Perjantai 14.12.2018

Työvoimapula laajenee Suomessa – tässä Top 15 -ammatit juuri nyt

Jaa artikkeli:
Luotu: 
29.3.2017 10:34
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Rakennusalalla työvoimapula on yltymässä.
|

Yhä useammassa ammatissa on nyt pulaa työvoimasta, kertoo työ- ja elinkeinoministeriö tuoreen ammattibarometrin perusteella.

Ministeriön mukaan työvoimapula on havaittavissa varsinkin terveys- ja sosiaalialalla sekä kasvavassa määrin rakennusalalla. Tiedot perustuvat TE-toimistoissa helmi-maaliskuussa 2017 tehtyyn arvioon siitä, miten kysyntä ja tarjonta kohtaavat lähitulevaisuudessa noin 200 ammatissa.

Työvoimapulaa kohtaavien ammattien määrä on kaksinkertaistunut vuodentakaisesta. Ammatteja, joissa on pulaa hakijoista, havaittiin uusimmassa ammattibarometrissä valtakunnallisesti 24, kun vuotta aikaisemmin niitä arvioitiin olevan 12.

Toisaalta tällä kertaa ei havaittu lainkaan ammatteja, joissa olisi paljon pulaa työnhakijoista. Vuosi sitten lääkärit, ylilääkärit ja erikoislääkärit määriteltiin vielä tällaisiksi ammateiksi, ministeriö kertoo.

– Työvoimapula ei siis ole kärjistymässä joissakin ammateissa, vaan laajenemassa useampiin ammatteihin, arvioi neuvotteleva virkamies Mika Tuomaala työ- ja elinkeinoministeriöstä tiedotteessa.

Pulaa työvoimasta on varsinkin terveys- ja sosiaalialalla, joka kattaa noin puolet pula-ammateista. Rakennusalalla työvoimapula on yleistymässä ja eniten pulaa on rakennusalan työnjohtajista.

Ammattibarometrista löytyy työvoimapula-ammattien top 15 –lista koko Suomen tasolla tammikuussa 2017. Näiden ammattien osaajille löytyisi nyt töitä:

1. Kuulontutkijat ja puheterapeutit

2. Ylilääkärit ja erikoislääkärit

3. Hammaslääkärit

4. Puhelin- ja asiakaspalvelukeskusten myyjät

5. Yleislääkärit

6. Sosiaalityön erityisasiantuntijat

7. Myyntiedustajat

8. Rakennusalan työnjohtajat

9. Kodinhoitajat (kotipalvelutoiminta)

10. Betonirakentajat ja raudoittajat

11. Rakennusinsinöörit

12. Lastentarhaopettajat

13. Sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja

14. Kattoasentajat- ja korjaajat

15. Maansiirtokoneiden ym. kuljettajat

Sen sijaan työvoiman ylitarjonta on vähentymässä. Ammattibarometrin 200 tarkastellusta ammatista 43 ammatissa arvioidaan olevan työvoiman ylitarjontaa, kun vuosi sitten liikaa hakijoita oli 70 ammatissa. Eniten ylitarjontaa on yleissihteereistä. Uusina ammatteina työvoiman ylitarjonnan top 15 -listalle ovat nousseet myyjät ja valokuvaajat.

Lue myös: ELY-keskus vastaa ministerin avautumiseen: Työntekijöitä ei löydy Suomesta

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Teemu Terava

Jokin hyvinvointiyhteiskunnassa ja työmarkkinoilla mättää. Korkeasta työttömyydestä huolimatta työvoimapula kasvaa. On kiintoisaa, että ns vaikeasti työllistettävien pitkäaikaistyöttömien määrä kasvaa.
Tuottaako työvoimahallinto vaikeasti työllistettäviä?

Seppo Himanen

Ei työvoiman tuonti ole oikea ratkaisu. Ulkomaisen työvoiman mukana rahaa valuu ulkomaille ja suomalaiset työttömät joudutaan elättämään verovaroin. Suomalaiset on saatava töihin sellaisella palkalla, jolla tulee tässä maassa toimeen.

Terho Ruotsalainen

Töihin vaaditaan ihan liikaa koulutusta. Esim siivotahan nyt osaa kuka tahansa. Kuorma-autokorttikin on aivan turha ellet omista kuorma-autoa. Ammatti-ajolupakin saadaan huoltoaseman kabinetissa muka koulutuksena ym. samakaltaisia tapauksia eri aloilla.

Tapio Meriluoto

Älkää nyt viitsikö pelleillä, aikuiset ihmiset!

Tuossa listassa ei ole mitään sellaista, joka viittaisi TODELLISEEN työvoimapulaan.

Lähes kaikissa luetelluissa kohdissa on kyse siitä, että ammattikunta itse on aivan tietoisesti järjestänyt asiat niin, että alalle koulutetaan väkeä liian vähän, jotta saataisiin palkkataso pidettyä korkeana (listan lääkäriammatit) tai sitten kyse on lyhytaikaisista keikkaduuneista eri puolilla maata (nuo raksahommat) tai provikkapalkkaisista myyntihommista, jotka eivät ole mitään normaalia palkkatyötä ollenkaan.

Näin heppoisen aineiston perusteella on ihan turha tulla puhumaan mistään "työvoimapulasta".