Perjantai 19.10.2018

1500 työntekijää menee lakkoon huomenna: ”Tämä on viesti Suomen hallitukselle”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.4.2017 17:44
Päivitetty: 
19.4.2017 18:38
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Metalliliiton ja TEAM:in ammattiosastot protestoivat Sipilän hallitusta vastaan työnseisauksella.
|

Metalliliitto ja Teollisuusalojen ammattiliitto TEAM kertovat viiden pirkanmaalaisen ammattiosastonsa menevän torstaina vuorokauden ajaksi protestilakkoon. 

Työnseisaus, johon osallistuu Metalliliiton arvion mukaan noin 1500 työntekijää ainakin 16 eri yrityksestä, ei kohdistu työehtosopimusosapuoliin tai yksittäisiin työnantajiin. Metalliliiton ja TEAM:in mukaan protesti ”on kohdistettu nimenomaan maan hallitukseen”. Ammattiosastot osoittavat seisauksella mieltään Sipilän hallituksen politiikkaa vastaan.

– Kyse on maan hallituksen harrastamasta työntekijöiden elintason alentamisen politiikasta samaan aikaan, kun osinkojuhlat jatkuvat pörssissä. Esimerkiksi kaavailtu työttömyysturvan aktiivimalli on vain savuverho, jonka perimmäinen tarkoitus on toteuttaa työttömyysturvaan lisäleikkauksia, Tampereen Metallityöväen ammattiosasto 7:n puheenjohtaja Antti Salonen sanoo Metalliliiton tiedotteessa.

– Haluamme lähettää viestin hallitukselle, että tämä ei käy.

Metalliliitto tiedotti asiasta verkkosivuillaan ja Facebook-sivullaan keskiviikkona iltapäivällä. TEAM on tiedottanut protesteista jo aiemmin.

Lue myös: Protestilakko Sipilän hallitusta vastaan iskee 16 yritykseen – Tyrmistyneet työnantajat: Perukaa se

Metalliliiton ja TEAM:in ammattiosastojen mukaan maan hallituksen ei tule omalla toiminnallaan kannustaa työnantajaliittoja ostovoimaa leikkaaviin työehtojen heikennyksiin.

– Tällä hetkellä kyseessä näyttää ammattiosastojen mukaan olevan ideologinen pyrkimys heikentää työntekijöiden ja työväenliikkeen asemaa.

Työnseisaus alkaa torstaina 20.4. klo 22.00 ja päätyy perjantaina 21.4. klo 22.00.

Työnantajia edustava Teknologiateollisuus vaatii ammattiosastoja ja liittoja perumaan työnseisauksen. Työnantajaliiton mukaan seisaus tekee hallaa yrityksille, niiden työntekijöille sekä kilpailukykysopimuksen tavoitteille.

Lue seuraavaksi:

Kokoomuslainen ehdottaa: ”Työntekijät henkilökohtaiseen vastuuseen laittomista lakoista”

Suomen tyrmäävälle lakkoluvulle löytyi selitys: ”Surulakko” on laiton

EK jyrähti lentokentän lakkoilijoille: ”Ay-valtataistelua matkustajien kustannuksella – tähän ei ole varaa”

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Laiton "lakko"? Tarkoitatko mielenilmaisua ? Joka johtuu EK/SAK yhdessä sopimien työehtojen rikkomista ? Kun molempien puumerkit on sopimuksessa ja yhdessä sovittu palkansaajien työehdoista niin hallitusko voi rikkoa sopimukset irtisanottujen Ex-palkansaajien,veronmaksajien,äänestäjien kohdalta?
Tuoko hallituksen toimet valtiolle työttömiltä verotuloja ? Vai veronmaksajille lisää maksettavaa Kelan tuista?
Oletko valmis maksamaan -15 lamanlasten kustannukset syrjäytymisestä kuten -90 lamanlastenkin ? Suurin osa työttömistä on perheellisiä jotka kitkuttaa toimeentulotuella. Vai kuvittelitko että kaikki on ansiosidonnaisella työttömyysturvalla eläviä?
Hyvätuloisten ansiosidonnaiset Kela etuudet vie moninkertaisesti "Sossutuet" Kelasta vastikkeetomasti ,ilman työvelvoitteita.

JK.Joka kiristys työttömille kasvattaa sinun verojasi,palvelumaksujen korotoksia. Perustuslaki kun ei salli kenenkään kuolla nälkään kaduille ,vaan kansan sosiaaliturva takaa riittävän tuen elantoon myös tulottomille.
Laskun maksaa aina keskituloiset ja PK yritysten kotitaloudet.

Juha Marttila

Että te kehtaatte ja jaksatte!?? Meillä on nyt todella uudistuskykyisin- hallitus, joka todella tekee jotain!! Anteeksi vaan ettei miellytä pääkapunkilaisia. Nyt se on vain pakko miellyttää. Parhain..Koskaan tekevä Pääministeri Ikinää..!!!

Timo-Pekka Mustakallio

Sympatiani ovat tällä kertaa lakkoilijoiden puolella. Suomen valitsemalla politiikalla ei ole enää mitään tekemistä perinteisen pohjoismaisen hyvinvointivaltion kanssa, mikä yritti jakaa hyvinvointia laajalti ja loi siten vakaan, hyvinvoivan yhteiskuntamallin. Sitä ollaan nyt selvästi purkamassa, yhteiskunta on polarisoitumassa, ja Suomi on matkalla Keski- ja Etelä-Euroopassa jo nähtyjä levottomuuksia kohti. Kaikki mitä isovanhempamme ja vanhempamme loivat tyhjästä on nyt särkymässä lyhytnäköiseen hurjasteluun... mistä voi jo varmuudella sanoa koituvan surkea loppu.

Päinvastoin Suomen pitäisi pyrkiä tulevan jättikriisin alla vakauteen, yksituumaisuuteen: yhteisvaluutta Euro on jo tuomittu epäonnistumaan (sen taustalleen tarvitsemaa liittovaltiota ei ainakaan vapaaehtoisesti saada kasaan), ja samassa roihussa myös EU palaa poroksi. Emme elä sitkeää Eurolamaa, vaan suuren historiallisen murroksen aikaa, Lännen johtavan aseman murenemista väkirikkaan Aasian siirtyessä johtopaikalle. Tämä murros, vallansiirto, olisi joka tapauksessa ollut edessä - mutta Länsi on hölmöilyillään kiihdyttänyt sitä.

Isto Havu

SAK:n kannattaisi kehittää viestintäänsä. Tätä viestiä on saatu viime vuosina niin usein, että se on menettänyt tehonsa. Ainoa viesti menee lakkoilevat työntekijät palkanneelle yritykselle tuloksen heikkenemisenä. PS. Tietääkö Tampereen Metallityöväen ammattiosasto 7:n puheenjohtaja Antti Salonen, ettei SAK maksa osinkojuhlistaan veroja, kuten kaikki suomalaiset palkansaajat?

Heikki Lange

Voisko joku selittää mulle, ettei lakko kohdistu työnantajaan? Työnantajanhan on pakko lopettaa koko homma, jos lakko jatkuu tarpeeksi kauan. Mitä siinä hallitus voi tehdä? Eihän hallitus luo yhtään veroja tuottavaa työpaikkaa.

Pentti Westerholm

Vaikutus on taludellisesti raskas näille yrittäjille jotka haluavat työllistää kansalaisia.Politiikka on oma saareke ja sitä tehdään käymällä äänestämässä.Jotain on pielessä kun äänestysprosenttit ovat nippa nappa yli 50 % .Ihmettelen kun ei viitsitä lähteä äänestämään ,mutta lakkoiluun ollaan valmiita.Lakkoilemalla ei hallitusta muodosteta eikä eroteta vapaassa demokratiassa.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Vaikutus on taludellisesti raskas näille yrittäjille

Paljonkos se Nokia,Migrosoft tulikaan maksamaan veronmaksajille?
Paljonko tuli palkansaajille maksamaan Kelamaksunpoisto 1,2mrd/v? (-10-16 nyt jo 7,2 Mrd)
Entä Kiky? vajaa miljadin verovaje julkiselle puolelle vuodessa. Ketkähän sitä vajetta maksaa?
Kun -09 Kreikkatukia perusteltiin meidän "työllisyyden" takia ja aletaan tienata vipeillä? Niin koska se tapahtuu?

Marja-Liisa Kalkela

Niinkö? Tiesitkö että AY-liittojen jäsenet päättää lakoista ,ei Lylyt?
Tiesitkö että nyt nuo mielenilmaukseen aikovat on joka puolueesta olevia jäseniä? Harvempi tuon alan työntekijöistä on vasemmistopuolueen jäseniä.
Ellei ne ole Perus-kepun-kok pettyneinä vaihtanut puoluettaan Kikyn jälkeen?

Risto Salonen

Tiesin. Tottakai.
Äänestäjät valitsevat kansanedustajat, jotka valutsevat sitten hallituksen. Jos ammattiyhdistysliike haluaa hallitukseen, se edellyttää demareiden ja vassareiden saavan sellaisen määrän edustajia, että voivat olla hallituksessa.
Nyt sellaista ei ole näköpiirissä. Ei edes kunnannallisvaalit sitä näyttäneet. Nyt täysin syyttömät yhtiöt joutuvat kärsimään.
"Kun et leiki mun kanssani Juha, niin minä en leiki Jyrin kanssa."
Lasten leikkipihalla kuultua

Marja-Liisa Kalkela

Riittikö Kelan johtajan "anteeksipyyntö " köyhimpien perheiden ja työttömien perheiden lapsille ,kun tuet on vieläkin myöhässä Kelasta?
Ymmärsikö edm.perheiden lapset sen kun jääkaapissa oli vain valot?
Kepun idea tuet Kelaan.Eipä ole yksikään ministeri hallituksessa ottanut siitä vastuuta .Ei edes persujen sosiaaliministeri eikä työ-/oikeusministerikään jolle toimeentulotuet kuuluvat. Vaikka lakia on tuossa rikottu.
Lisääkö vielä tarvitaan kyykytystä puoliväliriihessä?

Kati Nyman

Osingot huimia ja veroparatiisisijoitukset sallitaan ym . Ja sit työläiset ei saa puolustaa oikeuksiaan pienistä palkoista joilla juuri juuri tulee toimeen kun säästeliäästi elää ! KUKA tällaista VOI puolustaa ja kellä on oikeus päättää toisten ihmisten elintason laskemisesta !!! Köyhyysraja , leipäjonot ja yhet voi elää ja nukkua yönsä tuollaisten päätösten kanssa !