Maanantai 20.5.2019

Apulaisoikeuskansleri arvostelee pääministerin Yle-viestejä: ”Erittäin poikkeuksellista”

Luotu: 
20.4.2017 10:28
  • Kuva: Alma Media arkisto / Jenna Lehtonen
    Kuva
    Pääministeri Juha Sipilän joulukuiset Yle-viestit nousivat uudelleen julkisuuteen, kun Suomi tippui sananvapauslistauksessa kärkipaikalta.
|

Apulaisoikeuskansleri Risto Hiekkataipale arvostelee pääministeri Juha Sipilän toimintaa niin sanotussa Yle-jupakassa. Hiekkataipaleen mukaan pääministerin menettely ei ollut täysin sopusoinnussa tämän tehtäville asetettujen vaatimusten kanssa.

Sipilä lähetti lukuisia kriittisiä sähköpostiviestejä Yleisradion toimittajalle marraskuussa 2016 sen jälkeen, kun Yleisradio oli julkaissut uutisen hänen mahdollisesta esteellisyydestään Terrafame Group Oy:n rahoitusta koskevassa päätöksenteossa.

Apulaisoikeuskansleri huomauttaa tiedotteessa, että julkisella vallalla on velvollisuus turvata median sananvapaus. Hän arvioi kuitenkin, että Sipilä toimi sananvapauden rajoissa.

Apulaisoikeuskansleri Hiekkataipaleen mukaan ei ole osoitettavissa, että pääministeri Sipilän tarkoituksena olisi ollut vaikuttaa Yleisradion uutisointiin. Hänen mukaansa tällainen virheellinen mielikuva on kuitenkin perustellusti voinut syntyä, sillä palautteenantotapa oli erittäin poikkeuksellinen ja käytetyt ilmaisut olivat osin voimakkaita.

Apulaisoikeuskansleri Hiekkataipale arvioi asiaa sekä pääministerin että median sananvapauden kannalta. Näiden kahden arvon keskinäisessä punninnassa erityistä painoarvoa saa se, että julkisen vallan tulee turvata tiedotusvälineiden sananvapaus. Julkisen vallan edustajalla on tästä syystä velvollisuus välttää sellaisia toimia, jotka voitaisiin tulkita yritykseksi ohjata, estää tai rajoittaa julkisen vallan käyttöä koskevaa tiedonvälitystä.

Lue myös:

Näkökulma: Juha Sipilä tahrasi Suomen maineen

Näkökulma: Juha Sipilä törttöili kiistatta

JSN huolestui ministerien toiminnasta: ”Tiedotusvälineitä valikoidaan – Sipilä kieltäytyi kahden päivän ajan”

Päätoimittaja Jääskeläinen Ylellä langettavasta: ”Kova päätös, en aio erota”

JSN: Yle taipui pääministeri Sipilän painostukseen – teki ”useita poikkeuksellisia ratkaisuja”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Talvivaaran mies selittelee omiaan. Muuten nikkelin markkinahinta oli eilen n. 9300€/tonni. Sillä hinnalla kyseinen kaivos ei tee tulosta vaan kyntää syvällä.
Sipilähän kertoi ennen joulua perusteluissaan nikkelin hinnan olevan nousussa. Siitä hetkestä hinta on laskenut n. 2800€/tonni. Herra on kusetuksen mestari.

Raimo Parviainen

Oletkos noin tyhmä vai meinaatkos että sipilä määrää jo maailmanmarkkina hinnat? Koetappas pysyä asiassa. Talvivaara tuottaa vielä monin kerroin enemmän mitäs sinne on laitettu rahaa ja onhan se kova työllistäjä. Yli 1000 henkeä plus muut kerrannsisvaikutukset kainuuseen.

Pasi Käyhkö

Jokainen voi minun tyhmyydestä sanoa ihan mitä haluaa.
Mutta taloushallinnon ammattilaisena osaan laskea.
Tilanne ei parane sillä, että työllistää vaikka 1000 henkilöä jos ei tuottoa tule.
Koko asia valuu veronmaksajien maksettavaksi ennen kaivoksen sulkemista ja vähän vielä sen jälkeenkin.

Harri Kovala

Eihän tuossa kommentoitu, että Sipilä määräisi maailmanmarkkinahinnat, vaan sitä, että Sipilä puhuu vaihtoehtoista faktaa tieten tahtoen oikeuttaakseen omat toheloinnit. Toki voi olla, että jo parin sadan vuoden päästä kaivos on saanut kokoon sen reilun miljardin, joka sinne on kansalaisten rahaa upotettu mutta se ehkä vaatinee vielä useamman miljardin verorahaa upotettavaksi.

Mutta kuitenkin Suomi sai tästä tapauksesta runsaasti kansainvälistä julkisuutta ja useissa huippulehdissä Suomea verrattiin jo suurmaihin, kuten Venäjään ja Turkkiin.

Kaarle Akkanen

YLE luulee olevansa joku tuomari ja/tai lääkäri, joka tietää ns. totuuden? Niillä on noussut "hattuun" tämä YLE-vero ja sen luoma harha "ikuisesta" rahavirrasta. Saamme esittää omat näkemyksemme, omat poliittiset värityksemme ilman pelkoa tulevasta? Kukaan eikä mikään mahda meille mitään? Saattavat kuitenkin ampua omaan jalkaansa tällä harhaisella käsityksellään?

Mauri Gardin

Onpa outo lausunto noin korkeassa asemassa olevalta virkamieheltä. Varsinainen lausunto löytyy, kun hakee tarkasti : "Sipilä toimi sananvapauden rajoissa". Kaikki muu oli ikäänkuin ykaityishenkilön poliittista jaaritusta. Apulaisoikeuskansleri ei toiminut hyvän virkamiestavan rajoissa.

Heikki Viskari

Yle pyrkii kaikin keinoin antamaan vääristynyttä kuvaa pääministerin monista vihaisista viesteistä. Tosiasiassa hän välitti kansalaisilta tulleita vihaisia viestejä jutun tehneelle toimittajalle kommentilla "katso mitä sait aikaan". Sitä paitsi juttu oli virheelliseksi todettu ja hätiköidysti Kansanuutisista kopioitu ilman aina puoluelehtiin tarvittavaa lähdekritiikkiä ja faktantarkistusta.

Mari Mattila

Onko tavallista, että apulaisoikeuskansleri tulkitsee ja selittää oikeuskanslerin päätöksiä? Mistä tällainen tarve on tullut esille? Kuka on kysynyt apulaisoikeuskanslerilta? Onko hän ehkä oikeuskanslerin sijainen, vai miten tämä asia oikein menee?

Pasi Käyhkö

Eihän tässä ole kysymyksessä mikään tulkinta kenenkään päätöksestä. Päätös on päätös. Usein apulaisoikeuskansleri käsittelee päätöksen vietyjä asioita myös julkisuudessa. Esim. jos vaikka oikeuskansleri on estynyt jostakin syystä estynyt antamaan kommenttia .

Pertti Ikonen

"Niin on jos siltä näytttää" sanoi Kekkonen aikoinaan. Mutta Sipilän arvostelussa on pohjimmaisena syynä hänen vakuutuskuorensa sisällön julkaisemattomuus ja hänen valtionyhtiöiden johtajuus. Tuosta kun voi syntyä vaikka minkälaista taloudellista hyötyä business Sipilälle, mitä esim. valvovat tahot eivät pääse näkemaan ja tunnistamaan.