Sunnuntai 21.7.2019

Sipilä pyörsi puheita pakkoruotsista – Tuli kiista: ”Kielijärjestelmä pitäisi räjäyttää”

Luotu: 
22.3.2017 11:10
  • Kuva: Alma Media arkisto / Jenna Lehtonen
    Kuva
    Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kommentoi RKP:n ajatushautomolle, että pakollisen ruotsin yo-kokeen palauttamisesta pitäisi käydä keskustelua, minkä johdosta syntyi kiistaakin.
|

Pakkoruotsikeskustelu on jälleen ryöpsähtänyt pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kommentoitua asiaa eilen RKP:n ajatushautomolle, jonka mukaan Sipilä on valmis keskustelemaan ruotsin palauttamisesta pakolliseksi yo-kokeessa. Kommentti on herättänyt hämmennystä ja kiistaakin. Sipilä pyörsi puheitaan vielä samana päivänä.

Ajatushautomo Agenda haastatteli pääministeriä ”Sipilän hallitus ja ruotsin kieli” -pamflettiin, joka käsittelee ruotsinkielisen Suomen kohtaamia takaiskuja. Agendan mukaan Sipilä on huolissaan yhä heikommasta virkamiesruotsista ja pohtii, voisiko asian ratkaista palauttamalla ylioppilasruotsin pakollisuus.

– Siitä, sen palauttamisesta, sitä keskustelua ei ole käyty mutta ehkä pitäisi käydä, Sipilä sanoi Agendalle.

– Tämän hallituksen ohjelmassa on koulutuksen puolella isoja reformeja mutta tästä ei ole keskusteltu eikä sitä hallitusohjelmassa ole. Mutta varmaan tämäkin keskustelu kannattaa tässä yhteydessä käydä, kun tämä syy-yhteys on kohtuullisen selvä.

Sipilä tarkensi lausuntoaan jo eilen Helsingin Sanomille sähköpostitse. Hänen mukaansa pakkoruotsin palauttaminen ylioppilaskirjoituksiin tuskin on ensisijainen keino kohentaa virkamiesten kielitaitoa. Vaihtoehtoja voisivat olla virkamiesruotsin vaatimustason nostaminen yliopistoissa tai virkamiesruotsin suorittaminen jo lukiossa.

–Tämä jälkimmäinen kannustaisi varmasti ruotsin kielen opiskeluun ja kirjoittamiseen. Tällaista lukiokokeilua ollaan käynnistelemässä Kokkolassa, Sipilä kirjoitti.

–Minulle on tärkeää, että ruotsinkielisen vähemmistön oikeudet turvataan, siksi keskustelu on tarpeellista. On ilmeistä, että virkamiesten ruotsin taito on heikentynyt pitkällä aikavälillä. Yksi syy tähän voi olla pakollisuuden poisto ylioppilaskirjoituksissa.

Eilisillan Ylen vaalitentissä Sipilä vastasi kielteisesti suoraan kysymykseen siitä, pitäisikö ruotsin kieli palauttaa pakolliseksi yo-kokeessa.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) yllättyi Agendan uutisesta. Hän kommentoi olevansa avoin keskustelemaan ennen kaikkea siitä, miten kielten opiskelun motivaatiota voitaisiin lisätä.

– Kielten oppimisessa motivaation lisääminen olennaisinta. Kielten oppiminen alkamaan jo 1. luokalta ja varhaiskasvatuksessa, Grahn-Laasonen tviittasi.

 

 

Uudenmaan kokoomuksen järjestöpäällikkö Perttu Koistinen puolestaan ehdottaa Puheenvuoron blogissaan, että virkamieskieliopinnot pitäisi muuttaa korkeakouluissa vapaaehtoisiksi.

– Henkitoreissaan vaikertavan järjestelmän tekohengittämisen sijaan olisi pääministerilläkin syytä miettiä muita ratkaisuja, kuin toimimattomien käytäntöjen elvyttäminen. Koko virkamieskielijärjestelmä kaikille pakollisine kieliopintoineen tulisi nykymuodossaan räjäyttää ja miettiä asia uudelleen, Koistinen kirjoittaa.

Kokoomuksesta tuli kuitenkin Sipilälle myös tukea. Kansanedustaja Harry ”Hjallis” Harkimo (kok.) nimittäin puolsi pakkoruotsikommenttia Twitterissä.

–Olen samaa mieltä Pääministeri Sipilän kanssa pakkoruotsista yo-kirjoituksissa. Ruotsista on joka alalla paljon hyötyä, hän kirjoitti.

 

 

Perussuomalaisten Sampo Terho vaikutti hämmentyneen avauksesta, jota hän kommentoi tuoreeltaan Facebookissa.

– En tarkalleen tiedä millaista keskustelua pääministeri peräänkuuluttaa, ehkä yleistä kansalaiskeskustelua. Selvennyksenä haluan kuitenkin todeta, että tämä hallitus ei palauta ruotsin yo-kokeiden pakollisuutta, eikä sellaista ole sovittu hallitusohjelmassa tai muuten, hän kirjoitti.

–Omasta puolestani pitäisin ajankohtaisimpana kielikeskustelun aiheena korkeakoulujen pakollisesta virkamiesruotsista luopumista. Kaikki ylioppilaat eivät tähtää töihin julkissektorille, joten pakollisuudelle ei ole järkiperusteita sen enempää korkeakouluissa kuin yo-kokeissakaan.

Kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas.) sen sijaan kuittaili Sipilälle Twitterissä ja tänä aamuna Ylen Ykkösaamussa.

– Täysin tyhjästä PM Sipilä aloittaa keskustelun ”pakkoruotsista”, juuri vaalien alla. Ihan hallituksen vuoksi, persuja pitää yrittää auttaa? Arhinmäki tviittasi eilen.

 

 

Lue tarkemmin: Paavo Arhinmäki kuittaa Sipilän ehdotuksen pakkoruotsista Ylellä – ”Vaalitäky perussuomalaisille”

–Kyllä tämä oli vähän tällainen yhden päivän kukkanen. Iltapäivällä pääministeri oli sitä mieltä, että ruotsin kielen asemaa pitää vahvistaa ja illalla Ylen tv-haastattelussa oli jo päinvastaista mieltä. Jotenkin tuli sellainen olo, että hallituskumppani on niin huolestunut jo perussuomalaisten kannatuksesta, että pitää joku vaalitäky sentään antaa, Arhinmäki sanoi radiossa aamulla ja lisäsi, että vasemmistoliitto on aina puolustanut kouluruotsia.

Kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps.) puolestaan sanoi MTV:n Huomenta Suomessa, että pakkoruotsin sijaan pitäisi kannustaa opiskelemaan kieliä laajasti. Kansanedustaja Mikaela Nylander (r.) huomautti tähän, että yo-ruotsin poistaminen ei ole lisännyt kiinnostusta muita kieliä kohtaan – päinvastoin, kieliä opiskellaan aiempaa vähemmän.

Ruotsin kirjoittaminen yo-kokeissa on ollut vapaaehtoista vuodesta 2005 lähtien. Sen kirjoittaminen on vähentynyt merkittävästi. Ruotsin opiskelu on kouluissa edelleen pakollista.

Lue myös:

Jörn Donner pakkoruotsista LM:lle: ”Ruotsia opiskeleville on paremmat mahdollisuudet työmarkkinoilla”

Pakkoruotsi-ihmetys leviää: ”Mitä virkaa koko järjestelmällä on?”

Nyt pakkoruotsille vastustusta vihreistäkin: ”Miksi sitä opiskellaan?”

Carl Haglundilla yllättävä kanta pakkoruotsiin – Myönsi vaaliviikolla

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jussi Runtti

sipilällä on tullut monia mokia, kuten oman talon antaminen pakolaisille, nyt tämä. eikö sillä ole puolueessa konkareita neuvomaan, ettei kaikkea saa hölistä. tai, että jättää kuuntelematta?. joka töppäys maksaa % tai pari.

Mikko Toivonen

Oli kyllä paha koeheitto Sipilältä, jos se todella koepalloksi kansalaismielipiteestä oli tehty. Sillä pallolla menetti taatusti tuhansia ääniä.
Normaaliin "kepuiluunhan" kansalaiset ovat jo turtuneet, mutta tuo löi suoraan päin pläsiä.

Pentti Westerholm

Sipilä kyllä nyt vatuloi ruotsinkielen kanssa.Miksi ihmeessä 5,3 milj ihmistä pitäisi pakolla oppia ruotsia .Ruotsinkielisten osuus on enään 0,2 milj.Olisi paljon halvempi opettaa nämä ruotsalaiset suomenkielelle.Suomi ja englanti pakkokielenä riittää,siten muut kielet vapaavalintaisena kukin tarpeensa mukaan.Kyllä jämti on niin....

Vallu Novanto

Vantaalla tämäkin asia on suht kunnossa. Ei pakolla, mutta luomalla mahdollisuuksia. Ruotsia opiskellaan jo eskarissa ja ekalla kuokalla . Siitä vähän vielä matkaa virkamiesruotsiin, mutta luomalla mahdollisuuksia toimii paremmin kuin pakkoruotsilla. Onhan siellä jo pakkosuomi, mutta ei tunnu se siellä palveluissa toimivan jos valitusta kuuntelee. Miksi se pakkosuomi ei suju palvelua hakevilta niin, että pärjäisi? Onko kyse Asenteesta? Sitä tarvittaisiin nyt molemmilla puolilla, motivoida Ruotsinkielisiä Suomen opiskeluun, jos nyt kuitenkin Suomessa asuvat, ja Suomenkielisille Ruotsia, josta saattaa olla tulevaisuudessa hyötyä. Englannin ensimmäisenä vieraana kielenä laittaisin pakolliseksi, niinkuin kansalaisaloitteessani pari vuotta sitten ehdotin. t.Vallu.Vantaalainen

Joni Rikkola

Paas olisi kun olisi osaajia kaikistakieleistä. Ei se englanti kuminkaan ole jumalten kieli.
KIeli pitää oppia paikallistasolla jotta se tulee 'ymmärretyksi'. Mm lakikoukeot vaativat osaamista ja ymmärrystä & tulkintataitoa. Kaikilla kielillä.