Maanantai 20.5.2019

Piraattikuningas ydinfyysikko haluaa itseajavia robottiautoja ja politiikan pois ”ideologisesta putkesta”

Luotu: 
10.4.2017 19:07
  • Kuva: Alma Talent / Paul Öhrnberg
    Kuva
    Ohjelmistoyritys Leiki Oy:n toimitusjohtaja ja perustaja sekä Piraattipuolueen varapuheenjohtaja ja äänikuningas Petrus Pennanen. Arkistokuva New Yorkista vuodelta 2015.
|

Piraattipuolueen äänikuningas, varapuheenjohtaja Petrus Pennanen ei yllättynyt suosiostaan. Hän kertoo Uudelle Suomelle, että Piraattipuolue tuo kuntapolitiikkaan järkeä ja tiedettä. Puolue sai vaalivoiton ja ensimmäiset valtuutetut Helsinkiin ja Jyväskylään.

Kaikkiaan 1364 ääntä Helsingissä kerännyt Pennanen sanoo, että piraattien mukana kuntiin tulee järkeä ja tieteeseen pohjaavaa politiikkaa.

–Eli ei mennä sillä, että hei tämä on vasemmiston juttu, se on huono tai tuo on oikeiston juttu, ei tykätä, hän sanoo Uudelle Suomelle.

–Katsotaan vain, onko se hyvä idea vai ei, ja sen mukaan mennään. Ei eletä siinä ideologisessa putkessa.

Ydinfysiikan tohtori Pennanen kertoo, että hänen kolme teemaansa ovat vapaus, järki ja rakkaus. Vapaus tarkoittaa hänen mukaansa, että sääntelyä vähennetään ja lisätään yksilönvapautta ja elinkeinovapautta ”olipa kyse sitten tapahtumajärjestämisestä tai rakentamisesta”. Konkreettisena esimerkkinä hän mainitsee Helsingin rakennuskaavan.

–Helsingin kaupungilla on sata arkkitehtia, jotka suunnittelevat, miltä talot näyttävät kaupungissa. Mielestäni se ei ole kaupungin tehtävä, vaan rakentajien tehtävä ja yksityisen puolen arkkitehtien tehtävä pääsääntöisesti.

–Jos arkkitehteja ei olisi niin paljon kaupungilla, yksityiselle puolelle syntyy automaattisesti saman verran työpaikkoja ellei enemmän.

Järki viittaa Pennasen mukaan hallintoportaiden poistamiseen, ja päätösvallan ohjaamiseen esimerkiksi kouluille pois palveluyksiköistä. Säästöt hallinnossa voisivat Pennasen mukaan tarkoittaa jopa irtisanomisia.

Energiapolitiikassa taas pitäisi Pennasen mukaan edetä luonnontieteen faktojen pohjalta, ei trendit edellä.

–Ei sillä tavalla, että tuulivoimaa joka paikkaan, kun se on kuuma juttu.

Rakkaus viittaa ihmisten kohtaamiseen. Pennasen mielestä on väärin, että esimerkiksi kaupunkien keskustoissa julkinen tila on varattu joko ostamiseen tai alkoholinkäyttöön, vaikka ihmisillä on luonnollinen tarve jutella toisilleen kasvotusten. Pennasen mielestä ostoskeskuksiin pitäisi kaavoittaa 10 prosenttia epäkaupallista ja päihteetöntä kohtaamistilaa.

–Jos menet Kampin keskukseen tapaamaan ihmisiä ja juttelemaan heille, jossain vaiheessa vartija tulee sanomaan, että hei sinä et osta mitään, voitko poistua.

–Helsingissä jos haluat tavata ihmisiä epäkaupallisesti, joudut olemaan jossakin torilla ja siellä on aika kylmä.

Liikennesuunnittelussa ei voi Pennasen mielestä olettaa, että autoilu olisi poistuva asia, vaan autot tulevat olemaan tärkeitä tulevaisuudessakin jo esimerkiksi liikuntarajoitteisten ihmisten ja lapsiperheiden kannalta. Pennanen uskoo, että tulevaisuudessa autoilu koostuu itseajavista robottiautoista, jotka ovat pitkälti ihmisten yhteiskäytössä. Helsingin keskustaan pitäisi hänen mielestään rakentaa tunneli ja sen jälkeen laajentaa kävelykeskustaa.

Pennanen uskoo, että ydinfyysikon ammatista on kunnanvaltuutettuna hyötyä, sillä hän osaa arvioida erilaisia energiamuotoja ja käsitellä numeroita. Pennaselle läpimeno oli näissä vaaleissa todennäköisin skenaario, sillä Piraattipuolue menestyi hyvin jo viime eduskuntavaaleissa.

Jyväskylässä piraateista meni läpi Arto Lampila ja Espoossa Janne Paalijärvi jäi niukasti varasijalle Piraattipuolueen ja Liberaalipuolueen vaaliliiton sisällä, sillä liberaalien Juhani Kähärä sai paikan.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Minä tutkin ennen vaaleja hyvin tarkkaan voisinko äänestää Petrus Pennasta kun olen hänen kanssaan erittäin samoilla linjoilla energiapolitiikasta ja asunto-osaltaan ainakin rasittavien ja turhien asuntorakentamista koskevien idioottimaisten holhoajamääräysten poistamisesta. Yhtä lailla yritystoiminnan helpottamisesta.
Pennasella oli kuten arvopuolella sellaisia viherajatuksen suuntaisia, että ne eivät minulle käyneet kun johonkin on raja vedettävä. Minä kun olen täysi laillisen ja hallitun maahanmuuton kannattaja eli en kannata nykyistä kaikki tänne "ehdoitta" politiikkaa laisinkaan vaan sitä politiikkaa mitä toteutetaan maailman monikansallisissa yhteisöissä eli maahan otetaan vain laillista tietä suoraan töihin tai opiskelemaan tulijoita ja turistit turistien ehdoilla. USA, Kanada, Singapore, Australia, Uusi Seelanti, GCC maat mm.
'Olen kuitenkin tyytyväinen että muut valitsivat Pennasen koska muutokselle on suuri, erittäin suuri tilaus ja suurimmat ongelmat ovat juuri vuokra asuntopula, Sote perus eli terveyskeskustasolla.

Jos Pennanen pysyy erossa vihreistä joihin hän viittasi potentiaalina yhteistyöpartnerina niin saatan jopa harkita Piraattien äänestämistä seuraavissa vaaleissa. Vihreisiin sekaantuminen on kuitenkin se punainen viiva sillä heitä pidän läpimätänä sekä arvoiltaan että ymmärrykseltään.

Lauri Gröhn

Petrus Pennanen ei ole ydinfyysikko:
Matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa esitettiin 5.6.1998 tarkastettavaksi FM Petrus Pennasen väitöskirja "Multi-quark systems in lattice QCD".
Tutkimus kuuluu teoreettisen alkeishiukkasfyysiikan alaan.

Petrus Saukkonen

Ajatusjärjestys, ja kirjoitan nyt kaiken kaikille rehellisesti:

-Pitkä tukka on empiirisen faktuaalisesti energiaa ja aikaa tuhlaava kuin lyhyt tukka. Kaima Petrus Pennanen leikkaa kalju! No älä sitten leikkaa. Tee mitä lystäät. Mutta sitten et ole säästömiehiä ainakaan. Ps. naistenkin lyhyt tukka on hyvännäköinen.
-Sääntely voi myös olla hyvästä. Esim. tiedettäkin säädellään paljon.
-Päätösvallan keskusjohtaminen voi olla hyödyllistä, sillä se voi taata esim. laadun. Mitä siitä tulisi kun jokainen yrittäisi olla luova hyväksi katsottujen perusohjeiden sijaan? Joukko epäonnistumisia. Sen sijaan, että keskusjohtoista päätösvaltaa puretaan, pitäisi miettiä, mitkä ''ovat todella hyviä perusohjeita''.
-Empiirisen kokemuksen perusteella sanon että nykyihmiselle riittää tietokone- tai puhelinväleinen keskustelu. Muuttukaa vanhukset, eli myös Pennanen!
-Päihteettömät ja epäkaupalliset tilat ovat hyvä idea, jos ne ovat myös öisin auki.
-En usko että vartija voi tulla häätämään kauppakeskuksesta, jos siellä vain juttelee. Voit sanoa: ''Mistä tiedät aionko ostaa tämän jälkeen jotain?'' Pennanen nyt liioittelee eikä toimi rationaalisesti. Kirjastoihinkin voi mennä juttelemaan. Tai mikset vain osta jotain halvinta vaihtoehtoa? Joihinkin ravintoloihinkin ym. voi mennä istumaan vaikkei mitään osta.

Pertti Ikonen

Veikkaanpa että Pennanen tulee pettymään valtuustotyössään sillä järkevä numeroajattelu ei ole ominaista kuntien käytännöissä. "Halvin voittaa" linjalla kun kunnat usein ovat. Tai sitten kaverin firma välikäden kautta saa kunnilta kalliilla tilauksia.

Hannu Töyri

Keskustelua energiapolitiikasta pitäisi käydä enemmän kuin nyt käydään. Ydinvoima kehittyy koko ajan. Neljännen polven ydinvoimalat ovat erittäin tehokkaita, sen sijaan tuulivoiman tarvitsemat tuet alkavat olemaan kestämätöntä verorahojen tuhlausta. Helsingin hiilivoimaloiden purku ja sen korvaaminen bioenergialla on hölynpölyä, jos vähänkään ajatellaan sillä saavutettavia etuja ja tuon bioenergiaan siirtymisen seurauksia.

Asko Korpela

20170415-Piraatti-US
Hyvä Petrus Pennanen! Ajatukset pelkkää järkeä. Muuta ei tarvita kuin että pomo käy parturissa ja vaihtaa puolueelle myönteisen ja rakentavan nimen. Silloin on uusi jytky ja tulevaisuuden valtapuolue täydessä nousussa. Toden totta: ulos ideologisesta putkesta, ihminen, tiede ja järki politiikkaan!