Torstai 26.4.2018

Autovarkailla uusi temppu: Voi olla vaikea todistaa varkaudeksi

Jaa artikkeli:
Luotu: 
15.4.2017 10:59
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Ruotsalainen ViBilägare varoittaa autovarkaiden uudesta tempusta.

Autovarkaat ovat keksineet ainakin Ruotsissa uuden keinon saada haltuunsa kulkupelejä, varoittaa Suomen Autoliittoa vastaava ViBilägare verkkosivuillaan Kauppalehden mukaan. Sivusto on saanut tietonsa If-vakuutusyhtiöltä.

Suoranaisen varkauden sijaan kyse on enemmänkin huijaamisesta, sillä siinä varas tekeytyy autoliikkeen edustajaksi ja lupautuu myymään yksityisen ihmisen verkkoon kaupaksi laittaman auton liikkeen kautta.

Rahat luvataan tallettaa auton omistajan tilille tulevaisuudessa. Auton omistaja tekee sopimuksen ja luovuttaa auton vale-edustajalle, joka katoaa ajoneuvon kanssa. Rahoja ei kuulu milloinkaan.

Lisäkierteen hommaan tuo ainakin Ruotsissa se, että jos luovuttaa vapaaehtoisesti autonsa avaimet ”autokauppiaalle”, kyse ei ole varkaudesta. Silloin ei myöskään voi saada korvausta vakuutusyhtiöstä.

Monella tallaisella varkaalla on ViBilägaren mukaan jopa uskottavalta vaikuttavat verkkosivut.

Lehti kehottaakin tunnistamaan feikkiautokauppiaan aukottomasti. Myös koeajolle pitää mennä itse mukaan. Auton avaimia tai papereita ei kannata luovuttaa ennen kuin kauppa on varmasti tehty.

Lähde: Kauppalehti

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Markus Vuorivirta

Kuka ostaa auton ilman koeajoa? Eli siis jos mielii yleensäkin auton myydä, avaimet on pakko luovuttaa jossain vaiheessa koeajoa varten. Muutoin ei tarvitse myydä koko kärryä ollenkaan. Ongelma siis ei ole nyt itse myyntitapahtumassa vaan ongelma on vakuutusyhtiöiden nipotuksessa. Se on se oikea asia mihin tässä pitää puuttua. Jos joku varastaa auton tavalla kuin tavalla, oli se sitten huijaus missä luovutetaan avaimet, ei se siitä muutu mihinkään että kyseessä on silti VARKAUS ja silti avaimet luovuttanut henkilö on varkauden uhri. Vakuutusyhtiöt nyt vain on keksinyt taas tarinointia, ettei tarvitsisi maksaa korvauksia ja TÄMÄ on se asia mikä pitää muuttaa. Vakuutusyhtiön pitäisi maksaa aina korvaukset, oli varkaus tehty ihan millä tahansa tavalla. Muutoin sietää lakkauttaa jonninjoutavat yhtiöt! Kyllä vakuutusrahat kuitenkin kelpaa. Alkaa tuntua jopa siltä, että suurin huijari näissä asioissa onkin se vakuutusyhtiö...

Tom Nybergh

Mikään ei velvoita myyjää antamaan autoa koeajoon. Asiakas voi tutustua auton tekniikkaan ja ajo-ominaisuuksiin parhaiten niin, että myyjä ajaa ja esittelee ensin ja asiakas ajaa vasta sen jälkeen, MYYJÄN KANSSA. Esimerkiksi "tehopelien" koeajoissa, yksin ajavat, rikkovat helposti hyvänkin auton. Mielestäni on sekä vastuutonta, että tyhmää, antaa jopa kymmenien tuhansien eurojen omaisuus tuntemattoman henkilön käsiin. (Ajokortti ei todista ajotaitoa eikä ajotapaa.) Ymmärrän siis vakuutusyhtiöitä.

Markus Vuorivirta

Kyllä ja tuossa vaiheessa minä ostajana vaihtaisin liikettä sellaiseen mikä antaa kokeilla autoa myös tiellä. Meinaan autoissa on aika isoja eroja mitä ei niinku mistään läpysköistä ja lehtiöistä selviä. On tiettyjä merkkejä ja malleja minkä tukevuudesta pidän, kuten saksalaisissa autoissa tapaa olla. Jotkin autot taas on nitkuvia ja natkuvia kippoja - mistä en pidä. Täten minä vaadin koeajoa, että pystyn testaamaan asian itse. On täysin totta, että mikään ei velvoita myyjää mutta minun pointti oli, että OSTAJALLAKIN on asiaan sananvaltaa. Käytettyjen autojen kaupassa sama poliisi sanoo yhtäältä että älkää koskaan ostako ilman koeajoa ja toisaalla sama poliisi sanoo että älkää vain luovuttako avaimia? DAA? Niin tai näin, tuo vakuutusyhtöiden kotkotus tässä oli pointti. Nehän tässä koittaa luikkia vastuusta. Niin kauan kun ihmiset ei AJATUKSIA PYSTY LUKEMAAN, niin kauan vakuutusyhtiön vaatimus on naurettava. Eihän kukaan voi tietää onko edessä potentiaalinen varas. Niin tai näin, kaupankäynti vaatii moisen riskin, mistä ainakin nyt ilmeisesti vakuutusyhtiöt on pessy kätensä. Muuten kauppa ei käy. Miksi niitä vakuutusmaksuja maksetaan kun on aina sellainen olo, ettei nämä yhtiöt kuitenkaan halua ilmiselvän varkauden uhrillekaan korvausta maksaa? Ihme yhtiöitä.