Maanantai 27.5.2019

Suora kysymys tv:ssä: ”Onko niin, pääministeri Sipilä, että Suomen turvapaikkalinja ei sovi oikeustajuusi?”

Luotu: 
4.4.2017 21:46
Päivitetty: 
4.4.2017 22:05
  • Kuva: Antti Mannermaa
    Kuva
    Puoluejohtajat HS:n vaalitentissä aiemmin tiistaina.
|

Pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän lausunto ”oikeustajun” vastaisesta raskaana olevan naisen palautusuhasta nousi esiin MTV:n kuntavaalitentissä tiistai-iltana.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson nosti tentissä esiin Sipilän Ilta-Sanomille antaman lausunnon. Sipilä kertoi IS:lle pyytäneensä maanantaina Maahanmuuttovirastolta tietoa kohutun palautuslennon tilanteesta, koska muun muassa vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö oli väittänyt, että lennolla oli mukana myös lapsia ja raskaana olevia naisia.

– Ei se minunkaan oikeustajuuni sopisi, jos siellä [palautuslennolla] olisi raskaana olevia naisia tai lapsia, Sipilä sanoi IS:lle.

Ville Niinistö joutui tiistaina pahoittelemaan levittämäänsä väärää tietoa, koska lennolla ei ollut mukana raskaana olevia naisia eikä alaikäisiä. Myöhemmin tiistaina kuitenkin selvisi, että raskaana oleva afgaaninainen lapsineen oli alun perin otettu säilöön kyseistä palautuslentoa varten. Perhettä uhkaa yhä palautus, mutta oikeusprosessi on kesken.

Andersson huomautti tentissä Sipilälle, että Suomi palauttaa myös raskaana olevia naisia ja lapsia kotimaihinsa. Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg kertoi Helsingin Sanomille tiistaina, että nämä tekijät eivät sinänsä vaikuta palautuspäätöksiin.

– Minulla olisi kysymys pääministerille, kun kuuntelin haastattelua, jossa sanoit, että oikeustajuusi ei olisi sopinut se, että lentokoneessa olisi ollut raskaana olevia naisia tai alaikäisiä lapsia, Andersson sanoi Sipilälle.

– Kun meillä kuitenkin on raskaana olevia naisia ja lapsia otettu säilöön nimenomaan pakkopalautuksia varten. Eli onko niin, että Suomen nykyinen turvapaikkalinja ei sovi oikeustajuusi?

Juha Sipilä vastasi.

– Tämä kyseinen tapaus kuulosti siltä [että ei sopisi]. Olin heti yhteydessä sisäministeriön kansliapäällikköön ja selvisi, että viranomaiset ovat keskeyttäneet tämän tapauksen, Sipilä totesi.

Sipilän mukaan Afganistanin turvallisuutta ja sitä, voidaanko maahan palauttaa ihmisiä, arvioidaan koko ajan ja linjaa voidaan tarvittaessa muuttaa. Sipilän vastausta siihen ei kuultu, aikooko hän varmistaa, että Suomi ei jatkossa palauta raskaana olevia naisia Afganistaniin. Juontajat siirsivät keskustelun eteenpäin.

– Mennään lain mukaan, ehti ulkoministeri Timo Soini (ps.) sanoa väliin. 

Sipilän mielestä se, että poliisi keskeytti perheen palautuksen, kertoo siitä, että ”koneisto toimii”.

Lue myös:

Poliisi oikoo palautuslennon kauhuväitteitä: ”Kukaan ei ollut raskaana, eikä mukana ollut lapsia”

Pakkopalautuskohu: Ville Niinistö pyysi anteeksi väärää tietoa

Yli tuhat ihmistä ilmoittautui uuteen mielenosoitukseen pakkopalautuksia vastaan

Keskustavaikuttaja vaatii loppua pakkopalautuksille: ”Brutaali toimenpide” – Sipilä toppuuttelee kohua

Ministeriö kokosi 41 kohdan listan pakkopalautuksista

Niinistö kauhistuttaneesta palautuslennosta MTV:lle: ”Häpeällinen hetki Suomelle oikeusvaltiona”

Huhut Suomen palautuslennosta kauhistuttavat – Ville Niinistö: ”Suomi ei voi olla tällainen maa”

Anni Sinnemäki Rautatientorin leireistä: ”Me sanomme tervetuloa”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Nita Hillner

Annikki, sinä puhut ihmisistä! Maahanmuutosta voi olla monta mieltä, mutta toisen persoonan ihmisarvoa ei tule alentaa. Olet jostain syystä erittäin vihainen ja siksi puhut noin kuin puhut. Suuttuessaan tulee ylilyöntejä.

Gun-May Arffman

Miten Annikki Peltonen alentaa ihmisarvoa? Hän puhuu siitä, että koska Juha Sipilä aiheutti talolupauksellaan osaltaan tulovyöryn 2015 Ruotsista Tornion kautta Suomeen, voisi ne ihmiset myöskin toimittaa Juha Sipilän kotiin. Ei tuossa mitään ihmisarvoa alentavaa ole. Sitäpaitsi yksikään 2015 tulleista ei ansaitse Suomesta turvapaikkaa, koska ovat tulleet monen turvallisen maan läpi ja lisäksi Suomi ei noudattanut Dublin-sopimusta vaan antoi kävellä ihmisten rajojen yli tuosta vaan. Onko se niin Nita Hillner, että totuus ei miellytä?

Raimo Tulkki

Kyllä meillä on aivan urpo ministeri porukka, toiselle ei sovi toinen ja toiselle ei mikään.
Tuossa tapauksessa poliisi toimi ehdottomasti väärin koska sillä oli tiedossa että ko tapaus oli keskeytetty jo aikaisemmin.
Soini huutaa mennään lakien mukaan ja itse ei muista että on ollut niitä paskalakeja laatimassa ja.
Ei voi antaa minkään laista mitalia näille ministereille. Sipilä ulos kun kerran ei tule tulosta muusta kuin vähävaraisten avustusten poistamisesta, siinä on osannut Sipilä kerrankin toimia.

Jukka Lampinen

Raskaus olisi syy tilapäiseen oleskelu lupaan, mutta se on lain vastainen peruste turvapaikkaan.
Kyllä tästä toiminnasta tulee se käsitys, että pyritään pakottamalla väkisin toiseen maahan.
Ihmiset jotka on oman maansa tuhonneet, jatkaa tuhoaan muuttamalla toiseen maahan.

Kun eläimen elinolosuhteet heikkenee, se synnyttää vähemmän poikasia.
Ihmisen saa ajattelu "äly" toiminaan luonnon vastaisesti, ihminen pyrkii synnyttämään lisää lapsia turvaamaan vanhuuden ja tekemään työtä perheelle.
Ja tämän kieroutuneen, luonnon vastaisen ajattelun tulokset on nyt pakolla tunkeutumassa Suomeen.

Luonto kyllä pelastaisi meidät, mutta me luomme itse tuhomekanismimme, maahanmuuttajien vastaanottaminen on luonnon vastainen itsemurha.

Markku Nieminen

Näin on!
Raskautta tekosyynä voi käyttää niin kuin se "entinen likka joka linja-autossa pyysi paikkaa mieheltä; olen raskaana verukkeella. Mies luovutti paikan, mutta totesi ettei se päälle kyllä näy. Likka totesikin sen tapahtuneet "tunti sitten"!