Sunnuntai 26.5.2019

Suomalaisten enemmistö: Kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat poistettava maasta – kirkkokaan ei saa suojella

Luotu: 
21.3.2017 13:51
Päivitetty: 
21.3.2017 13:59
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Kuvassa kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden mielenosoitusleiri Helsingin Rautatientorilla.
|

Faktakulma

Sisäministeriön teettämän sähköisen kansalaiskyselyn vastaajajoukko on niin sanottu “Suomi pienoiskoossa” -otanta kuluttajapaneelista, jossa vastaajajoukon jakauma on suhteutettu koko väestön demografisiin tekijöihin.

Mielipidekyselyyn vastasi 1047 suomalaista. Tiedonkeruu toteutettiin ajanjaksolla 30.12.2016–10.1.2017. Kyselyn otos perustuu Suomen Onlinetutkimuksen sähköiseen kuluttajapaneeliin, jonka koko on noin 30 000 henkilöä.

Suomalaisten suhtautuminen turvapaikanhakijoihin vaihtelee, mutta tietyissä asioissa kansan selkeä enemmistö on yksimielinen, ilmenee sisäministeriön Vaasan yliopistolla teettämästä mielipidetutkimuksesta. Ministeriön kyselyyn vastasi yli tuhat ihmistä ja se on toteutettu niin sanotulla ”Suomi pienoiskoossa” -otannalla.

Selvä enemmistö suomalaisista kokee kielteisen päätöksen saaneet, ilman oleskelulupaa maassa oleskelevat turvapaikanhakijat turvallisuusuhaksi ja haluaa heidät pois maasta. Kyselyn vastaajien enemmistöltä ei myöskään heru ymmärrystä sille, että kirkko tai muut toimijat suojelisivat laittomasti maassa oleskelevia henkilöitä.

Vastaajista 76 prosenttia oli ”eri mieltä” tai ”vahvasti eri mieltä” väitteestä, että kielteisen päätöksen saaneella turvapaikanhakijalla on oikeus jäädä oleskelemaan Suomeen. Sen sijaan 78 prosenttia vastaajista oli samaa tai vahvasti samaa mieltä siitä, että viranomaisten tulee palauttaa ne kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat, jotka eivät poistu maasta vapaaehtoisesti.

Edellisiä lukuja selittänee se, että 69 prosenttia vastaajista koki nämä paperittomat henkilöt uhaksi yhteiskunnan sisäiselle turvallisuudelle ja vakaudelle.

Väittämästä, että yksittäinen kansalainen voi suojella kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita turvapaikanhakijoita palautukselta, oli eri mieltä 66 prosenttia vastaajista. Yli puolet, 57 prosenttia, vastaajista oli eri mieltä tai vahvasti eri mieltä myös siitä, että kirkot ja aatteelliset järjestöt voivat suojella kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita palautukselta. Noin viidennes vastaajista puolsi kirkon ja kansalaisjärjestöjen oikeutta toimia näin.

Enemmistö vastaajista olisi valmis tarvittaessa perustamaan kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneille turvapaikanhakijoille erityisiä palautuskeskuksia minimipalveluin.

Lisäksi suomalaisten ylivoimainen enemmistö vaatii turvapaikanhakijoiden Euroopan-sisäisen liikehdinnän rajoittamista. Vastaajista 85 prosenttia oli joko samaa tai vahvasti samaa mieltä siitä, että ”Suomen tulee vaatia kaikilta EU:n jäsenmailta vastuuta rekisteröidä maahan saapuneet turvapaikanhakijat, jotta rekisteröimätön liikkuminen Schengen-alueella saadaan loppumaan”.

Kansalaisten selkeä enemmistö toivoi Suomen kykenevän vaikuttamaan kehitysyhteistyön kautta turvapaikanhakijoiden lähtö- ja kauttakulkumaiden elinolojen parantamiseen, jotta ihmisten ei tarvitsisi muuttaa pois asuinalueiltaan.

Moniin kysymyksiin ei löytynyt yhtä selvää kansan enemmistön mielipidettä. Kysyttäessä esimerkiksi sitä, käyttääkö valtio liikaa rahaa vastaanottokeskusten ylläpitoon, oli 46 prosenttia vastaajista samaa mieltä. Lähes neljännes suhtautui väittämään neutraalisti ja viidennes oli siitä eri mieltä tai vahvasti eri mieltä. Lisäksi esimerkiksi 42 prosenttia vastaajista uskoi, että turvapaikanhakijat auttavat omalla osaamisellaan vahvistamaan Suomen taloudellista kilpailukykyä tulevaisuudessa.

Tutkimuksen tekijät nostavat suurimmaksi huolenaiheekseen kansalaismielipiteen jakautumisen ja kansalaiskeskustelun polarisoitumisen. Kansalaiskyselyyn vastanneista 68 prosenttia katsoi, että keskustelu turvapaikanhakijatilanteesta on polarisoitunut siten, että keskustelussa näkyvät vain erilaiset ääripäät. Noin puolet vastaajista katsoi, että Suomessa ei ole mahdollisuutta esittää vapaasti mielipiteitään turvapaikanhakijatilanteesta ilman leimautumisen pelkoa.

Lue myös:

Ylijohtaja tyrmää opposition aloitteen: ”Paperittomien määrä ei näy missään muualla kuin Rautatientorilla”

Perussuomalainen tyrmistyi: ”Huonompaa ratkaisua kasvavaan paperittomien määrään on vaikea keksiä”

Facebookissa halutaan ”puhdistaa” Rautatientori – Poliisi: ”Tulisi tänne keskustelemaan”

Sisäministeriön Päivi Nerg: ”Kadonneita” turvapaikanhakijoita noin 200 – emme tiedä missä he ovat

Kansanedustaja tapasi turvapaikanhakijoita: ”Näiden ihmisten on vaikea ymmärtää, miksi Suomi kohtelee heitä näin”

Varoitus Dublin-palautusten kierteestä EU:ssa: ”Osa Suomen 4000 kadonneesta ohjautunee takaisin”

Faktakulma

Sisäministeriön teettämän sähköisen kansalaiskyselyn vastaajajoukko on niin sanottu “Suomi pienoiskoossa” -otanta kuluttajapaneelista, jossa vastaajajoukon jakauma on suhteutettu koko väestön demografisiin tekijöihin.

Mielipidekyselyyn vastasi 1047 suomalaista. Tiedonkeruu toteutettiin ajanjaksolla 30.12.2016–10.1.2017. Kyselyn otos perustuu Suomen Onlinetutkimuksen sähköiseen kuluttajapaneeliin, jonka koko on noin 30 000 henkilöä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Hämäläinen

Kovat keinot ovat tarpeen, eivät kovat arvot.

Jos mellakkapoliisi torjuu mellakoitsijat tai poliisi purkaa mielenosoituksen, virkavalta käyttää tarvittaessa kovia keinoja. Ei kovia arvoja.

Arvovalinta on se, noudatetaanko lakeja ja puolustetaanko yleistä järjestystä vai ei.

Kun tämä arvovalinta on tehty, ei siitä pitäisikö tai voisiko maasta poistaa ihmisen, jolla ei ole laillista oikeutta maassa, pitäisi olla edes syytä keskustella.

Kimmo Tallqvist

Juuri näin Petri.
Kansallisvaltio on myös arvovalinta ja itsenäinen valtio Jolla on omat rajat on jo lähtökohtaisesti muukalaisvastainen ja rasistinen jos halutaan hieman kärjistää.
Ja miksi ei koska kärjistynythän koko maahanmuuttokeskustelu on ollut jossa ääripäät meuhkaa ja tolkun ihmiset ovat vaiennettu.
Hienoa että viimein tuĺee tilastoa
3/4 - 3/5 kansalaisista haluaa perusteettomat turvapaikanhakijat ulos maasta kuten minäkin.
Nyt hyysärit, suvakit ja vihervassarit rasismi korttia esiin ja tuomitsemaan lähes koko tolkun kansa !

Marja-Liisa Kalkela

Kansan valitsema eduskunta on "puhunut"!
On muitakin laittomasti täällä olevia:
Etelä-Suomen työpaikoilta löytyi viime vuonna selvästi aiempaa useammin ulkomaista työvoimaa, jolla ei ollut työnteko-oikeutta Suomessa.
Siivousalalla sekä majoitus- ja ravitsemisalalla. rakennusalalla .
EU-maasta tulevalla ei aina ole työnteko-oikeutta
Hän tarvitsee
-Joko työntekijän oleskeluluvan tai muun ansiotyöhön oikeuttavan oleskeluluvan.

Lakien mukaan toimitaan :
Päätökset Maahanmuuttajat/pakolaiset
2/2016 - 1/2017
2017
Oleskelulupa
27 831
Kansainvälinen suojelu
12 039
Kansalaisuus
2 062
Maasta poistaminen2
2026
Migri

Markus Vuorivirta

Ihan sama mitä kansa puhuu, kun ei se päättäjien kaaliin ole koskaan tässä maassa mennyt, eikä mene vieläkään... Elelevät jossain omassa norsunluutornissaan, eikä voisi vähempää kiinnostaa normaalin pienen ihmisen asia. Ainoa mikä niitä kiinnostaa, on tyhjentää normaalin duunarin lompakko mahdollisimman tehokkaasti.

Kysymys aiheeseen liittyen: Kertokaapa arvon kansalaiset, kuinka monen muun maapallon maan pääkaupungin keskellä, keskeisellä paikalla voisi olla kuukaudesta toiseen tuollanen mustalaisryysyläisleiri???? Mä luulen että se numero lähentelee nollaa. Missä tahansa muussa maassa olisi moinen leiri pistetty kumoon jo aikoja sitten.

Ei voi muuta sanoa kuin että kyllä Suomalaiset on vain niin hel…... tyhmiä! Alistuvat tuollaiseen pelleilyyn! Täällä niinku muut pyörittää asioita häh? Mikä hel... valtio sellainen on?

Petri Hämäläinen

#4 - Kysymyksessä on poliittisen järjestelmän ja päätöksentekokyvyn romahdus.

Poliittinen johto pelkää tehdä mitään maahanmuuttajia koskevia julkisia päätöksiä, koska se pelkää vihervasemmistolaistuneen median ja pienen mutta äänekkään vasemmistolaisen ääriaineksen vihapuhetta somessa.

Enemmistön selkeästä tuesta riippumatta.

Sama kyvyttömyys on koko EU:ssa. Sisärajoja ei ole, joten turvapaikkaa vaille jäävä laiton siirtolainen siirtyy seuraavaan jäsenvaltioon shoppaamaan. Mitään toimivaa ratkaisua tähän ongelmaan ja laittomiin siirtolaisiin ei ole edes etsitty.

Ulkorajat vuotavat. Kevät on koittamassa Välimerellä. On erityisen jännittävää seurata, onko EU:lla kykyä ja uskallusta toimia ulkorajoilla maahanmuuttajien tulvan nyt uudelleen alkaessa. Itse en siihen usko.

Reino Toivanen

Ei ne arvot ole pehmeitä turvapaikanhakijoillakaan. Sitä enemmän vaativat, mitä enemmän saavat. Heissä on myös entisiä sotilaita.

Suomen viranomaiset ja poliitikot eivät vain halua kuunnella kansan enemmistön mielipiteitä-eivät nyt-eivätkä ilmeisesti myöhemminkään.

Valtionkirkon toiminta on alle kaiken arvostelun. Samoin näiden kahden piispan toiminta.

Toivon todella, että Suomeen aletaan perustaa valvottuja palautuskeskuksia, johon nämä kielteisen päätöksen saaneet toimitetaan. Ja josta heidät myös palautetaan, joko vapaa-ehtoisesti tai pakolla.

Marja-Liisa Kalkela

Ketkä tekee lakeja? Eduskunta ja EU.
Jos selvällä Suomen kielellä lukee laissa:
-Kielteisen turvapaikkahakemuksen saanut voi valittaa päätöksestä.
Niin kauan kun asia on uudelleen käsitelty ja päätös on tullut siitä hän on turvapaikan hakija.
Poliisi poistaa maasta jos päätös on ollut sekin kielteinen.

Huutoäänestyksellä ei lakeja muuteta mieleiseksi.
Tällä hetkellä yli 4 000 hakemusta käsittelyssä.
Paljos niitä virkamiehiä,poliiseja,Kelasta ym.virastoista olikaan vähennetty?
Säästösyistä julkisellapuolella.

Marja-Liisa Penttinen

Sipilä maanlaajuisesti kutsui kartanoonsa nämä vieraat,voiko tyhmemmin käyttäytyä! Päättäjät jotka tähän suomen tuhoamiseen ovat syyllistyneet rahanahneuttaan taikka muutoin,on asetettava vastuuseen! "Valtio ilman rajoja ei ole valtio" tämä toteamus on todella viisaasti sanottu"koska tervejärki palaa eduskuntaan/kirkkoon?!

Martti Helander

Joku neekeri oli kirkon suojeluksessa itse aikanaan tekemiensä raakusrikosten takia.
Se tuomittiin, todistelut ja siihen liittyvät matka ja todistelukustannukset maksoivat kohtuuttomasti. Eipä auttanut kirkon kommentiti tämän neekerin tapauksessa tuomittiin.
Kirkon toiminta lisäsi valtion menoja, uskovat mummot pettyivät.
Noita uskovia mummoja jotka uskoivat mustan tappajan juttuja mulla ei käy edes sääliksi. Rukilkoon rauhassa armoa tälle tuomitulle neekerille.

Markku Nieminen

Kiitokset sille joille ne kuuluu ja kunnia toimittajalle ettei taas ruvennut vääntämään Stubbimaisesti 90 % kannattaa ja vain 10 vastustaa.
Sisäministerit Orpo ja Risikko eivät kiitoksia eikä kunniaa ansaitse eivätkä minulta saa!

Markus Vuorivirta

Se on kumma kun tuolla TALLINNASSA nämä "turvapaikanhakija" tai mitä lie ovatkaan turvattomia ei hakijoita kun ei ole enää mitään statusta olla maassa. Niin tallinnassa nämä asiat TOIMII. Sielä ei ole ryysyläisleiriä keskellä tallinnan ydintä eikä koskaan tule! Ehkä suomalaisten päättäjien olisi hyvä käydä kysymässä vaikka eteläiseltä sisarvaltiolta miten hommat hoidetaan! Sielä kun se tuntuu pelittävän se homma. Niin sielähän on ne valvotut palautuskeskukset ja yksikään - edes turvapaikanhakija ei kävele vapaalla jalalla ennen kuin päätöksiä on tehty. Noh sanomattakin selvää, ettei niitä hakijoitakaan kovin kummosta määrää ole kun tietävät pääsevänsä "vankilaan". Niin mussuttaako YK? mussuttaako EU? Ei taida virolaisia hirveästi kiinnostaa näiden tahojen mussutukset. Nämä tahot kun nyt ovat täysin munattomia koko kriisin hoidossa joten mitä sellasilta mitään neuvoja kuuntelemaan. Näyttää kieltä ja jatkaa VALTION JOHTAMISTA - se asia mitä suomessa ei vain yksinkertaisesti ole!

Jouko Helenius

Pääministerimme veroinen ääneen ajattelija on arvoisa arkkipiispamme, joka koht' sillään aloitti suomalaisten syyttämisen kovasydämisyydestä. Kirkon maksavat jäsenet ne maksaa prelaatinkin palkan, mutta kiitokseksi tuli haukkumiset. Paimen haukkuu kaitsettaviaan! Ei ole paljon opittu. Vetää vertoja Helsingin Irja-tädille.

Tapio Mäkeläinen

Suomalaisten tervejärkisyyden tila näkyy otoksessa. Ne joille lupa myönnetään ovat In ja muut ovat out.
Sitten yliopistokaupungeissa , ykkösenä Helsinki on itse itsensä kreditoineita älypäitä joilla lait ovat sanahelinää jos eivät heitä miellytä. Kolmannella sektorilla toimii avustuksilla eläviä organisaatioita mm Suomen pakolaisapu ry joilla on ideologinen mantra saada jäämään tänne jokainen rantaan päässyt.
Ei se niin mene. Sitten ihmetellään kun rauhallinen valtaväestökin rupeaa hermostumaan.
Jos haluamme estää ääriryhmien kasvun ja turvata demokratiamme, on tuollaiset lakeja pilkkaavat leirit purettava. Väki laivaan ja sillä siisti .
On täällä saatu kiinni vankilarkurit ja 800 desanttiakin joskin en heidän täysin oikeutettua kohtaloaan nyt näille poistettaville toivo.
Suomalaisilla on pitkä pinna mutta sekin katkeaa jossain vaiheessa.

Risto Vehniä

Tämä kansan mielipide saattaa näkyä jo kuntavaaleissa, tosin puolueet ovat liimautuneet mielipiteissään niin yhteen, että tarvitaan kirurgin veistä irroittamaan puolueen tai ehdokkaan oma mielipide.Vain yksi median halveksima puolue on jotenkin uskaltanut ilmaista kansan tuntoja tätä orpoa politiikkaa vastaan, voiko kansa nyt äänestää tämän tutkimuksen varjolla oman tuntonsa mukaan leimautumatta.

Helena Adel

Migri toiminta on kuin minkä tahansa viranomaisen. Ne, ketkä kuvittelee, että Migri tekee vain oikeita päätöksiä ja noudattaa ihmisoikeusjulistusta aina ja kaikessa, varmaan ovat samaa mieltä vakuutuslääkäreiden kanssa siitä, että amputoitu käsi kasvaa takaisin tai KELAn kanssa - siitä, että diabetesta sairastava toimeentulotukiasiakas ei tarvitse diabeteslääkkeitä.

Tapio Mäkeläinen

En nyt osta tota logiikkaa. Migri sentään näkee ja tutkii paperit sekä haastattelee.

Pirkko Mattila , maisteri, tilasi yhden miehen komitealta haluamansa tuloksen diabeteksesta ja poisti erityiskorvattavuudet. Hänen
Mielestään porkkanan käyttö poistaa taudin, jälkihoito on tuleva kuten kuvasit.

Harry Ackalin

Suomalaista käsitystä demokratiasta jota olen seurannut, kun sanaa viljellään nykyään joka paikassa jopa tutkijat ja hyvin lukeneet eivät näköjää tiedä mitä sana merkitsee.

Demokratia ei ole suvaitsevaisuutta, tasa-arvo taikka mitäkään muuta köyhine/rikkaiden auttamista. Se vain mahdollista esimerkiksi diktatuurista hallinto muotoa paremmin tehdä tuollaisia päätöksiä.

Demokratia on kansanvalta perustuva hallinta muoto, joka pitäisi pääsääntöisesti perustua enemmistön tahtoon.

Kaarle Akkanen

Hyväntahtoinen hölmöys esiintyy "hienosti" Rautatientorilla? Lienee mahdollista kuntavaalien läheisyydestä johtuen? Laittomat olijat olisi otettava kiinni ja poistettava maasta, lakien mukaan. Suvaitsevaisuudellakin on jokin raja ja se ylittyy tässä lain "ylikävelyssä"!

Pauli Kärki

Siinä vaiheessa kun vapaaehtoinen paluu tuli hyvin suosituksia turvapaikan hakijoiden keskuudessa,on pakko tarkastaa käsityksiä turvapaikan tarpeellisuudesta (https://yle.fi/uutiset/3-8824282).Varmasti on myös niitä jotka oikeasti tarvitsevat turvaa,niiden paikan on nyt vain viennyt ne, ketkä kykenee liikkumaan.Tämä sama kaava toimii lähes kaikissa humanitäärisissä kriiseissä ja projekteissa,eli siis missä on ihmisiä osapuolina.Mikäli itse olisin turvapaikan tarpeessa,toimisin varmasti samalla tavalla,eli käyttäisin kaikki keinot jotta saisin turvapaikan tai oleskeluluvan.