Sunnuntai 26.5.2019

”Poliisille kohtuuton paine” – Kansanedustaja vaatii lakimuutosta Rautatientorin leirien purkamiseksi

Luotu: 
23.3.2017 10:55
  • Kuva: Tom Packalén
    Kuva
    Kansanedustaja Tom Packalén (ps.) ehdottaa kokoontumislain tiukennusta, joka pakottaisi purkamaan leirit yleisiltä paikoilta klo 22–06.
|

Kansanedustaja Tom Packalén (ps.) ehdottaa kokoontumislain muutosta, joka mahdollistaisi välittömästi leirien purkamisen kaupunkien yleisiltä paikoilta. Viime aikoina on keskusteltu vilkkaasti Helsingin Rautatientorin pakolaisleireistä.

Kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat ovat osoittaneet mieltä Rautatientorilla jo helmikuun alkupuolelta asti, ja paikalla on ollut myös sitkeä vastamielenosoitus.

–Tällä hetkellä Helsingin keskustassa on pitkään jatkunut tilanne, jossa kaksi eri ryhmittymää on leiriytynyt kaupungin yleiselle paikalle. Nykyisessä kokoontumislaissa on puute, koska siinä ei yksiselitteisesti kielletä leiriytymistä kaupungin yleisille paikoille, Packalén sanoo tiedotteessa.

Packalén ehdottaa, että esimerkiksi mielenosoituksen järjestäjä joutuisi purkamaan väliaikaisen rakennelman kuten leirin tai teltan aina kello 22–06. Mieltä saisi siis yhä osoittaa yleisillä alueilla, mutta leiriytyminen kyseisenä aikana kiellettäisiin kokoontumislaissa. Hän on jättämässä aloitteen eduskunnalle.

Packalénin mukaan vastakkaista ideologiaa edustavien ryhmien leiriytyminen pitkäksi aikaa kasvattaa niin ryhmien kuin ohikulkijoiden riskiä joutua järjestyshäiriöiden ja terveyteen tai henkeen kohdistuvien tekojen kohteeksi.

– Poliisin näkökulmasta on todella ongelmallista, että kokoontumislaki ei anna heille yksiselitteistä valtuutusta purkaa näitä Helsingin keskustan leirejä. Poliisin tärkein tehtävä on yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpito. Kun kokoontumislaki ei yksiselitteisesti mahdollista leirien ja telttaleirien purkamista, jo valmiiksi pienillä resursseilla toimiva poliisi joutuu kohtuuttomien paineiden eteen varsinkin silloin, jos leirit kasvavat ja riski laajamittaisiin yhteenottoihin kasvaa.

Packalén korostaa ennaltaehkäisemistä siinä, etteivät konfliktit laajenisi laajoiksi turvallisuusongelmiksi.

–Maailma ympärillämme muuttuu kovaa vauhtia ja lain kirjaimen on pysyttävä ajan tasalla näiden muutosten kanssa, hän sanoo.

Lue myös:

Suomalaisten enemmistö: Kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat poistettava maasta – kirkkokaan ei saa suojella

Poliisi vastaa: Tästä syystä kehotimme välttämään liikkumista Rautatientorilla

Ylijohtaja tyrmää opposition aloitteen: ”Paperittomien määrä ei näy missään muualla kuin Rautatientorilla”

Rautatientorin itsemurhayritys nousi esiin eduskunnassa – Kuului huuto: ”Yrittikö?”

Perussuomalainen tyrmistyi: ”Huonompaa ratkaisua kasvavaan paperittomien määrään on vaikea keksiä”

Facebookissa halutaan ”puhdistaa” Rautatientori – Poliisi: ”Tulisi tänne keskustelemaan”

Miksi Helsingin leirejä ei hajoteta: Kaksi selvitystä tehty – ei ”kohtuutonta haittaa”

”Voiko kuka tahansa pystyttää Helsingin keskustaan leirin? - Periaatteessa kyllä”

Näkökulma: ”Mamu-Suomessa” on entistä turvallisempaa

Amnestyn haukut Suomelle puhuttivat eduskunnassa – Ministeri Risikko tapasi Helsingin keskustaan leiriytyneitä turvapaikanhakijoita

Ylikomisario: Rautatientorin leirit hajotettava

 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Niinpä.Ennaltaehkäisemistä olisi myös ollut se että Sos.ministeri Ps ja lakiministeri Ps olisi katsonut että Kelasta toimeentulotuet olisi lähtenyt rullaamaan lain määräämillä ajoilla.
-Nyt Kelan mukaan voi venyä jopa huhtikuulle asti ,ainoa "leipäraha" köyhimmille. Toimeentulotuki.
"Arvovalintoja" mihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Marja-Liisa Kalkela

Persujen vaalipropakandaa. Kyllä Ps kansanedustajan pitäisi tietää mitä lakikirjat sanoo. Kyllä kai ne olisi purettu jo jossa ne olisi "laittomia"!
Ruuhkaa lupakemusten käsittelyssä,kun tammikuussa käsittelyt siirtyi poliisilta Migrille.
Kannattas edes kuunnella K.Edustajien uutiset jos muuten ei "tiedä" asioista.

Jos kielteinen päätös ensimmäisellä kerralla,voi vielä valittaa.
Jos silloinkin kielteinen päätös poliisi poistaa maasta.
Migrin sivuilla tilastot:
luvan saaneista
lupaa yhä odottavista
maasta poistetuista.

Marja-Liisa Kalkela

Eikö? Ei taida purra vaalitäkynä?
Ei lakeja polkaista hetkessä pystyyn jos joku asia ärsyttää.Lain tekoon voi mennä vuosia. Perustuslaki-valiokunta,asiantuntijoiden kuuleminen(lausuntakierros) palautuu valiokunnalle.Yhteenveto lausunnoista,äänestys jonka jälkeen se tuodaan eduskunnan päätettäväksi.

Se olisikin mukavaa kun joka puolue saisi tehdä lain asioista mikä sitä ärsyttää.

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #6

Niin, eipä potkaista hetkessä lakeja pystyyn. Mutta, kun ongelman havaitsee ja aloittaa asian hoidon heti niin jonain päivänä aurinko paistaa.
Onhan tuo hiukan outoa kun kyseiseltä torilta jouduttiin perumaan perhetapahtuma kyseisten mielenosoitusten takia.
Tässä asiassa Packalen on oikeilla jäljillä.

Essi Musse

Voi tuota tarkoitushakuisuuden määrää!
Miten Packalen voi olettaa, että poliisin paineet olisivat peruste MINKÄÄN perustuslain kohdan heikennykselle?
Ei passinhakijoita kehoteta välttämään passin hakemista, koska palvelu on ruuhkainen. Ei varkauden kohteelle sanota, että älä ilmoita rikoksesta, koska sitä ei ehditä tutkia.

Timo-Pekka Mustakallio

Eiköhän poliisin "paine" johdu Migri:n turvapaikkapäätöksissä ilmenneistä puutteista ja virheistä, joita Rautatientorille leiriytyneet protestoivat ihan aiheesta?!!

Lainsäädäntöä ei kokoontumis- ja mielenosoitusvapauden osalta pidä muuttaa, vaan avata erilaisia kanavia niille, jotka ovat kansainvälisen suojelun tarpeessa - vaikkapa siis väliaikainen oleskelu- ja työlupa, mikä voi muuttua vakituiseksi näiden ihmisten päästyä uuden eksistenssinsä alkuun. Esimerkiksi Uudenkaupungin autotehdas saattaisi hyvinkin pystyä työllistämään osan näistä vaille turvapaikkaa jätetyistä ihmisistä - joilla juuri nyt ei ole mitään esteitä muuttaa työn perässä Länsi-Suomeen.

Mitään tällaista ongelmaa ei olisi edes päässyt syntymään, jos typerän nuivailun sijaan olisi pyritty aktiivisesti saattamaan tulijat ja työnantajat yhteen, luotu markkinapaikka tulijan esitellä itsensä ja työnantajan hakea tarvitsemaansa. Onhan irvokasta, että itse turvapaikanhakijat ovat silkalla omalla aktiivisuudellaan ehtineet järjestää itselleen ja kaltaisilleen työpaikkoja... ja vielä irvokkaampaa, että työurallaan jo menestyneille on lätkäisty kielteisiä päätöksiä, vaikka he palkansaajina jo elättävät itse itsensä, eli eivät makaa veronmaksajan taskulla.

Olisikohan perimmäinen vika siinä, että virkamies haluaa tahtonsa läpi, pomotella vain pomottelun riemusta, laitostaa tulijat eli saada valta-asemaa heidän suhteensa, samalla kun työ - ongelmien ratkaisu - menee päin prinkkalaa?!

Markus Vuorivirta

Ja kakkan marjat... Kyllä tuo on ihan päinvastanen. Poliisilla on käynnissä ihan selvästi jonkin sortin "italialainen lakko" tyyliin "nus... sitä pilkkua nyt viimiseen asti". Tähän asti kun on koittanu paperia tutkia tai tehdä ihan mitä tahansa, on miljoona kanseleria ja lakimiestä heti kimpussa hakkaamassa yk:n peruskirjalla päähän... Nyt sitten on rähjäsiä kerjäläisleirejä pääkaupungin keskusta täynnä tasan niin kauan kunnes jonkun mitta täyttyy ja käskee raivata moiset huitsinhittoon. Siinä vaiheessa poliisia ei kyllä kiinnosta näiden asia pisaraakaan vaan pasivaunut alkaa toimia!

Timo-Pekka Mustakallio

Rautatientorin leireilijat (kumpikin tyylisuunta) ovat kuitenkin lain mukaan oikeutettuja protestiinsa, eikä Helsingin järjestyssääntöäkään rikota, joten kumpikin on siellä. Minua aiheellisesti protestoivat turvapaikan hakijat eivät häiritse - sen sijaan kylläkin häiriöitä provosoiva ja väkivaltaa kaihtamaton, puolisotilaallinen rasistirevohka, mikä yrittää ottaa lain omiin käsiinsä (tai ei tiedä tai ei piittaa mitä lakikirja sanoo).

Tosiasia nyt on vaan, ettei turvapaikanhakijoilla enää ole kotia eikä elämää mihin voisi palata, sen jälkeen kun "ystävämme" Yhdysvallat on ollut laittomilla ristiretkillään Lähi-Idän valikoiduissa arabivaltioissa, ne on saatu sekasorron valtaan, raunioitettu, ja eräiden arvioiden mukaan kenties jo 4 miljoonaa ihmistä (suurin osa siviilejä) menettänyt sen ainoansa, eli henkensä. Suomi ei ole protestoinut tätä mielipuolista tekosarjaa, EU ei ole protestoinut näitä kansainvälisen lain mukaisesti rikollisia sotaretkiä: PÄINVASTOIN jotkut EU-maat ovat jopa olleet osallisina niissä, tai Yhdysvaltain rikoskumppaneina ylittäneet YK:n suomat valtuudet käyttämällä tappavaa asevoimaa. Jos maamme ei protestoi eikä tuomitse laittomuutta vaan hyväksyy sen hiljaa se tulee rikoskumppaniksi, ja saa siten osaltaan vastata rikoksilla aiheutetusta pakolaistulvasta Suomeen. Mielestäni maamme johto toimii ryhdittömästi, sillä "ystävää" sopii kyllä vallan hyvin kritisoida, vaatia häntä tilille jos siihen on aihetta - ja tässä tapauksessa on. Jos taas ystävä ei kestä aiheellista kritiikkiä - hän ei ollut ystävä ensinkään. Eipä silti: "ystävämme" EU näyttää juuri ajautuvan olemassaolonsa kriisiin, ja tempaisee meidät mukaansa vaikeuksiin... eli me valitsimme ystävämme perin huonosti. Pelottaa ajatella minkälaisen laskun me EU:n "päättävissä pöydissä istuneet" loppuviimein saamme.

Kansainvälisen lain päätarkoitus on säädöksillään estää juuri tällaiset katastrofit minkä nyt ovat seurausta Yhdysvaltain laittomista sodista ja/tai sotatoimista. Niiden vuoksi sotatoimialueelta paenneet ovat nyt Suomessa, saaneet viranomaisilta "loistavan entrée":n (vastaanottojärjestelmä) jälkeen kylmäkiskoista ellei moitittavaa kohtelua, heidän oikeuksiaan on poljettu (vaikkapa pätevän kielenkääntäjäavun epääminen heidän turvapaikkakäsittelynsä aikana), ja pitävät leiriään nyt Rautatientorilla.

Viranomaisemme eivät ratkaisseet ongelmia, vaan aiheuttivat niitä.

Heikki Turunen

Mitäs häiriöitä turvapaikanhakijoiden leiri on aiheuttanut? Suomi ensin-performanssiryhmä kyllä on urakalla videoinutkin noita omia tempauksiaan, provosointejaan ja niskurointejaan. Eivät tottele poliisin kehoituksia, huutelevat törkeyksiä ja esiintyvät järjestyksenvalvojina vailla mitään lupia.