Tiistai 22.5.2018

Maksu-tv pimenee – kansanedustaja haukkuu DNA:n: ”Irtisanokaa liittymänne”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.4.2017 13:03
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) syyttää DNA-operaattoria syrjäseutujen kurittamisesta.
|

Lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) arvostelee kovin sanoin DNA:n päätöstä, jonka johdosta maksutelevisiokanavat häviävät antenniverkosta Suomen syrjäseuduilla. Kärnä kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan, että päätöksen seuraukset ovat karmaisevat, ja kehottaa tiedotteessaan syrjäseutujen asukkaita boikotoimaan DNA:n tuotteita.

Suomen antennilähetysverkon tv-toimijat ovat sopineet siirtymisestä uuteen DVB-T2-lähetystekniikkaan. Muutos alkaa maksutelevisiosta, jonka osalta siirtymä toteutuu viimeistenkin kanavien kohdalla 17. toukokuuta. Samalla DNA pienentää ja yhdenmukaistaa maksukanavien peittonsa 85 prosenttiin.

–DNA:n päätös siirtää 17.5. lukien lähetyksensä uuteen ja edullisempaan pakettiin tarkoittaa, että antenniverkon maksulliset TV-lähetykset käytännössä loppuvat suurten kaupunkien ulkopuolella. Näihin palveluihin ovat tähän saakka kuuluneet esimerkiksi CMoren kanavat, joilta monet suomalaiset seuraavat heille rakkaita Formula 1-lähetyksiä, Kärnä kirjoittaa blogissaan.

Tähän saakka DNA:n peittoalue maksukanavien osalta on ollut 85–99 prosenttia kanavasta riippuen. Lue myös: Formulat leikkuriin tv:ssä – maksukanaviin uusi laitevaatimus, tv-ostoksia edessä?

Kärnä syyttää operaattoria voittojen maksimoinnista yhteiskuntavastuusta välittämättä. Hän huomauttaa, ettei ole sattumaa, että analyytikot kehottivat tiistaina ostamaan yhtiön osakkeita.

– Valitettavaa tässä kaikessa on myös se, että DNA:n päätös lyö samalla ison loven myös Digitan kassavirtaan. Lasku tästä taas kaatuu osaltaan lopulta kaikkien suomalaisten maksettavaksi YLE-veron muodossa, kun yhtiö joutuu perimään siltä enemmän. Kaupalliset kanavat taas joutuvat lisäämään mainostajilta perimiään maksuja kattaakseen lisääntyneet kustannukset.

–Samalla tavalliset suomalaiset joutuvat seuraamaan Maksu-TV:a ja formuloita ulkolaisten nettipalveluiden kautta, joiden tuotosta senttiäkään ei palaudu kansantalouteemme.

Kansanedustaja kehottaa kaikkia peittoalueen ulkopuolelle jäämässä olevia kotitalouksia boikotoimaan DNA:n tuotteita siihen saakka, että päätös saadaan peruttua.

–Jos DNA:n päätös siis tuntuu epäoikeudenmukaiselta, voi vaikkapa irtisanoa oman puhelinliittymänsä yhtiöstä ja siirtää sen helposti saman numeron säilyttäen toiseen yhtiöön. Syy päätökselle on hyvä ilmoittaa suoraan DNA:lle. Syrjäisimpiä seutuja kurittavia yhtiöitä ei tule päästää ainakaan helpolla.

DNA vastaa: Ylimääräiset prosentit todella kalliita

DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen sanoo Uudelle Suomelle, että teknologiasiirtymä tapahtuu joka tapauksessa ja peittoalueen osalta kyse on ”kaupallisesta kompromissista”.

–Digitan kustannus antenniverkon kapasiteetista on sen verran korkea, että 85 prosenttia on sellainen väestöpeitto, että sillä pystytään tekemään kaupallisesti järkevää liiketoimintaa. Ylimääräiset prosentit väestöpeiton osalta ovat todella kalliita, Väisänen sanoo.

Hänen mukaansa palvelun laadun ja kustannusten näkökulmasta paras kompromissi on täydentää peittoa mobiililaajakaistalla, jonka peitto on lähes 100 prosenttia. Väisänen viittaa netin kautta toimivaan DNA TV -palveluun, jonka kautta maksukanavia voi katsoa kaikissa paikoissa, missä on laajakaista. Palvelua käyttää Väisäsen mukaan 300 000 asiakasta.

Väisäsen mukaan DNA ei ole sanonut julkisuuteen tarkkaa asiakasmäärää, jolta maksukanavat antenniverkosta pimenevät. Uudelle Suomelle hän sanoo, että muutos koskee joitakin tuhansia asiakkaita.

–Kaupallisesti toimivalle yritykselle tämä on kuitenkin palvelun laadun ja toisaalta kustannusten optimointia. Olemme toisaalta kuitenkin ainoa toimija, joka yleensä antenniverkossa tarjoaa näitä palveluja myös syrjäseuduille.

Väisäsen mukaan kaikille asiakkaille on tiedotettu tekniikkamuutoksesta ja peittoalueen muutoksista, eikä asiasta ole tullut palautetta hirvittävän paljon, mutta jonkin verran.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Kärnä ei ymmärrä, tai ei halua ymmärtää, että jos maksullisesta palvelusta loppuvat maksavat asiakkaat niin sehän on tarpeeton. Tämä herra on oikea kepulaisuuden ilmentymä. Kaupunkilaisten pitäisi hänen mielestä joutua maksumieheksi kaikessa.

Janne Pohjala

Eipä tämä Kärnä ymmärrä sitäkään että TV-jakelu ilman yli on kuolevaa kansanperinnettä, koska se korvautuu verkossa kulkevilla biteillä joiden kautta televisio katsotaan.

Kunhan pitää huolta siitä että jokin kyllin laadukas datayhteys on käytettävissä syrjäseuduillakin, niin asia on kunnossa.

Martial Keuruulainen

Piti ihan tarkistaa, että kepulainenhan tuo mikkokärnä on, eikä kommunisti. Toki tuo rahat pois kaupunkilaisilta ja tukiaisina maalaisille on ihan perintäistä kepua, mutta kuinka ihmeessä kukaan muu kuin kommari voi vaatia, että jokin yhtiö ostaisi turhaa kapasiteettia tappiolliseen toimintaan (liian vähän katsojia ja tuloja jakelukustannuksiin nähden) vain siksi, että sillä ylläpidetään Digitan kassavirtaa? Kuinka kukaan täysjärkinen voi väittää formuloilla on jotain tekemistä yhteiskuntavastuunkanssa?

Liekö kännissä kirjoitettu teksti? Seuraavaksi parin saunakaljan jälkeen mikkokärnä varmaan vaatii, että Lapista pitää pitää vartissa ratikalla Stockmannille.

Minä pysyn DNA:n asiakkaana ja suosittelen DNA:ta vastedes kaikille. Palvelut ovat sitäpaitsi hyviä ja etenkin siellä Lapin perukoilla DNA:lla on aivan ylivoimainen 4G-kännykkädataverkko.

Ilkka Tähtinen

Tavallaan ymmärrän pointin, jos maaseudulta viedään pikkuhiljaa normaalin elämän edellytykset ja kaikki palvelut on vain suurissa kaupungeissa, niin maaseutu kuolee. Mistä ruoka tulee kauppojen tiskille? Ne tulee joko tuontina (maaseudulta sielläkin) tai kotimaiselta tilalta.

Tässä kyseisessä tapauksessa tietysti kyseessä vain maksu-tv, ei mikään elinehto ja tietyssä mielessä luksusta . Jos ei ole asiakkaita, ei ole palveluakaan.

Ehkä meillä on tulevaisuudessa jättimäisiä maatiloja Suomessa ja tuolla maailmalla, joista huolehtivat vain robotit ja me itse asumme suurissa kaupunkikeskittymissä Digitaalisaatio, robottisaatio, konservatiivi minussa haluaisi vielä säilyttää joitakin vanhoja arvoja ja asioita. Vaikka ne joskus olisivat hiukan turhiakin. Esimerkiksi vanha heinälato pellolla, minusta niiden häviämisessä on jotain samaa kun koko maaseudun muuttumisessa. Ei muutos sinänsä ole pahasta, eihän hevosia näy enää peltotöissäkään ja tulevaisuudessa kenties traktorin korvaa jokin älykäs robotti, kuka tietää.

Kunhan pohdin.

Janne Rintala

Mitä tuota valittamaan. Parilla satelliittiantenilla näkyy laadukkaita britti sarjoja ja dokumentteja sekä RTL kanavilta formulat ilmaiseksi. Koko Suomen TV tarjonta kaikkineen uusintoinen ja reality sarjoineen on sellaista sontaa että aika harvoin tulee enää katsottua. Ei tule ikävä DNAta tai Digitaa vaikka pimenisivät kokonaan...

Pertti Ikonen

Itse luovuin antenniverkkotelkkarista jo 1998 ja en ole katunut päätöstä sillä siirryin tietokoneen käyttäjäksi, jolla näkee, kuulee ja kokee paljon enemmän kuin televisiolla. Ylen Areenasta ja Youtubesta näkee ihan riittävästi "näytelmää". Lisäksi kaikki propaganda jää sinne missä ne tuotetaan. Poliitikothan tästä eivät tietenkään pidä kun hiljattain ovat saaneet Yle-TV:n potkupallokseen.

Markus Vuorivirta

Täytyy taas suhteuttaa asioita. Ensinnäkin digitaalitelevisio on se, joka yleensäkin mahdollisti maaseudulle "kaapeli-tv:maiset palvelut". Ennen digitaalitelevisiota, analogitv-aikaan maaseudulla näkyi hyvä jos ruutunelonen. Kaupunkilaisilla kaapeliasiakkailla oli sitten musictelevisionit sun muut herkut. Tästä ei siis ole neljääkymmentä vuotta vaan hädintuskin viisitoista vuotta. Tässä vain yksinkertaisesti palataan noin 15 vuotta ajassa taaksepäin, eikä läheskään yhtä hurjaan tilanteeseen. Tulee Kärnänkin muistaa, että ihan valtio itse myi televisiolinkkinsä ranskalaisille ja laittoi loppujenlopuksi tämänkin asian "markkinavoimien viemäksi" ties millä valheilla silloin. Nyt samoja valheita suolletaan sitten SOTE-asiassa. Suurin kysymys tässä Kärnällekin on siis simppeli. KANNATTAAKO se kansallisomaisuus myydä ulkomaalaisille gryndereille? Sen vuoksi tämä kaikki tapahtuu ja ihan SUOMEN EDUSKUNTA nämä päätökset aina on tehnyt. Kiittäköön loput maalaiset onneaan, että DNA toimittaa edes sen verta mitä toimittaa - kanavia on silti enemmän kuin kerkiää laskea, ja televisionkatselu on muutoinkin katoavaa kansanperinnettä. Meinaan suurin virhe koko ajan oli myydä se DIGITA pois.

Jukka Hartikainen

Ja vielä yksi juttu - kun tämä digihomma alkoi, piti antenniverkon antenni vaihtaa VHF-antennista UHF-antenniksi. Nyt pitäisi tehtä takaisivaihto - nämä DNA:n maksuantennikavat kun näkyvät vain VHF-antennilla... Itse sanoin sopimukseni irti jo viime viikolla - en ala antennijumpaan taas...

Jukka Hartikainen

Kärnä (kepulaisuudestaan huolimatta) on asialla siinä, että Suomessa pitää mennä etunojassa kaikkiin mahdollsiin uudistuksiin. Nyt siis pitää sada HD-kuva joka torppaan - itseäni häitsee liian "tarkka" tv-kuva - ei ole luonnollista, nykyinen riittää. Laitteet pitää vaihtaa ja antennit ja...