Perjantai 20.4.2018

Suomella edessä uudet turvallisuusuhat: ”Tarvitsemme henkistä maanpuolustusta”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
2.4.2017 11:01
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Epälineaarinen sodankäynti on nyt suurempi uhka itsenäisyydelle kuin perinteinen sodan uhkakuva, Alpo Rusi varoittaa.
|

Historioitsija, valtiotieteen tohtori ja entinen diplomaatti Alpo Rusi sekä Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Kristi Raik nostavat hybridiuhat ja kyberiskut Suomen suurimmiksi turvallisuusuhiksi. Raikin mukaan hybridiuhkien torjunnasta on tullut olennainen osa myös EU- ja Nato-maiden Venäjä-politiikkaa. Rusi puolestaan toteaa, että digitaalisen talouden oloissa valtioiden rajat ovat kaatuneet.

–Ulkoisten voimien luoma epävakaus rajoittaa myös suvereniteettia, kun yhteiskuntaa hallitsee pelko. Rajoja sulkemalla voidaan tehdä jotain, mutta ei taatusti ratkaista pakolaisongelmaa. Epälineaarinen sodankäynti on nyt suurempi uhka itsenäisyydelle kuin perinteinen sodan uhkakuva, Rusi toteaa blogissaan.

Rusin mukaan Venäjä pyrkii taloudellisilla menetelmillä ottamaan otteeseensa myös suomalaisia instituutioita. Kyse ei hänen mukaansa ole vain hakkeroinnista tai trolleista vaan vakoilussa tunnetusta käsitteestä ”humint”, human intelligence, jossa kohteena ovat tärkeimmät päätöksentekijät. 

–Heidän kultivointinsa ja pehmentämisensä on kovaa kestopäällystietä itsenäisyyden heikentämiseen. Tätä tukevat erilaiset kyberiskut ja propaganda: mielipiteisiin ja tunteisiin vaikuttaminen. Kukaan tuskin vastustaa dialogia Venäjän kanssa tapahtukoon se Suomi-Venäjä-seurassa tai vaikkapa presidenttien kesken. Samalla on myös hyvä muistaa, että kansainvälisen oikeuden rikkomisesta tulee seurata rangaistus. Vuoropuhelulla ja yhteistyöllä ei tule vesittää rangaistuksia, Rusi sanoo.

–Tarvitsemme henkistä maanpuolustusta, koska Suomen itsenäisyyden suurin uhka on edelleen ”humint”, joka johtaa käsitteeseen ”suomettuminen” sekä lajemmin ”epälineaarin” sodankäynti, jossa perinteisen asevoiman rinnalla etenkin poliittiset ja taloudelliset keinot sekä propaganda ovat välineitä Venäjän pyrkiessä palauttamaan suurvalta-asemaansa, laajentamaan geopolittista etupiiriään sekä heikentämään liberaalin kansainvälisen järjestelmän perusteita, hän jatkaa.

Rusi muistuttaa, että Yhdysvalloissa FBI tutkii presidentti Donald Trumpin kampanjatyöntekijöiden Venäjä-yhteyksiä, kun taas Suomessa on hänen mukaansa vaikea saada tutkittavaksi edes kylmän sodan aikaisia ”humint”-tapauksia. 

–Nämä entiset KGB:n verkostot ovat ainakin osittain toimineet kylmän sodan jälkeenkin ja etenkin 2000-luvulla, kun Venäjä aloitti epälineaarisen sodankäynnin koko rintamalla, hän sanoo.

”Liian laajat kauppasuhteet itään ovat turvallisuusriski”

Kristi Raik sanoo Suomen osoittaneen hyvää pelisilmää ja aloitteellisuutta, sillä kun keskustelu hybridiuhista vilkastui EU:ssa Ukrainan kriisin seurauksena, Suomi nappasi itselleen hybridiuhkien osaamiskeskuksen vetäjän tehtävän.

–Hybridiuhkien keskus auttaa kuitenkin vahvistamaan yhteistä tilannekuvaa. Venäjä on hybridiuhkien, kuten disinformaation, kyberhyökkäysten ja epäterveiden taloudellisten riippuvuussuhteiden, merkittävin joskaan ei ainoa lähde. Onhan se periaatteessa mahdollista, että esimerkiksi Suomessa ostaisi strategisesti merkittäviä kiinteistöjä jokin muu ulkoinen toimija, vaikkapa terrorijärjestö, kuten pääministeri Juha Sipilä viime syksynä lausui, Raik kirjoittaa Vieraskynäkirjoituksessaan Kalevassa.

Raikin mukaan taustalla näkyy isompi muutos EU:n lähestymistavassa Euroopan turvallisuuteen. 

–Nyt ei riitä epäsuorat, pitkällä tähtäimellä turvallisuutta rakentavat toimet, vaan Euroopan pitää suojautua ja puolustautua uusia uhkia vastaan. Pitää myös tunnustaa, ettei keskinäisriippuvuus aina tuotakaan vakautta ja luottamusta, vaan luo myös haavoittuvuuksia. Varoittipa jo Paasikivi aikanaan, että liian laajat kauppasuhteet itään ovat Suomelle turvallisuusriski.

Raik korostaa, että hybridivaikuttaminen on suuri huoli Saksan ja Ranskan turvallisuusviranomaisille maissa tänä vuonna pidettävien vaalien alla. 

Myös Italia seuraa huolestuneena Venäjän epävakauttavia toimia omassa naapurustossaan Länsi-Balkanilla. Asian nosti viikolla esiin Italian puolustusvoimien entinen ylipäällikkö, amiraali Luigi Binelli Mantelli EUobserverin haastattelussa.

–Venäjä pyrkii takaisin suurvalta-asemaan vahvistamalla strategista läsnäoloaan Arktisella alueella, Itämerellä, Mustallamerellä ja Välimeren alueella, Binelli Mantelli kommentoi.

Hän korostaa, ettei kyse ole sotilaallisista toimista, vaan strategiasta.

–Eurooppa on tavallaan piiritetty itä- ja eteläpuoliltaan.

 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Hämäläinen

Eikö Suomesta löydy yhtään älymystön edustajaa, joka nousisi nyt penkistä ja sanoisi, että nyt riittää!

Tämä artikkeli on käsittämättömintä sontaa mitä on ikinä kirjoitettu.

Ei länsimaisen yhteiskuntajärjestelmän peruspylväitä - eli perusoikeuksia, sanan-, ilmaisun-, taloudellisen toiminnan ja poliittisen järjestäytymisen vapautta - voida tosissaan alkaa polkemaan tällaisilla huru-ukkojen ideahimmeleillä ja mitään tarkoittamattomalla uustermistöllä.

Hybridiuhka, humint... - alkaa itkettää.

"Venäjän hakkerointia" demokraattipuolueen vaalikamppanjan sähköposteihin (sic!) on nyt "tutkittu" viime lokakuusta. Tulos: ei mitään.

Milloin tämä kusetus ja demokratian vetäminen vessan pöntöstä loppuu?

Jukka Lampinen

Kyllä nyt alkoi pelottamaan, ennen en pelännyt mutta tämä kirjoitus onnistui lietsomaan pelkoa, hybridit hyökkää.
Entäs Jedi ritarit, eikö niistä osa ole kumminkin vielä elossa.
Kokoomuksella ja RKP puolueella on kuulemma yhteys Jedi ritareihin, ääni näille puolueille pelastaa Suomen hybrideiltä.

Juhani Nyström

Hyvä artikkeli, nopeaan lukemiseen turvallisuusuhkistamme. Selvää tekstiä ja asiat kohdallaan. Kaikki tiedämme, että nopeimmin tällaisiin artikkeleihin vastaavat ne, jotka eivät halua suomalaisten lukevan totuutta ja olevan varuillaan.

Olavi Nieminen

Hyvä kirjoitus ja täyttä faktaa.
Nykyaikana meillä ei edes tajuta informaatiosotaa, jota on käyty jo pitkään. Edes maakriisistä ei puhuta vaikka pääoma osin on jo poistunut.
USA ja muut eivät salaile asiaa, mutta meillä vaietaan.
Ei edes kritisoida kun Putin väitti heidän joukkojensa olevan Uralin luona ja todellisuudessa varuskunta ja joukot ovat itärajamme tuntumassa!
Totuuden kieltäminen on pahin virhe.
Jo Paasikivi totesi, että idän kanssa on tehtävä yhteistyötä mutta siitä ei koskaan saa tulla riippuvaiseksi. Se fakta pätee yhä.
Suomi ei koskaan pärjää yksin,
Teemme Naton rauhanturvatyötä ulkomailla, mutta sitä ei saa kieltää kotimaassa! Turvatakuut on saataava!

Olavi Nieminen

Suomen vastuutonta hölmöilyä:
1) Suomi luovutti talousaluettaan ilmaiseksi Venäjän maakaasuputkille!
Viro ei vastaavaa sallinut.
2) Suomi luovutti ilmaiseksi Venäjälle 200km:n levyisen datakaistan itärajastaan. Samalla Suomella on siellä datakielto!
Tiettävästi mikään EU-maa ei ole vastaavaa tehnyt, eikä Suomi edes vienyt asiaa EU:n hyväksyttäväksi vaikka kyse on myös EU:n itärajasta!

Jukka Lampinen

Mitkähän ne todelliset uhkat mahtaa olla, kun sekä Supo, CIA ja Faceboog puhuu samaa kieltä, kaikki sanoo että pyrkivät sensuroimaan niinsanottua vale viestintää.
Mikä selkokielellä tarkoittaa, että USA-EU liittouman vastainen viestintä "julkaisut" sensuroidaan.
Facebookisaa ja Googlessa se tarkoitanee myös juutalaisvastaisten "Israel" julkaisujen sensurointia.
USA-EU totalirismin vahvistuminen ja sensuuri pakkotoimet on se todellinen uhka, tämä totalirismi muuttuu yhä selkeämmin myös sotilaalliseksi uhkaksi.

Katsokaa näitä ihmisiä jotka varoittaa Venäjä uhkasta, onko ne pasifisteja "rauhan asialla".
Ei tosiaankaan ole, ne on henkilöitä joita on syytä pelätä, ne on se todellinen uhka.
Ne varoittaa Venäjä uhkasta siksi, että saisivat syyn tappaa niitä.
Sotaan ne pyrkii ja se toteutuu juuri näin, Venäjästä tehdään väenväkisin vihollinen.

Mainittakoon vielä, että tähän kirjoittamani kommentin jälkeen Facebook julkaisuni katosivat.

Teemu Terava

Mitä työ etelän miehet huiotte?
Kun jotain tapahtuu, se tulee täytenä yllätyksenä, emmekä kuitenkaan ole siihen varautuneet.
Henkistä maanpuolustusta tarvitaan aina ja kaikissa tilanteissa. Muuten iskee pakokauhu.
Historia kertoo jälkipolville, kuka todellisuudessa oli "aeaelioe". Siitä on turha kinata etukäteen.

Jukka Kautto

Pelkkää sekoilua, Putin on joka sängyn alla ja vainoharhaiset hoidon tarpeessa. Nämäkö lumihiutaleet ovat EUn kantava voima samalla, kun känni Juncker ei edes tiedä, millä planeetalla hän edes elää. Ei tällä remmillä pidetä satua yllä edes yli ensi vuodenvaihteen.

Timo Nenonen

Tämä artikkeli oli loistava esimerkki ilmiöstä nimeltä "Fake News" Koko juttu oli täyttä potaskaa alusta loppuun. Jos Göebbels eläisi, olisi hän kateudesta vihreä.

Journalismin taso on suomessa laskenut kuin lehmän häntä, joten tällaistakin valetta ja harhakuvitelmia joudutaan syytämään.