Maanantai 15.7.2019

Vääntö Helsingin johtopaikoista alkoi – ”Neuvotteluista ei viestitä ulospäin”

Luotu: 
19.4.2017 09:29
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Neuvottelut Helsingin luottamustehtävistä alkoivat tulevan pormestarin Jan Vapaavuoren (kok.) johdolla eilen.
|

Neuvottelut Helsingin kaupungin johtopaikoista on alkanut eilen tiistaina. Tuleva pormestari Jan Vapaavuori (kok.) kertoi Twitterissä, että paikkajakoneuvottelut alkoivat hyvässä hengessä.

–Ensi lauantai varsinainen neuvottelupäivä. Tavoiteaikatauluna vappu, Vapaavuori tviittasi.

Vihreiden väistyvän valtuustoryhmän puheenjohtaja Otso Kivekäs kertoi Uudelle Suomelle jo viikko sitten, että puolueiden väliset neuvottelut luottamustehtävien jakamisesta aloitetaan tänä tiistaina. Lopulliset päätökset sinetöi kesäkuussa järjestäytyvä Helsingin uusi kaupunginvaltuusto.

Neuvotteluissa jaetaan lukuisia luottamustehtäviä. Merkittävimmät virat pormestarin tehtävän jälkeen ovat apulaispormestarin paikat, joita on ennakoitu kokoomukselle suurimpana, vihreille toiseksi suurimpana ja SDP:lle kolmanneksi suurimpana. Vihreille on ennakoitu kahta apulaispormestarin paikkaa.

Kivekkään mukaan vihreissä ei ole päätetty virallisesti vielä yhtään ehdokasta, mutta pormestariehdokas Anni Sinnemäki on käytännössä apulaispormestariehdokas. Kivekkään mukaan ensin pyritään saamaan vihreille paikkoja puolueidenvälisissä neuvotteluissa ja vasta sitten paikat jaetaan puolueen sisällä.

Politiikkaan mallia Atlantis-lautapelistä         

Tiistaina ensimmäisessä kokoontumisessa mukana ollut liberaalipuolueen varavaltuutettu Amos Ahola kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan, että Vapaavuori lupasi reilun pelin. Hän viittaa Helsingin tiukkaan perinteeseen jakaa paikat tunnollisesti vaalituloksen mukaan ilman tilapäisiä enemmistöjä.

– Tämä ei ilmeisesti ole mikään itsestäänselvyys kaikissa Suomen kunnissa, sillä kuntalaki mahdollistaa monenlaisen kikkailun, Ahola kirjoittaa.

Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja Ahola ehdottaa blogissaan menettelyä, jota hän kutsuu ”Aholan jakokulmaksi”. Sen mukaan puolueet valitsisivat luottamushenkilöpaikkansa edellisten vaalien valtuutettujen vertausluvun mukaisessa järjestyksessä viimeiseen valtuutettuun saakka, minkä jälkeen kierros alkaisi alusta. Ahola huomauttaa, että menetelmä on tuttu Atlantis-lautapelistä.

–Kun paikat on jaettu, puolueet miehittävät ne mielestään pätevimmillä (tai muuten mielestään sopivimmilla) henkilöillä. Jos puolueilla kanttia riittää, ne voivat halutessaan laittaa paikat avoimeen hakuun – näin varmistuisi että pätevin todellakin valittaisiin, riippumatta puoluekirjan väristä. Näin saattaisimme välttyä myös Länsimetron kaltaisilta katastrofeilta, Ahola kirjoittaa.

Päätöksiä ensimmäisessä kokoontumisessa ei tehty, mutta Ahola kirjoittaa eräästä linjauksesta.

–Neuvottelujen eräs yhteinen päätös oli, että itse neuvottelujen kulusta ei viestitä ulospäin. Tästä syystä en tule blogaamaan aiheesta tämän enempää.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Tulkki

Koittakaa nyt nämä puolueet kammeta tuo ylimielinen free äijä pois siitä virasta.
Arvatkaa kuinka rehvakas ja ylimielinen se on sen jälkeen jos nimtys sattuu kohalle.
Eihän sitä kuuntele ja katsele enää edes pirukaan nauramatta.

Mikko Toivonen

Minun kansalaishuoleni on juuri siinä, että kulissien takana puuhataan sulle mulle politiikkaa jonka seurauksena esimerkiksi vihreitä, kuten Sinnemäki, pääsee asemiin missä kaupunkia ja yhteiskuntaa kehitetään täysin eri suuntaan mihin halutaan eli mielestäni yhteiskunta ja kansallisvahingollisesti.

Johtajien valintojen tulisi olla julkisia ja perustua alapätevyyteen, muuhun asiapätevyyteen kuin poliittisiin "ansioihin"

Silksi en hypi ilmaan Vapaavuorenkaan valinnasta kun hyvin muistan hänen nolla saavutuksensa täydeltä asuntoministerikaudelta ja juuri asuntopula, halpojen vuokra asuntojen pula on Helsingin kokonaistalouden ja kehityksen suurin ongelma.

Vapaavuori on hyväksyttävissä siksi, että hän on julkiehdokkaista vähiten haitallinen.

Kun taas runoilijalla ei ole minkäänlaisia edellytyksiä toimia kaavoitusta ja yhteisöä koskevissa asioissa. Tarjolla on pelkkää haahua ja virheellistä analyysiä ihmisten toiminnasta