Maanantai 20.5.2019

Näkökulma: Juha Sipilä tahrasi Suomen maineen

Luotu: 
19.4.2017 14:09
  • Kuva: Alma Media arkisto / Jenna Lehtonen
    Kuva
    Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) toiminta Yleisradion suuntaan vaikutti Suomen sijoitukseen lehdistönvapauden vertailussa.
|

”Ei se vaikuta Suomen maineeseen ulkomaille. En ole törmännyt kertaakaan siihen”, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi Helsingin Sanomille joulukuussa 2016, kun Yleisradion ja Sipilän välinen kiista oli kuumimmillaan. Kiistan noteerasivat esimerkiksi BBC ja Reuters.

Pieleen meni pääministerin arvio, kyllä se vaikutti: Suomi putosi lehdistönvapauden mallimaan paikalta, ja Norja kohosi ykköseksi tuoreimmassa Lehdistönvapaus-indeksissä, jota ylläpitää Toimittajat ilman rajoja -järjestö.

Tieto Suomen putoamisesta tupsahti eilen julki, vaikka se aiotaan kertoa virallisesti vasta ensi viikolla. Järjestön palvelussa Suomi keikkuu siis vielä joitain päiviä maailman ykkösenä.

Samalla kerrottiin, että syynä Suomen putoamiseen oli juuri ”Sipilägate”. Esimerkiksi Yle raportoi verkkosivuillaan, että ”järjestö nimeää syyksi ykköspaikan menettämiseen Ylen joulukuisen Sipilägaten. JSN katsoi Ylen taipuneen pääministeri Juha Sipilän painostukseen koskien Terrafame-uutisointia”.

Yle sai jo Suomessa julkisen sanan neuvostolta JSN:ltä langettavan päätöksen taipumisestaan ja pääministeri Sipilä poikkeukselliset nuhteet harjoittamastaan painostuksesta.

Median itsesääntelyelin siis Suomessa toimi, mitä ei monessa maailman maassa olisi vastaavalla tavalla tapahtunut. Se on kunniaksi lehdistön- ja sananvapaudellemme (Sananvapauden määritelmä tämän linkin takana), jotka pääministeri Sipilän aiheuttamasta tahrasta huolimatta ovat yhä kansainvälisesti huippuluokkaa.

Toimittajat ilman rajoja määrittelee demokratian ytimessä olevan lehdistönvapauden näin: ”Lehdistönvapaudella tarkoitetaan tässä yhteydessä sitä vapautta, jonka puitteissa toimittajat, mediaorganisaatiot ja esimerkiksi bloggaajat saavat toimia eri maissa ja miten valtioiden hallitukset kunnioittavat näitä vapauksia. Indeksi mittaa nimenomaan lehdistön vapautta, eikä esimerkiksi journalismin laatua”.

Myös bloggaajat mainittu. Hyvä.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Heikki Viskari

Kyllä toimittajat likasivat oman pesänsä ja paljastivat herkkähipiäisyytensä sekä poliittisen suuntautumisensa. Yle julkaisi neljä perätöntä uutista Sipilän toimista ja hehkutti niitä monta päivää pääuutisena. Paras oli Pirjo Auvinen (entinen Kansanuutisten ja Demarin toimittaja) joka suorassa lähetyksessä jatkoi vielä uutista jonka Yle oli jo myöntänyt vääräksi ja oikaissut. Yleenhän on pääjohtajat ja toimitusjohtajat valinnut Demarit keskuudestaan monia vuosikymmeniä. Liekö tällä ollut vaikutusta toimittajienkin valintoihin. Soisin toimittajilta hiukan lähdekritiikkiä ja faktantarkistusta ennen julkaisua vaikka kuinka uutinen tukisi omaa aatetta. Näin ainakin Eduskunnan radiossa.

J.a. Tauriainen

Miten sitä suomen mainetta mitataan ?
Sipilällä oli täysioikeus oikoa median likaisia jälkiä suoraksi.
Suomessa ei ole koskaan ollut sananvapautta, e i koskaan. Muistetaan hyvin kun Mauno Koivistokin osoitti sormella journalisteja, nimittämällä heitä sopulilaumoiksi. Kaikkein vähiten lienee ollut sananvapautta sotienjälkeen, esim. Kekkosen kaudella.
Entäpä tänä päivänä ? Nyt on koulutettu viisikymmentä poliisia etsimään vihapuhe rikollisia.
Justiin samalla kaavalla kuin kommunisti venäjällä seitsemänkymmenen vuodenaikana. Emme ole oppineet historiasta mitään.

J.a. Tauriainen

Emme ole oppineet historiasta mitään.
Toisen maailmansodanaikana, saksa miehitti rauhanomaisesti Itävallan.
WC , Stalin ja Ranka, mukana myös USA:n suostumus, Saksan saartaminen, ja tuhoaminen. Tarkoitus oli tuhota saksan kansasta neljäkymmentämiljoonaa ihmistä.
Stalin / WC, sopivat uudesta Euroopan kartasta. Sopimuksen mukaan suomen sai nielaista terroristi valtio Neuvostoliitto, karvaiseen vatsaansa.
Saksa pakotettiin sotaan monella rintamalla.
Nyt on vastaava tilanne Venäjän toimista Krimillä ja Ukrainassa. Pakotteilla venäjä ahdistetaan loukkoon samalla tavalla, kuin Saksakin toisen maailman aattona.
Kuvion on yksi, yhteen. Mitä me opimme ?

Hannu Karppinen

Aivan sama minulle.

Ja ylessä näkyy kallellaan päin olo.

Ylessä ovat aina puhaltaneet poliittiset tuulet

http://www.hs.fi/paivanlehti/10122016/art-2000005000990.html

Yle on ihan itse pilannut, jaksaako joku
kiinnostuneesti katsoa kun yle lähettää näitä
natsidokumentteja. Natsit on niin loppuun asti
käsitelty.

Kummallista niitä ei tullutkaan viime vuonna syksyllä.
Pari dokumenttia on tullut tänä vuonna.

Marja-Liisa Kalkela

Totta. Miten ihmeessä maailmallakin "huomattiin" vain Ylestä johtuva lehdistön sananvapauden rajoittaminen?
Kumma kun minkään muun hallituksen aikana ei Ylen uutiset närästänyt pääministereitä? Vaikka puitiin heidän yksityisasioitaan Hymy,7-päivässä lähtien ?
"Ken leikkiin ryhtyy se leikin kestäköön" arvostelun vaaleilla valittuna päättäjänä.