Lauantai 20.7.2019

Osmo Soininvaara: Suomeen tarvittaisiin uusi puolue - ”Voi saada nopeasti kannatusta ja paljon”

Luotu: 
16.4.2017 11:49
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Osmo Soininvaaran mukaan Ruotsin ero Suomeen johtuu jokseenkin kokonaan siitä, että kasvu Tukholmassa ja Göteborgissa on ollut paljon nopeampaa kuin Helsingissä.
|

Vihreiden konkaripoliitikko Osmo Soininvaara arvioi, että Suomeen tarvittaisiin kaupunkeja edustava puolue vastapainoksi sille, että pääministeripuolue keskusta edustaa Suomea kasvavien kaupunkien ulkopuolella.

–Suomessa kaupungistuminen sujuu onnahdellen ja sen seurauksena koko maan talous on huonossa hapessa. Kaikki tiedämme, että Suomen talous on lamassa ja Ruotsissa ja Norjassa menee lujaa. Tosiasiassa Ruotsin ero Suomeen johtuu jokseenkin kokonaan siitä, että kasvu Tukholmassa ja Göteborgissa on ollut paljon nopeampaa kuin Helsingissä, Soininvaara kirjoittaa blogissaan.

–Voimme tietysti katsoa Helsingissä myös vähän peiliin, mutta aika suuri on ero myös valtiovallan suhtautumisessa kaupungistumiseen. Ruotsissa se nähdään myönteisenä ja valtio osallistuu esimerkiksi Tukholman infrainvestointeihin kymmenkertaisella summalla Suomeen ja Helsinkiin verrattuna. Suomessa kaupungistumista halutaan edelleen rajoittaa ja hidastaa, hän jatkaa.

Soininvaaran mukaan ”urbaanille liberaalilla puolueelle” on niin ilmiselvä ”ekologinen lokero”, että joku sen täyttää. Kuntavaalien tuloksen perusteella näyttää hänen mukaansa siltä, että kaupunki-puolueen tittelistä kilpailevat käytännössä vain kokoomus ja vihreät.

–On varmaankin hyvä, ettei urbaaneja puolueita ole yksi vaan kaksi. Kokoomus ja vihreät pakottavat toisensa karsimaan omia heikkouksiaan sen lisäksi, että puolueilla on perustavanlaatuisia aatteellisia eroja. Edessä saattaa olla selkeä kaksipuoluejärjestelmä kaupungeissa – tai sitten ei. Voi tietysti käydä niinkin, että joku perustaa varteenotettavan urbaanin liberaalipuolueen. Sellainen voi saada nopeasti kannatusta ja paljon. Tämä on koettu 1960-luvulla Helsingissä, kun piskuinen Vapaamielisten liitto kohosi mahtipuolueeksi ja onhan samanlaista koettu pitkin Eurooppaa, Soininvaara sanoo.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mark Andersson

Kysyntää olisi varmasti myös puolueesta, joka ajaisi järkeviä asioita eikä keskittyisi itsensä markkinoimiseen.

Sellaisen kysyntä vain ei realisoidu vaaleissa, koska vaalit ovat markkinatapahtuma, eikä kaupaksi käy paras vaan se, joka luo itsestään houkuttelevimman kuvan, minkä ei tarvitse vastata todellisuutta.

Eikä se ole tainnut koskaan vastatakaan.

Rauno Ruusunen

Ihmiset on kyllästyneet nykyisiin puolueisiin.Sen kertoo jo n.40 % määrä äänioikeutettuja,jotka ei viitsi äänestää valehtelijoita.Ehkä 5 % äänikynnys pakottaisi ajattelemaan mitä puhuu ja miten puolue toimii.Mitään kaupunki puoluetta ei tarvita.

kari Vauhkonen

Jo vain,
Osmon mielestä yhteiskunnan tulisi tukea lisää jo hyvin toimeentulevia alueita, jotta hyvä toimeentulo keskittyisi.
Ja kasvu, talouskasvua kai tässä tarkoitetaan, sitäkin lisää, vaikka jo nyt kulutamme osuutemme jo maaliskuussa.
Asiat eivät ole erillisiä, jos haluamme paremman ennusteen tuleville sukupolville niin ........?
Mitähän pitäisikään tehdä?
Ehkä olisi tilaus uudelle puolueelle, joka ottaisi maailman rajallisuudenkin huomioon ja alkaisi ajamaan koko pallomme asiaa.
Oma piha ensiksi kuntoon!