Maanantai 18.6.2018

WWF: Suomi ohitti jo ylikulutuspäivänsä – ”Kulutimme 3 kuukaudessa koko vuoden luonnonvarat”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
13.4.2017 09:31
Päivitetty: 
13.4.2017 09:38
  • Kuva: Lauri Olander/ Alma Talent arkisto
    Kuva
    Liikenne on yksi suuria päästöjen aiheuttajia. WWF suosittelee julkisen liikenteen käyttöä aina kun mahdollista.
|

Ympäristöjärjestö WWF:n mukaan suomalaiset ovat jo hetki sitten kuluttaneet loppuun luonnonvaransa vuoden 2017 osalta.

WWF toteaa Global Footprint Network -tutkimuslaitokseen viitaten, että tuoreen laskelman mukaan suomalaisten niin sanottu ylikulutuspäivä oli jo maanantaina 3. huhtikuuta.

– Kulutimme siis vain hieman reilussa kolmessa kuussa luonnonvarat, joiden pitäisi riittää koko vuodeksi. Suomalaiset kuluttavat oman osansa maailman luonnonvaroista noin nelisen kuukautta maailman keskiarvoa aiemmin, WWF toteaa tiedotteessaan.

Järjestön mukaan syyt luonnonvarojen kovaan kulutukseen ovat energiantuotannossa, liikenteessä sekä ruoan tuotannossa.

– Niistä löytyvät myös ratkaisut kulutuksen vähentämiseen.

WWF:n mukaan Suomen jalanjälkeä pienentäisi ”tuulivoiman, aurinkoenergian ja lämpöpumppujen hyödyntäminen sekä rakennusten energiatehokkuuden parantaminen, julkisen liikenteen suosiminen aina kun mahdollista, lähimatkailu pitkien lentomatkojen sijaan”. Järjestön mukaan toinen merkittävä ympäristörasitus on ruoantuotanto.

– Jokainen voi vähentää omaa kulutustaan valitsemalla lautaselleen useammin kasviksia tai kestävästi pyydettyä kalaa lihan sijaan sekä välttämällä ruokahävikkiä, sanoo WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

Lue myös: Kansanedustaja: Suomi kuluttaa aivan liikaa – nämä 4 asiaa meidän on tehtävä

Maailman ylikulutuspäivä on viime vuosina asettunut elokuulle. Se tarkoittaa ajankohtaa, jona ”ihmisten luonnonvarojen kulutus ylittää laskennallisesti maapallon biokapasiteetin, eli kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisten polttoaineiden käytön aiheuttamia kasvihuonekaasupäästöjä”.

Suomen ylikulutuspäivä oli viime vuonna 11. huhtikuuta eli päivä aikaistui tänä vuonna reilulla viikolla. Tämän vuoden takapakkia lukuun ottamatta kehitys on viime vuosina silti ollut myönteistä, WWF toteaa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Aalto

Tuossa tarinassa on unohdettu se tärkein asia, eli väestön määrä. Tietääksen Suomen luonnonvarojen tuotto käyttöä suurempi. Tämä johtuu suhteellisen pienestä väestömäärästä sekä suuresta ja hyvin hoidetusta metsäpinta-alasta.

Jos luonnonvarojen käytöstä ja riittävyydestä ollaan tosissaan huolissaan, huomio on kiinnitettävä ensisijassa väestön määrään ja väestön kasvuun sekä mieluiten maapallon väestömäärän kääntämiseen laskevalle uralle. Muussa tapauksessa kaikenlaiset ruokahävikin kanssa puuhastelut ja muut vastaavat, vaikka ne sinänsä ovat ihan asiaakin, ovat pelkkää näpertelyä.

Teppo Vanamo

Maapallon ainemäärä kasvaa vuorokaudessa noin sadalla tonnilla meteoriitteja. Täältä poistuu muutama luotain vuodessa ja lisäksi hieman kevyitä alkuaineita. Energian suhteenkin olemme saamapuolella. Ainakaan minä en ymmärrä, mihin tämä WWF:n huuhaaporukka saa hukattua valtavan määrän ainetta ja energiaa.

Oskari Pettersson

Pelko on hyvä myyntimies. Muutenkin nämä ympäristöhihhulit leikkivät numeroilla paljon näissä laskelmissaan, Unohtaen aina aineen katoamattomuuden lain ja luonon kiertokulun. Veden ja hiilen kohdalla nämä tulevat kaikkein räikeimin esille.

Valtteri Vaahtonen

Ei ketään kiinnosta ainemäärä vaan luonnonvarat joita ihminen pystyy hyödyntämään (pääasiassa saamaan siitä energiaa tai rakennusmateriaalia). Meteoriittien mukana tullut ainemäärä ei sisällä energiaa, toisin kuin esimerkiksi öljy, kivihiili, puu tai turve sisältävät kemiallista energiaa. Lämpöenergiaksi muutettua kemiallista energiaa emme saa enää takaisin.