Keskiviikko 20.6.2018

Riskilihaa tuotu myös Suomeen – Kunnanjohtaja: Pakotetaan kunnat ilmoittamaan ruokansa alkuperämaa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.3.2017 19:31
Päivitetty: 
20.3.2017 19:38
  • Kuva: Noora Ojanperä / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Vain suomalaista lihaa tarjoavan Vaalan kunnan kunnanjohtaja Tytti Määttä toivoo, että julkiset ruokapalvelut joutuisivat ilmoittamaan raaka-aineiden alkuperämaat.
|

Pohjanmaalaisen Vaalan kunnanjohtaja Tytti Määttä ehdottaa blogissaan, että kunnille ja muille julkisille ruokapalveluille asetettaisiin velvollisuus ilmoittaa tarjoamansa ruoan raaka-aineen alkuperämaa.

Määtän ehdotus liittyy brasilialaisten lihatalojen skandaaliin, jonka vuoksi EU harkitsee jopa tuontikieltoa tietyille brasilialaisille tuottajille. Evira vahvisti maanantaina, että ongelmatiloilta on tuotu lihaa Suomeenkin: tammi-helmikuussa 2017 alustavasti noin 18 500 kiloa naudan- sekä siipikarjanlihaa. Toistaiseksi ei Eviran mukaan tiedetä, onko näissä erissä ollut elintarvikkeeksi kelpaamatonta lihaa.

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) esitti viikonloppuna ravintoloille velvollisuutta ilmoittaa raaka-aineidensa alkuperämaa.

– Kannatan velvollisuuden ulottamista myös julkiseen ruokapalveluun olipa sitten ruoka valmistettu kunnan, valtion tai sairaanhoitopiirin keittiössä tai ostopalveluna, Määttä jatkaa keskustelua omassa Puheenvuoron blogissaan.

– Maakuntauudistuksen myötä iso osa julkisista ruokahankinnoista ja palveluista väistämättä keskittyy, jolloin ilmoittamisvelvollisuus olisi veronmaksajien kannalta erinomainen asia.

Helsingin Sanomat kertoi maanantaina jutussaan, että kyseenalaista brassilihaa on voinut päätyä tarjolle myös Suomen kouluihin. Lehden jutussa kuitenkin todettiin, että ”kuntia sitoo ruokaostoksillakin hankintalaki, minkä vuoksi niiden on valittava ostoksensa muiden ominaisuuksien kuin kotimaisuuden perusteella”.

– Toki näin on, mutta hankintalaki mahdollistaa järkevän hankintapolitiikan. Olen aiemmin kirjoittanut siitä, että lähiruoka julkisessa ruokahuollossa on mahdollista ja sitä voi kasvattaa,  Määttä kommentoi.

Hänen mukaansa kestävyys, vastuullisuus ja laatu ovat kilpailutuksessa ”vahva tuki paikallisen ja kotimaisen hankinnan puolesta”.

”Hankintalaki mahdollistaa järkevän hankintapolitiikan ja kotimaiset hankinnat”

– Tuoreus on asia, johon kaukotuotanto ei pysty, Määttä vinkkaa muille kunnille.

Hän on kirjoittanut aiemmin blogissaan, että lähiruuan ja kotimaisten raaka-aineiden osuutta julkisessa ruokahuollossa voi kasvattaa, mutta ”se vaatii hieman viitseliäisyyttä ja tahtoa”.

– Taitavaa ruokalistan suunnittelua ja reseptiikkaa. Sesonkien huomioiminen. Ruokalistalle valitaan sellaisista raaka-aineista valmistettuja ruokia, jotka on mahdollista tuottaa lähellä ja kotimaassa. Hyvä esimerkki tästä riisi. Riisi ei kasva suomessa, joten on mahdotonta nostaa lähiruoka-astetta, jos ruokien lisukkeena on pääsääntöisesti riisiä, Määttä vinkkasi tuolloin.

Määtän mukaan Vaalassa julkisessa ruokahuollossa liha ja kala sekä maitotuotteet ovat aina kotimaisia.

Lue myös:

Kansanedustaja vetoaa kuluttajiin – ”Tuontikielto Brasilian lihalle ja uusi ravintolamääräys?”

Keravan kaupunki päätti: Vain suomalaista lihaa kouluissa ja vanhainkodeissa

Kanalayrittäjä: Suomalaiset lapset syövät joka päivä ruokaa, ”jota ei ole laillista tuottaa Suomessa”

MTK: Antibioottibroileria Suomen ravintoloissa ihmisten tietämättä – ”Miksi asia lakaistaan maton alle?”

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapio Mäkeläinen

Mua sitten kyrsii tämä omahyväisyys ja pyrkimys leimata kaikki ulukommaalaanen. Kurnaalia ja pettuleipääkö pitäs syyä?
No, osa junteista ottaa ulukkommaile omat voit ja leivät,, ja kulta mokkaa.
Miettikää nyt pikkasen näitä mittasuhteita. Brasilian lihanvienti on 12 miljardia € . Rahalla saisi 13 kpl maailman suurimpia risteilijöitä , niitä turkulaisia.
Juttu on ihan tuomittava mutta ei nyt taas nosteta tätä hysteriaa. Maailmassa elää 6000 miljoonaa ihmistä jotka ei syö suomalaista ruokaa.

Marja-Liisa Kalkela

Rajat kiinni ja tuonti kokonaan seis. Ihme älä mölä. Sattuuhan sitä joka elintarvikkeen kohdalla,myös kotimaisen. Täytyy vain tottua siihen kuten Lildiinkin että Markkinatalous,EU ja kilpailu kuuluu myös elintarvikkeisiin.
Tänne tuodaan ja täältä viedään.
Epäilen suuresti että meteli on ylimitoitettu koska tuskin tullilaboratorion läpi
on huonoa lihaa kovinkaan paljon päässyt kuluttajille asti. Jos on tuotettu kyseenalaisin menetelmin niin ei ne "luomua" ongelmatiloilta kaikki ole täälläkään.

Missä ne sairastuneet kuluttajat on?

Marja-Liisa Kalkela

Pakotetaan eduskunta lisäämään kuntien valtionosuuksia.
- Kouluruoka saman hintaiseksi kuin ateria on yhdelle eduskunnassa.

-Kouluruoan synnyttävä reilusti alle eurolla!
Yle-16
Tai tuottajia myymään halvemmalla koulujen ja laitosten elintarvikkeet.

Mikko Roth

Hyvä, hyvä Marja-Liisa. Pannaan vain tuottaja maksamaan "mukuloittemme" ruoka. Niinhän ne on jo tähänkin asti tehneet. Haluammeko kotimaisen ruokatuotannon loppuvan, jolloin voisimme siirtyä ulkomaisen halvan ruoan syömiseen, siitäkin huolimatta, että se olisi pilaantumatta. Mitäs me siitä välitämme, jos vain muutama sairastuisi. Eihän se ihmisten terveys ole minkään hintaista.
Ajatellanpas nyt vähän. Ostetaan kotimaista.

Marja-Liisa Kalkela

Kenes luulit ne tähän asti maksaneen?
Veronmaksajien.Niin kouluruuan kuin tuottajien tuet.

Ostatko kalliiman Rehun elukoille vai halvimman vaihtoehdon?
Ei kuntakaan kouluruokaa tappiolla tee vaan koittaa pitää hinnat alhaalla jotta sillä vajaalla yhdellä Egellä saa sapuskaa yhdelle lapsukaiselle.
Siinä saa olla aika fagiiri joka eurolla taikoo ydelle ruokaa.
Onnistuu vain koulutuksen,ammattitaidon saaneilta "taikureilta".
Laitokeittiöiden henkilökunnalta.