Sunnuntai 24.6.2018

”Tämän järjestelmän ylläpito on täysin käsittämätöntä” – Kansanedustaja vaatii miljardien yritystuille stoppia

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.4.2017 16:37
Päivitetty: 
21.4.2017 16:51
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kansanedustaja Antero Vartian (vihr.) mielestä on harmillista, että poliitikot eivät kuuntele tutkijoita päättäessään yritystuista.
|

Oppositiopuolue vihreiden kansanedustaja, ravintolayrittäjä Antero Vartia toivoo yritystukien merkittävää karsimista. Vartian mielestä on käsittämätöntä, että Suomi nykyisessä taloustilanteessa ylläpitää nykyisenmallista, useiden miljardien eurojen yritystukijärjestelmää.

Suomi maksaa suoria yritystukia vuodessa noin 1,3 miljardia euroa. Lisäksi yritysten toimintaan vaikuttavia verohelpotuksia, kuten arvonlisäverotuksen alennus, on kaikkiaan noin kuuden miljardin euron edestä. Vartia lisää listaan vielä miljardin euron kansalliset maataloustuet.

– Yhteensä kahdeksan miljardia vuodessa on paljon. Jos karsisimme tuista edes yhden prosentin, olisi valtion kassassa 80 miljoonaa euroa enemmän, kansanedustaja kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

– Valtavat kustannukset oikeuttavat kysymään, mitä saamme tukien vastineeksi.

Vartia kirjoittaa, että yritystukien takana on poliitikkojen hyvä tarkoitus – yritysten menestymisedellytysten varmistaminen – mutta ne eivät tuota haluttua hyötyä.

– Ikävä totuus on, että valtaosa maksamistamme yritystuista on huonoja, turhia tai jopa haitallisia. Tukien tehokkuuden mittaaminen on viime vuosina kehittynyt ja yleistynyt harppauksin, ja Suomessa mm. VATT ja Etla ovat kritisoineet osaa tuista voimakkaasti, Vartia kirjoittaa.

– Veronmaksaja maksaa tämän yhteiskunnan kannalta pääasiassa hyödyttömän lystin. Kun resurssit ovat niin rajalliset, on täysin käsittämätöntä, että ylläpidämme nykyisenkaltaista yritystukijärjestelmää.

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus on todennut selvityksessään, että esimerkiksi investointituet eivät näytä lisäävän uusia investointeja. Pienten yritysten kohdalla tuet näyttäisivät vaikuttavan investointeihin, mutta valtaosa tukivirrasta menee suuryrityksille. Myöskään työllistämis- ja matalapalkkatuilla ei ole todettu olevan vaikutusta työllisyyteen tai yritysten tuottavuuteen. 

Vartian mielestä huonoja tukia ovat sellaiset, jotka vääristävät kilpailua, tekohengittävät kuolevia aloja tai tukevat toimintaa, joka olisi syntynyt muutenkin. Tästä hyvä esimerkki on hänen mukaansa suurille teollisuuden sähkönkäyttäjille suunnattu energiaveron palautus.

– Saatamme tukea kannattavia yrityksiä, jotka pärjäisivät ilmankin ja saavat tukien myötä vain enemmän kilpailuetua. Toisaalta tuemme kannattamattomia yrityksiä, joiden tukeminen verorahoilla vähentää niiden kannustimia välttämättömiin uudistuksiin.

– Energiaveron palautus hidastaa panostuksia energiatehokkuuteen ja on taloudellisesti kieroutunut. Tuki on toteutettu niin, että mitä enemmän sähköä yritys käyttää, sitä suuremman osan maksamistaan energiaveroista se saa takaisin. Pieni sähkönkäyttäjä maksaa energiaveroa jopa nelinkertaisesti per kilowattitunti verrattuna suureen, Vartia jatkaa.

Vartia huomauttaa lisäksi, että noin puolilla energiaveron palautuksen saajista tuen suuruus on vain 0,3 prosenttia liikevaihdosta. Tästä kolmesta promillestako yritystemme menestyminen on kiinni, hän kysyy.

Vartia nostaa esiin yhden tukityypin, ”jota taloustieteilijät laajasti pitävät hyödyllisenä”: tutkimus-, tuotekehitys- ja innovaatiotuet. Esimerkiksi VATT:n selvityksen mukaan tutkimus- ja kehitystoiminnan tukemisella näyttäisi olevan positiivinen vaikutus innovaatiotoimintaan kohdistuvien investointien määrään – etenkin pienissä yrityksissä.

– Harmillista kyllä, nämä tehokkaat tuet ovat ainoita, joista tällä vaalikaudella on leikattu kovalla kädellä, Vartia kirjoittaa.

Yritystukien mahdollinen leikkaaminen 100-200 miljoonalla eurolla on ollut esillä julkisessa keskustelussa hallituksen puoliväliriihen alla.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Mitä eroa on Kepulla ja vihreillä?
Vihreät tekee aloituksia mihin tarvitaan tukia.Kepu pääministeripuolueena päättää tuet jotka kohdistuu "omille"!
Luonnonhaittakorvaukset,tuulivoimalatuet,bioenergiauet,pas--kaivo bisnes,luomutuotteiden yli kolmikertaiset tuet.
Vihreät on oppinut vihdoin oppositiossa Persujen taktiikan . -95 lähtienhän ne on ollut pois vain -03-07 ja nyt -15-19 hallituksista.
Mutta EU on kyllä ollut koko aika ajamassa edm.asioita.
Kepulla oli vaihtoehdot porvaripuolueista PS tai vihr. Vihreät ajaisi nyt hallituksen asiaa jos olisivat hallituksessa.
Kuten PS maksoi Kreikan tukipaketit jota kritisoivat oppositiosta.

Eljas Nikkilä

Niin totta 5 miljardin kansalliset maataloustuet tekevät Suomesta pohjoisimman maatalousmaan. Maatslousbon niin yli tuettua, että vaikka Sipilä omiensa joukossa yritti keksiä maaloisille lisätiloja, koska rahaa pitää saada vaikka kukaan ei osta, niin EU on kietänyt tukemisen tukihan on suomessa liikevaihfosta jo 68 prosenttia eli tuen arvo on huomsttsvasti suurempi kuin tuotanto.
Ei ihan ihme ollut ettei Sipilä saanut enää lupaa armahtaa maaloisten sähkölaskuja. Mutts josps se ilmsto muuttuisi Suomen järvistä on löydetty siitetöpölyä tuhansien vuosien takaa kasveista joita nyt on vain etelä euroopassa

Marja-Liisa Kalkela

Miksi?
Oopperan miljoonatuki on suoraa piilotukea pörssiyhtiöille
14.3.2011 14:46 Arhi Kuittinen Kulttuuri 2 kommenttia ilmoita asiaton viesti
Oopperan miljoonatuki on suoraa piilotukea pörssiyhtiöille
Miksi suuryhtiöille uskollinen kokoomus,keskusta-puolue ja globaalit osakkeita omistavat suomenruotsalaiset on niin fanaattisesti ajanut huimasti tuettua oopperaa Helsinkiin.

Se on aivan suoraa tukea ylikansallisille hotelleille ja lentoyhtiöille.

50-70% oopperan yleisöstä ei omista Suomen passia. Monelle on halvempaa lentää Suomeen ja + ottaa ylikansallisen firman hotelliyö + ostaa opetusministeriön jakamilla apurahoilla tuettu pilahalpa oopperlippu Helsingissä.
Suurin osa n. 65 miljoonan tukiaisista mene siis turistiteollisuudelle.
Ei kulttuurituen tarkoitus ole ylikansallisten pörssiyhtiöiden tukeminen.
Tanskassa valtio tukee oopperaa vuosittain n. 4-6 miljoonalla.
-Suomessa on yli 10 kertaa suurempi oopperatuki kuin missään muualla maailmassa!

Mika Kivimaa

Ei taida olla vihreiden koko puolueen kanta. Mutta toisaalta sopisi kyllä vihreään logiikkaan, että ei anneta mitään helpotuksia, jotka lisäävät tuotannollista aktiivisuutta (johon tarvitaan sähköä).

Mielestäni kaikki yritystueta, kuljetus-, tutkimus-, tuotekehitys- ja innovaatiotukia lukuunottamatta, voidaan poistaa ja että näitäkin jaettaisiin vain alle 100 henkilöä työllistäville yrityksille. Tukiperuste olisi työllistävyyden edistäminen eikä vienti- tai tuontitoiminnan suoranainen edistäminen. Siksi se ei olisi epäreilua suuria yrityksiä kohtaan. Kun sähkönkulutustuet poistettaisiin, ei jää mitään syytä laatia minkäänlaisia lisäveroja kaivoksille.

Mika Kivimaa

Ei taida olla vihreiden koko puolueen kanta. Mutta toisaalta sopisi kyllä vihreään logiikkaan, että ei anneta mitään helpotuksia, jotka lisäävät tuotannollista aktiivisuutta (johon tarvitaan sähköä).

Mielestäni kaikki yritystuet, kuljetus-, tutkimus-, tuotekehitys- ja innovaatiotukia lukuunottamatta, voidaan poistaa ja että näitäkin jaettaisiin vain alle 100 henkilöä työllistäville yrityksille. Tukiperuste olisi työllistävyyden edistäminen eikä vienti- tai tuontitoiminnan suoranainen edistäminen. Siksi se ei olisi epäreilua suuria yrityksiä kohtaan. Kun sähkönkulutustuet poistettaisiin, ei jää mitään syytä laatia minkäänlaisia lisäveroja kaivoksille.

Seppo Makkonen

Loistavaa Antero. Hyvä yritys ei tukia kaipaa, oikein hoidettu maatila ei tukia kaipaa. Saman tien voisi poistaa asumis-, työttömyys-, ja kaikki muutkin sosiaaliset tukimuodot. Sehän olisi tasapuolista ja inhimillistä. Mutta ennen kaikkea puoluetuet on poistettava, maksakoon puolueiden jäsenet harrastuksensa ihan itse. Ammattiliittojen ja kassojen jäsenmaksujen verovähennysoikeus pois, miksi veronmaksajien on tuettava harrastustoimintaa. Parhaat pärjätköön, ui tai uppoa

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Saman tien voisi poistaa asumis-, työttömyys-, ja kaikki muutkin sosiaaliset tukimuodot.

Niinkö? Kun itse maksat veroja omaan sosiaaliturvaasi varten eri elämäntilanteiden varalle ,tukemaan elantoasi
sairauden (päiväraha/Kela-vähennykset )
työttömyyden
vanhuuden (eläke)
Lapsiperheen tuet (perheen kasvaessa )
ym. aikana ,niin mihin ohjaisit verosi mielummin ?
SOTE -himmeliin Attendojen tuottoihin ?
Kehitysapuun?
Puoluetukiin ?
Etkö ole yhtään ihmetellyt mihin maksamasi verot palveluihin häviää pikkuhiljaa ja palvelujen hinnat nousee koko ajan .

Asumis-työttömyystuet= On tarkaan laskettu ehdot millä ne saa Kelasta .On oltava köyhä. Joten noilla tuetaan köyhimpien elantoa.
Hyvätuloiset saa moninkertaisesti Kela-etuudet edm.verrattuna.

JK. Saako työtön ilman tuloja kaupasta ruokaa ja vaatteita? Välttyykö hän ALV 24% myös laskuilta? Putoaako irtisanottu työtön B-ryhmän kansalaiseksi jos töitä ei ole yrityksillä tarjota?

Mikko Isotalo

Tosiasiassa suorat yritystuet ovat hieman yli 1mrd euroa vuosittain Suomessa:

http://yle.fi/uutiset/3-7644508

Vihreät katsovat "haitalliseksi yritystueksi" mm. sen, kun bensiiniä verotetaan kovemmin kuin dieseliä.

Vihreiden rakastama tuulivoimatuki on lähes sopimusluontoista budjettitukea tuulivoimaa rakentaneille yrityksille. Surkea diili tuli valtion tehtyä, mutta on harhaanjohtavaa laskea tämä "miljardien yritystukiin".

Maataloustuki luokitellaan usein yritystueksi. Itseni on vaikeaa nähdä, miten halu pönkittää suomalaista ruoantuotantoa on yritystukea. Se on maatalouden tukemista.

En itsekään kannata nykyistä laajaa valtion sekaantumista eri elinkeinoelämän sektoreille mutta puuroja ja vellejä ei tulisi sekoittaa tässä keskustelussa harhaanjohtavasti - ellei se juuri ole tarkoitus.

Mikko Toivonen

Mitä ihmettä, Vihreiden Vartia on jo toisen kerran esittänyt aidosti harkittavan vaihtoehdon. Ensimmäinen oli apteekkitoiminnan vapauttaminen.
Yritystuet todella vääristävät pysyvinä taloutta rajusta ja siksi niistä kaikista olisi mahdollisimman pikaisesti ja täydellisesti pyrkiä eroon.
Yritystukea muuten myös maataloustuki missä kaikista kiroilluista kotimaisista tuista olisi heti päästävä eroon ja säästö täysin hukkaan heitetystä rahasta olisi luokkaa 3 miljardia vuodessa.

Toinen mistä välittömästi vaikka poikkeuslailla pitäisi päästä eroon ovat mitkä tahansa tuet mille tahansa energialle. Siis investointi-, tariffi-, ja muut "keksintötuet.

Sen sijaan tukimuotona en näe sitä, että ydinvoimalaitoksilla on olemassa suuri korvausvelvollisuus eli vakuutuspakko ja sitä ylittävälle ei, kun kyseessä on yhteiskunnan erittäin tärkeä tarve jonka teoreettisesta suurvahingosta yhteiskunnan voi nähdä kantavan osavastuuta.

Paljon on muitakin vienti-, yms tukia joita pitäisi poistaa.- Erityisesti elintarvikkeiden viennin osalta kun sillä myymme ruokaamme halvalla muille mutta joudumme tuon veloittamaan omilta asiakkailtamme.

Tukia on mahdollista tarkkaan kohdistettuna ja tiukan määräaikaisena käyttää jos joudutaan tekemään muuttamista johonkin merkittävästi järkevämpään kuten nestemäisiltä maaöljypohjaisilta polttoaineilta metaanikaasupohjaisiin polttoaineisiin ja niiden käyttäjiin.

Sen sijaan esimerkiksi elitistien niche tuotteeseen kuten sähköautoiluun ei tukia tarvitse edes ajatella.

Hyvä Vartia! Hyvä esitys tuo tukien poisto!

Hanna-Maija Lindberg

No nyt on asiaa ! Mielestäni kaikki tuki, jotta työllisyystilanne paranisi - tämä pitäisi pistää seurantaan ja sanktioida eli takaisin maksu vaade, mikäli haluttua tulosta ei synny. Minä ainakin haluaisin tietää, montako työntekijää joku on pystynyt näiden avustusten myötä palkaamaan ? Näinä vaikeina aikoina kun tuntuu, että tuet kelpaavat, mutta ne menevät ihan johonkin muuhun kuin on ajatus ja tarkoitus. Rahaa jaetaan, mutta velvoitteet ovat vain sanahelinää. Tukien seurantaan laittaminen ja niiden hyödyn mittaaminen sekä näihin asioihin asiallinen tarkastelu kehiin eli jos ei tule tulosta, niin tuet lähtee. Onkohan tässä vähän sama asia kuin vanhusten lääkityksessä ? Määrätään lääkkeitä lääkkeiden päälle, mutta vain harva lääkäri pysähtyy katsomaan potilaan kokonaistilannetta ja kaikkien lääkkeiden tarpeellisuutta. Protestoin etenkin isojen ketjujen tukemista, koska se raha ei näy, täältä ruohonjuuritasolta katsottuna, lisävään yhtään työpaikkoja. Mihin hyöty menee ?