Tiistai 16.7.2019

Voidaanko Jan Vapaavuori vielä kaataa? – ”Mitään diiliä ei ole”

Luotu: 
12.4.2017 14:22
Päivitetty: 
12.4.2017 19:21
  • Kuva: Vihreät
    Kuva
    Vihreiden nykyistä valtuustoryhmää johtaa Otso Kivekäs.
|

Onko kuntavaalien kaikkien aikojen äänikuninkaan Jan Vapaavuoren (kok.) valinta Helsingin pormestariksi jo kiveen hakattu? Vasemmistoliitto, SDP ja vihreät voisivat niin halutessaan kaataa valinnan 43 paikan enemmistöllä, joista vihreillä on 21 paikkaa. Muilla puolueilla paikkoja on 42, joista kokoomuksella suurimpana puolueena 25.

Vihreiden nykyisen valtuustoryhmän puheenjohtaja Otso Kivekäs vastasi Uuden Suomen kysymyksiin.

Pysyykö vihreät alkuperäisessä diilissä, jonka mukaan Jan Vapaavuoresta (kok.) tulee pormestari?

–Mitään diiliä kokoomuksen kanssa ei ole missään vaiheessa tehty. Kyse on siitä, että kaikissa merkittävissä puolueissa on nähty, että suurimman puolueen ehdokkaasta lähtökohtaisesti tulee pormestari. Näin on Helsingissä aina ennenkin toimittu tai miesmuistiin, että meillä jaetaan paikat kaikkien kesken vaalituloksen suhteessa.

–Vaihtoehto tälle olisi se, että olisi jonkinlainen hallitus–oppositio-asetelma niin kuin Tampereella: että joku joukko jakaisi kaikki puheenjohtajapaikat keskenään ja toimisi ikään kuin hallituksena.

Vasemmistoliitto, SDP ja vihreät pystyisivät kaatamaan Vapaavuoren valinnan 43 äänen enemmistöllä.

–Periaatteessa näin. Periaatteessa näin on ollut mahdollista toimia aina ennenkin. Monista eri syistä näin ei kuitenkaan koskaan ole lopulta tehty.

Näetkö nyt syytä toimia näin?

–Sanotaan näin, että en näe tällä hetkellä realistisia edellytyksiä sille, koska silloin pitäisi… Ei ole kyse vain yhdestä pormestariäänestyksestä, vaan käytännössä kaikki muutkin asiat kaupungissa pitäisi silloin hoitaa tällä samalla enemmistöllä ja yhden paikan enemmistö on siihen ihan liian vähän.

–Se on verrattavissa siihen, että maan hallitus toimisi 101 kansanedustajan varassa. Se ei toimi. Lisäksi se rikkoisi tämän sinänsä hyvänä pidetyn mallin, jossa kaikki minkään kokoiset ryhmät ovat mukana päätöksenteossa.

Otit kuitenkin pitkän tauon pohtiessasi vastausta. Mietityttääkö jokin tässä asiassa?

– Otin tauon, koska piti avata porttikongi. Se mitä mietin, on – miten tämä selittää parhaiten – mutta on siis vaikea nähdä mitään realistista vaihtoehtoa. Siitä siinä oikeastaan on kyse. Mutta sanon myös, että jos joku markkinoi tätä, että vihreillä on diili kokoomuksen kanssa, niin se on hölynpölyä.

Kesäkuussa aloittaa uusi valtuusto. Mihin suuntaan se lähtee?

–Hirveän kiinnostavaa on, millaisia ihmisiä meni läpi. Siellähän on tosi paljon uusia valtuutettuja monessakin ryhmässä erityisesti meillä ja kokoomuksella. Demareilla ei niinkään. Vasemmistoliitollakin on useita uusia. Se vaikuttaa todella paljon dynamiikkaan, että millaiset ryhmät muodostuvat. Ketkä ovat esimerkiksi ryhmänjohtajia, ketkä ovat keskeisissä [tehtävissä] tietysti apulaispormestari ja muut eri puheenjohtajat ja kaupunginhallituksen jäsenet.

–Eri ryhmät tekevät ratkaisunsa käytännössä varmaan pääosin toukokuun alussa. Silloin nähdään. Siinä vaiheessa, toukokuun puolessavälissä pystyy tekemään ennusteita ja spekulaatioita siitä, miten valtuustokausi toimii. Nyt pystyy lähinnä sanomaan, että tiettyä turbulenssia tässä varmaan alkuun tulee. Siellä on niin paljon uusia ihmisiä ja useammista ryhmistä puuttuu ihmisiä, jotka sitä ovat vetäneet.

Helsingin Uutiset kertoi tänään keskiviikkona, että suurimmalle puolueelle kokoomukselle olisi tulossa pormestarin lisäksi apulaispormestarin paikka Helsingissä. Toiseksi suurin vihreät olisi saamassa kaksi apulaispormestarin paikkaa ja Helsingin kuntavaalien kolmas, demarit, yhden apulaispormestarin.

Virallisia päätöksiä käytännön valintamenettelystä ei ole tehty, mutta nimettömänä pysyttelevä kokenut kuntapäättäjä kertoo Helsingin Uutisille, että jos asia menee kuten ennen, käytetään d'Hondtin suhteellista laskutapaa.

Suurimmat puolueet saisivat huutaa itselleen paikan vaalin vertailukujärjestyksessä, eli ensin pormestarin paikka kokoomukselle, sitten apulaispormestarin paikka vihreille, sitten kokoomukselle, sdp:lle ja viimeinen vihreille. Myös kokoomuksessa arviotiin ennen vaaleja, että tämä olisi todennäköinen tapa jakaa paikat.

Kivekäs kertoo Uudelle Suomelle, että ensi tiistaina aloitetaan puolueiden väliset neuvottelut luottamustehtävien jakamisesta. Kivekkään mukaan vihreissä ei ole päätetty virallisesti vielä yhtään ehdokasta, mutta sen verran voi sanoa, että pormestariehdokas Anni Sinnemäki on käytännössä apulaispormestariehdokas. Vihreiden ensimmäinen uuden ryhmän kokous on tänään keskiviikkona illalla. Kivekkään mukaan ensin pyritään saamaan vihreille paikkoja puolueidenvälisissä neuvotteluissa ja vasta sitten paikat jaetaan puolueen sisällä.

Lopulliset päätökset sinetöi kesäkuussa järjestäytyvä Helsingin uusi kaupunginvaltuusto.

Jutun otsikkoa muutettu klo 19.21. Alkuperäinen muoto ”Kaadetaanko Jan Vapaavuori sittenkin?” muutettu muotoon ”Voidaanko Jan Vapaavuori vielä kaataa?”. 

LUE MYÖS:

Kuka perii nyt Jan Vapaavuoren viran ja 23 147€/kk? – Orpo: ”Keskustelen Stubbin kanssa”

Kaatuuko suurmoskeija Vapaavuoren äänivyöryyn? – ”Ei hänestä diktaattoria tule”

Näkökulma: Karvasta kalkkia myös Petteri Orpolle

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Jos nyt kyseinen asia kaadetaan niin itse muistan kyllä puolueet jotka asian junailivat. Olen varma, että niin muistavat monet muutkin äänestäjät.
Ville Niinistö kylläkin ilmoitti eilen olevansa nyt
valmis hyväksymään Vapaavuoren.
Tietenkin koko asiaa on nyt turha ottaa esiin kun vaalit ovat jo olleet. Ja puolueethan ovat sopineet asian keskenään.
Tämä kyseinen kiveksikäs vai onko hänen nimi Kivekäs esittää asian katkeroituneena kun helsinkiläiset kertoivat selkeästi kenet he
haluavat pormestarikseen. Tulos oli tyrmäävä.

Raimo Ilaskivi

"Periaatteessa näin ei koskaan ole kuitenkaan tehty", sanoo Kivekäs, ja tarkoittaa ettei suurimman puolueen ehdokkaan valitsemista olisi poikettu.. Eihän se näin ole; päinvastoin aina kun tilaisuus on ollut, siihen on tartuttu eli suurimman ryhmän ehdokasta koetettu kampittaa. Kolme esimerkkiä, kaksi omalta osaltani. Kun olin ensimmäisen kerran ehdokkaana kaupunginjohtajaksi - suurimman eli kokoomuksen ehdokkaana - ns. aseveliakseli yhdessä vasemmiston kanssa valitsi Teuvo Auran, liberaalien lilliputtiryhmän ehdokkaan. Toisella kerralla, kun minut valittiin, vasemmisto ryhmittyi omasta ryhmästämme vastoin ryhmäpäätöstä liuenneen Pentti Poukan ja muutaman muun taakse; hanke kuitenkin epäonnistui ja shampanjat jäivät juomatta. Kolmas oli Eva-Riitta Siitosen vaali, jossa sosialidemokraatit asettivat vastaehdokkaaksi surimman puolueen Siitoselle Pekka Korpisen, joka kuitenkjn hävisi yhdellä äänellä - ja shampanjat jäivät nytkin juomatta. Jos nyt vihreät noudattaisivatkin tätä vanhaa, periaatteista piittaamatonta linjaa, eli liittoutuisivatkin vasemmiston kanssa, tulos ei vastaisi ennakko-odotuksia Vapaavuoren osalta. Siksi hämmästyin Kivekkään näkemystä: "Mitään diiliä ei ole". Vapautetaanko tällä uudet valtuutetut seuraamasta sitä näkemystä, jonka mukaan suurimman puolueen eli Kokoomuksen ehdokas Vapaavuori valitaan? Siksi neuvottelijoitten on toimittava tarmokkaasti ja Vapaavuoren takana olevien jopa näytettävä vierustoverilleen äänestyslippunsa, ettei vaan "vahingossa" siinä olisi väärä nimi. Diiliä, jota nyt ei muka ole mutta josta ennen vaaleja yksiselitteisesti puhuttiin ja tunnustettiin, on noudatettava.

Lauri Laitila

En usko, että Demareilla, Perussuomalaisilla ja VIhreillä on (tyhmän) rohkeutta kaataa Jan Vapaavuoren valintaa - se voisi olla poliittinen itsemurha. Äänestäjien selkeimmän mahdollisen mielipiteen ohittaminen poliittisella pelillä voisi kolahtaa omaan nilkkaan aika pian.

Kaarlo Erjala

Helsingissä toivottavasti ei tule vastakkainasettelua niinkuin täällä 23000 asukkaan Varkaudessa. Demarit voittivat 4 paikkaa ja saivat 20 paikkaa 43-paikkaiseen valtuustoon.
Toiseksi tullut kokoomus voitti 2 paikkaa ja sai yhteensä 10 paikkaa. Vasemmistoliitolle tuli 5 paikkaa, keskustalle 3 paikkaa, kristillisdemokraateille 2 paikkaa, perussuomalaisille 2 paikkaa ja vihreille 1 voittopaikka .
Lehtitiedon mukaan sosiaalidemokraatit, vasemmistoliitto ja keskusta ovat vaalipäivää seuraavana päivänä tehneet sopimuksen yhteistyöstä. Puheenjohtajuuksia tuskin saavat muut kuin yhteistyöstä sopineet.
Nykyisen kokoomuslaisen kaupunginhallituksen puheenjohtajuudella täällä on onnistuttu vakauttamaan kaupungin talous. Toivottavasti nyt ei ruveta haihattelemaan ja kiihdyttämään väestökatoa.

Tapio Mäkeläinen

Uskomattoman teennäinen mutta odotettu kysymys.
Olisihan se tapa saada seuraavissa vaaleissa äänestysinto Espoon Suvelan tasolle: 37%.
Ilaskivi kirjoitti hienosti. Samanlaista se oli 35 v sitten kun olin Tautikylä Åbon kok nuorten pj tovin.
Itse uskon ja toivon että Vihreät saavuttivat kannatustasonsa yläriman.
Ottaako Usaria noin pattiin että tulos oli tämä?

Jorma Nordlin

Perinteillä ei ole paikkojen jaossa merkitystä, vaan sillä kuinka vahvoja klikkejä saadaan aikaiseksi. Ei se niin mene, että kovapalkkaiset duunit jaettaisiin jonkun epämääräisen vanhan kirjoittamattoman käytännön mukaisesti. Kuka sellaiseen suostuisi, jos olisi mahdollisuus päästä yli kymppitonnin liksoille tekemällä sopimuksia muiden kanssa. Apulaispormestarin paikkoja demareille ja Vasemmistoliitolle, niin pormestarin paikka tulee Vihreille. Näin se menee.

Jorma Nordlin

Ajatus siitä, että pormestarin paikka menisi suurimmalle puolueelle, tai kunnallisvaaleissa eniten ääniä saaneelle on aivan älytön silloin kun valtuusto paikoista äänestää. Eihän siinä ole järjen häivääkään. Valtuustoryhmät neuvottelevat sisäisesti ja keskenään, saavatko aikaiseksi klikkejä ja äänestävät sen mukaan. Jos pormestari valittaisiin kunnallisvaalien yhteydessä, tilanne olisi tietenkin toinen. Jos nyt pitäisi nykyisessä valintakäytännössä valita suurimmasta puolueesta, niin kyseisen puolueen valtuustoryhmä voisi valita keskuudestaan ja nimittää suoraan asianosaisen pormestarin tehtävään. Jos taas eniten kunnallisvaaleissa ääniä saaneesta pitäisi tulla pormestari, ei valtuuston äänestystä tarvita ollenkaan. Nykyinen valitakäytäntö nyt kuitenkin menee niin, että valtuusto valitsee äänestämällä.

Tapio Harra

Jos pormestarin valinta tehtäisiin suoralla kansan vaalilla, tulisi vaalista helppo. Vaali voitaisiin tehdä esim. tanssii tähtien kanssa ohjelman äänestysosassa tai muussa hauskassa ohjelmassa.
Valtuuston suorittamassa valinnassa on sentään se etu, että suurinosan valtuutetuista on kiinnostunut kunnan asioiden hoitamisesta ja äänestää siitä näkökulmasta omasta mielestään parasta vaihtoehtoa.