Keskiviikko 20.6.2018

Venäläisten maakauppojen rajoittaminen ”törmäsi ongelmaan” – kansanedustaja huolestui

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.4.2017 15:18
  • Kuva: Valtteri Varpela / Uusi Suomi
    Kuva
    Viimeksi venäläisten maakaupoista kohistiin marraskuussa, kun Supo toimitti eduskunnalle lausunnon, jonka mukaan vieraan valtion lukuun toimiva maanomistaja voisi hyödyntää kiinteistöään kriisitilanteessa. Kuvituskuva.
|

Venäjän systemaattisille kiinteistökaupoille loppua vaatinut kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) on tyytyväinen puolustusministeriön tänään julkaisemaan selvitykseen. Ulkomaalaisten tekemien maakauppojen rajoituksia ja niiden pulmia ruotiva selvitys etenee jatkovalmisteluun.

Venäläisten maakaupat Suomessa herättävät keskustelua tasaiseen tahtiin, ja nykyisen hallituksen ohjelmassa luvattiin tarkentaa kokonaisturvallisuuden kannalta merkittävien maa-alueiden ja kiinteistöjen hankintaan sekä kaksoiskansalaisuuteen liittyvää lainsäädäntöä. Viimeksi maakaupat puhuttivat laajalti marraskuussa, kun Suojelupoliisin lausunnossa todettiin, että vieraan valtion lukuun toimiva maanomistaja voisi hyödyntää kiinteistöään kriisitilanteessa.

Tänään julkistettu selvitys käsittelee valtion kokonaisturvallisuuden parantamista kiinteän omaisuuden siirroissa. Selvityksen tavoitteena oli löytää konkreettisia keinoja huolehtia siitä, etteivät yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen läheisyydessä sijaitsevat kiinteistöt joudu kokonaisturvallisuuden kannalta vääriin käsiin. Tällaisia turvallisuuden kannalta strategisia kohteita voivat olla muun muassa sotilasalueet, strategiset tie-, rata-, silta- ja patorakenteet sekä merenkulkuväylät ja satamarakenteet sekä tietoliikenteeseen ja sähkönsiirtoon liittyvät kohteet.

Aiheesta aiemmin lakialoitteen ja kansalaisaloitteen laatinut Kymäläinen kiittelee selvitystä siitä, että se tekee selväksi, että rajoituksia tarvitaan. Ne edellyttäisivät kuitenkin selvityksen mukaan useita lakimuutoksia.

– Odotetusti työryhmä törmäsi ongelmaan, kuinka strategiset kohteet määritellään ja kuinka maa-ja kiinteistökauppoja voitaisiin rajoittaa vain näiltä salaiseksi luokitetuilta osilta, Kymäläinen sanoo tiedotteessa.

– Pelko tietenkin nousee, ehtiikö hallitus valmistelemaan lainsäädännön valmiiksi kuluvalla hallituskaudella, asia vaatii useilta ministeriöiltä valmistelua.

Nyt asetetaan uusi työryhmän arvioimaan uusien keinojen soveltuvuutta ja tarkoituksenmukaisuutta. Työryhmän puheenjohtajana toimii alivaltiosihteeri Timo Lankinen ja siihen tulee puolustusministeriön, oikeusministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön, ympäristöministeriön, sisäministeriön, maa- ja metsätalousministeriön, valtiovarainministeriön ja ulkoministeriön edustus. Tavoitteena on, että hallituksen esitykset olisivat valmiina kevätkaudella 2018 ja lakimuutokset tulisivat voimaan 1.1.2019.

Ulkomaalaisten kiinteistöomistusta ei nykyisin Suomessa säännellä. Suomessa oli voimassa laki ulkomailla asuvien ja ulkomaisten yhteisöjen kiinteistöhankintojen valvonnasta vuoteen 1999 asti. Tuoreen selvityksen mukaan edelleen voisi olla mahdollista rajoitetusti säätää muita kuin Suomen, EU:n tai ETA-alueen kansalaisia tai yhteisöjä koskevasta lupa- tai ilmoitusjärjestelmästä.

Keinoina selvitys listasi seuraavat: lunastuslainsäädäntö, etuosto-oikeuden laajentaminen valtiolle, mahdollinen EU- ja ETA-alueen ulkopuolisten kansalaisten kiinteistönomistuksen rajoitettu lupa- tai ilmoitusvelvollisuus ja ennakkovalvontajärjestelmä, maankäytön suunnittelun nykyistä laajempi hyödyntäminen sekä suunnittelutarpeen- ja rakentamisen lupajärjestelmän mahdollinen kehittäminen.

– Mielestäni luvanvaraisuuteen palaaminen olisi järkevin tie. Silloin palattaisiin lainsäädäntöön, joka on ollut Suomessa voimassa vuoden 1999 loppuun saakka ja hyvällä menestyksellä. Se on jo kertaalleen koeponnistettu käytännössä, Kymäläinen sanoo.

– Jos käytetään etuosto-oikeutta, törmätään kahteen ongelmaan: Se on hidas ja kallis, kun taas luvanvaraisuus ei maksa mitään ja perustuu jo etukäteistarkasteluun, eikä aiheuttaisi kiusallisia kauppoihin puuttumisen tilanteita, eikä vaaraa olisi ainakaan strategisesti tärkeiden kohteiden paljastumisen osalta.

Selvityksen mukaan turvallisuuden kohentamiseksi on valittava useampia keinoja, jotka painottuvat sekä ennaltaehkäisemiseen että välilliseen ja jälkikäteiseen puuttumiseen.

– Toivon hallituksen ottavan asian sille kuuluvalla vakavuudella valmisteluun ja pistävän asian pikaiseen valmisteluun, jottei hallituskausi valu hukkaan, Kymäläinen sanoo.

Lue myös:

Kansanedustaja: Nyt on aika toimia – ulkomaalaisten epäilyttäviin maahankintoihin puututtava

Venäläisten maakaupat: Puolustusministeriö selvittää jo

Kansanedustaja: Aika herätä, hallitus – Suomi voi lopettaa Venäjän kiinteistökaupat

”Toimenpiteitä havaittu jatkuvasti” – IL: Supo epäilee Venäjän ostaneen Suomesta kiinteistöjä sotilailleen

Huoli maakaupoista – ”Venäläiset pitävät Suomen käytäntöä omituisena”

Sauli Niinistön lausunto venäläisten tonttikaupoista ihmetyttää – ”Laki oli voimassa 50 vuotta”

Satelliittikuva: Venäläisyhtiöllä ”hämmentävää” kalustoa Turun saaristossa

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pekka Siikala

Vanhempi väki muistaa miten puolustusvoimat määrittelee strategisesti tärkeät alueet. Asia testattiin kauan sitten nipulla tavallisia postikortteja. Kaikista puolustusvoimat rajasi mustalla kynällä pois strategisesti tärkeitä alueita, kun se ei tiennyt että kuvat olivat postikortteja.

Markku Nieminen

Kaikki maakaupat EU;n ulkopuolisilta täyskieltoon. Niin ne ovat muuallakin Euroopassa. Vain meidän täystollot SDP;n värisuora päättäjämme, silloista presidenttiä myöten, avasivat markkinat kaikille. Varoituksista huolimatta!

Teijo Myllylä

Suomettuminen on tosiasia. Ollaan rähmällään ryssän suuntaan. Siis jos Suomalainen menee kiinteistökaupoille Venäjälle, miten käy. Entä päinvastoin. Ei voi kuin ihmetellä. Ongelma tässä asiassa löytyy korvien välistä. Siis kenen, poliitikot voisivat käydä jonoon. Vaalitkin tulee taas, kok, kepu, sdp, persut kaikki vaan jonoon. Perustuslain muuttaminen pikamenettelyllä ei näytä olevan este. Tai siis pää pensaaseen, sehän "vaikeissa" asioissa on poliitikkojen toimintamalli.

Joonas Kekoni

Kuinka suuri hidaste oikeasti on, jos noihin pitäisi ostaa ja/tai kiristää suomen kansalainen bulvaaniksi?

Suomessa asuu läjä venäjältä olevia ihmisiä, joilla on sukua/tuttavia venäjällä. Heitä voitaisiin vaatia ottamaan nimiinsä kiinteistöjä, kertomalla että matkustamista venäjälle hankaloitetaan, jos ei yhteistyöhön suostu. Yhteistyöstä voitaisiin maksaa lisäksi pikkupalkkio.