Keskiviikko 23.5.2018

Vasemmistoaktivistin huoli: ”Hyvätkään perustelut eivät ehkä riitä pysäyttämään suurmoskeijaa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.4.2017 09:14
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Helsingin Hanasaareen suunnitellaan moskeijaa, jossa olisi neliöitä moskeijan osalta noin 3 000 ja siihen liittyvässä islamilaisessa monitoimikeskuksessa ehkä 15 000. Kuvituskuvassa moskeija Länsirannalla.
|

Vasemmistoaktivisti Binar Mustafa huomauttaa Puheenvuoron blogissaan, etteivät hyvätkään perustelut hanketta vastaan välttämättä riitä pysäyttämään suurmoskeijaa. Hänen mukaansa kyseessä on poliittinen hanke.

–Päällimmäisenä tavoitteena on tukea yhtä poliittisen islamin tavoitteista: pyrkimystä tuoda uskonnon symboleja näkyvämmin Eurooppaan. Juuri tämän vuoksi harvemmin kuullaan muslimien suurin joukoin tukevan hanketta. Kaikki suurmoskeijan puolustajat eivät tietenkään tue poliittista islamia ja saattavat vilpittömästi vastustaa sitä, mutta hankkeen onnistuessa voittaja on silti poliittinen islam, hän kirjoittaa blogissaan.

Mustafa huomauttaa, että Helsingissä on jo kymmeniä pieniä rukoushuoneita ja moskeijoita ja kysyy, tarvitaanko niiden lisäksi vielä suurmoskeija. Hankkeen vetäjä Pia Jardi sanoi Ylen A-studiossa katsovansa, ettei Suomessa käytännössä vielä ole moskeijoita, vaikka rukoushuoneita onkin.

Hanketta on kritisoitu etenkin sen epämääräiseksi kritisoidusta rahoituksesta, jota on tulossa Bahrainin kuningaskunnasta. Rahoitus nousi myös A-studion keskustelussa suurimmaksi kritiikin kohteeksi hankkeen toteutumista ajatellen. Jardi sanoi ohjelmassa, että rahoitus olisi täysin läpinäkyvää ja huomautti, että ulkomainen rahoitus on ainoa vaihtoehto, koska muuta rahoitusta ei ole saatu.

Ohjelmassa Suomeen moskeijaa kannattava Suldaan Said Ahmed (vas.) puolestaan huomautti, että on tekopyhää vastustaa hanketta rahoituksen perusteella, mutta käydä samaan aikaan kauppaa Bahrainin ja Saudi-Arabian kanssa. Mustafa ei niele perustelua.

–Väite, että rahoitus ihmisoikeuksia loukkaavista maista kuten Bahrainista ja Saudi-Arabiasta on hyväksyttävää, koska Suomi käy mm. asekauppaa kyseisten maiden kanssa, ei tarkoita muuta kuin ihmisoikeusrikkomusten ja asekaupan hyväksymistä. Tavoitteen tulisi olla juuri päinvastainen, eli pyrkiä lopettamaan asekauppa ja muukin yhteistyö maiden kanssa, jotka eivät kunnioita ihmisoikeuksia, eikä käyttää asekauppaa tekosyynä omien intressien ajamiseksi. Jos hankkeen puolustajat välittävät tosissaan ihmisoikeuksista, voisivat he toimia esimerkkeinä ja kieltäytyä rahoituksesta ja samalla painostaa muitakin (kuten valtiota) samaan.

Jardi puolusti A-studiossa moskeijan rahoitusta ja huomautti, että Bahrainissa on uskonnonvapaus. Mustafan mielestä väite on pelkkä ”mauton vitsi”.

–Mustan komedian väitteestä tekee se, että keskustelussa jopa mainittiin, että maassa on poliittisia ja ihmisoikeusongelmia, muttei uskonnonvapausongelmaa. Luetaanko siis uskonnonvapaus muiden vapauksien ulkopuolelle? Kuinka uskottava on väite, että muita vapauksia ei ole, mutta uskonnonvapaus on? Ja jos näin tosiaankin on, niin miten merkityksellinen tämä yksittäinen vapaus on ja miten hyvin se muiden rajoitusten keskellä toteutuu?

Mustafa epäilee, että hyvistäkään perusteluista ei ole estämään suurmoskeijan tuloa, sillä kirkkojen viereen on luonnollista rakentaa moskeijoita ja muita uskonnollisia symboleita.

–Ei jää kuin yksi todellinen vaihtoehto: uskonnon vaikutusvallan vähentäminen yhteiskunnassa, hän kirjoittaa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Teppo Vanamo

No, kyllä sellaisiakin perusteluita löytyy, jolla rakentaminen voidaan estää, ainakin nyt kaavailtuun paikkaan. Jos kyetään osoittamaan, että paikka on turvallisuuden kannalta huono, on viranomaisilla VELVOLLISUUS estää rakentaminen. Sille ei mahda valtuustokaan silloin mitään. Tässä tulee merkittäväksi poliisin ja muiden turvallisuusviranomaisten, esimerkiksi pelastuslaitoksen lausunnot - vink vink.

Risto Salonen

Vihreäthän ne tavallisesti tehtailee valituksia ja estää valituksillaan rakentamista. Nyt ei taida Sinnemäen porukasta olla apua.
Mitenköhän muuten sinne moskeijaan/vapaa-ajan keskukseen pääsee 10 000 ihmistä julkisilla; metro kaukana ja bussilinjojakaan ei kulje riittävästi. 40 ihmistä bussiin tekee 250 bussia. On siinä HSL:llä rahtaamista.

Harri Salonen

Vastustajat haluavat kuitenkin vaan syrjiä muslimeja. Olen maahanmuuttokriittinen, sulkisin rajoja paljon enemmän ja pakkokarkkottaisin armotta - mutta tuon moskeijan voisin ottaa kotikaupunkiini Helsinkiin.
Minusta olisi fantastista, jos tuon saisi vaikka Guggenheimin paikalle ihan keskustaan. Nyt se on vähän syrjässä.
Ensinnäkin, joka muu maksaa tämän. Tästä ei ole kuluja kaupungille. Sen verran pitäisi varmistaa, että rakennus ei jäisi kesken, tai sitten lupa peruttaisiin.
Toisekseen, tuon ympäristö olisi muslimien puolesta rauhallista, terrorivapaata aluetta. Eivät Koraanin mukaan pääse taivaaseen, jos vaikka vahingossa vahingoittavat oikeauskoisia ja niistä olisi kiva saada keskittymä jonnekin keskeiselle paikalle, niin se voisi olla rauhassa.
Kolmanneksi, jos saisivat tarpeeksi hienon, tänne voisi tulla enemmän turisteja, joilla on rahaa. Siellä, mistä tämänkin rahat tulevat ei esim. paljon lunta näy.

Mark Andersson

On aika hämmentävää että jotkut helsinkiläiset ovat tosissaan pitäneet tätä kuntavaalien tärkeimpänä kysymyksenä – ja siksi esim. äänestivät Vapaavuorta, ikään kuin mies yksi pystyisi torppaamaan hankkeen.

Kuulkaapas nyt te helsinkiläiset suurmoskeijan vasta-aktiivit: maailmassa ja jopa pikku kaupungissannekin on tuhansittain merkittävästi suurempia ongelmia. Kun kiinnitätte huomionne tällaisiin sivuseikkoihin, teitä jallitetaan mennen tullen muissa, olennaisissa asioissa.

Eija-Riitta Korhola

Vasemmistoaktivistin huoli on oikea mutta johtopäätös väärä. Sen logiikka olisi sama kuin päättelisimme, että koska natsipuolue on vaarallinen, olisi kiellettävä kaikki puolueet. On nähtävä tarkemmin eikä umpimähkäisesti: uskonto voi olla myös rakentava ja elämää vahvistava voima. Uskontojen erot ovat valtavia. Fundamentalistinen islam on ihmisoikeuksien kannalta vaarallinen, mutta samaa ei voi sanoa esim. kristinuskosta.

Esko Kotilainen

Onko Suomessa puolueita jotka ovat itsenäisiä mielipiteissään.
Eikös kaikki joiden kanssa yleensä keskustellaan,ole poliitisesti niin korrekteja,ettei väärää sanaa kuulu.Poliisi valvoo mitä puhutaan.
Suomen kirkon näen niin heikkona,jotta mielihyvin antaisin heidät islamin hoiviin.Ja tätä piispatkin Suomessa näyttää hakevan.
Pappeja olen aina,kinkeripäivistä saakka inhonnut,ja hyvä jos joku heitäkin ojentaa.Se siitä uskonto hulluudesta.
Tosin inhoan vieläkin enemmän islamia,ja haluaisin sen hävittämisen koko maapallolta.Vaan mihinkäs ihminen tyhmyydestään pääsee.
Erdogania lainatekseni,tietäkää paikkanne tyhmät epäuskoiset.
Tätä lausetta käytti myös Leevi aikoinaan pohjolassa.
Mitä mielenkiintoisin aihe aloittaa suursota,mutta näinhän se on aina ollut,jos historiaa vähänkin vilkaisee.
Muutoin kyllä kannatan sinua Korhonen,olet ehkä Suomen politiikoista suoraselkäisin ja rehellisin,mutta kuten tiedät,nykyisin ei rehellisyys maata peri.Ikävä kyllä.

Teppo Vanamo

Väitteesi on vaarallinen. Kristinuskoa, tai paremminkin kristillisiä uskontoja, on käytetty, käytetään yhä ja tullaan käyttämään murhaamisen oikeutuksena ihan niin kuin muitakin uskontoja. Uskontojen vallan rajoittaminen ei tarkoita vapauksien rajoittamista, ellet sitten tarkoita, että lupa murhata kuuluu näihin vapauksiin.

Esko Kotilainen

Miten niin vaarallinen?Kristinusko oli aikoinaan myös vaarallinen heitä vastutajien kannalta.tästä on esimmerkinä Suomessa Lalli,joka aikonaan tappoi piispan,joka oli raiskannut uskonnon nimissä hänen vaimonsa.
Islamissa tämä on aivan normi käytäntö,vai väitätkö että,päiden katkaisu uskonnon myötä on hieno asia.
Toisaalta aivan hyvä,mitä enemmän uskonnon myötä tapetaan,sitä enemmän on tilaa telluksella.Näin se luonto hoitaa tehtäväänsä.

Esko Kotilainen

Koska en Suomessa asu,näkisin mielelläni Helsingin profiilin, jossa suurkirkko olisi muutettu moskeijaksi.Minareetit vain ympärille ja puolikuu katolle.
Halpa ratkaisu,ja kyllä suomalaiset ovat moskeijansa ansainneet.
Itse kirkko ja piispatkin tukee asiaa.
Samoin kaikille suomalaisille moskeijavero pakolliseksi,aivan Ylen tyyliin.

Samy Arling

Viimeistään nyt kun maassamme on paljon eri uskontokuntia, on aika lopettaa yrityksiltä perittävä "kirkollisvero"/Yhteisöveron Lut.ja ordodoksikirkoille ryöstämä osio peruusteetomana nykymaailman tilanteessa.Lisäksi kirkon toiminta on muuttunut ristiriitaiseksi Suomen lain ja järjestyksen kanssa, mikä riittänee jo sellaisenaan lopettamaan kirkon verotusoikeuden yrityksiltä.Muutaman kirkkokunnan verotusoikeus yrityksiltä on pahassa ristiriidassa tulevaisuutta silmälläpitäen, miksi verotuloja ei jaettaisi muslimi tms., jos peruusteetonta verotusoikeutta muutamalle kirkkokunnalle jatketaan ollaan törmäyskurssilla !

Tapio Mäkeläinen

Qui Bono? kuka hyötyy? Jos n Viron kokoinen Bahrain rahoittaa 200 milliä maksavaa suurmoskeijaa maahan , jota takuuvarmasti 98% maan asukkaista ei edes tiedä olevan olemassa, niin luulisi täällä kellojen soivan.
Miten sinisilmäisiä suomalaiset ovat?
Saudeihin ei turistit pääse mutta entisen työni myötä tuli siellä käytyä. Ahdistavampaa maata niistä 44, joissa olen käynyt on vaikea kuvitella. Ehkä Pohjois-Korea.
Maan viisumianomuksessa sanotaan, että ymmäränkö muun kuin islamilaisen uskonnollisen kirjallisuuden tai huumeiden maahan tuomisen mahdollisesti johtavan kaulan katkaisemiseen ( bi-heading). Halutaanko me tuollaisen maan tukevan ilosanoman levittämistä täällä.
Lenin sanoi jotain hyväuskoisista hölmöistä ja se näköjään pitää täällä 100% paikkansa.

Pirjo Hokkanen

Kaavanmuutoksesta loppukädessä päättää kaupunginvaltuusto joka voi joko hyväksyä tai hylätä kaavan. Kaavaprosessin kuluessa ehdotusvaiheessa voi jättää muistutuksen, johon käsittelevän elimen on pakko vastata, valtuuston hyväksymispäätöksestä voi valittaa Hämeenlinna Hallinto Oikeuteen, ohjeet saa valitusosoitteesta kun pyytää päätöksestä kopion. Hallinto-oikeuden päätöksestä voi valittaa Korkeimpaan Hallinto Oikeuteen. Luulisi että valitusoikeus olisi koko Suomen kansalla onhan hankkeella koko Suomea koskevia vaikutuksia. Lisäksi rakennuslupapäätöksestä voi valittaa naapurit. Eli valittamalla saa kulumaan vuosia ja vuosia....etenkin kun tietää kuinka ruuhkautuneita oikeusastekäsittelyt ovat.

Olavi Nieminen

1. En hyväksy suurmoskeijaa ainakaan Helsingin keskustaan. Se muuttaa alueen katukuvan täysin epäsuomalaiseksi.
2. Berliinissä on kaupunginosa, jossa se näkyy totaalisesti. Lisäksi kun sinne tulee joku työn perässä, seuraa liuta sukulaisia työttömiksi.
3. Islam ja Sharialaki poikkeaa radikaalisti Suomen yhteiskunnan arvoista ja laeista.
Lisäksi ovat Shiiat ja Sunnit-riidat ja sotimiset, maailman valloitus sekä terrorismi.
Miksi kaikki tämä halutaan ja nuo ongelmat?

Pekka J. Mäkinen

Kristinusko on rakkauden, armon ja anteeksiannon uskonto, ja on täydellinen vastakohta sille mitä Koraani opettaa. Jo Mikko Juva totesi aikaan että Jeesuksen opettamat moraaliset ohjeet ovat niin korkeita että ne kehtaa esittää missä seurassa tahansa. Jopa täällä ;)

Sensijaan Islam perustuu väkivaltaan, vihaan ja aivopesuun, jossa jo pieniä lapsia opetetaan tappamaan juutalaisia. Näistä on paljon konkreettisia esimerkkejä. Puhumattakaan sitten sharia-laista ja sen naisen törkeästä alistamisesta.

Sahria lain kohtia
8:. Muslimi, joka luopuu Islamista, täytyy tappaa välittömästi.
20. Tyttöjen avioitumisella ei ole ikärajaa. Avioliittosopimus voidaan tehdä milloin tahansa syntymän jälkeen ja voidaan panna täytäntöön 8:n tai 9:n vuoden iässä.
25. Miehellä on oikeus olla jopa neljä (4) vaimoa ja yhdelläkään heistä ei ole oikeutta ottaa avioeroa miehestä – vaikka hän moniavioinen
28. Naisen todistus oikeusistuimessa on arvoltaan puolet miehen todistuksen arvosta.

Sitten Koranin eli Suuran opetuksia:

Suura 5:33 "Ainoa palkka niille, jotka sotivat Jumalaa ja Hänen lähettilästään vastaan sekä levittävät turmiota maassa, on että heidät tapetaan tai ristiinnaulitaan, tai heidän kätensä ja jalkansa hakataan poikki eri puolilta, ristiin, tai heidät karkotetaan maasta. Sellainen on heidän häväistyksensä tässä elämässä, ja tulevassa heille on kauhea kuritus."

Suura 8:12-13: "Täytän pian uskottomien sydämet pelolla; silloin hakatkaa poikki heidän kaulansa ja heidän kaikki sormensa. Ja tämä siksi, että he niskoittelevat Jumalaa ja Hänen lähettilästään vastaan, sillä jos joku niskoittelee Jumalaa ja Hänen lähettilästään vastaan, on Jumala totisesti ankara rangaistessaan."

Suura 8:39: "Ja taistelkaa heitä vastaan, kunnes kaikki kiusaukset taukoavat ja kunnes Jumalan tuomiota noudatetaan kaikessa."

Suura 9:5 "Vuodattakaa pakanain verta missä tahansa heitä tapaattekin. Ahdistakaa ja piirittäkää heitä ja väijykää heitä kaikkialla, mutta jos he kääntyvät (oikeaan Jumalan uskoon), rukoilevat ja antavat almut, niin päästäkää heidät menemään."

Tätä on Islam. Ja myös tätä:

Itäisessä Pariisin kaupunginosassa ollut moskeija on suljettu viranomaisten toimesta muutam päivä sitten. Viranomaisilla oli syytä epäillä, että moskeijassa levitettiin “radikaalia ideologiaa ja kannustettiin jihadiin”. Ranskassa on suljettu Jo 20 moskeijaa suljettu vuoden 2015 iskujen jälkeen.

Ovatko suomalaiset ja etenkin helsinkiläiset todella niin tyhmiä että antavat tällaiselle uskonnolle maassamme jalansijaa. Vaikea uskoa, mutta suurmoskeijan rakentaminen kyllä viittaa siihen että me olemme aivan liian hyväuskoisia ja sinisilmäisiä, emmekä ymmärrä pitää kiinni omasta kulttuuristamme, emme ihmisoikeuksista ja ylipäätään inhmillistä elämää suojelevista arvoista