Keskiviikko 23.5.2018

Poliisille laajemmat valtuudet: Turvatarkastukset lisääntyvät tapahtumissa?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.4.2017 08:31
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Uusi laki toisi poliisille laajemmat valtuudet turvatarkastuksiin tapahtumissa. Kuvituskuva.

Poliisille ehdotetaan mahdollisuutta nykyistä kattavampien turvallisuustarkastusten tekemiseen erityistä suojelua tai erityistä valvontaa edellyttävissä tilaisuuksissa ja tapahtumissa. Valtioneuvosto antoi eduskunnalle hallituksen esityksen laiksi poliisilain 2 luvun muuttamisesta torstaina.

Muutoksen mukaan poliisilla olisi tilanteen välttämättä edellyttäessä oikeus tarkastaa henkilö paitsi vaaraa aiheuttavien esineiden ja aineiden varalta, myös sen varmistamiseksi, ettei henkilöllä ole hallussaan sellaisia esineitä tai aineita, joiden hallussapito tilaisuudessa on muuten laissa tai lain nojalla kielletty.

Lisäksi poliisin oikeutta tarkastuksen tekemiseen tilaisuus- tai tapahtumapaikoilla täydennettäisiin nykyisestä. Poliisi voisi tilanteen edellyttäessä kohdistaa turvallisuustarkastuksen myös tilaisuuden järjestämisalueella olevaan henkilöön. Oikeutta ei siis enää rajattaisi ainoastaan tilaisuuteen saapuviin, sieltä poistuviin ja tilaisuuden järjestämispaikan tai majoitustilojen välittömässä läheisyydessä oleviin henkilöihin.

Esityksellä on tarkoitus varmistaa poliisille paremmat edellytykset erilaisten yleisötapahtumien järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseen ja vaarallisten tai laittomien esineiden ja aineiden kulkeutumista yleisötilaisuuksiin sekä mahdollistaa niiden hallussapitoon puuttuminen tilaisuuksissa. Tavoitteena on muun muassa estää huumausaineiden laitonta levittämistä yleisötapahtumissa.

Lain on tarkoitus tulla voimaan syksyllä 2017. 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Kantola

Ne valtuudet on jo nyt, eikä ainoastaan poliisilla, mutta ilmeisesti halutaan erillinen pykälä selvyyden ja huomattavuuden vuoksi. Aivan välttämätöntä on virkavallan saada tarkastaa, kun vaistoaa epäilyttävää. Joka maassa näin pitäisi olla monestakin syystä.