Lauantai 20.7.2019

Tutkijoiden lausunto Helsingin suurmoskeijasta valmis – julkaistaan vasta kuntavaalien jälkeen

Luotu: 
5.4.2017 15:11
  • Kuva: Helsingin Energia
    Kuva
    Helsinkiin puuhattavaa suurmoskeijaa on kaavailtu Hanasaaren hiilivoimalan tontille. Tontti vapautuu seuraavalla vuosikymmenellä, kun voimala lakkautetaan.
|

Helsingin kaupungin vastaanottama lausunto niin kutsutusta suurmoskeijahankkeesta julkaistaan vasta kuntavaalien jälkeen. Moskeijahankkeen tonttivaraushakemus on parhaillaan käsittelyssä Helsingin kaupungin kiinteistöviraston tonttiosastolla.

Moskeijahanke on herättänyt laajaa keskustelua kuntavaalien alla. Ehdokkaat ovat puoluerajoista riippumatta puolustaneet ja vastustaneet Hanasaareen kaavailtua moskeijaa. Julkisessa keskustelussa on kiinnitetty huomiota etenkin Bahrainin järjestämään rahoitukseen. 

Rakennusvirastosta vahvistettiin Uudelle Suomelle kaksi viikkoa sitten, että Siirtolaisinstituutin johtaja Tuomas Martikaisen sekä Helsingin yliopiston tohtorikoulutettava Teemu Pauhan kirjoittama lausunto moskeijahankkeesta on vastaanotettu. Tuolloin tonttiosaston päällikkö Sami Haapanen viestitti sähköpostitse Uudelle Suomelle, että ennen julkaisua Helsingin kaupunki kommentoi lausuntoa.

Nyt Haapanen kertoo, että julkistaminen tapahtuu vasta vaalien jälkeen. Tätä ennen kiinteistövirasto aikoo kuitenkin tiedottaa asian etenemisestä.

– Tiedotteen pyrimme saamaan maailmalle mahdollisimman pian, Haapanen toteaa.

Helsingin johtamisjärjestelmän uudistuessa kiinteistövirasto on siirtymässä uuteen kaupunkiympäristön toimialahallintoon. Kiinteistöviraston muutto nykyisestä Fabianinkadun toimipisteestä Sörnäistenkadulle alkaa perjantaina.

Siirtolaisinstituutin Martikainen kertoo Uudelle Suomelle, että ensimmäinen versio lausunnosta toimitettiin kaupungille jo tammikuussa, jolloin Helsinki pyysi siihen vielä muutamia täsmennyksiä. Hän huomauttaa, että vastaavanlaisten tilaustöiden kohdalla on tavallista, että aikataulu jonkin verran venyy.

– Ne syyt voivat olla monenlaisia, enkä halua ottaa tässä niihin kantaa. Mutta meidän suuntaamme ei ole sellaista viestiä tullut, että se johtuisi tulevista kuntavaaleista.

– Nyt me odottelemme kaupungin vahvistusta sille, että se on hyväksytty, Martikainen sanoo lausunnon tilasta.

Lausunnon sisältöä Martikainen ei halua kommentoida ennen kuin kaupunki on sen julkistanut.

– Me olemme sopineet kaupungin kanssa, että sitten kun lausunto on julkistettu, niin sitten voimme siitä puhua. Kaupunki kysyi asiantuntijalausuntoa hankkeeseen liittyen. Sellaisen me olemme tehneet ja siitä puuttuu nyt viimeinen silaus kaupungilta, että se on hyväksytty, Martikainen sanoo.

Myös kiinteistöviraston tonttiosastoa johtava Helsingin apulaiskaupunginjohtaja, vihreiden pormestariehdokas Anni Sinnemäki kommentoi lausunnon tilannetta Uudelle Suomelle. Lue lisää: Anni Sinnemäki moskeijapaperista: ”Ei myönteinen eikä kielteinen”

LUE SEURAAVAKSI:

Moskeijahankkeen vetäjä: ”Muslimit ovat epäilyksenalaisia jo etukäteen”

Suurmoskeija epäilyttää maahanmuuttajapoliitikkoja: ”Muslimina tulee ikävä tunne tästä jaottelusta”

Näkökulma: Onneksi Helsinkiin viritellään suurta moskeijaa

Vääntö suurmoskeijasta: ”Miten hallitus aikoo varmistaa turvallisuusnäkökohdat?”

Helsinkiin halutaan minareetti – Suurmoskeijasta päätöksiä vielä keväällä?

Sanasota suurmoskeijasta: ”Uskonnonvapaus ei tarkoita oikeutta rakentaa mitä tahansa minne tahansa”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Kuka on määrittänyt kuka on asiantuntija tällaisessa ideologispoliittisessa asiassa?
Itselläni on yli 20 vuoden kokemus asumisesta ja toimimisesta kaikkialla Umman eli islamin alueella. Voisin siis erittäin perustellusti luonnehtia itseäni kokemusasiantuntijaksi etenkin kun en ole ollut lähetystöjen tai edes suomalaisten yritysten tehtävissä vaan paikallisten.

Minun asiantuntijalausuntoni on erittäin selkeä: Ei kuvatun laiselle tai millekään näkyvälle tai kuuluvalle minkään islaminsuunnan moskeijalle Helsingin keskustan alueella tai lähistöllä. Äänettömät ja näkymättömät rukoushuoneet ok edellyttäen että niiden ideologinen johto eli imaami tulee Suomessa toteutetusta koulutuksesta, Suomen kansalaisesta ja henkilöstä joka kirjallisesti tunnustaa maan lait ja tavat ylimmäksi auktoriteetiksi.

Mikko Toivonen

Aika heikkolahjaista on tuo argumentointisi tai asiasi ajo. Et kai oikeasti kuvittele, että yksityishenkilö täällä heittäisi resumeensa ja elämänsä julkiseksi. Joko uskot suomalaisen miehen sanaan tai et usko. Ilmeisesti et usko kun näytät olevan ajamassa meille täysin sopimattoman ja vieraan kulttikulttuurin asiaa.

Kaija Tiilikainen

Niin vihreiden vaatimuksesta. Älkää hyvät ihmiset Helsingissä äänestäkö heitä jollette halua lisää ongelmia islaminuskoisten vuoksi. Moskeijat ovat ihan oikeasti radikaalien terroristien värväysapaikkoja. Imaamit eivät ole myötämielisiä länsimaisille /kristillisille arvoille. Uskokaa nyt hyvä sään aikana..

Pasi Käyhkö

Sinun kannattaa katsoa BBC:n tekemä dokumentti Tanskan muslimiyhteisöstä. Jos et ole vielä katsonut. Löytynee vielä YLE Teemalta.
Mieleeni jäi se, että siellä on lainsäädännön mukaan valtio valtiossa. Heidän lait menivät yli Tanskan lakien.

Kaija Tiilikainen

Niin vihreiden vaatimuksesta. Älkää hyvät ihmiset Helsingissä äänestäkö heitä jollette halua lisää ongelmia islaminuskoisten vuoksi. Moskeijat ovat ihan oikeasti radikaalien terroristien värväysapaikkoja. Imaamit eivät ole myötämielisiä länsimaisille /kristillisille arvoille. Uskokaa nyt hyvä sään aikana..

Tomi Salonen

Jos pyhättö tulisi hiilikasan tilalle, niin ilmansaastepöly vain vaihtuisi melusaasteeksi, jos siihen tulisi kiljutornikin? Tervasaaressa ei ehkä enää kuuluisi akustinen kitara.

Paikan ovat varmaan määritelleet Vaasa-Kokkola –akselilla olevat muslimiveljeskunnat, koska Hanasaari olisi luontevasti samalla linjalla Mekan kanssa. Uusikaarlepyy olisi justiinsa. Samalla, kun kumarrat Stadiin, kumarrat oikeaan suuntaan. Kätevää.

Kannatan kuitenkin uskonnon mukaan vaihtuvaa pyhättöä, niin kuin elokuvateatteri: Krist-Jude-Islam-Hindu-Buddha- jnejne. Jokaiselle jotakin. Uskontotunnukset vaihtuisivat 24/7/365 tarpeen mukaan. Tuolla olisi monta positiivista puolta, kun ajattelee pikkasen... Onhan niitä ostareitakin.

Jouko Repo

Hieno paikka asuntorakentamiselle. Menis kämpät hetkessä kaupaksi ja kaupunki sais mukavan tuoton ja kaupunkilaisille tulisi siihen Kalasataman ja Kaasukellon kupeeseen keskeinen paikka asustella, meren äärellä. Ei huono !

Risto Pakaste

Suurmoskejan tonttivarausta Hanasaareen ei saa hyväksyä. Ensinnäkin Moskeja muuttaisi Helsingin profilia mereltä islamilaiseksi. Toiseksi paikalle voidaan rakentaa asuntoja ja palveluja. Alue liittyy jouhevasti Kalasatamaan ja kun Hanasaari B puretaan saadaan konaisuudessaan hieno alue, kun moskeja ei ole häiritsemässä kokonaisuuden suunnittelua.
Moskejalle jos se rakennetaan on voitava löytää neutraali paikka, jossa se ei lyö ilmettä ympäristöönsä.

Ande Vayry

ihan tähän väliin mielenkiintoinen huomio käyttäjätileistä.
voin avata facebook tunnuksellani yhä uudelleen uuden tilin kommentoidakseni tänne mutta jos kommentoin pitemmän ajan minulla pitää olla kasvokuva facebook profiilissani että keskustelu pysyy ylläpidon mukaan ns normaalina,väliaikaisella tilillä yhä uudelleen kirjautumalla voin kuitenkin jauhaa mitä paskaa huvittaa ilman kuvia mutta pitempiaikaisena tunnettuna kirjoittajana en voi,miksi tällainen?

Pirjo Tolonen

Minkä tutkijoiden? Esim. Atte Kaleva ei ymmärrä Islamista höykösen pölyä, luin jonkun hänen kirjoittaman jutun Islamista, täyttä puppua. Helsinkiin ei saa rakentaa väkivaltakulttuuria edustavaa moskeijaa... Maailmassa ei ole ensimmäistäkään DEMOKRAATTISTA ISLAMILAISTA VALTIOO, Islam ei hyväksy muita uskontoja kuin KORANIN opit ja sen LAIT. Suomi pysyköön nyt ja aina KRISTITTYNÄ MAANA!

Timo Hietanen

Antaa kaikkien kukkien kukkia ? On kyllä erikoista, että EU sallii edelleen uskonnonva-
pauden nimessä uskonnon, ideologian tai mitä se nyt lopultakin on, vaikka kyseinen
uskonto on todella räikeästi tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia loukkaavaa ? Ihmisoikeudet
ja tasa-arvo pvät kuitenkin eurooppalaisia perusarvoja.

Ilkka Korkalainen

Kuten kaikki ovat nähneet on islam uusi natsismin muoto joka haluaa alistaa koko maailman valtansa alle. Tästä natsismista on jo riittävästi näyttöä joten Suomen ei tule edistää sitä millään tavoin, ei myöskään moskeijoita rakentamalla.