Perjantai 19.10.2018

Työnantajat varoittavat 1500 protestilakkoilijaa: ”Metalliliiton estettävä laiton lakko välittömästi”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.4.2017 12:14
Päivitetty: 
20.4.2017 12:40
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Metalliliiton mukaan se ei ole osapuoli protestilakossa. Teknologiateollisuus puolestaan vaatii liittoa puuttumaan jäsentensä toimintaan.
|

Työnantajajärjestö Teknologiateollisuus katsoo, että Pirkanmaan protestilakko on laiton. Työnantajat vaativat Metalliliittoa puuttumaan ammattiosastojensa toimintaan.

Teknologiateollisuudesta kerrottiin keskiviikkona Uudelle Suomelle, että järjestö pohtii ammattiosastojen työnseisauksen laillisuutta ja asian viemistä työtuomioistuimeen. Nyt päätös on tehty.

– Teknologiateollisuus on saanut lisää tietoa tänään torstaina alkavaksi ilmoitetusta lakosta Pirkanmaalla. Näyttää selvältä, että lakkoa suunnittelevat ammattiosastot eivät pyri vaikuttamaan yksistään poliittiseen päätöksentekoon vaan myös työehtosopimusten sisältöön. Näin ollen lakko on laiton, Teknologiateollisuus kertoo tiedotteessaan.

Tiedotteen mukaan työnantajapuoli ei kuitenkaan vielä kirjelmöi asiasta työtuomiostuimelle. Sen sijaan ”Teknologiateollisuus vaatii, että Metallityöväen liitto puuttuu välittömästi tilanteeseen, estää laittoman lakon ja turvaa työrauhan”.

– Jos lakkoa ei peruta, Teknologiateollisuus vie asian työtuomioistuimeen.

Lakkoa suunnittelevat viisi ammattiosastoa kuuluvat Metallityöväen liittoon ja TEAM Teollisuusalojen ammattiliittoon. Ammattiosastot ovat kertoneet julkisuuteen laajasta vuorokauden lakosta, joka alkaisi tänään kello 22.00. Lakko aiheuttaisi suurta haittaa yritystoiminnalle ja siten myös työntekijöille itselleen, Teknologiateollisuus kertoo.

Ammattiosastojen mukaan lakko ei kohdistu yksittäisiin työnantajiin tai sopimusosapuoliin, vaan on protesti Sipilän hallituksen politiikkaa vastaan. Protestissa on osastojen mukaan mukana noin 1500 työntekijää.

Metalliliitto puolestaan kiistää, että sillä olisi mitään tekemistä ammattiosastojen yleispoliittisen mielenilmauksen kanssa.

Lue lisää:

1500 työntekijää menee lakkoon huomenna: ”Tämä on viesti Suomen hallitukselle”

Protestilakko Sipilän hallitusta vastaan iskee 16 yritykseen – Tyrmistyneet työnantajat: Perukaa se

Protestilakkoon: Työnantajapuoli väläyttääkin nyt työtuomioistuimeen valittamista

Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Kyse EI ole lakosta .
Lähes 20 vuotta Valmet technologiesilla työskennelleen pääluottamusmies Pölläsen mukaan
huom:työnantajan kanssa ei ole mitään ongelmia.

- Haluamme herättää valtiovallan huomaamaan, että työväenluokka ei ole tyytyväinen linjauksiin, mitä hallitukselta tulee.
-Sipilän hallituksen aika on ollut jatkuvaa sanelupolitiikkaa, eikä sille näytä tulevan loppua, sanoo Pöllänen.
AL 20.4-17

Miten 1500 yrityksille "turha" kustannus aiheuttaa vahinkoa kun yrityksethän ne sen tuloksen tekee ihan itse?
Säästöä syntyisi yrityksille myös kun jätettäisiin esim.roboteista ja työkoneista uusimasta eri osia .
Vai onko sittenkin niin että ne 2,1 milj. palkansaajaa on niin valtiolle kuin yrityksillekkin tarpeellisia? Ilman heitähän ei yrityksillä ole tuotetta mitä myydä . Nyrkkipajan tuotto tuskin valtion taloutta nostaa?

Nyt vain sitten Työministeri Linströmmin lupaus on täytettävä puoliväliriihessä. Lamatalkoisiin osallistuu nyt vuorostaan yritykset ja valtion tukia leikataan niiltä.
IL

Tapio Saarinen

Pitäisi lakkoilla enemmän työnantajille on annettu helpotuksia 88miljardia 10 vuodessa ja sekään ei riitä mutta ahneella on paskanen loppu tulee se viimeinen kurssi eli koko kansan konkurssi kun johdossa on kepu kokkarit ja sepeli mitä muutakaan voi odottaa.
Ahneus se on mikä saa ihmisen sekopäiseksi ja sokeaksi.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Sopikaa paikallisesti, työnantajat, sitähän te haluatte.

Kerrotko milloin alkoi käytäntö että työnhakija teki paikallisen sopimuksen AY ohjeilla?
Vai onko iänkaiken työnantaja ja työntekijä sopinut keskenään paikallisesti työehdot ja palkan ?

Jos työnantaja maksaa vain taulukkopalkan on se firman oma valinta . Eikä AY puutu siihen vaikka jokainen pyytäisi 1 000e/kk enemmän kuin muilla on.

Taidat sotkea tahallasi EK/SAK työmarkkinapöydissä sopimat huom: tasokorotukset? Vain niistä sopii AY yhdessä EK/hallituksen kanssa.
Tasokorotus= Kattamaan elinkustannusten nousuja.

Työsuhteen alkaessa työntekijä sopii aina itse palkkansa. Samoin voi pyytää palkankorotusta vaikka joka vuosi itse.
Se löytyykö maksuhalukkuutta siihen onkin aivan yrityksen päätettävissä.
AY kun ei ole sananvaltaa yritysten palkanmaksuhalukkuuteen.
Julkisellapuolella niistä vastaa hallitus/eduskunta. Yksityiselläpuolella yritykset ja osakkeenomistajat.

Risto Parviainen

1500 ihmistä lakkoilee torstaina: "Haluamme lähettää viestin hallitukselle,
että tämä ei käy"
Tästä se alkaa, tänään 1500, huomenna 15 000, kuukauden kuluttua 150 000, ihmistä lakossa, vastalauseena Sipilän diktatuurille! Joka ottaa vain pienituloisislta, antaa kaiken suurituloisille. Kyykyttää köyhät leipäjonoihin, jakaa kuin herran ehtoollista eliitille.
Kaltoin kohdeltu kansanosa ei voi hävitä mitään, heiltä Sipilän hallitus on vienyt tuhkatkin pesästä. Heillä ei ole mitään hävittävää. Vain ja ainoastaan voitettavaa!
Lakot muuttuvat mielenosoituksiksi, Sipilän sorrosta tarpeeksi saaneet väkijoukot nousevat Barrikaadeille vaatimaan oikeuksiaan...Suomi on luisumassa Sipilän diktatuuriin, samankaltaiseen kuin Turkin Erdoğanin diktatuuri!

Tapio Saarinen

Lakkoilusta on se hyöty sanoma saadaan tarpeeksi iskevästi perille vasta puolikin uskoo nyt on voimaa takana ne on tosissaan,jos nielemme kaiken mitä työnantaja puoli meille syöttää saamme syödä kaarnaa puunkyljestä tylevaisuudessa.

Marja-Liisa Kalkela

Oliko KIKYSSÄ annettu vihtoehtoja Sipilän taholta? Oliko kiristys takana? Leikataan lisää köyhimmiltä ja eläkeläisiltä.
Yhä edelleen AY-pomot EI sovi mitään yksin ellei AY-liittojen jäsenet ole sitä hyväksynyt.
SAK-liittojen pomot välittävät vain jäseniensä (joita on joka puolueesta) mielipiteet sopimuksista .
Aika ovela propakanda "AY/vasurit".

Marja-Liisa Kalkela

Eikö yrityksille vieläkään riitä että maksat Kelamaksunpoistoa jo 7 vuotta veroillasi? Samoin maksat verohelpotukset mitä ne on saanut .Lisäksi maksat nyt yli 870 milj/v palkkojen,lomapäivien leikkauksista aiheutuneet veromenetykset hinnoissa ,veroissa takaisin valtion kirstuun.
Kuinka pitkälle olet valmis maksamaan yritysten työvoiman palkoista ? Entä veroja valtiolle palveluihin ?