Tiistai 22.5.2018

Kurdinaisen ulostulo: ”Pitääkö kaikkea sallia uskonnon nimissä?”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
15.4.2017 10:34
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Arkistokuvassa niqab-huntua käyttävä nainen.

Kurditaustainen kokoomuspoliitikko Seida Sohrabi ihmettelee Puheenvuoron blogissaan, missä menee uskonnonvapauden raja.

–Pitääkö kaikkea sallia uskonnon nimissä ja kaikkea kritiikkiä uskonnosta tuomita uskonnonvapauteen vedoten. Käy niin, että” islamofobia”- ja rasismikorttia käytetään kuin veto-oikeutta, jolla pyritään hiljentämään vastapuoli, hän kirjoittaa.

Sohrabin mukaan uskonnonvapauteen vetoamalla pyritään vaimentamaan muun muassa keskustelu kasvot peittävistä hunnuista.

–On absurdi ajatus kuvitella, että jokainen saa todella pukeutua kuten haluaa, ja ettei jopa pään peittävä huntu aiheuttaisi kysymyksiä.

Sohrabi mainitsee esimerkkeinä virka-asut, joissa pitää hänen mukaansa vakavasti pohtia pään peittävän hunnun soveltuvuutta. 

–Mielestäni virka-asun kuten poliisien ja rajavartiolaitoksen asut eivät saisi sisältää mitään uskonnollisia symboleja, tämä koskettaa kaikkia uskontokuntia. Tällaiset asut aiheuttavat liian voimakkaita reaktioita ja niissä piilee aina voimakas poliittinen kanta. 

Sohrabi on Etnisten suhteiden neuvottelukunnan varajäsen. Hän on toiminut myös Kurdistanin nuorten -ja opiskelijoiden liiton varapuheenjohtajana.

Lue myös: Tutkija: Niqab-hunnun käyttö kiellettävä Suomen kaduilla

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Seida Sohrabi

Toivoisin, että valikoivasta kritisismistä päästäisiin eroon ja aidosti pohdittaisiin nimenomaan kasvot peittävien huntujen soveltuvuutta yhteiskunnassamme. Kasvot peittävät hunnut, josta teen paraikaa tutkimusta, eivät auta työelämään pääsemisessä. Sallimalla kasvot peittävät hunnut, sallimme samalla, että tiettyjen henkilöiden ei tarvitse käydä töissä. En koe, että kukaan työnantaja niin julkisella kuin yksityiselläkin haluaisi palkata kasvonsa peittävää lastentarhanopettajaa, lääkäriä, siivojaa, parturikampaajaa, poliisia jne. Toivoisin kovasti, että feministit tulisivat keskusteluun mukaan puolustamaan naisten ja lasten asemaa patriarkaalia vastaan. Tällä hetkellä katukuvissa on näkyvissä jopa 3-vuotiaita pikkutyttöjä, jotka käyttävät pään peittävää huivia. Huivia perustellaan usein siveellisyydellä. On huolestuttavaa jos pienen tytön täytyy tuossa iässä pohtia siveellisyyttä. Tämä ei myöskään anna hyvää kuvaa miehistä, sillä nyt miehet näyttäytyvät hirviömäisinä olentoina, jotka ovat vain naisten ja pikkutyttöjen perään. Emme halua yhteiskuntamme sisälle syntyvän yhteiskuntia. On aika ottaa nämäkin epäkohdat esille, täytyy ennaltaehkäistä, jottemme olisi tilanteessa, jossa ongelma on kasaantunut liian suureksi painittavaksi.

Jaakko Aalto

Uskonnonvapaus koskee oikeutta kuulua uskonnollisiin yhteisöihin ja oikeutta sellaisten perustamiseen. Ei se anna noille yhteisöille mitään ylimääräisiä oikeuksia poiketa Suomen laista tai vaatia joitakin erioikeuksia uskonnonvapauden nimissä.

Olli Parviainen

Periaatteessa noin, mutta käytännössä uskonnollisisille yhteisöille kuitenkin myönnetään erivapauksia uskontoon liittyvin perusteluin. Muutamia esimerkkejä erivapauksista 2000-luvun Suomessa:
- Erään uskontokunnan jäsenet on vapautettu asevelvollisuudesta
- Eräiden uskontokuntien jäsenet saavat uskonnollisista syistä suorittaa rituaalisia amputaatioita vastasyntyneille
- Erään uskontokunnan jäseniä varten on järjestetty miehiltä kiellettyjä uimavuoroja kunnallisiin uimahalleihin

Jack London

Kuinka kauan kestää kun tollot tajuavat, että islam EI OLE uskonto? Se on teokraatinen, totalitaarinen laajennuspoliitinen inhottava kultti jolla on sotilaalinen komponentti ja joka on sivilisaation uhka ja teeskentelee olevansa uskonto.

Efe Altıngediz

Kauheasti hienoja sanoja. Islam on uskonto siinä, missä muutkin uskonnot. Se on vain onnistunut säilyttämään merkityksensä ihmisten elämässä vahvemmin kuin muut uskonnot. Ongelma on koulutuksen taso. Koulutus tietyllä tapaa valtaa aina alaa uskonnoilta ja uskomuksilta. Lähi-idän maissa on helpompi värvätä ihmisiä uskottelemalla kouluttamattomille, jopa lukutaidottomille ihmisille, että länsimaat yksimielisesti vihaavat islamia ja muslimeja. Siksi uskontoa tekosyynä käyttävä terrorismi kumpuaa sieltä, eikä esim. Euroopasta.

Janne Pohjala

Ei ole. Islam on laki, yhteiskuntajärjestys, arvot ja yhteiskuntaoppi. Se ei sopeudu toiseen yhteiskuntaan, koska se ON yhteiskunta.

Siksi lopputulos ei ole kotoutumisen sijaan yhteiskuntien kilpailu, kuten Briteissä, jossa vaaditaan jo alueita joissa hallitaan sharia-lain mukaan ja joissa ei halua elää vääräuskoisien lain mukaan, eikä huomioida muiden arvoja.

Nykyinen Islam ei sovi länsimaisiin sivistysmaihin, ennen kuin tällekin uskonnolle tehdään uskonpuhdistus ja reformointi, jotta se siirtyy 2000 vuotta eteenpäin vastaamaan nykyisiä naisten oikeuksia, tasa-arvoa ja muita lakeja ja oikeuksia joita emme presidentti Niinistön uudenvuoden puheen mukaan emme voi luopua.

Reformoidun islamin tulee sisältää vain opetusta ja sääntöjä jotka ovat lakiemme ja arvojemme luksia. Muun islamin opettaminen ja sen mukaan toimiminen tulee kieltää.

Ellei joku hyväksy tätä hän voi valita joko länsimaat tai siirtymisen sellaiseen maahan jossa hänen uskontonsa on laillinen.

Nykyinen kehitys on jo odottanut mitkä ongelmat ovat ja miksi vain reformoitu Islam sopii reformoidun katolilaisen kirkon ja muiden joukkoon.

Anja Jantti

Pukeutumisessa olen ehdottomasti sen kannalla, että 'maassa maan tavalla tai maasta pois'. Hunnutetut naiset polkevat meidän, jo 1905 äänioikeuden saaneiden sukupolviemme naisten saavutuksia ja tällaisen ei voida antaa jatkuvan.

Janne Pohjala

Suomessa huivia käytettiin siihen että pitkät hiukset eivät leviä. Ei siihen eträ mies vaati säkin tai rätin päähän koska uskonto.

Saati että nainen ei saanut liikkua ilman valvontaa.

Mielestäni ongelma on se että pyritään jatkuvasti poisselittämään ongelmaa, koska ei haluta myöntää että reformoimaton Islam ei ole yhteensopiva länsimaisien sivistysvaltioiden kanssa.

Siksi ainoa ratkaisu on Islamin uskonpuhdistus eli uudistus länsinaisien lakien ja arvojen mukaiseksi ja muun islaminuskon kieltäminen läntisissä sivistysmaissa. Muut uskonnot ovat jo tämän tehneet.

Emme voi hyväksyä naisien oikeuksien polkemista, emmekä niiden asioiden hylkäämistä kenenkään tai minkään vuoksi, sillä näiden lakien ja arvojen kautta meistä tuli tasa-arvoisia, ihmisoikeuksia vaalivia sivistysvaltioita.

Mauno Strandén

Unohdit kaikki muut naisille uskonnonnimissä tehtävät ympärileikkaukset ja 6-9 tytöt voidaan naittaa vanhoille ukonrumiluksille ym, ym. Naisasialiike ja viherpipeltät ym suvaitsevaiset on vaan ihastuksissaan, kun saadaan uutta kulttuuria Suomeen?

Jos juontokirjoituksen joka on ihan asiaa, olisi tehnyt persu oikeuslaitoksen ovet kävisi ja suvakit repisi perbereitään..

Janne Pohjala
Vastaus kommenttiin #15

En unohtanut, vaan kaikki ei mahdu yhteen kommenttiin. Niitäkään ei tule sallia länsimaissa.

Meidän tulee voida sanoa että me pidämme itseämme sivistysvaltiona, koska yhteisesti ja demokraattisesti olemme sopineet että nämä ovat ne lait, arvot ja tavat joilla elämme.

Elleivät ne sovi tulijalle, eikä tulija halua niitä noudattaa vaan rikkoa niitä vastaan ja rakentaa vastakkainasettelua, niin tulija joutuu etsimään itselleen paremmin sopivan maan vaikka pakotettuna, mikäli ei muu auta.

Sauli Niinistö puheessaan 1.1.2016

"Viittaan vielä vanhaan sanontaan, joka ei ole menettänyt ajankohtaisuuttaan, nimittäin – maassa maan tavalla. Maahanmuutto ei koskaan voi tarkoittaa sitä, että keskeiset arvomme, demokratia, tasa-arvo ja ihmisoikeudet, kyseenalaistetaan."

Viesti on selvä. Tämä on Suomen linja ja laki. Nyt on vain saatava tämä toteutumaan käytännössä.

Tähän tarvitaan reformoitu islam, joka on ainoa laillinen islam länsimaissa. Ja siihen tarvitaan se että ne ketkä eivät halua noudattaa tai eivät noudata keskeisiä arvojamme, demokratiaa, tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia, eivät voi olla osa yhteiskuntaamme.

Heidät meidän tulee lähettää tarvittaessa pakolla jatkamaan heidän arvojensa mukaisen yhteiskunnan etsimistä muualta.

Presidenttimme puhe on muutettava konkretiaksi. Se vaatii rohkeutta vaatia ja toimia, mutta se on välttämätöntä.

http://www.tpk.fi/public/default.aspx?contentid=339634&nodeid=44810&cont...