Maanantai 27.5.2019

Kansanedustaja vetoaa kuluttajiin – ”Tuontikielto Brasilian lihalle ja uusi ravintolamääräys?”

Luotu: 
20.3.2017 08:20
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) vetoaa, että kuluttajat itse kysyisivät ravintolassa ruuan alkuperää ennen mahdollisia lakimuutoksia.
|

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) pitää perusteltuna harkita tuontikieltoa skandaalin kourissa rypevälle brasilialaiselle lihalle. Viikonloppuna paljastui, että terveystarkastajia on lahjottu päästämään saastunutta lihaa markkinoille. Kärnä pohtii Puheenvuoron blogissaan uutta määräystä myös ravintoloille.

Kärnän mukaan on selvää, että kohuyritysten tuotteita on tuotu myös Suomeen. Skandaalin keskiössä on kaksi suurta brasilialaista lihantuottajaa, BRF ja JBS. Viranomaiset selvittävät parhaillaan, onko pilaantunutta lihaa myyty myös Suomessa.

–Pidän myös perusteltuna harkita tuontikiellon määräämistä brasilialaiselle lihalle. Jos kyseessä todella on näin systemaattinen toiminta kuin näyttää, emme voi suhtautua kyseisen maan tuotteisiin muutoin kuin varauksella. Sama koskee myös muita Etelä-Amerikan maita, kuten vaikkapa Argentiinaa, josta tuotua pihvilihaa päätyy myös suomalaisten lautasille, Kärnä kirjoittaa blogissaan.

Kärnä huomauttaa, että ravintoloiden ei nykyään ole pakko ilmoittaa asiakkailleen ruoan raaka-aineiden alkuperää.

–Olisiko tähän nyt tämän myötä aika saada muutos? Vastuulliset kuluttajat haluavat tietää, missä ja millaisin menetelmin heidän syömänsä ruoka on tuotettu. Mädän ja mahdollisesti salmonellaa sisältävän ruoan myyminen asiakkaille on törkeyden huippu, mutta useista maista tuodut elintarvikkeet sisältävät myös paljon jäämiä torjunta-aineista, antibiooteista ja kasvuhormoneista.

Kärnä vetoaa kuluttajiin, että ennen mahdollisia lakimuutoksia he olisivat itse aktiivisia.

–Kun menette seuraavan kerran ravintolaan, kysykää mistä syömänne ruoka tulee. Jos ette saa selkeää vastausta, vaihtakaa paikkaa. Suosikaa myös aina suomalaista. Suomalaiset elintarvikkeet on tuotettu eettisesti sekä ekologisesti ja ne ovat maailman puhtaimpia sekä parhaita. Ollaan siitä ylpeitä ja osoitetaan se omalla kulutuskäyttäytymisellämme, Kärnä vetoaa.

Vaalan kunnanjohtaja Tytti Määttä puolestaan ehdottaa Puheenvuoron blogissaan, että ilmoittamisvelvollisuus ulotettaisiin julkiselle puolelle asti. 

–Kannatan velvollisuuden ulottamista myös julkiseen ruokapalveluun olipa sitten ruoka valmistettu kunnan, valtion tai sairaanhoitopiirin keittiössä tai ostopalveluna. Maakuntauudistuksen myötä iso osa julkisista ruokahankinnoista ja palveluista väistämättä keskittyy, jolloin ilmoittamisvelvollisuus olisi veronmaksajien kannalta erinomainen asia, Määttä kirjoittaa.

Lue myös:

Keravan kaupunki päätti: Vain suomalaista lihaa kouluissa ja vanhainkodeissa

Kanalayrittäjä: Suomalaiset lapset syövät joka päivä ruokaa, ”jota ei ole laillista tuottaa Suomessa”

MTK: Antibioottibroileria Suomen ravintoloissa ihmisten tietämättä – ”Miksi asia lakaistaan maton alle?”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Laine

Jos huonosti käy, tuhansia brasilialaisia pientuottajia voi joutua perikatoon muutaman rikollisen takia. Pitäisikö meidänkin ensin tarkkailla tilannetta, vaikka tämä varmasti meidän tuotantoa lisäisi ja hintojakin kohottaisi.

Marja-Liisa Kalkela

Monta vuotta on jo tuotu ? Monta vuotta on jo syöty?
Ennen kuin Uutinen imestyi Mediaan? Nämä "valaistumiset" tulee aina vasta kun se vietävän media ja toimittajat on taas kaivellut asioita,mitkä ei "kuulu" niille.
Vaan MMM-ministerille,elintarvikelaboratoriolle ,Valviiralle(eduskunnalle)

Antti Virtanen

Työpaikkoja lihan matkan varrelta: tuottaja (ja tuottajan käyttämät "palvelut", esim. rehukuski, eläinlääkäri, tarkastajat), teurasauton kuljettaja, teurastaja, tukku jne.

Brassilihalla taitaa olla tukku/maahantuonti eka kotimainen porras

Lumira Lumus

Kansainvälisellä sektorilla on paljon uutisia aiheesta saastuneista alueista ja juomaden saastumisesta ja näillä alueilla on erityisen paljon ns, pienipäisyyttä.
Onhan tämä vakava asia ja itse en koskaan osta brasilialaista lihaa ja muutakaan ravintotuotetta, koska kotimaassa on luomulihatiloja.
Brasialialaista toutantoa on ehdottomasti tutkittava, ei niitä riskejä tänne.
Kärnä puhuu tosiasiaa

Marja-Liisa Kalkela

Ei se lihakaan enää maistu miltään. Ennen kun teki lihasopan,karjalanpaistin tai läskisoosin siinä maistu liha. Ei tarvinnut lihaliemikuutioita,ei mausteita vaan sapuska maistui siltä miltä sen piti maistua.
Liha,suola,maustepippuri eikä muuta.
-Joulukinkkukin mautonta sikaa josta läski joka antaa maun on hävitetty kokonaan pois.
Millä lie ruokittu? Geenimanipuloidulla soijarehulla?