Torstai 23.5.2019

Jan Vapaavuori varoittaa segregaatiosta: ”Helsingin kohtalonkysymys”

Luotu: 
27.3.2017 16:07
Päivitetty: 
27.3.2017 16:16
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Viiden Helsingin suurimman puolueen pormestariehdokkaat Uuden Suomen ja Kauppalehden vaalitentissä maanantaina.
|

Kokoomuksen pormestariehdokas Jan Vapaavuori varoittaa, että asuinalueiden eriytymiseen on hyvin hankala puuttua, jos se kerran päästetään tapahtumaan. Vapaavuori ja muut Helsingin pormestariehdokkaat puhuivat eriytymisestä Uuden Suomen ja Kauppalehden pormestaritentissä maanantaina.

Vapaavuori, jonka mielestä segregaatio on Helsingin kaikkein suurin haaste tällä hetkellä, vaatii kaupungilta määrätietoista väestön sosiaalista sekoittamista asunto- ja kaavoituspolitiikassa.

– Tämä on ihan kohtalonkysymys Helsingille, vaikka olemme toistaiseksi pärjänneet aika hyvin, Vapaavuori sanoo.

– Se on kaupungin talouden, turvallisuuden ja viihtyisyyden kannalta aivan ydinkysymys.

Vapaavuoren peräänkuuluttamat sekoittamispolitiikka ja positiivinen diskriminaatio tarkoittavat sitä, että niin sanottuja kovan rahan asuntoja kaavoitetaan aktiivisesti kaupungin tuetun asuntotuotannon ja vuokratalojen sekaan. Tätä politiikkaa tulee entisestään lisätä, Vapaavuori katsoo.

– Se on ainoa tapa, jolla tätä voidaan tehdä ja siinä pitää ehkä osin ottaa jopa vahvempia keinoja kuin tähän mennessä. Se on vähän sellainen kysymys [eriytyminen ja yhteiskunnan eheys], että kun se kerran menetetään, se on menetetty aika pitkäksi aikaa, Vapaavuori sanoi.

Hänen mukaansa ratkaisu ei ole yksinkertainen, koska ihmisiä ei voida pakottaa asumaan jossain, missä he eivät halua asua. Vapaavuori kuitenkin uskoo oikeinlaisen suunnittelun ja houkuttelun voimaan.

– Otetaan alue, jossa vuokra-asuntojen osuus on poikkeuksellisen kova, ja kaavoitetaan sinne kovan rahan asuntoja väliin. Uskon, että oikein tehtynä ne [asunnot] saadaan kaupaksi, Vapaavuori pohti.

Pessimistisen näkemyksen esitti myös perussuomalaisten Mika Raatikainen. Hän viittasi suur-Tukholman lähialueisiin, joissa hänen mukaansa löytyi tutkimuksessa kaksi kuntaa, ”joissa segregaatio ei ole edistynyt”. Raatikainen uskoo, että eriytyminen tulee tapahtumaan Suomessakin.

”Tilanne olisi olennaisesti huonompi, ellemme olisi toimineet kuten olemme”

– Se johtuu siitä, että toisilla on rahaa ja koulutusta enemmän kuin toisilla. Näin se vain menee, eivät köyhät tuolta Kaivarista osta kämppiä. Kyllä ne tulevat sinne missä minä asun eli Kontulaan, Itä-Helsinkiin, se on jo nyt nähtävissä, Raatikainen sanoi.

Hän toivoo, että tilanteeseen löydetään ratkaisuja.

Kaikki paneelin viisi ehdokasta olivat ainakin jossain määrin huolissaan segregaatiosta. SDP:n Tuula Haatainen korosti kaupunkisuunnittelun merkitystä ja kovan rahan asuntojen sirottelemista tuetun asuntotuotannon sekaan sekä päinvastoin.

Vihreiden Anni Sinnemäki ja Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki korostivat sitä, että Suomen ja pääkaupunkiseudun tilanne on ongelmista huolimatta poikkeuksellisen hyvä Euroopassa.

– En ole paniikissa tai totaalisen stressaantunut [eriytymiskehityksen vuoksi], koska meillä on Helsingissä kuitenkin aika hyvä pohja. Tällä hetkellä meidän kaupunginosat, vaikka niissä on isoja eroja, ovat kuitenkin kaikki sellaisia, että asukkaat viihtyvät niissä, Sinnemäki sanoi.

Sinnemäen mukaan Helsingissä on 2000-luvulla tapahtunut paikoin jopa positiivista kehitystä ja eriarvoistumisen vauhti hiipunut.

– Sekoittamisen politiikka on onnistunut kaikesta huolimatta verrattuna Eurooppaan. Meillä ei ole esimerkiksi rikollisalueita, sanoi Arhinmäki.

Sinnemäki korosti peruskouluun panostamisen tärkeyttä.

– Se vaikuttaa eniten ihmisten muuttopäätöksiin, Sinnemäki sanoi.

Jan Vapaavuori myönsi Helsingin tilanteen hyväksi vertailussa muuhun Eurooppaan, mutta korosti silti, että paikoin eriytyminen on pahentunut ja että ”syytä huoleen on”. Hän huomautti pääkaupunkiseudun monikulttuuristuneen huomattavasti. Esimerkiksi pahoinvoivia nuoria on hänen mukaansa enemmän kuin ennen.

– Ja tilanne olisi olennaisesti huonompi, ellemme olisi toimineet kuten olemme, Vapaavuori viittasi Helsingin asuntopolitiikan sekoittamistoimiin.

”Alennetaanko veroja vai huolehditaanko lasten palveluista?” – Veroale puhutti Helsingin pormestariehdokkaita

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Vapaavuori ei ilmiselvästi ole käynyt Euroopan ulkopuolella perehtymässä pelkästään "ulkolaisten" asuttamiin pelkästään vuokra asumislähiöihin tai kaupunkeihin.

Jos olisi, niin tietäisi, että Helsingin toteuttama ja Suomenkin toteuttama asutuspolitiikka on ollut haitallisen virheellinen.

Todellisuudessa Koko joukossa teollisia maita EWuroopan ulkopuolella kaikki ongelmat joihin Sinnemäki ja ilmeisesti Vapaavuori viittaavat ja pohjaavat surullisen asuntopolitiikkansa loistavat totaalisella poissaolollaan.

Avainkysymys on jokaisessa sellaisessa maassa hallinnassa oleva siirtotyölaisyys eli maahan tulee ihmisiä vain työluvalla ja valmiisiin työpaikkoihin. Jokainen tulee lisäksi osaan maista vain kolmenb vuoden välein uusittavalla työluvalla vailla kansalaisuuden ta

Mikko Toivonen

Tuosta kommentistani jostain syystä jäi se mehukkain osa bittiavaruuteen. Siinä vain todistin ettei Vapaavuoresta ja Sinnemäestä ole korjaamaan Helsingin tärkeintä korjattavaa eli edullisten vuokra asuntojen pulan lopettamista kun he ovat selkeästi asunnoista ja rakentamisesta tavalla tai toisella mielestäni välistä vetäjien asialla ja ihan pihalla siitä miten maailmalla toimitaan.

Timo Hietanen

Hieno juttu. Saadaan kuitenkin oma Rinkebymme. Paljonko Vapaavuori ja hänen kan-
nattajansa hajasijoittavat jatkossa turvapaikanhakijoita Eiraan, Punavuoreen tai Kruu-
nunhakaan ? Jakakaa nyt hyvänen aika unelmaa ja Hölmölandian saavutuksia tasai-
sesti kaikille demokratian nimessä.

Jouko Kokkonen

Väittäisin ihan omalla kokemuksella asumisessa niin sanotussa monikulttuurilähiössä. Vantaalla kansakoulupohjalta että peli on jo menetetty. Mutta eihän sitä unelmasta haaveilevat ihmiset jotka ovat paremmilla asuinalueilla näe. Tarkoitan tällä sitä että tämä ei vaan toimi. Ennenkuin joku herjaa sano vaan tervetuloa helvettiin. Ei vielä rinkeby mutta hyvää vauhtia ollaan menossa.