulos olisi surkea”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.3.2017 11:39
  • Kuva: Ossi Kurki-Suonio / Uusi Suomi
    Kuva
    Kolme suurinta puoluetta ovat tuoreen gallupin mukaan lähes tasoissa.
|

Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund arvioi, että jos kolme suurinta puoluetta päätyvät tasatulokseen kuntavaaleissa, keskusta, vihreät ja vasemmistoliitto voisivat olla tyytyväisiä tulokseen.

Helsingin Sanomien lauantaina julkistaman gallupin mukaan SDP:n, keskustan ja kokoomuksen kannatus on prosenttiyksikön, eli reilusti virhemarginaalin sisällä. SDP:tä kannattaa 19,9 prosenttia, keskustaa 19,6 prosenttia ja kokoomusta 19,0 prosenttia suomalaisista. Muut puolueet tulevat kaukana perässä.

–SDP:n kannalta tällainen tulos olisi surkea. Tyytyväisiä voisivat olla keskusta, vihreät ja vasemmistoliitto, Grönlund kommentoi Twitterissä.

Helsingin Sanomien mukaan peräti 43 prosenttia suomalaisista sanoo, että he eivät käy äänestämässä tai eivät tiedä tai halua sanoa, ketä äänestäisivät.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson sanoo, että hämmennys on ymmärrettävää. 

Hän korosti puheessaan vasemmistoliiton puoluevaltuustossa, että kuntavaaleissa on kyse sotesta, eikä esimerkiksi Helsingin pormestarivalinnasta. Andersson sanoi myös, että on äänestäjien aliarvioimista sanoa, että kyseessä eivät ole sote-vaalit.

–Vaaleissa on kyse siitä, että sosiaali- ja terveyspalveluiden yksityistämistä ajava hallitus yrittää lakaista tämän 10 miljardin pikku yksityiskohdan maton alle,hän sanoi.

–Kuntavaaleista on myös yritetty tehdä pormestarivaalit. Sen seurauksena monet helsinkiläiset luulevat nyt pääsevänsä suoraan valitsemaan kotikaupungilleen uutta kaupunginjohtajaa. Näin ei ole, ja on demokratian kannalta todella ongelmallista, että vaalikamppailusta yritetään tehdä henkilövaalit. Se on äänestäjien huijaamista ja aliarvioimista. Näissä vaaleissa ei valita pormestareita vaan kaupungin- ja kunnanvaltuutettuja Suomen 295 kuntaan. Kourallisessa näistä melkein 300 kunnasta, tulevat valtuustot aikanaan valitsemaan pormestarin keskuudestaan, hän jatkoi.

Edellisissä kuntavaaleissa vuonna 2012 kokoomus oli suurin puolue 21,9 prosentin kannatuksellaan. SDP sai silloin 19,6 prosenttia ja keskusta 18,7 prosenttia äänistä.

Mietitkö ketä äänestää kuntavaaleissa? Tee Uuden Suomen kuntavaalikone täällä. Vaalikoneen osoite on vaalikone.uusisuomi.fi.

Kuka on Helsingin ensimmäinen pormestari? Kauppalehti ja Uusi Suomi järjestävät pormestaripaneelin ma 27.3. klo 14-15.15. Ilmoittaudu 21.3. mennessä: http://kampanjat.kauppalehti.fi/pormestari

Jaa artikkeli: