Lauantai 26.5.2018

Nyt löytyi vielä Jan Vapaavuorta hirmuisempi ääniharava – Sättii hallitusta

Jaa artikkeli:
Luotu: 
11.4.2017 15:01
  • Kuva: Vasabladet
    Kuva
    RKP:n kansanedustaja sai useamman kuin joka kahdeksannen äänen Vaasassa.
|

Helsingissä kokoomuksen pormestariehdokas Jan Vapaavuori teki kuntavaalien historiaa, kun sai ennätykselliset 29 547 ääntä. Äänimäärä vastaa 9,1 prosenttia kaikista Helsingissä annetuista 324 870 äänestä.

Vaasalainen kansanedustaja Joakim Strand (r.) keräsi vieläkin hurjemman osuuden. Hän sai kaikkiaan 13,4 prosenttia Vaasassa annetuista äänistä eli useamman kuin joka kahdeksannen äänen. Vaasassa annettiin yhteensä 32 685 ääntä, joista Strand sai 4 381. Vastaava osuus Helsingissä olisi merkinnyt noin 43 500 äänen saalista.

Uudelle Suomelle Strand kertoo uskovansa, että äänipottiin vaikutti hänen työnsä Vaasan energiaklusterin eteen. Vaalikentillä äänestäjiä puhutti eniten Vaasan keskussairaala. Sote-uudistuksen myötä laaja ympärivuorokautinen päivystys sairaalassa uhkaa lakata. 

Äänestäjät rankaisivat hallituspuolue kokoomusta, jonka vaalitulos putosi 5,8 prosenttiyksikköä ja puolue sen myötä kakkosesta kolmoseksi. RKP nousi Strandin äänivyöryn myötä 7,0 prosenttiyksikköä. Keskussairaalan tilanne sytyttää Strandin vielä vaalienkin jälkeen. Hän ei ymmärrä päätöstä, ja katsoo sen uhkaavan koko Vaasan seudun energiaklusteria, jonka eteen hän on tehnyt töitä poliitikkona jo 13 vuotta.

– Tämä on just tätä valtion viime vuosisadan excel-taulukkojohtamista, johon ei missään nimessä pitäisi sortua. Katsotaan erikseen sotea, erikseen koulutusta ja niin edelleen. Mutta eihän se nyt niin mene. Pitää katsoa kokonaisuutta tilanteessa, jossa seudut ja yritysklusterit kilpailevat globaalisti, Strand sanoo.

Tällä hän viittaa siihen, että Vaasan keskussairaala on osa koko ”Pohjoismaiden johtavaa energiaklusterin ekosysteemiä”.

– Jos on sairaala, joka maksaa 200 miljoonaa euroa ja vieressä tehdas, joka tuottaa 2 miljardia, niin ehkä ei kannata leikata 10 prosenttia siitä sairaalasta, joka kuitenkin luo 10 kertaa enemmän siinä vieressä tehtaan kautta, Strand kertoo.

– Ei kukaan lähde Piilaaksoonkaan sote-palveluita kiusamaan vain sen takia, että johtavalla puolueella ei ole siellä piiritoimistoa. Tässä valitettavasti rankaistaan seutua poliittisella lehmänkaupalla, koska hallituspuolueilla ei ole täällä kannatusta. Osa siitä varmaan valui minulle, Strand sanoo.

Kansanedustaja huomauttaa, että Vaasan energiaklusteri vastaa lähes 40 prosenttia koko Suomen energiateknologiaviennistä. Klusteriin kuuluvien yhtiöiden liikevaihto Vaasassa on Strandin mukaan noin 5 miljardia euroa.

– Täällä Pohjanmaalla työllisyysaste on Manner-Suomen paras ja vienti vetää. Se on ajat sitten ylittänyt hallituksen asettaman tavoitteen (72 prosenttia). Millä perusteella lähdetään heikentämään sellaista ekosysteemiä, joka jo tuottaa enemmän rahaa? 

Vaasan seutu on tiukasti vastustanut keskussairaalan päivystysvalmiuden heikentämistä. Alue keräsi nopeasti miltei 70 000 allekirjoitusta kansalaisaloitteeseen, joka tähtää päivystysvalmiuden jatkamiseen. Lisäksi se osti Helsingin Sanomien etusivun hankkeen puolesta puhuvalle mainokselle. Strandille päätöksen peruminen ei riitä. Hänen mukaansa Vaasan sairaalasta tulee kehittää yliopistollinen keskussairaala

– Me tulemme ihan riippumatta siitä, mitä byrokraatit ja poliittiset lehmänkaupat edellyttävät, jatkamaan sairaalan kehittämistä. Mutta se että heitetään nyt kapuloita rattaisiin tilanteessa, jossa seutu välillisesti rahoittaa muita sairaaloita, niin ei ole Suomen kannalta järkevää.

– Ennen vaaleja täällä juoksi hallituspuolueiden edustajia sanomassa, ettei siellä mikään muutu ja kaikki pysyy ennallaan. Mutta ei tällaisen globaalin kehityksen ympäristössä paikallaan pysyminen ole mikään vaihtoehto. Meidän firmamme ovat maailman parhaita siinä, mitä he tekevät, ja siksi koko ekosysteemin toimintaympäristön on oltava huippuluokkaa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mauri Gardin

Olisi suotavaa, että toimittajat kävisivät läpi koko Suomen analysoidessaan vaaleja. Koko suomen "hirmuisin ääniharava" ei ole Vaasassa, vaav Pelkosenniemellä. Annika Kostamo sai 15 % kaikista annetuista äänistä.
Ei kokoomuksen Helsingin äänimäärä vaikuta, kuin Helsingin kaupungin ivaltuuston kokoonpanoon. Mm.Sallassa kokoomus menetti kaikki 3 valtuustopaikkaa ja Ylitorniolla ainoan paikkansa. Lapissa keskustalla oli eniten valtuutettuja ennen vaaleja 18 kunnassa nyt 19 kunnassa. Kuntia on Lapissa yhteensä 21. Ei Suomi ole vain Helsinki, Tampere ja Turku.

Nita Hillner

Järkevän tuntuinen ihminen. Harvinaista herkkua, että poliitikko Suomessa näkee että toimivat sotepalvelut ja liike-elämän menestyminen kulkevat käsi kädessä, toinen ei ole ilman toista

Keskusta johtaa hallitusta, ja valtapyrkimykset menevät tietty Suomen kokonaisedun edelle.

Nita Hillner

Vaasaan ei tule Keskussairaalaa koska Suomen Keskusta ei hallitse siellä. Mutta eihän puolue kertakaikkiaan voi toimia noin itsekkäästi, iltalypsyjen ajan piti olla ohi. Keskustankin on otettava järki käteen ja ajateltava koko alueen etua eikä vain puolueensa.

Päivi Kivelä

Olen ollut Strandin kannattaja julkisesti jo vuosia. Mahtavaa, että Suomi saa tän tasoisia osaajia. Rehellinen tekijä. Kunhan rehelliset jaksaisivat tuossa poliittisessa myllyssä , joka on välillä hyvinkin sairas näin lääkärin silmin.