Lauantai 26.5.2018

Sukupuolikiintiö ei tuonut naisprofessoria – tutkimus paljasti taustalta miehisen ilmiön

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.4.2017 11:11
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Aalto-yliopiston tutkimus ei löytänyt näyttöä siitä, että naisten asema valintoja tehtäessä paranisi valintalautakuntia naisistamalla. Kuvituskuva.
|

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun tutkijoiden mukaan naisen voi olla hankalampaa tulla nimitetyksi professoriksi, jos valintalautakunnassa on naisjäseniä. Samassa valintatilanteessa valintalautakunnan naisjäsenet eivät suosi naishakijoita enempää kuin mieshakijoita.

Tutkijat selvittivät, miten tieteellisten komiteoiden päätöksenteko muuttui Italiassa ja Espanjassa, kun valintalautakuntiin tuli naisjäseniä. Tutkijat kävivät läpi, miten 100 000 professorin tai apulaisprofessorin paikan saamiseksi jätettyä hakemusta näissä maissa käsiteltiin. Hakemuksia käsitteli 8 000 satunnaisesti valittua valintalautakunnan jäsentä.

Tutkijat eivät löytäneet tilastoista selvää näyttöä siitä, että naisjäsenien määrän lisääminen lautakunnissa parantaisi naishakijoiden mahdollisuuksia tulla valituksi. Naisten määrän lisääntyminen ei myöskään näyttänyt juuri vaikuttavan niiden hakijoiden tasoon, jotka saivat ylennyksen. Sekakomiteoiden valitsemat hakijat olivat tieteellisiltä näytöiltään suurin piirtein samantasoisia ennen valintaa sekä valinnan jälkeen niiden hakijoiden kanssa, jotka miehistä koostuvat lautakunnat olivat valinneet.

Italiassa tehtyjen valintojen osalta tutkijat pystyivät tarkastelemaan, miten valintakomiteoiden yksittäiset jäsenet olivat äänestäneet. Analyysi näytti, että naisten liittyminen valintalautakuntiin muutti havaittavasti miesten äänestyskäyttäytymistä. Lautakuntien miesjäsenet alkoivat äänestää havaittavasti enemmän naishakijoita vastaan.

Yksi syistä tähän saattaa olla ilmiö, jotka kutsutaan nimellä ”licensing effect”.

–Kun valintaa tekemässä on naisia, miehet voivat tuntea luvallisemmaksi arvioida naisia ankarasti, koska paikalla on myös naisjäsen, joka puolustaa naishakijaa, sanoo Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun apulaisprofessori Manuel Bagues tiedotteessa.

Päätöksiä tekevien naisten ilmestyminen alueelle, joka oli aiemmin kokonaan miesten aluetta, saattaa myös johtaa alitajuntaiseen tai avoimeen loukkaantumiseen.

–Perinteisesti tietyillä aloilla miehet ovat istuneet näissä lautakunnissa. Kun naiset tulevat mukaan valitsijoiden joukkoon, tämä voi johtaa takaiskuun, sanoo tutkijatohtori Natalia Zinovyeva Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta.

Todennäköisesti tutkimuksen tärkein tulos oli kuitenkin se, mitä ei löydetty. Tutkimus ei löytänyt näyttöä siitä, että naisten asema valintoja tehtäessä paranisi valintalautakuntia naisistamalla. Baguesin mukaan hakijoiden arviointi ei todennäköisesti ole suurin ongelma naisten etenemisessä tiedeuralla.

–Tutkimuksen tekemisen jälkeen tuntumamme on, että on joitakin syvempiä ongelmia, miksi naisia on niin vähän tieteellisellä uralla edistyneiden joukossa, Zinovyeva sanoo.

–Päätöksentekijöiden tulisi siksi todennäköisesti keskittyä johonkin muuhun kuin esimerkiksi päättämään sukupuolikiintiöistä valintalautakuntien jäsenille.

Tutkimus on julkaistu American Economic Review -julkaisun huhtikuun numerossa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mira Virtanen

Myös naiset tutkitusti arvioivat myönteisemmin identtisesti samaa paperia, kun siihen on yhdistetty miehen nimi verrattuna naisen nimeen - naiset siis sisäistävät miesten priorisoinnin (melkein) siinä missä miehetkin.
https://blogs.scientificamerican.com/unofficial-prognosis/study-shows-ge...

Sekakomiteoiden sijaan naisten kohtelua ja mahdollisuuksia tutkitusti parantaa (tiedostamattomiin) ennakkoluuloihin liittyvä koulutus ja niihin puuttuminen.

http://www.cookross.com/docs/UnconsciousBias.pdf
https://webcms.colostate.edu/cwge/media/sites/63/2015/10/Smith-et-al.-20...

"Sekakomiteoiden valitsemat hakijat olivat tieteellisiltä näytöiltään suurin piirtein samantasoisia ennen valintaa sekä valinnan jälkeen niiden hakijoiden kanssa, jotka miehistä koostuvat lautakunnat olivat valinneet." Tämä ei kerro mitään siitä, mihin ryhmiin valitut hakijat kuuluvat. Kukaan ei halua epäpätevämpiä naisia valituiksi miesten yli, tavoite on lopettaa epäpätevien miesten valinta naisten yli.