Tiistai 18.6.2019

Taas se nostetaan esiin: Muumimuseo Guggenheimin paikalle?

Luotu: 
28.3.2017 16:56
  • Kuva: Alma Media arkisto / Silja Viitala
    Kuva
    Arkistokuvassa Tampere-talon Muumimuseon rakentamisesta kertova näyttely viime vuodelta.
|

Helsingin kaupunginmuseon johtokunnan puheenjohtaja, paikallispoliitikko Ville Ylikahri (vihr.) uskoo, että pääkaupunkiin mahtuisi lisääkin museoita.

Ylikahri arvioi Puheenvuoron blogissaan, että Suomella olisi ihmisiä kiinnostavia tarinoita kerrottavanaan.

– Tove Jansson ja muumit, Tom of Finland, suomalainen design… Näistä elementeistä voisi löytyä konsepti, johon saisi mukaan yksityistäkin rahaa. Eteläsatama olisi myös hyvin luonteva paikka uudelle museorakennukselle, Ylikahri kirjoittaa.

Ylikahrin mukaan museot pitää rakentaa helsinkiläisille, ”turistit seuraavat kyllä perässä, mikäli museo on kiinnostava”. Tällä hän selittää myös Guggenheim-hankkeen kaatumista.

– Guggenheim-projektin suurin ongelma olikin siinä, että helsinkiläiset eivät kokeneet sitä omakseen. Vaikka museoon saatiin yksityistä rahaa, ei kaupunkilaisten enemmistö halunnut antaa museolle julkista rahoitusta eikä tonttia kaupungin paraatipaikalta, kun valtio ei lähtenyt projektiin mukaan. Asia lienee nyt vuosien veivaamisen jälkeen loppuunkäsitelty ja voimme siirtyä keskustelussa eteenpäin, Ylikahri kirjoittaa.

Guggenheim-keskustelun yhteydessä nostettiin esiin erilaisia vaihtoehtoja Helsingin Eteläsataman paraatipaikan täyttäjiksi – muun muassa ”valtava Muumitalo” sekä Suomen itsenäisyyden ajan museo.

Lue lisää:

”Guggenheimin tilalle valtava Muumitalo” – Soinin valtiosihteeri räväyttää

Valtuutettu: Synkkä Guggenheim-linnake Helsingin arvokkaimmalle tontille? Mieluummin Suomen itsenäisyyden ajan museo

”Guggenheim on kuollut – miten olisi Slush-museo?”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Hämäläinen

Suomi tarvitsee saunamuseon.

Ison systeemin, jossa tieteellinen osio, terveydellinen osio, kulttuurillinen osio ja mahdollisuus kylpeä tai katsoa kylpemistä.

Ja sellainen "must-see", johon jokaisen ulkolaisen Helsinkiin matkaajan on mentävä.

Muumimuseokin ihan hyvä idea.

Markku Nieminen

Monilla mailla, myös suomella on kansallismuseo, mutta Suomen heimoista, niiden historiasta kertova museo meiltä puuttuu. Historiasta tiedämme miten vaihteleva, rikas jopa dramaattinenkin historiamme on ollut. Se kiinnostaisi varmasti ihmisiä niin meillä kuin maailmallakin. Esimerkiksi ruotuväkilaitos lienee tuntematon muualla maailmassa, Iso ja Pikkuviha ovat täysin käsittelemättömiä myös omassa historian opetuksessamme, ja se dramaattisuudessaan olisi vetonaula kansainvälisestikin.
Muumit; liian teennäinen ja lapsellinen arvokkaalle paikalle.

Markku Nieminen

Miten paljon on arvailujen varassa mutta jos vertaamme sitä viime sotien kiinnostavuuteen maailmalla, niin uskon että paljon. Onhan Suomi ainoa maa Euroopassa ja koko maailmassa josta ihmisiä vietiin orjiksi hiljattain.

PS. Orjiksihan meitä tosin ollaan viemässä TIPP ja TISA sopimusten myötä nytkin.

Jukka Kautto

Muumihomma on aika hömppää, mutta Guggenheim alle arvostelun, silkkaa roskaa ja keisarin uusia vaatteita. Tämän idean perusfilosofia on, että vain"taiteilija"voi taluttaa tiskille triviaalieja tavaroita , kuten vessanpytyn tai purkittaa oman paskansa (Merda d'artista Piero Manzoni ) ja se on tositaidetta. Jos joku tavallinen kansalainen syyllistyisi samaan, pakkohoito olisi pikaisesti edessä. Tätä falskia taitelijamyyttiä käytetään edelleekin lasihelmien myymisen alkuasukkaille.