Keskiviikko 20.6.2018

Poliisi tutkii turvapaikanhakijan kaasuttamista – suomalaismiehiä epäillään

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.3.2017 10:32
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Poliisi tutkii tapausta pahoinpitelynä. Kuvituskuva.
|

Helsingin poliisi tutkii hieman yli parikymppisen turvapaikanhakijan pahoinpitelyä. Rikosilmoituksen mukaan ulkomaalaista miestä kaasutettiin sumutteella Rautatientorilla eilen sunnuntaina yhdeksän jälkeen illalla.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Petri Juvonen Helsingin poliisilaitokselta kertoo, että poliisin tietojen mukaan kyseessä on turvapaikanhakija.

–Poliisilla on tapauksesta videomateriaalia ja materiaalin perusteella ainakin vaikuttaa siltä, että tapausta on edeltänyt pidempi sanaharkka ja töniminen Rautatientorilla, hän kertoo tiedotteessa.

– Tämänhetkisten tietojen ja asianomistajien kertomusten mukaan uhri ja hänen kaverinsa olivat aikeissa mennä Rautatientorin kulmalla olevaan käymälään, mutta kantasuomalaiset miehet olivat tämän estäneet. Poliisille on tullut tieto myös siitä, että uhria on kaasutettu jonkinlaisella kaasusumuttimella kasvoihin. Tämän jälkeen uhri oli mennyt ravintolaan huuhtelemaan kasvojaan, mutta miehet olivat seuranneet uhria ja tämän kaveria vielä ravintolaan ja uhkailleet heitä hetken aikaa siellä. Tämän jälkeen uhkailijat olivat poistuneet paikalta, hän jatkaa.

Poliisi tutkii tällä hetkellä tapahtumien kulkua ja videolta näkyvien ihmisten osallisuutta tapahtumiin. Poliisi ei ole vielä tavoittanut kaikkia osanosaisia, mutta useamman mukana olleen henkilöllisyys on tiedossa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Hämäläinen

Ratkaisevaa tässä tilanteessa on videomateriaali, joka antaa edes jonkinlaista oikeusturvaa epäillylle median edessä.

Tilannetta voi verrata autojen kojelaudan kameroihin. Ne auttavat autoilijaa liikenneonnettomuuden yhteydessä ja suojaavat perättömiltä väitteiltä ja oikeudettomilta vaatimuksilta.

Markus Vuorivirta

Vai että turvapaikanhakijoiden. Eikös nuo ollut niitä, keiltä turvapaikka on evätty ja asia käsitelty jo oikeudessa asti. Otsikko on siis väärin. Sen pitäisi olla muotoa. "poliisi tutkii laittomasti maassa olevan kaasuttamista.....". Turvapaikanhakijassa ja laittomasti maassa notkuvien välillä on vissi ero. Toisilla on laillinen status olla maassa, toisilla ei. Poliisin pitäisi tietysti hoitaa asia niin, että maassa ei olisi laittomia roikkujia...

Markus Vuorivirta

Juu en minä ihmisten kaasuttelua puolustele... Mutta otsikossa on virhe. Sen minä toin julki.

Poliisilla siis pitäisi olla asian tiimoilta KAKSI työtehtävää. 1. Rangaista kaasuttamisesta. Ketään ihmistä ei tietysti saa pahoinpidellä. 2. Roudata laittomasti maassa olevat ulos maasta..........

Lumira Lumus

Nämä ovat nimenomaan laittomasti maassa, eivät suistu noudattamaan maamme lakeja.
Osa paperittomia, siihen on heillä syy, miksi ovat paperit hävittäneet. Täällä ei kukaan pysty selvittämään heidän taustojaan.
Näille tulisi osoittaa paikka humanitääriseen työhön sinne Afrikan kasatrofialueille, ja voivat osoittaa kykynsä inhimillisyyteen hädässä olevia kohtaan. YK on vastuussa siitä, että rikollisia esiintyy turvapaikan hakijoina.
Jos nämä tuomitaan ja joutuvat vankilaan, niin radikalisoituvat, eivät hyväksy omien rikostensa tuomitsemista. Jo se on heitä radikalisoiva tekijä, että pitäisi kunnioittaa Suomen laki. Heille ei sovi Suomen lait.
Nämä EU;n turvapaikan hakijat syytt

Lumira Lumus

Korjaus nämä EU.n turvapaikan hakijat syyttelevät paikallista väestöä radikalisoitumisestaan. Vakavia ongelmia on syntynässä. Jos me täällä itse lopetamme Suomen lain noudattamisen, silloin me annamme vapauden rikollisuudelle. Silloin luottamus menetetään lopullisesti, se selvä signaali rikollisuuden edistämiseen.

Reino Toivanen

Kylläpä US on alentunut valemedian jouykkoon HS: n, Ylen, IS ja IL: n joukkoon. Todellinen tilanne on juuri päinvastainen. Aiheesta on kolme videota, jotka kertovat tapahtuman olleen juuri päinvastainen. Eli ko. laittomasti maassa oleskeleva tuli haastaman riitaa SE-leiriin ja hyökkäsi naispuolisen kunnallisvaaliehdokkaan kimppuun, koska tämä videokuvasi tätä räyhääjää. Väliin tuli tämän naisen mies, veti naisen pois ja mahdollisesti sumutti kyynelkaasua tämän mamun kasvoille. Sama mies meni mamu-leiriin, josta soitti ambulanssin ja poliisin, joille teki rikosilmoituksen. SE-leiriläisiä ei ole edes jututettu ko välikohtauksen vuoksi. Mutta onneksi on videot! Olisi helppo tarkistaa sekä US: n että Tarja Malikin - jos on halua?

Hannu Korpilampi

Tuntuu olevan kliseinen modus operandi tämä:

Vaihe 1: Hyökkää.

Vaihe 2: Riippumatta siitä voitatko vai häviätkö, esitä aina marttyyriä. Koskaan et ole mitään pahaa tehnyt, etkä aloitteellinen ollut. Kukkasia sotaveteraaneille ja imeväisille olit jakamassa kun kimppuusi hyökättiin. Puhu nopeasti ja kiihkeästi.

Vaihe 3: Liioittele vammojasi, huuda rasismista ja käytä yhteiskunnallisia rakenteita itseään puolustanutta vastaan. Jos et onnistunut vetämään häntä turpaan, ehkä saat kohteellesi edes oikeudellisia seurauksia.

Sama juttu aivan joka kerta. Aiheuttaa minussa enää lähinnä myötähäpeää niiden osalta joihin tuo menee kerta toisensa jälkeen täydestä.

Reino Toivanen

Pasi, poliisi ei ole kysynyt heiltä mitään, vaan lähti näiden valittajien kanssa kadun taakse "pakoon" kun nämä SE-miehet yrittivät mennä juttelemaan heidän kanssaan. Tämä kunnallisvaaliehdokas on uhannut tehdä itse haasteen. Ja heillä on kiistattomat todisteet.

Poliisikin on Suomessa politisoitunut - osittain.

Hannu Korpilampi
Vastaus kommenttiin #16

Videossa näkyy että humalatilan takia sekavasti ja aggressiivisesti käyttäytyneellä turvapaikanhakijamiehellä väitetään olevan puukko. Kun sitten mahdollisesti aseistautunut ja sekavasti käyttäytynyt mies hyökkää tilannetta kuvannutta naista kohti, pippurisumutteen käyttö oli aivan asianmukaista. Jos tuollaisessa tilanteessa joku tulisi minun vaimoni kimppuun, niin en todellakaan odottaisi näkeväni varmaksi josko miehellä on mielessä hyvät tai pahat ennen kuin sumuttaisin.

Asiasta olisi voinut uutisoida täysin oikeellisesti myös otsikolla: "Humalainen ja naista kohtaan aggressiivisesti käyttäytynyt mies sai pippurisumutteesta silmiinsä", toki otsikon mielipiteenmuokkausarvo olisi huomattavasti alhaisempi.

Arto Brummer

Nnnnoooh, ei se nyt ihan noinkaan mennyt.

Tapahtumapaikkanahan on SE-leirin vieressä oleva _yleinen_ WC, jonka edessä kaksi turvapaikanhakijaa ja SE-tyypit ovat. SE-hörhöistä varsinkin yksi (81 eli Hell's Angels tukija -takkinen) käyttäytyy varsin agressiivisesti ja toinen turvapaikanhakijoista lähtee mukaan sanailuun. Kaverinsa koettaa rauhoittaa tilannetta, selittää että ovat vain wc-jonossa ja sitten raahata vihaisempaa kaveriaan pois paikalta kun sananvaihto yltyy. Sitten toinen kaveri hermostuu kun näkee itseään kuvattavan, yrittää mennä nappaamaan kännykkää ja saa ilmeisesti tässä jommalta kummalta eturivissä olevalta SE-tyypiltä kaasusta.

Olisi tietysti mielenkiintoista nähdä mistä tilanne sai alkunsa, sellaista videopätkää en ole vielä nähnyt, mikä SE-leirin kuvausinnon tuntien on pikkaisen epäilyttävää...

Mutta siis
1) Ei tapahtunut SE-leirissä
2) Iso syy tilanteen eskaloitumisessa on kyllä SE-porukan provosoivalla toiminnalla.

Hannu Korpilampi

Naisella, jonka kimppuun hyökättiin, ei ollut sanailussa tai eskaloitumisessa osaa eikä arpaa.

Meinaatko että jos joku ärsyttää minua, ja vedän tilanteessa turpiin jotain täysin ulkopuolista naista, minua ärsyttänyt olisi syyllinen tekoihini? Vai ulkoistetaanko vastuu omista teoistaan muille vain joidenkin ihmisryhmien tapauksessa?

Jo pikkulapsille opetetaan että terävä kieli ei oikeuta missään tilanteessa käsiksi käymistä, joten syy on kokonaan miehessä itsessään. Miestä ei myöskään hakattu, eikä hänelle aiheutettu vammoja. Häneen käytettiin epämiellyttävän olon aiheuttavaa ainetta, tarkoituksena poistaa häneltä fyysinen kyky ja halu aiheuttaa muille vammoja. Se toimi. Uhkaava tilanne purkautui, eikä kukaan vahingoittunut – edes nainen, jonka kimppuun oltiin käymässä.

Seppo Himanen

Suomen rivipoliisit. eikö teitä hävetä moinen toiminta. Tuntuuko teistä siltä, että olette saaneet suorittaa tehtävänne kunnolla ja puolueettomasti ? Ruotsissa on jo havaittavissa "kapinamielialaa" poliisin keskuudessa, myös täällä olisi syytä ruveta palauttamaan poliisin arvostus sille tasolle, millä se perinteisesti on ollut.