Maanantai 20.5.2019

”Suomeen on syntynyt jihadistinen alamaailma” – Supolta varoitus TE:ssä

Luotu: 
13.4.2017 13:54
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Suojelupoliisin johtaja Anssi Pelttari, ylitarkastaja Tuomas Portaankorva sekä viestintäpäällikkö Jyri Rantala arkistokuvassa.
|

Radikaali-islamistiset verkostot ovat vahvistuneet Suomessa, kertoo Suojelupoliisin viestintäpäällikkö Jyri Rantala Talouselämässä.

Supo toteaa virallisessa riskiarviossaan, että yksittäisten terrorististen väkivallantekojen uhka on kasvanut Suomessa. Yksinäisten susien lisäksi mahdollisen iskun takana voisi olla pieni jihadistiryhmä.

– Huolestuttavinta ovat Suomeen viime vuosina syntyneet ja koko ajan vahvistuvat radikaali-islamistiset verkostot. Voidaan jopa puhua Suomeen syntyneestä ”jihadistisesta alamaailmasta”, sanoo Rantala Talouselämälle.

– Näillä verkostoilla on yhteyksiä kaikkiin keskeisiin terrorijärjestöihin.

Terrorismi on lähentynyt Suomea vierastaistelijoiden kautta ja Rantala sanoo, että ”kaiken kaikkiaan Suomea aiemmin suojanneet tekijät ovat murentuneet tai murenemassa”. Supo toivoo Suomen lainsäätäjien parantavan viranomaisten tiedonsaantimahdollisuuksia.

– Kansainvälisessä tietojenvaihdossa saamme myös Suomea koskevia tietoja, mutta Suomeen liittyvät hankkeet eivät ole minkään muun maan ensisijainen huolenaihe.

Kaikesta huolimatta yksittäisten tekijöiden tunnistaminen ja kiinniottaminen ajoissa on erittäin vaikeaa. Talouselämän mukaan terroristijärjestö ISIS on ohjeistanut seuraajiaan käyttämään keinoja, jotka eivät vaadi pitkää ennakkosuunnittelua tai perusteellisia valmisteluja, esimerkiksi viimeaikoina yleistyneitä rekkaiskuja.

Lähde: Talouselämä

LUE SEURAAVAKSI:

Tukholman rekkaisku – Partiointia lisätään nyt Helsingissä

Ruotsin rekkakuskit valmiita ”terrorilukkoon”: Useita ehdotuksia myös keksijöiltä

Paula Risikko Ylellä: ”Tällainen voi tapahtua Suomessa”

Kuvat Tukholman kaaoksesta – Kuorma-auto syöksyi Åhlensin sisään

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Veikko Sirenius

Supo seuraa noin 20 Suomeen palannutta ISIS-taistelijaa. Seuraa muttei tee mitään. Ja minä kun luulin, että terrosristijärjestön toimintaan osallistuminen on rikollista. SUPO odottaa, että murhaiskuja tapahtuu. Ja kaikki on taas ullatus. Viime vuonnakin tänne tunki 6000 kpl lisää ööö pakolaisia.

Timo Hietanen

Voi herran pieksut, eivätkö Supon ja Suomen poliittisen eliitin johto osaa vieraita kieliä ?
Jo kymmeniä vuosia on ollut mahdollisuus sisäistää ja rikastaa omaa näkemystä ja
tietämystä islamilaisista maista ja niissä harjoittetusta politiikasta sekä ihmisoikeuksien
toteutumisesta ? Löytyy mediaa joka lähtöön ! Ei tämä jihadismi ja sen lonkerot ole
syntyneet viime vuosien aikana. Lukekaa historiaa.

Jukka Lampinen

Nyt alkaa riittämään, kun juuri on valmisteilla uusi tiedustelulaki, niin ei tosiaankaan ole sopivaa että Supo kansaa pelottelemalla ja uhkaamalla pyrkii vaikuttamaan lain hyväksyntään.
Valtio virastolla, eikä varsinkaan lain rajoilla liikkuvalla vakoilu järjestöllä ei ole oikeutta uhata kansanedustajia.
Rasistisessa sotahuumassa Supolaisten vinti on pimentynyt, ne ei ymmärrä mitä ovat tekemässä.

Markku Nieminen

Joopa. Me itse kutsumme ja kustannamme ongelman itsellemme, ja tämän ongelman ratkaisemiseksi, teemme uuden ongelman. Ja tästä paljastuvasta uudesta ongelmasta päästäksemme, teemme lisää ongelmia. Näin ne ongelmat kasautuvat, ja me itse kärsimme niiden seuraukset. Niin tietty ennustettu on ja niin tulee tapahtumaan.

Jaakko Paasonen

Miten niin,me kutsumme? ongelmat ovat olleet " meidän" eli maksajien tiedossa jo vuosia,kun taas"he" ,tämän ongelman yilaajat tai kutsujat,eivät maksa senttiäkään. Päinvastoin,pyörittävät miljardien mamu bisnestä.ja siinä sivussa piilottelevat €Un muita ongelmia, joiden ilmeisesti luulevat katoavan jonnekin.
Somasti myös,nämä huolet tuotiin julki.vasta / taas, vaalien jälkeen.

Tapani Tuominen

Punavihreiden Unelma on täyttynyt.

Saisimmeko Helsinkiin vielä suurmoskeijan stragia- ja propagandakeskukseksi?

Hyödylliset idiootit. Niitä meillä riittää. Tämänkin aviisin aktiivikommentoijissa eikä luvalla sanoen päätoimittaja Huusko esikuntineen jää juuri jälkeen.

Pasi Käyhkö

Juuri näin Tapani. Ihmettelen vain sitä miksi ei uskalleta näyttää naamavärkkiään vaan huudellaan pusikoista.
Olen Itsekkin huolissani radikaaleista muslimiryhmistä. Enkä kyllä suosittele rakennu lupaa moskeijallekaan.

Rauno Kujala

Jotta totuus ei unohtuisi...ensin eu-säädösten vastaisesti Ruotsista kuskataan kymmeniä tuhansia islamisteja Suomeen ilman mitään turvatarkastuksia. Nämä eurooppa-surffarit siis matkustivat läpi euroopan tuostavaan ja nyt oltuaan Suomessa jo jonkinaikaa, kuka purnaten Helsingin rautatietorilla, kuka purnaten puurosta vok:ssa, alkavat yllätys yllätys kohdemaassa järjestäytyä ja ihmisraatoa tulee. Suomen poliittinen johto on asetettava syytteeseen Suomen turvallisuuden vakavasta laiminlyönnistä tarkoituksellisesti. Ja nimenomaan tarkoituksellisesti, koska 2015 oli jo monia esimerkkejä monista maista mitä ko. toiminnan kautta tullee tapahtumaan. Suomen perustuslaissa ja hallintolaissa on pykälät Suomen turvallisuuden ylläpidosta ja viranomaisjohdon vaateista. Kun nämä laistetaan, kysehän on selvästä viranomaisrikoksista Suomen tasavaltaa ja suomalaisia kohtaan.

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #23

Olen niitä sivustoja katsellut enkä kylläkään tullut samaan lopputulokseen kanssasi. Etkä sinäkään kyllä kerro millä aikavälillä esim. Suomeen tulee mainitsemiasi määriä turvapaikanhakijoita. Ne kyllä näkyisivät jo täällä pääkaupunkiseudulla jo katukuvassakin.

Kimmo Tallqvist
Vastaus kommenttiin #27

Sisäministeriön sivuilta löytyy luku v. 2015 maahan tuli 32 476 turvapaikanhakijaa ja hakija on siis vain hakija ei pakolainen
HS 06.07.2016
kesäkuussa 2016 esim irakilaisista 77 % sai kielteisen päätöksen ja voi vain kuvitella paljonko tuossa porukassa on muutakin kuin vain elintaso turvapaikkaturisteja ja näitä laittomia jouten maaassaoleskelijoita vielä vihervasukit hyysää eivätkä edes tajua että koko turvapaikkajärjestelmän uskottavuus lähentelee nollaa koska Sen tahallinen väärinkäyttö on näin helppoa ja tekee vain hallaa oikeille avuntarvitsija pakolaisille.
MTV.FI 20.01.2017
Viranomaisilta on kadonnut jo yli 4000 turvapaikanhakijaa.
No varmaan kaikenlaisten rikosten riski on kasvanut kun maassa voi vapaata hillua tuhansia laittomia ihmisiä ja piiloutua viranomaisilta.

Irja Laamanen
Vastaus kommenttiin #33

Asia mistä ei puhuta rasismin pelossa ovat lukuista lasten raiskaukset, joita nämä tänne tulleet tekevät. Naiset vievät vieraita miehiä koteihinsa ja antavat lapsensa käyttöön. Tämä olisi syytä vihdoinkin tutkia. Tiedän, mutta enempää en voi puhua.

Ihmettelin Tammisaaressa lauantaina miten keskustan kadut oli suljettu isoilla kuorma-autoilla, rekoilla ja traktorilla. Näin ei ole aiemmin ollut, ei ole ollut tarvetta, eikä pelkoa, että markkinoille iskee joku hullu. Nyt tällainen turvallisuusuhka on nähty. parempi varautua kuin antaa hulluille ideoille ja tekijöille mahdollisuus.

Ilkka Korkalainen

Nyt sitä ihmetellään mitä on saatu aikaan poliitikkojen ja viranomaisten täystyperän lepsulla toiminnalla. Pitääkö oikein odottaa koska ensimmäinen isku tapahtuu ennen kuin pystytään tekemään yhtään mitään. Onko maan johdossa tosiaankin tällaisia pellejä joista ei ole minkään tekijöiksi. Poliitikkojen ja viranomaisten ensisijainen tehtävä on suojella suomalaisia eikä odotella ensimmäistä terrori-iskuja. Mikä tässä onniin vaikeata. Onko rasistiksi leimaantumisen pelko niin kova ettei mitään muuta uskalleta tehdä kuin odotellaan.

Markus Vuorivirta

Iskuja tulee tapahtumaan, myös Suomessa, oli täällä tiedustelulait tai ei ollut. Tulee muistaa, että kaikissa noissa maissa, missä iskuja nyt on tapahtunut, on tiedustelupuoli ollut kunnossa - joissain jopa vuosikymmeniä. Ruotsi seuraa kaikkea tietoliikennettä supertietokoneen avulla jo kymmenttä vuotta ja silti sielä tapahtui isku. Puhumattakaan nyt Ranskasta, Saksasta tai Englannista. Ei nämä tiedusteluhömpötykset mahda näille iskijöille yhtikäs mitään vaikka kuinka haluavat whatsappien salausta murtaa...

Suomen aikaisempi suoja olikin simppelisti se, että oltiin neutraaleja eikä otettu yleismaailmallisiin asioihin kantaa. Nyt ollaan EU:ssa, tehdään Naton kanssa sitä sun tätä. Päsmäröidään sielä sun täällä = aletaan olla ihan yhtäläisen mielenkiintoinen kohde kuin kaikki muutkin.

Eikä tosiaan asiaa yhtään helpota pääministeri mikä suu vaahdossa lupailee kotiaan pakolaisille - minkä lupauksen se sitten vielä vesitti.

Jaakko Paasonen

Meillä poliitikkojen suurin pelko on joutua Brysselin epäsuosioon. Joyen siinä ei kansallinen turvallisuus poina,kun Eu vaatii se horjuttamista. Kaikki ovat nähneet, miten Olli rehn eteni mitättömästä rivi kepulsta komissioon ja sieltä ,ministeripestin kautta eläkevirkaan ,suomen pankkiin. Nyt pintaliitäjä ,Jyrki Kataisen seuraan pyrkii taas koko kokoomuksen johto, ,haaveillen vielä fantastisempaa uraa.
.Kokoomuksen johtopaikoilta loikitaan koko ajan Unionin raha virkoihin,kuten tämä ,z€U pankkipomo, jan Vapaavuori ,joka nyt tekee tilaa €urofanaatikko Astubbille,,palatessaan Helsingin keisariksi,vai olikse portsariksi. Ja edelleen..
Petteri orpo on kytiksellä myös, ja häipyy kyllä oitis Brysseliin, kun isoilta pojilta käsky käy..
Miettikää tuota ja kysykää hiljaa itseltänne kenen etua ajavat,js miksi näin on.

Tapio Mäkeläinen

KAnnattaa tutustua CIA 60- luvun Phoenix Program kuvioon. Ei ehkä kaikkein kaunein kuvio mutta teho oli hurja.
Jossain vaiheessa tulee tilanne jossa joudumme miettimään ketä varten järjestäytynyt yhteiskunta on luotu. Ajaudummeko kaikki uhreiksi vai ruvetaanko terroristien torjumiseksi pelaamaan heidän säännöillään ?

Juuso Hämäläinen

SUPOn virallisella raportilla emme tee mitään. Haluamme nähdä sen epävirallisen.

SUPOn esiintyminen viime aikoina johtuu kahdesta syystä. Halutaan kertoa lopultakin, että riskejä on. Silloin ei iskun jälkeen päästä sanomaan, etteikö SUPO varoittanut. Toinen syy on urkintaoikeuksien laajentaminen. Niitä ei tarvita. Poliisi saakyllä luvan urkkia epäiltyjä muutenkin.

Poliisi on nyt laitettu siivoamaan sitä sotkya, jonka poliitikot ovat maahan luoneet. Avointen ovien politiikalla ja noudattamalla EUn edesvastuutonta toimintaa, jossa täysin tuntemattomia lasketaan seilaamaan vapaasti 28 valtion alueelle.

Taisto Pihlajamaa

Kauhistelun ja pelkoilun sijaan otan esiin rakentavamman näkökulman. Nämä aktiiviset ja omaa uskoaan ja kulttuuriaan puolustavat ihmiset ovat juuri sitä porukkaa, jota kipeästi tarvitaan heidän omissa maissaan. Siellä näyttää riittävän tekemistä ja rakentamista.

Soisin, että heidät _kaikin mahdollisin tavoin_ saatettaisiin ja toimitettaisiin omiensa joukkoon siellä tarvittavien töiden tekijöiksi. Meidän kulttuurimme on heille vieras ja jotenkin näyttää jopa vastenmieliseltä heidän kannaltaan katsoen. Miksi kiusaisimme heitä täällä!

Timo Juutilainen

Supo on vuosikausia toitottanut, kuin päälle jäänyt savikiekko, että Suomessa ei ole näkyvissä akuuttia uhkaa. Nyt sitten yhtäkkiä sellaisia on. Ainakin somessa niistä ollaan oltu tietoisia jo vuosia ja niistä on kyllä toitotettu avoimesti, että luulisi supolla tietoa olevan. Tosin ottaa varmaan kunnian päälle, jos joku muu taho tietää enemmän, kuin supo. Väitän, että jokainen Martta-ja Marttikerho on näistä asioista paremmin perillä, kuin supo ja ollut jo kauan.

Markus Vuorivirta

Supo tajusi yhtäkkiä, että se isku tapahtuu täällä suomessa ja ihan lähiaikoina, eikä poliisi mahda asialle yhtään mitään, kun nämä terroristit on ulkomaillakin vienyt (hyvinkin tehokkaita) poliisitiedusteluja kuin pässia narussa. Asia minkä tavallinen kaduntallaaja on tiennyt jo vuosia. Pakkohan suponkin on muuttaa lausuntoaan nyt jo ennen iskua, kun sen jälkeen lausunnon muuttaminen tekisi koko suposta pellen. Mitään muutahan eivät voi tehdäkään. Terroristit on tällä hetkellä pahasti niskan päällä ja poliisi on yksinkertaisesti ympäri euroopan yllätetty housut kintuissa. Poliisi ei pysty kansoja suojelemaan. Ei myöskään Suomessa.

Petri Hämäläinen

P**kamedia on jankuttanut nyt kaksi vuotta miten äärioikeisto, Venäjän trollit ja vihapuhe ovat tärkeimmät turvallisuusriskit.

Nyt sitten meillä on tuhansia "paperittomia" eli oikeudettomia olla tässä maissa. Vihreiden johtaja joka rääkyy niiden perään ja kehottaa vastarintaan oikeusjärjestelmää ja virkavaltaa vastaan.

Nyt meillä on jihadistit maassa. Terrorismi-isku tapahtuu ihan kohta.

Voi päivä! Milloin tämä valehtelu ja yhteiskunnan painajaisuni loppuu?

Markus Vuorivirta

Monet ei huomannutkaan, että OSLO:ssa saatiin kiinni 17 vuotias turvapaikanhakija, joka käveli pommin kanssa kaupungilla. Saatiinko tämä 17 vuotias kiinni tehokkaan tiedustelun avulla? Ei. Ei auttanut tiedustelulait eikä poliisin kamerat joka nurkassa pisaraakaan. Kyseinen tapaus jäi kiinni vain puhtaan sattuman vuoksi. Sattui käymään niin, että poliisit törmäsi tähän tapaukseen ihan tavallisella rutiinikierroksella. Jos poliisi ei olisi törmännyt, olisi voitu Oslo liittää myöskin jihadistiterrori-kaupungiksi ihan tässä viikko sitten. Eli alkaa olla vähän jokainen pohjoismainen pääkaupunki jo käyty läpi - paitsi helsinki... Tottakai supo ja krp on jo paskat housuissa. On ihan päivänselvä asia, että Suomessakin tapahtuu. Poliisi on saanut Euroopassa estettyä paljonkin terrori-tekoja. Mutta aina kuitenkin on se yksi joka pääsee livahtamaan. Tiedustelupalvelujen keinot on myöskin täysin kyvyttömiä näiden suodattamiseen. Tietoa on vain yksinkertaisesti liikaa. Samoin myös nykyiseen yhteiskuntaan kettuuntuneita ihmisiä. Täytyy muistaa, että Terroritekoja voi tehdä ne omatkin. Niitä on sattunut suomessakin hyvinkin paljon. On myyrmannia ja kouluampumisia. Jenkkilässä on tiedustelupalveluja joka sormelle ja maailman tehokkaimmat sellaiset ja silti vain muutama päivä sitten oli taas yksi kouluampuminen.

Ei nämä tiedustelulait ja palvelut ainakaan ratkaise tässä hommassa yhtään mitään. Paskapuhetta - niinku sekin että mukamas pystyisivät suojelemaan meitä kansalaisia terroristeilta. Eivät pysty ja nyt myöntävät sen itsekin. Näitä potentiaalisia terroristeja on vain liikaa nyt nurkissa. Jokapuolella.

Jukka Lampinen

Suuriin massoihin ei voi vaikuttaa vakoilemalla, vain täydellinen idiootti voi sanoa että nerokas tehokas SUPO, kymmeniätuhansia muslimeita vakoilemalla vaikuttaa niin paljon että iskuja ei tapahdu.
Vakoilu ei muuta muslimien radikaalisuutta ja asenteita paskan vertaa.
Koittakaa nyt käsittää se, että vakoilu on väärä työkalu massojen hallintaan.

Mutta mikä vaikuttaa, suvaitsevaisuus ja humaanisuus, voidaan aivan varmasti todeta että tälläkin palstalla, jokainen rasistinen kirjoitus synnyttää tappajan.
Joten te olette se todellinen uhka Suomelle, te teette tappajia te olette itse tappajia.

Minäkin olen hyvin suoraan kirjoittanut, että kristittyjen pitäisi häipyä kaikista muslimi maista niin loppuisi nämä terroriteot.
Meidän pitäisi myönttää oma syyllisyytemme, se jo riittää lopettamaan terrori-iskut.
Sitä sanotaan mieliala vaikuttamiseksi, siksi minäkin niin teen.
Selvää faktaa on että Usa-EU liittouma on hyökkäyksillään muslimimaihin itse aiheuttaneet pakolais ongelman.

Vapaavuori on varmasti synnyttänyt Suomeen, rasistisella moskeija kampanjallaan kymmeniä tappajia, joten hän on suurin uhka meidän turvallisuudellemme, näin se menee.

Ilkka Korkalainen

Saksassa aletaan vihdoinkin herätä Merkelin aiheuttamaan mamu-krapulaan. Walter Schäuble otti kantaa muslimien oleskeluun Saksassa sanoen että jos muslimit eivät halua elää Eurooppalaisten lakien ja tapojen mukaan niin he ovat tehneet virheellisen valinnan tullessaan tänne. Heille on parempi paikka islamilaisen kulttuurin maassa. Tällaista lausuntoa ei yksikään suomalainen poliitikko uskalla päästää suustaan.

Taisto Leinonen

Tapahtuu tai ei, ammattikääntäjänä (vaikka olenkin DI-it-ihminen ja 1958 saanut tiedustelupseerin koulutuksen) haluaisin muistuttaa kommentoijia, toimittajia ja erityisesti tv-dokumenttien kääntäjiä, että US-engl. "truck" ei ole rekka vaan kuorma-auto. Oikea rekka on melko hidas tuhoväline ajettaessa kapealla kadulla ihmisjoukkoon.

Risto Parviainen

Radikaali-islamistiset verkostot ovat vahvistuneet Suomessa, kertoo Suojelupoliisin viestintäpäällikkö Jyri Rantala .
Terrorismi on lähentynyt Suomea vierastaistelijoiden kautta ja Rantala sanoo, että ”kaiken kaikkiaan Suomea aiemmin suojanneet tekijät ovat murentuneet tai murenemassa”. Supo toivoo Suomen lainsäätäjien parantavan viranomaisten tiedonsaantimahdollisuuksia...
Tämä on suora seuraus siitä että 2015 Sipilä, Stubb, Soini, avasivat Suomen rajat maahantulijoille. Muutamassa kuukaudessa maahamme rynni noin kaksi Divisioonaa 20-40 vuotiasta nuorta taistelukuntoista islamistimiestä, ketään ei tutkittu. Kaikki otettiin avosylin vastaan!
Nyt sitten valitellaan kun Suomeen on syntynyt vaikka minkälaista terroristisolua, isistaistelijoiden on mukava täällä punoa juoniaan. Pelolla odotan kun nämä Sipilän partalapset alkavat ajelemaan ihmisten päälle rekoilla, sekä räjäyttelemään pommejaan Suomessa...

Jame Kotala

Nyt vain odotellaan että Suomessakin paukkuu ja rytisee. Sitten poliitikot pääsevät taas kauhistelemaan ja järkyttymään ja parin päivän lehtijuttujen ja YLEnannon jälkeen tapahtuma ei ollut kenenkään vika eikä tapaus liity mihinkään mitenkään, pari päivää kaduilla kävelee pari poliisia enemmän ja senjälkeen todetaan että terroriuhkaa ei enää ole joten mitään ei kannata tehdä asialle.