Maanantai 21.1.2019

Tutkija pakolaisväittelystä: ”Pahasti vääristynyttä” – riski suvaitsevaisille

Jaa artikkeli:
Luotu: 
5.4.2017 16:47
  • Kuva: Antti Mannermaa / Alma Talent
    Kuva
    Politiikan tutkija Erkka Railo.
|

Suomalainen pakolaiskeskustelu ei jätä sijaa enemmistölle, arvioi Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen tutkija Erkka Railo.

Railo kirjoittaa blogissaan, että tiistaina käyty aggressiivinen keskustelu ja poliisin vastustaminen sisältävät myös riskin suvaitsevaisempaa maahanmuuttopolitiikkaa ajaville.

Hänen mukaansa keskustelusta puuttuu usein monenkin turvapaikanhakijan kohtalon ratkaisevat yksityiskohdat. Ilman niitä keskustelussa tehdään Railon mukaan ”todella rajuja yksinkertaistuksia” ja tämä saa keskustelun näyttämään siltä kuin ihmiset jakautuisivat niihin, jotka haluaisivat ottaa Suomeen kaikki turvapaikanhakijat ja niihin, jotka eivät halua ottaa ketään.

– Se on kuitenkin myös pahasti vääristynyttä, koska se ei anna kansalaisten enemmistön mielipiteistä oikeaa kuvaa. Kuten ajatuspaja e2 kesällä 2016 julkaistussa raportissaan huomautti, suurin osa suomalaisista vieroksuu keskustelua, jota ihmisten mielestä hallitsevat räyhäkkäät ”ääripäät”, Railo huomauttaa.

– Pidän itsestäänselvyytenä, että valtaosa ihmisistä sijoittuu kahden edellä mainitun ryhmän väliin. Suurin osa halunnee antaa turvapaikan niille, jotka sitä aidosti tarvitsevat, hän jatkaa.

Vaikka pakolaiskeskustelu näistä lähtökohdista käsin vaikuttaisi järjettömältä tai turhalta, ei se Railon mukaan kuitenkaan ole sitä. Keskustelu kuitenkin paljastaa, millaista politiikkaa Suomi tekee, ja mitä siitä seuraa.

Tiistainen räväkkä keskustelu kielteisten turvapaikkapäätöksen saaneiden afganistanilaisten pakkopalautuksista ei välttämättä ollut eduksi niille, jotka ajavat suvaitsevaisempaa maahanmuuttopolitiikkaa.

– Jos viranomaisten ja oikeusjärjestelmän päätökset kyseenalaistetaan väärin perustein tai jos virkatehtävissä olevien poliisien vastustamiseen suhtaudutaan hyväksyvästi, niin sallivamman pakolaispolitiikan kannattajat menettävät asiansa oikeutuksen edellä mainitun enemmistön silmissä. Ja se enemmistö viime kädessä päättää, mihin suuntaan suomalainen pakolaispolitiikka menee, Railo arvioi blogissaan.

Lue seuraavaksi:

Ulkoministeri Soini: Ei voi olla niin, että istumalla kuukauden Senaatintorilla saat myönteisen päätöksen

Juha Sipilälle suora kysymys tv:ssä: ”Onko niin, pääministeri, että Suomen turvapaikkalinja ei sovi oikeustajuusi?”

Näkökulma: Kenen totuus, poliisin vai Päivi Nergin?

Tutkijoiden lausunto Helsingin suurmoskeijasta valmis – julkaistaan vasta kuntavaalien jälkeen

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Tuskimpa "rintamalinjat" muuttuvat. Koko ajan ovat olleet äärisuvakit,täysin maahanmuuttokielteiset ja objektiivisesti muuttoliikehdintään ja tarpeeseen suhtautujat.
Muun muassa minä ollen kerta toisensa jälkeen rautalangasta vääntänyt että maahanmuutto ei ole mikään ongelma mistään ilmansuunnasta tai kulttuuristakaan, jos se tehdään laillisesti ja hallitusti kuten osa maailman maista tekee eli ottaa pääosan maahanmuuttajistaan ennakkoon skrutinoituna suoraan töihin, opiskelemaan tai sitten pakolaisena kiintiöryhmistä sovitussa ja hallitussa määrin.

Viime vuosina ja osin jo sitä ennenkin EU on mahdollistanut etenkin vanhoissa siirtomaavalloissa ja Skandinavian maissa sekä Suomessa hallitsemattoman maahantulon kaikkine ankeine seuraamuksineen.

EU olisi alettava toteuttaa kontrolloitua työperäistä maahantuloa aluksi rajatuin oleskelulupakestoin ja päälle ottaa se rajallinen määrä leiripakolaisia mutta nekin etukäteen sopivuus ja sopeutumisvalittuina kohdemaahan.

Meillä ihan selkeästi vihreät, vasemmistoliike ja sosiaaalidemokraatit ovat kaaoksen ja kontrolloimattoman maahanvyöryn kannalla. Jotain on silloin perusteellisesti pielessä henkisessä- ja ajatusmaailmassa. Itsesuojeluvaisto ja tarve on täysin kateissa. Kuitenkin tiedetään että yksikään maa jolla ei ole itsesuojeluvaistoa laisinkaan on jonkun toisen sittemmin hallitsema ja "kultturoima"

Mallia olisi otettava USA'sta, Kanadasta, Australiasta, Uudesta Seelannista, Singaporesta, Persianlahden arabimaista joitakin mainitakseni.

Kimmo Hoikkala

Pienestä se lähti vaalikiimainen Ville Niinistö ponnistamaan. Mielestäni virhe oli vihreän Villen ja hän myönsi sen virheensä ehkä pitkinhampain mutta myönsi kuitenkin. Puolueiden puheenjohtajien some-viestintä on suurennuslasin alla kaikkialla etenkin vaalien aikaan ja luulisi akateemisen miehen eli Ville Niinistön tämän tajuavan. En kannata vihreitä vaikka tsemppaan joitakin vihreitä ehdokkaita.

Raimo Rantanen

Mitä ihmettä tehdään eduskunnan tutkimus keskuksella, missä kulkee raja tutkimuksilla, minulle soitti aikanaan joku tyyppi joka kysyy, että olisiko aikaa vastata muutamaan kysymykseen, hän tekee tutkimusta tutkimuksista, ei ollut aikaa. Tuli mieleen Juicen levy jossa mitalien vastustamis yhdistys antoi mitalin parhaalle jäsenelleen

Raimo Rantanen

Mitä ihmettä tehdään eduskunnan tutkimus keskuksella, missä kulkee raja tutkimuksilla, minulle soitti aikanaan joku tyyppi joka kysyy, että olisiko aikaa vastata muutamaan kysymykseen, hän tekee tutkimusta tutkimuksista, ei ollut aikaa. Tuli mieleen Juicen levy jossa mitalien vastustamis yhdistys antoi mitalin parhaalle jäsenelleen

Risto Nikander

YLE ja media ovat suuria syyllisiä koko vinoutuneessa keksustelussa. Kukaan ei kysy, minkä verran suomalaisia joutuu rikosten uhriksi ja mistä joudutaan leikkamaan "pakolaisten" vuoksi. Puhumattakaan, että pyytäisi anteeksi "pakolaisten" aiheuttamista seurauksista suomalaisilta.
Todelliset pakolaiset ja hädänalaiset ivat kaikkea muuta kuin nuoria miehiä, jotka ovat tulleet Suomeen kuka sotarikollisena, kuka seikkailumielessä, makean elämän perässä. "Pakolaisiampia" heistä ovat rintamapakolaiset. Kaiki ovat suhteellisen hyväosaisia omassa maassaan.

Tapani Tuominen

Juuri näin. Tottakai suomalaisten suuri enemmistö on valmis auttamaan kun kyse on aidoista pakolaisista; niistä lapsista ja naisista, jonka tämä nuorten miesten stampido polki jalkoihinsa rynniessään paremman elämän perään.

Auttamishalu häviää rationaaliselta ihmiseltä täysin, kun katselee noita Rautatientorin öljytukkaisia nuoria miehiä, joita keski-ikäiset naiset ja pari villeniinistöä siellä hyysäävät. Samoin käy kun katselee toinen toistaan tukevampia somalinaisia ja perheitä vaappumassa pitkin Itiksen käytäviä samaan aikaan, kun heimon miehet istuvat siellä kahviloissa - keskellä arkipäivää. Kiire ei ole ainakaan töihin. Ei ole ollut 25 vuoteen, eikä tule.

Tomi Salonen

Eikös ole metkaa, että näitä vaappujia, työttömiä ja työtävieroksuvia on kantasuomalaisista jo aika suuri osa. Heillä ei ole edes geeliä tukassa, vaan näyttävät sängynalusvillakoirilta.

Kun miettii, mistä korkeakulttuuri aikoinaan Eurooppaan saapui, niin voisi todeta näistä kansoista aivan muuta kuin maleksimisen.

Palkkaisitko muuten sinä mamun yritykseesi pois maleksimasta kaduilta ja kahviloista?

Harri Kovala
Vastaus kommenttiin #9

Jos tietyistä maista jo parikymmentä vuotta sitten tulleista on yhä 80 % työttöminä, niin jotain ongelmallistahan siinä on. Kantasuomalaisten työttömyys ei ole 80 %, vaan samoilla kriteereillä 8 %, joten ymmärtänet eron?

Esko Riikonen

Maahanmuuttokeskustelua ei sallita mediassa, jos se on kriittistä. Sallitaan vain nyyhkytarinoiden kertominen vainotuista ja kärsivistä turvapaikanhakijoista. Kun vaikkapa iltapäivälehdessä on hieman kriittinen uutinen maahanmuutosta, kommentointi on kielletty. Hesari ei salli minkäänlaista kritiikkiä, koska se on lehden arvoja vastaan. Vain myötämielinen kommentointi on sallittua.
Eilen oli haastateltavana MTV:llä eräs KRP päällikkö. Tuli ilmi, että meille on tullut satoja ongelmaihmisiä, jotka ovat valmiit jopa terrorismiin. Tätä on jotkut väittäneet, mutta virallinen Suomi on sen kieltänyt tai väheksynyt riskejä.
Meille tuli puolitoista vuotta sitten yli 30 000 pääasiassa noin 20-30 vuotiasta miestä turvapaikkaa hakemaan ja meidän pitäisi uskoa, että siinä on todellisia hädässä olevia ja vainottuja, jotka tarvitsevat ehdottomasti turvapaikan.
Sitäkin ihmettelen, miksi turvapaikanhakijoiden ja paperittomien sallitaan leiriytyä viikkotolkulla Helsingin keskustassa ja poliisi ei edes suorita leirissä ulkomaalaisvalvontaa. Mutta kysyjä leimataaan helposti rasistiksi.

Ilkka Korkalainen

Vihreät ajavat sokeasti islamisaation edistämistä ilman kriittistä ajatuksen häivää. Kaikki mikä heidän mielestään edistää monikulttuurisuutta on tosi hienoa. Kommunismi, natsismi ja nyt islam, kaikki edustavat väkivaltaista maailmanvalloitusta.

Mirja Pekkonen

Suomessa ei yhtään kukaan ole hallitsemattoman ja rajoittamattoman maahanmuuton kannalla. Hyvinkin moni sen sijaan on sen kannalla, että turvantarvitsijoita autettaisiin hallitusti esimerkiksi lähellä heidän kotimaataan tai ottamalla kaikkein huono-osaisimpia henkilöitä suoraan Suomeen niin, että heidän taustansa ja olosuhteensa on jo tarkistettu valmiiksi.

Nyt tilanne on kuitenkin se, että nykyinen hallitus on menetellyt juuri päinvastoin kuin iso joukko suomalaisia on halunnut. On leikattu kehitysyhteistyöhön käytettävää rahaa reilusti ja vähennetty kiintiöpakolaisten määrää.

Yksikään suomalainen ei myöskään tule saamaan yhtään sen enempää apua vaikka kaikki turvantarvitsijat käännytettäisiin Suomesta. Turvapaikan tarvitsijoiden poistaminen maasta ei auta yhtään suomalaisten hätää, melkeinpä päinvastoin.

Kimmo Tallqvist

Väärin.
Ville niinistö ja Anne Sinnemäki nimenomaan ajavat ajattelemattomilla empatiankerjäysteoillaan hallitsematonta maahanmuuttoa
Kielteinen turvapaikkapäätöksen saanut , kun päätös on valitvalitusrumban jälkeen lainvoimaisen ei ole pakolainen ,eikä humanitaarisen suojelun tarpeessa vaan laiton maassaolija
Jos vastustat laittomien maassaolijoiden karkoitusta ja virkaatekeviä virkamiehiä laillisissa päätöksissä ja poliisin työssään todellakin luot kaaosta ja hallinnan puutetta
Yli puolet hakijoista saa kielteinen päätöksen ja eivät ole siis niitä hädänalaisia pakolaisia joita maailmanhalaajat haluavat auttaa vaan pelkkiä paremman elämän pummeja ja salakuljetuksen uhreja
Se ei kuitenkaan ole suojeluntarve
Jo's vastustat Migrin virkamiehiä työssään niin kannatat hallitsematonta maahanmuuttoa