Lauantai 20.7.2019

Huomio kuntavaaleista: ”Ennätyssuuri osuus naisia ­– vihreistä 2/3”

Luotu: 
13.4.2017 15:47
  • Kuva: Minna Karkkola
    Kuva
    Vihreistä valtuutetuista kaksi kolmesta on naisia, kirjoittaa Marianne Pekola–Sjöblom Kuntaliiton blogissa.
|

Tämän vuoden kuntavaaleissa naiset tekivät historiaa, kirjoittaa Kuntaliiton tutkimusjohtaja Marianne Pekola–Sjöblom liiton blogissa.

–Nämä kuntavaalit olivat naisten juhlaa, sillä naisia tuli valituksi ennätyssuuri osuus: 39,0 prosenttia. Naiset ovat toki edelleen aliedustettuja, mutta suunta on oikea ja rohkaiseva, Pekola-Sjöblom toteaa.

Osuus vastaa hyvin pitkälle naisehdokkaiden osuutta. Tämän kevään kuntavaaleissa oli kaikkiaan 33 618 ehdokasta, joista naisia oli 39,8 prosenttia eli 13 411. Naiset olivat kuitenkin selvästi miehiä vilkkaampia äänestämään. Äänioikeutetuista naisista äänesti 60,7 prosenttia kun vastaava osuus miehistä oli 56,9 prosenttia.

Naisehdokkaita oli suhteellisesti hieman enemmän kuin syksyn 2012 kuntavaaleissa, jolloin ehdokkaita oli 38,8 prosenttia. Tuolloin valituksi tulleista naisia oli 36,2 prosenttia. Syksyn 2012 kuntavaaleissa ehdokkaaksi asettui 37 124 eri henkilöä ja heistä naisia oli 14 422.

–Naisten menestykseen vaikutti merkittävästi vihreiden vaalimenestys: peräti kaksi kolmesta vihreiden valtuutetusta on tulevalla kaudella nainen, Pekola-Sjöblom kirjoittaa.

–Myös kristillisdemokraattien ja demarien valtuutetuista lähemmäs puolet ovat naisia – niistä SDP:n listalta valittujen naisvaltuutettujen osuus on hieman suurempi kuin osuus ehdokkaista. Perussuomalaisten valtuutettujen joukko on selkeästi miehisin, kun valituksi tulleista naisia on noin joka viides.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Viljakainen

Vihreät ei ole puolue, vaan mitä selvimmin opettajien ja opiskelijoiden etujärjestö. Demarit sentään yrittävät peitellä napanuoraansa SAK:hon , nämä vihertyttöset/poikaset eivät ymmärrä edes hävetä omaa heittäytymistään opiskelijoiden lämpimään syliin.

Nyt vain puuttuu eläkeläisten puolue ; yrityksiä käsittääkseni on ollut . Ehkä tämä viherhiukkasten menestys potkii ikä-ihmisiäkin puoluetta taas perustamaan , jolloin saadaan eduskuntaan täysi sirkus päälle eri etujärjestöjen huutaessa omilleen mitä hienoimpia etuja.. ja valtiovarainministeri itkee...