Keskiviikko 23.5.2018

1500 työntekijää protestilakkoon: Työnantajapuoli väläyttääkin nyt työtuomioistuimeen valittamista

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.4.2017 20:05
Päivitetty: 
19.4.2017 20:11
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Teknologiateollisuus toivoo Metalliliiton puuttuvan ammattiosastojensa toimintaan. Arkistokuva Metalliliiton hallituksen kokouksesta.

Työnantajajärjestö Teknologiateollisuus harkitsee parhaillaan, valittaako se pirkanmaalaisen ay-väen protestilakosta työtuomioistuimeen. Noin 1500 työntekijää Metalliliiton ja TEAM:n ammattiosastoista on ilmoittanut torstaina alkavasta vuorokauden työnseisauksesta.

Teknologiateollisuuden neuvottelupäällikkö Pekka Kärkkäinen kertoo Uudelle Suomelle, että työnantajapuoli päätyi keskiviikkona harkitsemaan lakon laillisuutta uudelleen. Vielä aiemmin keskiviikkona Teknologiateollisuus oli tiedottanut, että koska protestilakkoja on perusteltu yleispoliittisilla syillä, ”työehtosopimusten työrauhavelvoite ei niitä juridisesti estä”.

– Tämän päivän aikana olemme analysoineet tätä kokonaiskuvaa ja olemme päätymässä siihen, että siinä onkin sellaisia piirteitä, että [lakolla] taidetaan vähintäänkin myös vaikuttaa tähän meidän voimassaolevaan työehtosopimukseen. Silloin se olisikin työehtosopimukseen kohdistuva lakko, Kärkkäinen sanoo.

Ammattiosastojen mukaan kyseessä on mielenilmaus Sipilän hallituksen politiikkaa vastaan, eikä se kohdistu yksittäisiin työnantajiin. Kärkkäisen mukaan Teknologiateollisuus on kuitenkin käynyt tarkasti läpi ammattiosastojen tiedotteita, ja niissä viitataan työnantajien tulkinnan mukaan myös siihen, että lakolla pyritään vaikuttamaan maan hallituksen kautta työnantajaliittoihin, jotta työehtoja ei enää heikennettäisi.

– Onko heillä [ammattiosastoilla] itselläänkään sellaista käsitystä, että he voivat vaikuttaa maan hallituksen asioihin? Tämä heidän hankkeensa kuulostaa vähän utopistiselta, Kärkkäinen pohtii.

Teknologiateollisuus päättää torstaina lopullisesti suhtautumisestaan. Jos se katsoo ammattiosastojen pyrkivän vaikuttamaan myös työehtosopimuksiin, se tulee kirjelmöimään asiasta työtuomioistuimelle.

– Silloin tämä tulkittaisiin laittomaksi työtaisteluksi, joista on työehtosopimuksessa säädetty seuraamukset.

Kärkkäinen kertoo, että Teknologiateollisuudella ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka montaa yritystä ja työntekijää viiden ammattiosaston lakko koskee. Liittojen arviota noin 16 työnantajasta ja 1500 työntekijästä pidetään kuitenkin suuruusluokaltaan oikeana.

Teknologiateollisuus toivoo Metalliliiton ryhtyvän toimiin ammattiosastojen protestilakon perumiseksi.

Lue myös:

1500 työntekijää menee lakkoon huomenna: ”Tämä on viesti Suomen hallitukselle”

Protestilakko Sipilän hallitusta vastaan iskee 16 yritykseen – Tyrmistyneet työnantajat: Perukaa se

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Päivän mielenilmaisu traktori marssilla -15 ei synnyttänyt mitään kohuja?
Mikä oli ko.marssin tarkoitus kun edes Kiky eikä leikkaukset kohdistunut heihin .
Hyvin irtosi "maitotukia" ja navettojen maalauksiin rahaa hallitukselta?
Oliko kyse kuten nyt työttömien,irtisanottujen elannosta edm.elannosta?

Me veronmaksajat "työnantajina" jotka tuet ja lomittajat maksetaan olisimme kai myös voineet vedota "laittomaan " lakkoon?
Kyllä sekin mielenilmaisu tuli maksamaan palkansaajille,eläkeläisille,PK yrittäjien kotitalouksille . Niiltähän ne rahat luvattuihin tukiin kerätään nytkin.

Marja-Liisa Kalkela

Onko päivän kestävä mielenilmaisu tullut siitä kun hallitus ottaa huomioon Ex-palkansaajat,veronmaksajat?

Lueppa EK/SAK tekemät työehtosopimukset irtisanottujen työttömyysturvasta.
Samalla voit lukea mitä perustuslaissa lukee kansan sosiaaliturvasta työttömien tuista elantoon .
Siellä ei lue ehtoja,leikkauksia vain yhden kansanosan sosiaaliturvasta.

esim.-94 leikattiin vain köyhimmiltä,tulottomilta lapsiperheen tuet.
-08 tuli laki että minimi toimeentulotuesta leikataan 20%-40% jos työtä 0 euron palkalla ei ota vastaan.
-14 kas kummaa? Oikein perustuslain yhdenvertaisuuslakiakin sormeiltiin .Ja vain työttömien kohdalla,työelämässä? Ei koske yhdenvertaisuus eikä työehdot "aktiivitoimissa" 0 eurolla työtä tekeviä työttömiä?
Millä perusteellaheidät erotettiin eri ryhmään kuin muut ?
Työttömillä on 85% työhistoriaa takana ja ammattitaito .Perustuslakiko tekee heistä hallituksen toimesta vapaata riistaa käyttää hyväksi ilmaistyön tekijöinä?
Eikö tuo ole ns.ihmiskauppaa ? Joka on laajennettu pakolaisten,maahanmuuttajien kohdalla myös työttömiin?

Tekevät työtä jopa ilmaiseksi kun Kiinalaiset kivimiehetkin sai edes jotain palkkaa.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #4

Sekoitatko tahallasi Mielenilmauksen ja lakon ?
Kun asia koskee palkansaajia ,työttömiä olet joka kommentissa kannattamassa pimeän työvoiman käyttöä ja harmaata taloutta? Miksi?
Ei ole kenenkään etu ,ei maan eikä meidän veronmaksajien etu jos työehtosopimuksia ei noudateta työnantajien ja hallitusten taholta.
Ei ole kenenkään etu jos yhä useampi joutuu leikkausten ja tukien ehtojen kiristysten takia vain Kelan tukien varaan .Toisaikaisesta,väliaikaisesta toimeentulotuesta on tullut -94 jälkeen yhä useamman 145 000 ainoa tulonlähde,meidän veronmaksajien maksamana.
Määrä on noussut koko ajan -94 lähtien.

Kysynpä nyt mikä meteli nousisi jos ansiosidonnaisten Kela-etuuksien ehtoja kiristettäisiin hyvätuloisilta?
esim.100 hyvätuloisen leskeneläke 7 500e pudotettaisiin toimeentulotuen 487e/kk?
Tai 5 000e tienaavan ansiosidonnaista vanheimpainrahaa 4 500e-3 500e/kk pudotettaisiin työttömien ,tulottomien 0 euron vanheimpainrahaan?

Timo-Pekka Mustakallio

Sehän nyt vielä puuttuisi, että Teknologiateollisuus lähtisi ilmiselvästi heikolla keissillä eskaloimaan tulehtunutta tilannetta. En ole ay-liikkeen kannattaja: muistan ajan, kun "pelipöytä" oli työnantajan kannalta kovin systemaattisesti kallellaan sen suuntaan aina oikeuslaitostamme myöten, enkä siksi sinänsä ole pahoillani kun piiritysrengas ay-liikkeen ympärillä ylettömän amerikanisaation kaudella kiristyy vastavuoroisesti - kunhan nyt pidettäisiin peli reiluna, eli ei heilahdettaisi työntekijän polkemisessa ääriankeuttavaan vastasuuntaan. Voimme jo nyt havaita, että raaka uusliberaali suunta on hyödyn sijaan kokonaisuuden kannalta ollut haitallinen, syönyt yhteiskunnallista pääomaa ja nostanut konfliktihakuisuutta (esimerkiksi Teknologiateollisuuden riidanhalu, tai huonosti voivan kansanosan pelottavasti voimistuva murina), ja että tuon suuntauksen tehot on otettu yhteiskunnallisista säästöistä tulevaisuuden varalle syömällä: kovin lyhytnäköistä siis.

Nykysuuntaus rikkoo pohjoismaisen luottamus- ja sopimusyhteiskunnan huolella kudottua verkkoa, missä yksittäisten silmujen leikkely itse asiassa vaikuttaa koko verkon vahvuuteen: jos tätä tosiasiaa ei huomata nyt, tihutyön ollessa vielä alkuvaiheissaan, tulee tärveltyneen verkon paikkaileminen tuonnempana hyvin vaikeaksi. Yhteistyö, asioista sopiminen sutjakkaasti ilman riitelyä ja painostuskeinoja, on eräs tällainen kriittisen tärkeä silmu pohjoismaisessa yhteiskunnassa: yksituumaisuus, joukon edun pitäminen etusijalla yksilön edun kustannuksella, on nostanut tämän maailmankolkan kaikki (!) maat nykyisten hyvinvointitilastojen kärkisijoille - ollut Pohjoismaiden keskeinen menestystekijä - vaikka elämme ikävässä ilmastossa, eikä luonnonrikkauksiakaan ole liialti siunautunut. Yhteisövoimaa pitäisi yrittää vaalia siksikin, että vaikutamme olevan läntisen elintavan jättikriisin kynnyksellä, historiallisen ja meidän vaikutuskeinot ylittävän murroksen edessä. Kohta täytyy osata taas vetää yhdestä ja samasta köydestä (ja vieläpä riuskasti), eikä tuota taitoa pidä mennä hukkaamaan juuri kun sitä tarvittaisiin.

Mielestäni PM Sipilä on hyvä mies, ja hallituskin teknisesti kenties ihan hyvä... mutta rohkeaa, visiönääristä toisinajattelua, esimerkiksi Suomen valmistelemista aatteellisesti myrskynkestävään kuntoon, siitä ei vaikuttaisi löytyvän. Myöskään RMS Titanic ei ollut ikuinen ja uppoamaton, vaikka niin yleisen harhan vallassa kuviteltiin.

Veli-Pekka Moisalo

Sipilän hallituksen ensimmäinen puolikas sujui työntekijöiden ja työttömien aseman heikentämisenä. Vallinneesta ilmapiiristä työnantajapuoli otti kaiken hyödyn irti ja unohti työntekijöiden neuvotteluaseman. Hallituksen antamalla selkänojalla toiselta osapuolelta otettiin kaikki, mitä oli saatavissa. EK ja kumpp. unohtivat kohtuuden ja toisen neuvotteluosapuolen kunnioituksen. Vauhtisokeus tulee kostautumaan syksyn TES-neuvotteluissa, joiden yhteydessä tullaan näkemään lakkosuma. Konsensuksen mitätöimisestä vastaa nyt työnantajaleiri.