Tiistai 21.5.2019

Nettipalvelu hurjassa kasvussa: Käyttäjiä tulee 1000/kk – Suomen laki ei tunne asiakaskuntaa

Luotu: 
22.3.2017 08:16
  • Kuva: Alma Media arkisto / Arttu Laitiala
    Kuva
    Niin sanotuille kevytyrittäjille suunnattu laskutuspalvelu Ukko.fi toimii Maria 0-1 -startup-yhteisön tiloissa.
|

Niin sanottujen kevytyrittäjien laskutuspalvelu Ukko.fi on hurjassa kasvussa, kirjoittaa Kauppalehti. Uusia asiakkaita tulee noin tuhat joka kuukausi. Taustalla on ennen kaikkea työelämän muutos, kun yhä useampi suomalainen on alkanut työllistää itse itsensä.

Näin arvioi Ukko.fi:n perustajiin kuuluva ja markkinointipäällikkönä työskentelevä Olli Kopakkala Kauppalehdelle.

Vuonna 2012 perustetun Ukko.fi:n liikevaihto oli ensimmäisenä vuonna 60 000 euroa. Vuonna 2015 liikevaihto oli jo yli 26 miljoonaa euroa ja voitolliseksi jääneenä vuonna 2016 peräti 40 miljoonaa euroa.

Kopakkalan mukaan ensimmäinen ulkomaan toimisto on avattu Ruotsiin ja ennen kesää on tulossa kaksi muuta toimistoa Eurooppaan, joista toinen on luvassa Pohjoismaihin.

Kopakkala arvioi, että koko ala on tuplaantunut vuodesta toiseen. Asiakaskunta on noussut 33 000 asiakkaaseen. Myös eläkeläisten osuus on lisääntynyt.

–On paljon ihmisiä, jotka ovat toimineet esimerkiksi asiantuntijoina työurallaan, ja jotka haluavat tehdä jotain siihen liittyvää myös eläkkeellä – mutta ei kokopäiväisesti, Kopakkala sanoo Kauppalehdelle.

Kopakkalan mukaan laki laahaa työelämän muutoksen perässä, eikä kaikista käytännöistä ole selvyyttä. Esimerkiksi se, pitääkö työttömyysvakuutusmaksuja maksaa, on epäselvää. Työttömyysvakuutusrahasto on Kauppalehden mukaan katsonut, ettei tarvitse. Silti Ukko.fi kertoo maksavansa niitä, mutta Kopakkalan mukaan rahaston puheisiin ”tullaan reagoimaan”.

–Jos meille kerrotaan, että jotain maksua ei saa maksaa, selvitämme perusteet ja toimimme sen mukaisesti. Haluamme aina toimia lain mukaan.

–Yksityiskohdat ovat muuttuneet melkein joka vuosi. Toivoisimme, että saisimme itsensä työllistäjien oikeusturvan järkeväksi, jotta he tietäisivät, mihin rooliin he päätyvät esimerkiksi työttömyysturvassa, Kopakkala sanoo ja huomauttaa, että työttömyysturva on kuitenkin edistynyt, vaikka yhtenäinen linjaus puuttuu.

Ukko-fi:n mentori on keksinyt yrityksen käyttämän termin kevytyrittäjä, jota Suomen laki ei ainakaan toistaiseksi tunne.

Lähde: Kauppalehti

Lue myös:

TE-toimisto: Yrittäjäksi ei pakoteta – mutta se voi olla ”ainoa tapa saada töitä”

Vasemmisto kauhistui: ”TE-toimisto pakottaa työttömiä yrittäjiksi”

”Työntekijä saa täyttä palkkaa – yrittäjä on 4 päivää sairaana ilman toimeentuloa”

”Työelämän ilmiö laajenee nopeasti: Ihmisiä käytetään häikäilemättömästi – tarkoituksena voiton maksimointi”

”Päädymme tekemään työtä, jolla ei ehkä ole mitään tarkoitusta”

”Historiallinen päätös” työttömyysturvasta puhuttaa - Konsultti: ”Hallituksen työelämäkäsitys vetää sanattomaksi”

Kansanedustaja hämmästelee: Sama työ kuin palkansaajilla – ilman sosiaaliturvaa

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit