Keskiviikko 23.5.2018

Kokoomuslainen älähtää Sampo Terholle: ”Puheet euroerosta vaarantavat Suomen talouskasvun”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.4.2017 13:28
Päivitetty: 
21.4.2017 13:31
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Kokoomuksen kansanedustaja Anne-Mari Virolainen ja kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo arkistokuvassa.
|

Kokoomuksen kansanedustaja ja suuren valiokunnan puheenjohtaja Anne-Mari Virolainen toivoo puheenjohtajakilpaa käyvien perussuomalaisten muistavan, että perussuomalaiset on myös hallituspuolue. Virolaisen mukaan ulkoministeripuolueen väläyttelyt Suomen euroerosta voivat vaarantaa Suomen orastavan talouskasvun.

Perussuomalaisten puheenjohtajaehdokas, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho esitteli tänään vaaliohjelmaansa väittäen, että paluu omaan valuuttaan Suomessa näyttää mahdolliselta ja jopa todennäköiseltä tietyllä aikavälillä.

Virolaisen mukaan ”tällaiset signaalit ulkoministeripuolueesta ovat omiaan lisäämään epävakautta ja heikentämään Suomen houkuttelevuutta investointikohteena”.

– Perussuomalaiset käyvät puheenjohtajakilpaa, mutta samaan aikaan on muistettava, että puolue on myös hallituspuolue. Euroeron väläyttely ja kovat kierrokset puheenjohtajakisassa voivat vaarantaa Suomen orastavan kasvun, vähentää kiinnostavuuttamme investoijien silmissä ja lisätä yleistä epävarmuutta markkinoilla, sanoo Virolainen.

Virolainen katsoo, että euroero ei ratkaisisi Suomen talouden rakenteellisia ongelmia. Hän kuitenkin myöntää ekonomistien todenneen, että juuri tällä hetkellä euro on ehkä Suomen kannalta hieman liian vahva valuutta suhteessa kilpailukykyymme.

– Toisaalta ei pidä unohtaa euron hyötyjä. Euron valuuttakurssi on ollut Suomelle edullinen finanssikriisiin asti. Euro on myös hyödyttänyt Suomea integroitumaan tiiviimmin kansainvälisille markkinoille ja unionin sisämarkkinoille, Virolainen sanoo.

– Olisi itsepetosta ajatella, että oma valuutta yksin korjaisi taloutemme ongelmat ja oikaisi kestävyysvajeemme. Kustannustasomme voi korjaantua suhteessa kauppakumppaneihimme myös ilman euroeroa erilaisin sisäistä devalvaatiota muistuttavien keinoin tai esimerkiksi pitämällä kiinni maltillisista työmarkkinaratkaisuista.

Lue myös: Sampo Terho julisti ohjelmansa: ”Paluu omaan valuuttaan jopa todennäköistä”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ari Tähti

No haloo, ei näitä puheita kannata ottaa tosissaan. Sampo haluaa vaan herättää huomiota puheenjohtajakisassa.

Eri asia jos euro valuutta hajoaa, sitten suomikin varmaan eroaa eurosta, mutta miten perussuomalaiset voisi saada aikaan euroeron? Vaalivoitto olisi hyvä saada ensin, ja kun se on melko epätodennäköinen, pitäisi oma valuutta saada seuraavaan hallitusohjelmaan. Sitä varten pitäisi saada muut (mm tuleva pääministeripuolue) vakuuttuneeksi samasta, ja siinäpä pulma miten se tehdään. Kokoomus, keskusta, SDP, kuka tulisi mukaan?

Miksi näihin puheisiin edes reagoidaan, täyttä huuhaata.

Marja-Liisa Kalkela

Kun PS ja Soini uhosi EU ja Emusta eroa oppositiosta -03-15 mihin se tyssäsi?

Tosiasioihin mitkä oli hallituksessa ollessa tunnustettava. Vaalipropakanda kun ei enää käynytkään.
Kreikan II-tukipaketti 56 mrd -12 Soini uhosi vielä "piikki kiinni heti".

-Mutta -15 Kreikan III-tukipaketti 86 Mrd menikin ilman uhoamista .
Miksi? Soini: Kun tukipaketissa ei ole kyse vain Kreikan tuista huom:
vaan myös turvallisuudesta. NATO/EU.
lähde: (IL video)
Naapurimaan hajoaminen, turvllisuus oli jo Kekkosenkin päätöksien takana.
Myös kepu,kok,rkp,krst -92-94.

Jairi Palonen

Puolimiljoonaa on työttömänä, joten toivon pilkahdukset vähitellen hiipuvat taloudellisesti turvatusta elämästä. Keppiä, keppiä, sitä tarjotaan. Moniko päättäjistä sitä kestäisi päivästä ja vuodesta toiseen?

yötä ja toimeentuloa nämä ihmiset tarvii, ja on "kaikkien" päättäjien vastuu tehdä sellaista politiikkaa, että tulonjaossa luodaan työpaikkoja että työllistäminen kannattaa, ja että palkalla tulee toimeen, nyt tulonsiirrot suosivat jo ennestään hyvintoimeentulevia.

Työttömyydestä johtuen luottokelvoton on menettänyt kansalaisoikeutensa, josta seuraa se, että työpaikkaa, asuntoa ja muita elämisen perustarpeita ei voi enää tavoittaa. Ne neljäsataatuhatta on tallottu maanrakoon ylikansallisten velkojien ja perintäyhtiöiden toimesta. He kokevat elämänsä niin, että parempi jonottaa leipää, kuin maksaa työtulostaan vippifirmojen ja perintäyhtiöiden kassaan suurin osa tuloistaan. Jos töitä sattuu saamaan se menee vanhojen velkojen maksuun, josta puolet menee veroparatiisien perintäyhtiöille.Sieltä kuopasta kenelläkään ei ole motivaatiota yrittää nousta, sillä yhteiskuntaan palaaminen kestää jopa yli kaksikymmentävuotta

Herätkää päättäjät sosiaalinen aikapommi käy

Suomen valtiontaloudelle olisi paljon edullisempaa nostaa takaisin yhteiskunnan jäseniksi 400.000 tuhatta työtöntä , joiden joukossa on noin 70.000 tuhatta "syrjäytettyä nuorta" ,jotka hallitsevat suomen kielen, kulttuurin ja tavat, kuin kymmeniä tuhansia maahanmuuttajaa ongelma maista, ja elättää heitä koko elinkaaren, joilla samoja edellytyksiä ei ole, kuin harvoilla heistä. Suomelle olisi paljon edullisempaa tehdä ”islannit” eli unohtaa pankkien sekä markkinatalouden ylivalta , sekä lainsäädännöllä ja tulonsiirroilla siirtää vastuu ja ote valtiolle ja pelastaa velalliset, niin pelastamme Suomen hyvinvointivaltion.

Lopuksi me tarvitsimme yli 10% kasvun, jotta saataisiin talous tasapainoon ja työllisyysyys vähenemään. Nyt ollaan löysässä hirressä, ja maksumiehinä maan vähävaraiset.

Tuomas Sikander

Olet aivan oikeassa, huhuilet kuitenkin valitettavasti turhaan sillä kyseessä on himmeä uskonlahko, Lars-Leevi leuattomine ylipappeineen.
Sama kuin yrittäisit tolkuttaa äärijuutalaiselle rabbille että niiden koston jumala Jahvetti olikin vain erään muinaisen avaruusretkikunnan nokkamies.
._.

Veli-Pekka Moisalo

Kokoomuksen kansanedustajan ajattelutapa ilmentää kekkoslaisuutta. Jokainen tätä päivää elävä ymmärtää, että hallituksen sisällä on hyvin monenlaisia mielipiteitä. Vaikka niistä joitakin yritetään peitellä, niin selviä konflikteja on myös kokoomuksen ja muun hallituksen välilläkin. Persut on kuitenkin hallituksen heikoin lenkki ja sen kontribuutio hallitustyössä jää kevyeksi. Puheenjohtajaehdokkaan mielipiteillä euron asemasta ei ole juuri vaikuttavuutta puolueen ulkopuolisiin. Varsinkin, kun puoleen kannatus ja edustajamäärä tulevat romahtamaan seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Hannu Rautomäki

Euron vankina pitkäkestoisen taantuman jälkeen merkittävää talouskasvua ei tulla edes näkemään.
Suomella ei ole mitään vastaavia raha- ja finanssipoliittisia työkaluja, joita Ruotsi ja Tanska omassa valuutassaan käyttävät vapaasti.

Esko Kotilainen

Näin on,ei ole todellakaan toivoa jostakin talouskasvusta.Tanska ja ruotsi kellottelee tyytyväisinä omassa rahapolitiikassaan.Norjasta ja Islannista puhumattakaan.Hehän suorastaan hykertelevät käsiään,ja naureskelevat EU:n kasvaville velkataakoille.
Suomi onkin sitoutunut maksamaan kaikki EU,n velat,ja niitä tulee nyt riittämään,jos vain seuraatte muitakin uutisia ,kuin Suomen median asettamaa disinformointia taloudesta.
Todella hienoa politikointia ,voisi verrata Tuppuvaaran vapaapalokunnan vuosikokoukseen.Eihän Suomen politikoilla ole enempää valtaa,kuin heilläkään.
Valta on Suomen osalta Brysselissä.
Vai voiko joku väittää toisin,kommenteja bliis.

Timo-Pekka Mustakallio

Virolainen elää edelleen harhassa.

Yhteisvaluutta Euro on niin kauan viallinen, kun se ei saa taustakseen EU-liittovaltiota... mutta liittovaltio on poliittinen mahdottomuus, sillä eurokraattien märkien päiväunien ja pettyneiden kansalaisten välinen kuilu syvenemässä, ei suinkaan täyttymässä. Ilman ennustajan lahjojakin voimme ymmärtää Euron umpikujan päättyvän jonkinlaiseen ratkaisuun: joko eurokraatit yrittävät pakottaa vastaan haraavat kansalaiset Monnet-henkisen itseaiheutetun kriisin varjolla liittovaltioon (mikä olisi siten labiili, ja räjähtäisi ennen pitkää kriisin kautta palasiksi), tai yhteisvaluutta on vedettävä takaisin "telakalle" (tilivaluutaksi, niin kuin kriisivuonna 2012 pohdiskeltiin).

Näiden väistämättä jättimäiseen kriisiin johtavien ääripäiden välissä on epätyydyttäviä, EU-tyypillisiä "muddling through"-temppuja joiden tiedetään olevan toimimattomia, mutta joilla "tölkkiä potkaistaan eteenpäin": nämä keinot eivät kuitenkaan ratkaise perusongelmia, eikä EU:lla ole loputtomiin aikaa. Virolainen - ja moni muukin, jonka eksistenssi riippuu EU:n olemassaolosta - toivoo haaveunensa yhä jatkuvan... mutta eihän se voi nykyisenlaisena enää jatkua: jännitämme lähinnä enää onko väistämätön raju suunnanmuutos hallittu ja sovinnollinen... vai yrittääkö EU välttää muutosta kunnes se tapahtuu, unioni sakkaa alta mahdollisesti rajusti ja pahimmillaan väkivaltaisesti.

Sampo Terho vaikuttaa ihan järkevältä kaverilta, ja PerS:n differointi EU-vastaiseksi voi pelastaa puolueen SMP-tyyliseltä kannatuksen jojo-liikkeeltä... mutta toisaalta PerS-paketin mukana tulee niin paljon sietämättömiä ilmiöitä, etten ainakaan minä voisi painajaisunissanikaan kuvitella äänestäväni sitä tai sen ehdokasta. Olen perustellusti EU-vastainen: unioni on perinteisen eurooppalaisuuden perversio ainakin minulle, joka olen asunut siellä yli vuosikymmenen, ja puhun useita sen valtakieliä varsin hyvin. Se ei kuitenkaan tee minusta persua, ikinä :)

Marja-Liisa Kalkela

Siis jo Santeri Alkio ja Kekkonenkin oli väärässä kun kannatti EU?
Alkiolla oli visio Euroopan USA .Oma valuutta ,maat yhdessä kuten USA liittovaltiot.
Kekkonen Efta,ETY,EY,rahaliitto EMU .Aho jatkoi EY,EU ,Emu.
Vanhanen varmisti Lissabonin sopimus-08.
Rahaliitto EMU ,Kreikkavipit ym. maiden -09

Tuon kuvionko on nyt persut lopettamassa? Eroon tarvitaan 26 EU-maan lupa. 39 PS edustajan halu ei eroon riitä.
(Etenkään kun kansan (antamalla vaaleissa)valtakirjalla eduskunnan enemmistön päätöksellä on sopimukset tehnyt Valtio Suomi.)

Mika Kivimaa

EU-eroon ei tarvita toisten EU-maiden lupaa. Ei varsinkaan nykyään, kun EU-eron mahdollisuus on kirjattu EU:n perustuslakiin eli Lissabonin sopimukseen.

Anne-Mari Virolainen taitaa kuulua pelottelijoihin. Näitä pelottelijoita on Suomessa tosi paljon. Yhden miehen puheet eivät vaikuta Suomeen tuleviin investointeihin. Ei ainakaan, jos hän ei ole pääministeri. En usko, että muutenkaan Suomeen tulevia investointeja peruttaisiin EU- tai euroeron vuoksi. Seurataan Britannian tilannetta ja saamme varmaankin huomata, että edes suuret japanilaiset autotehtaat eivät lähde Britanniasta sen EU-eron vuoksi. Tosin sitä eivät kaikki huomaa, koska EU-jäsenyyttä kannattava media ei mielellään uutisoi sellaisesta missä ei tapahdu mitään.

Timo-Pekka Mustakallio: Sinua ja muita kaltaisiasi varten olisikin tarpeen, että Suomessa olisi myös muita EU-kriittisiä eduskuntapuolueita. Sen Sampo sanoi väärin, muutoin ihan hyvä esiintulo. Perussuomalaisten kannatuksen kasvu vaatii mielestäni selkeän EU-jäsenyysvastaisen linjan, mutta sellainen saa olla muillakin puolueilla.