Tiistai 17.7.2018

Presidentti Niinistö huomauttaa: ”Totesin Trumpille, että tällainenkin ajatus Suomella on”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
31.3.2017 14:53
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Presidentti Sauli Niinistö toppuutteli tänään tiedotustilaisuudessaan puheita Donald Trumpin ja Vladimir Putinin mahdollisesta tapaamisesta Suomessa. Hän piti tiedotustilaisuuden tavattuaan torstaina Arkangelissa Putinin sekä Islannin presidentti Guðni Thorlacius Jóhannessonin.
|

Presidentti Sauli Niinistö kummeksuu puheita siitä, että hänen esittämästään Arktisen neuvoston huippukokouksesta ei olisi keskusteltu asianosaisten kanssa. Niinistö huomauttaa, että hän on puhunut asiasta jo runsaan vuoden verran ja ottanut sen esille kaikkien jäsenmaiden valtionpäämiesten kanssa. Arktiseen neuvostoon kuuluvat Yhdysvallat, Venäjä, Kanada ja Pohjoismaat.

–Paitsi että olen ottanut asian esille presidentti Putinin kanssa, otin tämän esille silloin presidentti Obaman kanssa, kun myöskin Pohjoismaiden pääministerit olivat paikalla Washingtonissa. Olen tavannut Kanadan pääministeri Trudeaun tämän asian tiimoilta ja myöskin siinä puhelinyhteydessä, jonka kävin presidentti Trumpin kanssa, totesin, että tällainenkin ajatus Suomella on, kun me heiltä perimme tuon neuvoston puheenjohtajuuden, Niinistö sanoi tiedotustilaisuudessaan tänään perjantaina.

–Jotenka olen hivenen oudoksunut sellaista havaitsemaani seikkaa, että tästä asiasta ei olisi muka keskusteltu asianosaisten kanssa.

Suomi aloittaa Arktisen neuvoston puheenjohtajana toukokuussa 2017. Niinistön mukaan mahdollinen huippukokous voitaisiin järjestää, kun on jotain kokoustettavaa.

–Eli siinä vaiheessa jos me löydämme hyvän lääkkeitä joista voitaisiin päästä sopimaan.

Niinistö sanoo, että kokouksen mahdollisuutta tullaan pitämään esillä. Ajankohta olisi joka tapauksessa Niinistön mukaan ajallisesti kaukana.

–Se, että kokoontuminen voisi tapahtua jotenkin tähän hätään, on ihan mahdoton ajatus, enkä ole koskaan sellaista esittänytkään.

Suomessa ehdittiin innostua Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mahdollisesta tapaamisesta huippukokouksen yhteydessä, mutta tätä intoa Niinistö toppuutteli tiedotustilaisuudessaan. Lue aiheesta tarkemmin: Presidentti Niinistö Trump/Putin-tapaamisesta Suomessa: ”Tähän hätään aivan mahdotonta”

Niinistö kertoi ”yrittäneensä kovasti selvittää”, mikä on Putinin käsitys Venäjän ja Yhdysvaltain tämänhetkisestä suhteesta.

–Se on nimittäin meitä kaikkia liikuttava asia ja sanoisin, että koko Eurooppa on siitä kiinnostunut. Suomen on ehkä syytä olla keskimääräistä kiinnostuneempikin.

–Vähän alkaa tuntua siltä, että sen enemmin Washingtonissa kuin Moskovassakaan ei oikein nyt ole tarkkaa hahmotusta tuolle suhteelle. Meidän täytyy nyt sitten toivoa, että siinä G20-kokouksessa viimeistään nuo päämiehet tapaisivat toisensa ja me pääsisimme vähän rattaille, että mihin suuntaan ollaan menossa.

Niinistö pohti, että Yhdysvaltain Venäjä-kuohunta ja vakoilu-väitteet voivat osin olla vaikean suhteen takana.

–Yhdysvalloissahan kuohuu nyt aika lailla tämä Venäjä-keskustelu. Se on varmasti eräs tekijä myöskin, joka aiheuttaa molemmissa pääkaupungeissa sitten vähän päänvaivaa. Se on selvä kysymys.

–Ehkä tuntuu vähän oudolta sanoakaan ja teidän kuulla, mutta kyllä suurtenkin valtioiden keskinäiset suhteet ovat aika henkilösuhteita ja niin kauan kuin nämä päämiehet eivät ole tavanneet toisiaan, emme oikein tiedä, miten heidän ajatuksensa toisiinsa sopivat.

Niinistön mukaan arktinen asia on globaali asia etenkin ilmastonmuutosta ajatellen.

–Arktinen asia on ihmiskunnan kohtalonyhteyttä.

Niinistön mukaan maailmalla on selvästi kahdenlaista ajattelua: toiset ajattelevat arktista aluetta lähinnä raaka-ainevarastona ja toiset pohtivat enemmän ilmastonmuutosta.

–Näiden kahden asian yhteensovittaminen ei tule olemaan helppoa.

Niinistö kertoi nostaneensa Arkangelin torstain tapaamisessa esiin mustan hiilen ongelman, joka on arktisen alueen suurimpia uhkia. Hän nosti esiin myös vanhat laitokset, joissa fossiilisten aineiden polttaminen tapahtuu epätyydyttävästi. Laitoksia on paljon Venäjällä ja Yhdysvalloissa.

–Toinen erityisesti maallikon järjenjuoksun ulkopuolella oleva asia on niin sanottu soihduttaminen elikä ylimääräisen kaasun polttaminen paikan päällä. Sitä tapahtuu vuosittain määränä noin 40 kertaa enemmän kuin Suomessa kaasua käytetään vuosittain. Nämä ovat täysin käsittämättömiä ilman pilaajia. Niihin kiinnitin eilen paljonkin huomiota kokoontumisessa.

Niinistö ei halunnut tiedotustilaisuudessaan kommentoida aikeitaan presidenttikisan suhteen.

Lue myös:

Tapaavatko Trump ja Putin pian Suomessa? – Putin: Suomi sopisi hyvin

Trumpilta shokkikäännös: ”Nyt oikeasti huolestuttaa mihin USA menee”

Nobelisti eduskunnalle: Trump on oikeassa – Obamacare on varoitus Suomelle

Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo-Pekka Mustakallio

Presidentti Niinistö yrittää saattaa yhteen, rakentaa - kun taas Länsi kulkee eripuran ja rikkomisen epätervettä tietä. Vahva mies etsii ratkaisuja, uusia mahdollisuuksia - kun heikot juuttuvat asemiinsa ja ajautuvat hedelmättömään, keskenkasvuiseen rähinöintiin. Epäilemättä rauhantekijä saa niukalti kiitosta niiltä, jotka etsivät tappelua... mutta hyvä, että Niinistön kaltaisia vapaa-ajattelijoita vielä on. Toivottavasti hän asettuu uudelleen ehdolle, sitten aikanaan.