Maanantai 17.6.2019

EK-pomon palkkaheitto puhuttaa taas: ”Jos maa nostaa itseään tukasta, siinä käy huonosti”

Luotu: 
1.4.2017 11:48
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Erkki Liikasen mukaan Suomessa nostettiin vuosina 2007–2009 palkkoja enemmän kuin missään muualla.
|

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n hallituksen puheenjohtajan Veli-Matti Mattilan taannoinen heitto suomalaisten palkoista palasi puheenaiheeksi lauantaina. Mattilan mukaan palkat Suomessa ovat 10-15 prosenttia liian korkeat.

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen kommentoi asiaa Ylen Ykkösaamussa.

–En halua ryhtyä tuomariksi, mutta on tietysti kaksi asiaa, mitä palkka on tunnissa ja paljonko tunnissa saadaan aikaan. Mitä korkeampi on tuottavuus, mitä järkevämmin työt on järjestetty ja käytetään teknologiaa hyväksi, sitä enemmän saadaan arvonlisää, Liikanen sanoi.

Liikasen mukaan Suomessa nostettiin vuosina 2007–2009 palkkoja enemmän kuin missään muualla.

–Jos maa nostaa itseään tukasta, siinä käy huonosti. Sen jälki on ollut pitkä, hän kommentoi.

Myös EK:n toimitusjohtajan Jyri Häkämies otti lauantaina osaa palkkakeskusteluun. Häkämiehen mukaan suomalaisten palkkojen erot kilpailijamaihin ovat supistuneet viimeisten palkkasopimusten myötä. 

–Haarukka liikkuu tämän hetken tilanteessa 5–15 prosentissa riippuen mitattavasta ajanjaksosta ja mittauslaitoksesta. Ei ole kuitenkaan ehdotonta totuutta. Tärkeä on kuitenkin todeta, että ero on supistunut viimeisten palkkasopimusten myötä. Suunta on oikea, Häkämies sanoi Helsingin Sanomille.

–Ja pitää muistaa, ettei kukaan ole esittänyt palkkojen alentamista, hän jatkoi.

Lue myös: EK-pomon palkkaheitto suututtaa: ”Sopimusyhteiskuntaa murennetaan nyt pala kerrallaan”

 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Arra

Juupa juu, kaikki kilvan pyytämään lisää palkkaa niin saadaan taas kansantalouden rattaat rullaamaan. Minimipalkkaa on nostettava ja verotusta valvottava tarkemmin, muuten maahanmuuttajat tekevät työt pilkkahintaan ja palkasta iso osa siirretään pois kansantalouden sisältä esim. tukena perheelle kotimaassa. Joten minimipalkka ylös ylös ylös. Kyllä niitä työntekijöitä edelleen palkataan jos tarve on, erityisesti siivoojia ja muita matalapalkkaisia jotka ovat tällä hetkellä saatanallisten vuokratyöfirmojen armoilla.

Jaakko Arra

Tulipas laitettua kerrassaan huonosti jäsennelty kommentti. Siis erityisesti matalapalkkaisten alojen palkkausta tulisi nostaa ja valvoa. Kyllä työnantaja palkkaa edelleen tarvitsemansa työntekijän vaikka se maksaisikin pari euroa enemmän tunnilta. Tällä olisi kansantalouteen merkittävä piristevaikutus verrattuna nykytilanteeseen. Harmaa talous rehottaa ja SATO:t sun muut rakennuttaa pilkkahintaisilla työvoimakustannuksilla korkean vuokratason taloja, jotta valtio voisi taas köyhtyä lisää maksaessaan järjettömän kokoisia asumistukia, jotta asuntokartellit ja sijoittavat voivat kääriä rahansa. Ei tässä edes tarvittaisi kuin ihan selkeitä järkeviä helppoja päätöksiä, jos vaan poliittista tahtoa löytyisi. Laittaa siis halpatyövoima ja harmaa talous kuriin, rakentaa kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja yms.

Asko Korpela

Kari, kato, alkavat herratkin ymmärtää... tosi hyvä vertaus: tukasta nostaminen. Juuri siitä on ollut kysymys niin kauan kun möykkymafia on saanut hoitaa asiat. Kun ei devalvaatiolla ole voitu korjata, mitä kilpalaulannalla on pilattu. Sopiminen, sopiminen, mutta aivan eri tasolla. Sillä, joka pystyy ottamaan ja myös kantaa vastuun tehdyistä päätöksistä.

Juuso Hämäläinen

Liikasen kommentti on osatotuus työntekijän kannalta. On selvää näyttöä siitä, että vaikka tuottavuus nousee niin yhtään enempää ei näy duunarin palkkapussissa. Siitä pitää huolen kapitalisti. Hän ei maksa enempää kuin pakko. Kun ei pulaa työvoimasta, ei ole mitään tarvetta maksaa enemmän vaan kuten luemme lehdistä, halutaan maksaa yhä vähemmän.

Työnantajan ensimmäinen päänsärky ei ole koskaan heikko bisnesidea ja heikko johtaminen tai heikot tuotteet. Kunhan on liikevaihtoa sopivasti niin siitä jää pieni marginaali. Siitä yritys ottaa sijoittajien ja johdon osalta omansa. Jäljelle jää duunareiden liksa. Jos menee heikosti niin duunareita potkitaan pihalle, jotta johto ja omistajat voivat edelleen tienata mukavasti.

Milloin heikosti tuottavat johtajat, omistajat ja sijoittajat antavat ensin itselleen kenkää? Jäämme odottelemaan.

Kun yritykset käyttävät termiä sopeuttaa, ne potkivat väkeä pihalle. Sopeutuksen voitto jää yritykselle ja kustannukset työssäkäyville. He maksavat pääosin työttömyyden kulut yhteiskunnassa. Proggressio rokottaa ahkeria ja tuottavia, että saadaan ropot valtion kassaan. Jostain kumman syystä ei yritysten verotus ole progressiivista, ei vaikka yrityksen vähennysoikeudet ovat toiset kuin palkkaorjilla. Ja osinkoja nostavien tuloon ei myöskään sovelleta progressiivista verotusta eikä samaa veroasteikkoa kuin palkollisille.

Harva näyttää tätä epäsuhtaa koskaan ihmettelevän. Ehkä verojärjestelmää pidetään luonnonlakina.

Asko Korpela

Kato, kato, alkavat herratkin ymmärtää... tosi hyvä vertaus: tukasta nostaminen. Juuri siitä on ollut kysymys niin kauan kun möykkymafia on saanut hoitaa asiat. Kuralle on jouduttu, nyt kun ei devalvaatiolla ole voitu korjata, mitä kilpalaulannalla on pilattu. Sopiminen, sopiminen, mutta aivan eri tasolla. Sillä, joka pystyy ottamaan ja myös kantaa vastuun tehdyistä päätöksistä.

Jukka Lampinen

Leikkauksia sensijaan on esitetty niin paljon, että toimentulorajan alapuolella on jo 300 tuhatta ihmistä.
Ihmisarvon loukkaukset on valittu parempana vaihtoehtona.
Kokoomus tarjoaakin palkan laskun tilalle, nyt hyvin aktiivisesti totalitaarista "fasistista pakkoyhteiskuntaa.
Lyödään köyhiä ja pakoitetaan työttömiä, ei lasketa palkkoja, fasismi ratkaisee ongelmat.
Näyttää siltä että malli sopii, hyvinvoiville palkansaajille ja Kokoomuksen rikkaille.

Markku Nieminen

Suomi on maailman neljänneksi kallein maa, kahvikupin hinnalla mitattuna. Palkkataso on Portugalin luokaa, Euroopan heikoimpia. Missä vika?
Edellä kerrotusta on helppo vetää johtopäätös että, koska tiedämme aineen, tässä tapauksessa siis rahan, häviämättömyyden lain fysiikasta; raha siis mennee jonnekin muualle kuin kansantalouteen. Omistajien taskuihin, veroparatiiseihin, keinotteluun ja tietenkin hallintokoneiston ylläpitoon ja elättämiseen.
Eilen puhuimme verovirkailijan kanssa tästä asiasta ja hänkin myönsi, että leijonanosa tavallisilta ihmisiltä kerätyistä lukemattomista veroista ja veroluonteisista maksuista menee byrokratiaan itseensä, ei yhteiskunnan pyörittämiseen.

Siinä mielessä Liikanen sanoessaan; "–En halua ryhtyä tuomariksi, mutta on tietysti kaksi asiaa, mitä palkka on tunnissa ja paljonko tunnissa saadaan aikaan. Mitä korkeampi on tuottavuus, mitä järkevämmin työt on järjestetty ja käytetään teknologiaa hyväksi, sitä enemmän saadaan arvonlisää, Liikanen sanoi."

Katsoisi peiliin ja taakseen mitä on tullut tehtyä vuosikymmenten saatossa?
Miksi hallintoon ei ole tehty "sopeuttamistoimia"? Ei vieläkään, vaikka maa on konkurssissa.

Markku Nieminen

Erittäin hyvä esimerkki hallinnon järjettömyydestä oli eilinen uutinen "aiheettoman ylinopeussakon kumoamisesta".
Nainen oli saanut sakon ajettuaan tiellä 42 km/h. Tiellä oli 40 km/h rajoitus. Hän itse kertoi miten monia kymmeniä kirjelmiä, puhelinsoittoja ja selvittelyä eri virranomaisten kanssa joutui käymään ennen kuin, vuoden taistelun jälkeen, asia oikaistiin.
Mitätön ja päivän selvä asia, mutta työllisti hallintoa äärettömän paljon! Ja tuli taatusti kalliiksi!

Ilkka Korkalainen

Kymmenen vuotta sitten tehtiin tuottavuuden ja kilpailijamaiden palkkatason huomattavasti ylittäviä palkankorotuksia ja kaikki voivat nähdä mikä on ollut seuraus. Ei tunnu kaikille vielä menneen perille ettei tyhjästä voi nyhjästä vaan yhä huudetaan suurien palkankorotuksien perään ja niitä perustellaan mm. ostovoiman kehityksellä. Ostovoima ei kehity ylisuurilla palkankorotuksilla vaan se pienenee koska mitään ei saa ilmaiseksi. Kustannustason nousu syö kaiken ylimääräisen. Palkankorotuksille pitää olla peruste, se ei ole peruste että me haluamme reilusti lisää liksaa.