Perjantai 24.5.2019

Vaatimus työajoista hallitukselle: ”Työpaikalla olon sijasta tulee painottaa työn tuloksia”

Luotu: 
19.3.2017 09:15
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    SAK:n mukaan miesvaltaisilla aloilla on havahduttava tarpeeseen tukea työntekijän perhe-elämää ja sitä kautta myös naisten urakehitystä.
|

Palkansaajakeskusjärjestö SAK vaatii hallitukselta arvioita työaikalain uudistamisen vaikutuksesta perheen ja työelämän yhteensovittamiselle. 

–Miesvaltaisilla aloilla on havahduttava tarpeeseen tukea työntekijän perhe-elämää ja sitä kautta myös naisten urakehitystä. Perhemyönteiset työpaikat lisäävät yhteiskunnan kokonaishyvinvointia. Myös työnantaja hyötyy, kun riittävä työstä palautuminen lisää tuottavuutta, SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto painottaa.

Hän sanoo, että uudistamista pohtivan työryhmän olisi tärkeää löytää aikaan ja paikkaan sidottuun työhön keinoja, joiden avulla työntekijät voivat nykyistä joustavammin käydä töissä. 

–Työpaikalla olon sijasta tulee painottaa työn tuloksia.

Perheiden arkea tukevat Lehdon mukaan työaikajoustot  kuten liukuva työaika, työaikapankit ja lomatoiveiden huomioiminen.

–Työnantajan kannattaa kartoittaa henkilöstön tarpeet ja sovitella erilaisia joustoja paikallisesti. Työaikapankkeja on käytössä toistaiseksi valitettavan vähän. Työpaikat tarvitsevat myös valmiita malleja, jotta kaikkien ei tarvitse keksiä omaa työaikajärjestelmää, hän esittää.

Työaikalain uudistamista pohtivassa työryhmässä on SAK:n mielestä etsittävä ratkaisuja esimerkiksi pätkätyöläisten ongelmiin työn ja vapaa-ajan yhteensovittamiseksi. Työn tarjoamisesta olisi tehtävä nykyistä ennakoivampaa ja odottelusta tulee maksaa korvaus.

–Töiden ennakoiminen on tärkeää myös tasa-arvon näkökulmasta. Naiset ovat miehiä useammin matalapalkkaisissa pätkätöissä. Perheiden arjen suunnittelua auttaa jo se, että työtuntien määrä on tiedossa, Lehto kommentoi.

Työaikalain uudistamista käsittelevän työryhmän työn on määrä päättyä kesäkuussa.

 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Vellu Heino

Linjoilla voi olla,mutta koskaan ei päästä siihen tuloksesta maksamiseen. Niillä aloilla missä voit vaikuttaa kovasti tulokseen tahdotaan jatkaa mieluummin tuntipalkan maksamista,koska siitä jää enemmän yrittäjälle käteen.