Maanantai 18.6.2018

Vääntö suurmoskeijasta jatkuu: ”Miten hallitus aikoo varmistaa turvallisuusnäkökohdat?”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.3.2017 11:30
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Päivi Räsänen on jättänyt kirjallisen kysymyksen Helsingin moskeijahankkeesta.
|

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) on jättänyt kirjallisen kysymyksen Helsinkiin kaavaillusta suurmoskeijasta. Räsänen on huolissaan turvallisuudesta ja moskeijahankkeen rahoituksesta.

–Katsooko hallitus, että suurmoskeijahankkeen taustoista, ulkomaisen rahoituksen kanavista ja rahoituksen tarkoitusperistä näin suuren mittaluokan hankkeessa on riittävästi tietoa, ja  miten hallitus aikoo varmistaa, että päätöstä tehtäessä huomioidaan riittävällä tavalla turvallisuusnäkökohdat, Räsänen kysyy. 

Hän muistuttaa, että hankkeesta ei ole yksimielisyyttä Suomen muslimiväestön keskuudessa, ja Helsingin muslimiyhteisöstä on ilmaistu huoli siitä, että suurmoskeija ei edusta laajasti muslimiväestöä.  

–Moskeijahankkeen rahoituksen tulisi olla mahdollisimman läpinäkyvää, mutta tällä hetkellä siitä on paljon epäselvyyttä. On huolestuttavaa, jos moskeijan rahoituksessa on yhteyksiä Saudi-Arabian kaltaisiin maihin, joissa harjoitetaan tiukan linjan islamia. Mellunmäen shiiayhteisön imaami on ilmaissut huolensa ulkomaisen rahoituksen mukanaan tuomista ongelmista Suomeen. Osa Suomen muslimiväestöstä pelkää, että rahoituksen toteutuessa moskeijan imaamikoulutukseen juurtuu sunnilainen salafijihadismi, joka on yhdistetty väkivaltaiseen radikalismiin, Räsänen toteaa.

Hän korostaa, että opetus- ja kulttuuriministeriön vastuulla on turvata uskonnonvapauden toteutuminen ja edistää mahdollisuuksia uskontojen tunnustamiseen ja harjoittamiseen. 

–Muslimeilla on oma uskonnonvapautensa kokoontua, mutta juuri muslimiväestön keskuudesta on kuitenkin ilmaistu vakava huoli siitä, että suurmoskeijan rahoituksen toteutuessa moskeija tulee olemaan vain pienen piirin hanke ja sunnien ja shiiojen väliset konfliktit ja jännitteet rantautuvat Suomeen. Sisäministeriön vastuulla on puolestaan huolehtia kansallisesta turvallisuudesta ja selvittää myös tämän hankkeen taustat ja mahdolliset siitä aiheutuvat uhkat.

Moskeijasta on tehty tonttivaraushakemus, joka on käsittelyssä Helsingin kiinteistöviraston tonttiosastolla. Kaupunki on tekemässä lausuntopyyntöjä valtiolle koskien muun muassa rakennushankkeen rahoituslähteitä. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Bahrain on tarjoutunut järjestämään hankkeen rahoitusta. Mikäli lausunnot saadaan nopeasti, voi ensimmäinen virkamiesesitys päätyä Helsingin kiinteistölautakunnan luottamushenkilöiden eteen vielä keväällä päättyvällä valtuustokaudella.

Helsingin pormestariehdokkaista kokoomuksen Jan Vapaavuori suhtautuu moskeijahankkeeseen kielteisesti. Vihreiden pormestariehdokas, apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki puolestaan ei näe suoranaisia esteitä moskeijan rakentamiselle.

Lisää aiheesta:

Helsinkiin halutaan minareetti – Suurmoskeijasta päätöksiä vielä keväällä?

Sanasota suurmoskeijasta: ”Uskonnonvapaus ei tarkoita oikeutta rakentaa mitä tahansa minne tahansa”

Jan Vapaavuori tiukkana: Vastustan suurmoskeijaa riippumatta rahoittajasta

  

Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Laine

Rahoitus ja opit tulevat kiihkosunneilta, jotka pyrkivät horjuttamaan länsimaita. Lähes kaikki terroristijärjestöt ovat sunnipohjaisia. Kun vielä sunnit ja shiiat tappavat kilvan toisiaan ympäri maailmaa, ennuste Suomeenkin on mahdollisimman huono, koska täällä on shiiojakin riittävästi.

Mikko Toivonen

Kansalaisilla on valta viime kädessä päättää missä menee hyväksymisen raja.
Kansalaiset voivat näissä kunnalsvaaleissa ilmaista selkeästi että moskeijaa ei Helsinkiin haluta. Ilmaisu toteutuu äänestämällä sellaisia jotka varmuudella eivät sitä halua tai jos ei halua tai löydä sellaista jota muista syistä ei halua äänestää niin sitten jätää ainakin äänestämästä niitä jotka moskeijaa halajavat ja haluavat eli vihreät, vassarit ja demarit

Pasi Käyhkö

Mikkohan vain kertoi mitkä puolueet kannattavat moskeijan rakentamislupaa. Tosiaan vasurit eivät päätä Helsingissä kovinkaan paljoa niin kuin ei täällä Espoossakaan. Sehän näkyy jo kaupunkien hyvästä tilanteestakin.

Markku Nieminen

Juuri näin. Vaikuttaa voi jos haluaa. Päivin huoli on minusta vähän, miten sen nyt sanoisin nätisti, läpinäkyvää. Hänhän nimitti Nergin migrin johtoon ja kuten tunnettua Nerg halajaa ja puolustaa jokaisen tulijan suomeen jääntiä, edellytysten puuttumisesta, rikoksista ja isis taustoista huolimatta.

Pauli Smolander

Miten se hallituksen piikkiin menee turvallisuusongelma, jos helsinkiläiset haluaa moskeijan sinne? Kantakoot myös turvallisuusongelmat, jos niitä syntyy! Mielenosoituksin haluttiin myös monikansallista kulttuuria Helsinkiin, nyt sitä taitaa olla jo ihan harmiksi asti raiskauksineen ja muine lieveilmiöineen.

Kim Serrano

pienemmällekin alueelle pommi tehdas mahdollinen...ja jos tämä sallitaan Helsinkiin niin taustalta löytyy puhdasta idiotismia..mutta kaikki on mahdollista...Helsingin Vihreät ..ne jotka on siirtyneet aikaisemmasta kommunisti puolueesta ne viher vassarit ovat jo suureen ääneen mainostaneet että tänne vaan...olemme kansainvälisiä ja nykyaikaisia ..meillä onkin Euroopan suurin Minareetti mistä aamusin huhuillaan aamu rukoukseen..keskipäivällä samoin kuin illallakin..ja se massiivinen moskeija kaikkineen on tosi mahtava ei ole muilla isompaa...sörkästä tehdään Mogadishun kaksois kappale ..toreineen kaikkineen ..moskeijoineen .pommi tapahtumineen...se se on kunnon edistyksellistä toimintaa. .Tarkoitus periä olisi tutkittava hyvin tarkkaan..Islam ei uskontona ole huono asia mutta kilpailevat ryhmittymät ovat vuosikymmeniä käyttäneeet tuliaseita omien etujensa saavuttamiseen ja he taistelevat pommein ja tuli asein toisiaan vastaan..He yhteisesti inhoavat länsimaisia ihmisiä niin miksi ne tunkee yleensä länsimaiseen kulttuuriin..heillä on omatkin paikkansa ja alueensa harrastaa uskontoaan..tarkoitus on heillä pikku hiljaa nakertaa vapaata länsimaista demokratiaa..pommittaen ja tuhoten kansallisia kulttuureita..heitä ei olisi pitänyt päästää Eurooppaan koskaan akaisemmin..nyt he ovat saaneet jalansijan ja vaikea heistä on päästä eroon..Nyt on vastuullisilla politikoilla oma paikkansa näyttää että emme ole kokonaan menettäneet järkeämme..ehdoton EI koko hankkeelle..

Mika Uusitalo

Rahaa kannattaa seurata tässäkin tapauksessa ja
miettiä edistääkö lähtöpään suuntaus uskonvapautta vai kaventaako se sitä?

Toivoisin että tunneseikoilla ei tässä asiassa päätettäisi, koska silloin voi käydä päin vastoin kuin mitä haluttiin.

Timo Hietanen

Koko moskeijahankkeessa toistuu Euroopasta ja maailmalta tuttu kaava. Rahoittaja
tietää Suomen suvaitsevaisuuden ja sinisilmäisen lammasmaisuuden. Ensin hieman
jäärätään ja vastustetaan mutta Päivikin lopulta allekirjoittaisi aloitteen, jos sitä
tarjotaan, kunhan nyt ensin saadaan kuntavaalit alta pois. Suomessa on uskonnon-
vapaus ja agenda antaa kaikkien kukkien rehottaa vapaasti, vaikka osa voikin olla
myrkyllisiäkin. Kysehän on myös rasismista, jos ei anneta rakentaa. Raiskaukset ja
terroiskut ovat vain yksittäistapauksia, jotka pitää unohtaa ja jatkaa elämää eteen-
päin Merkelin mantraa seuraten. Voisi sanoa tuhannesta ja yhdestä yöstä kaikkine
taruineen " ei väkisin vaan hiljaa hivuttaen".

Helena Salo

Aika outoa on myös se, etteivät nämä miljoona-apuja moskeijahankkeeseen tarjoavat tahot ole auttaneet uskonveljiään kotimaidensa lähellä edes telttakylän vertaa. Jostain kumman syystä sitä islamilaista valtiojärjestystä kuitenkin täytyy tukea ja levittää.