Sunnuntai 21.10.2018

Suurlähettiläs Uutissuomalaiselle: ”Jos suomalaiset tietäisivät Irakin tilanteesta, suhtautuminen pakolaisiin olisi erilaista”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
14.4.2017 10:53
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Arkistokuvassa irakilaisia turvapaikanhakijoita Helsingissä.
|

Suomen Irakin-suurlähettiläs Päivi Laine sanoo Uutissuomalaisen haastattelussa, että Suomesta Irakiin palautettujen ihmisten kohtaloa ei pystytä seuraamaan käytännössä mitenkään.

Suomi neuvottelee parhaillaan Irakin kanssa yhteistyöpöytäkirjasta, jonka tarkoituksena on helpottaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palautuksia Irakiin. Kyseessä on samanlainen kevyempi versio palautussopimuksesta kuin Afganistanin kanssa on. Ilman sopimustakin maahan palautetaan turvapaikanhakijoita myös vastentahtoisesti.

–Irakissa on käyty sotaa vuosikausia. Jos suomalaiset tietäisivät Irakin tilanteesta, suhtautuminen pakolaisiin olisi erilaista, Laine sanoo.

Osa kielteisen päätöksen saaneista lähtee Suomesta takaisin Irakiin vapaaehtoisesti Kansainvälisen siirtolaisjärjestön IOM:n kautta. He saavat paluurahan, joka helpottaa perusasioiden kuntoon saattamista.

Suomen pitäisi pystyä seuraamaan, mitä palautetuille tapahtuu kotimaahan saapumisen jälkeen. Laineen mukaan se on vaikeaa.

– Irakissa ei ole täsmällisiä väestötietoja ja rekistereitä. Bagdadissa voi lähteä ja hävitä viranomaisilta heti lentokentällä, eikä kukaan tiedä, mistä hänet löytää.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Suomi yhtenä 27 EU maana saa yksin valita ketä se ottaa tänne?
Suomelle kelpaa vain maataloustuet ja muut "rusinat" EU-pullasta ? Koskahan se tosiasia aukeaa joillekkin että Brysselissä päättää meittin pääministeri yhdessä muiden EU maiden kanssa siitä?
Lukee ihan selevällä Suomen kielellä sopimuksissa mitä Sipilän hallitus on sopinut.
Vai kysykö esim. E.Ahon hallitus kansalta kun ensimmäiset pakolaiset tuli tänne -91 Somaliasta? Tais jo silloin kuulua EY/EU sopimukseen.

Timo Hietanen

Irakissa ei ole täsmällisiä väestötietoja ja rekistereitä, kertoo suurlähettiläs Päivi Laine.
Mutta Migri ja Nerg vakuutteli ja vakuuttaa edelleen, että kaikkien tulijoiden tausta
tiedetään. Eiköhän se Suomen vastuu lopu siinä vaiheessa, kun palautus on toteutettu.
Menee kyllä aika överiksi koko hyysäys.

Markus Vuorivirta

Suomi tukehtuu tähän hyysäykseen. Maapallolla on tälläkin hetkellä 6 miljardia köyhää. Jos tätä irak-vertausta käytettäisiin, pitäisi näille muillekin kuudelle miljardille varmasti tehdä jotain. Mutta eihän täällä tavallisen veronmaksajan lompakko riitä tällä hetkelläkään. Valtio hoitaa nämä asiat tälläkin hetkellä velkarahalla. Ja vielä monet muut asiat näiden päälle. Palataan asiaan sitten kun a) muutkin maat kantavat vastuunsa. b) kun homma hoidetaan muulla kuin velkarahalla. Velka on vain ongelman siirtoa, ei ratkaisemista. Velalla ongelma ja taakka siirretään nykypolvilta murskaavana tuleville polville. Eikä niillä kyllä ole kovin häävit elinolosuhteet nytkään. Köyhtynyt kansa. Tulevat polvet vielä köyhempiä. Simppeliä. Ei täällä vain yksinkertaisesti ole VARAA...

Jarmo Lius

No mutta mikä siellä Irakissa pelottaa? Ei siellä enää ole Saddamia, sillä Yhdysvallat hyökkäsi maahan liki viisitoista vuotta sitten, kaatoi hallinnon, järjesti demokratian ja lopetti kauppaboikotin? Siellä on varmaan yhtä rauhallista, demokraattista ja vapaata kuin Afganistanissa jonka Yhdysvallat vapautti pahuuden ikeestä 2001. Myös Libya on vapautettu ja siellä täytynee olla toimiva demokratia kuten Ranska ja USA lupasivat 2011 sinne hyökätessään. Eikä ole syytä unohtaa Ukrainaa jonka EU ja USA vapautti 2014 helmikuussa järjestämällä vallankaappauksen Kiovassa. Ja Syyriasta nyt puhumattakaan - siellä on nautittu vapaudesta heti Libyan operaation jälkeen Yhdysvaltojen suosiollisella avustuksella Saudi-Arabian myöntämin rahallisin aseellisin tuin maltillisille terroristeille. Nyt vapautetaan Jemeniä.

Onko Saddam noussut kuolleista? Vai?