Sunnuntai 27.5.2018

Poliisi turhautui eduskunnassa: ”Kolme vuotta on täällä huudettu – missä nämä asiat oikeasti päätetään?”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.4.2017 18:52
Päivitetty: 
21.4.2017 19:05
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Perussuomalaisten Mika Raatikainen (kuvassa oik.) ihmetteli eduskunnassa, kuka asioista oikeastaan Suomessa päättää.

Poliisien määrän lasku huoletti kansanedustajia eduskunnan torstaisessa täysistunnossa riippumatta puoluekannasta.

Perussuomalaisten poliisitaustainen kansanedustaja Mika Raatikainen puki sanoiksi oman ja kenties monen kansalaisenkin ihmetyksen siitä, että yhteisestä huolesta huolimatta poliisien lukumäärä laskee.

– Yksi asia, mikä minua on ihmetyttänyt: Minä olen nyt yli 30 vuotta ollut poliisina mutta kolme vuotta ollut eduskunnassa. Ja täällä on nyt kolme vuotta huudettu, että poliisille pitää antaa rahaa, pitää antaa lisää voimavaroja ja resursseja – aivan sama, onko [puhuja] kommunisti, oikeistolainen, vaalea, tumma, lyhyt vai pitkä. Ihmettelen vähän, mikä tämä eduskunnan tehtävä on: jos täällä päätetään, että annetaan, täällä allokoidaan rahat ja varat, ja mitään ei tapahdu, niin missä ne oikeasti päätetään? Raatikainen hämmästeli.

Hänelle huudettiin, että hän itse edustaa hallituspuoluetta. Poliisien lukumäärä on tosin laskenut useamman hallituskauden ajan, keskustelussa tuotiin esiin.

Opposition kansanedustaja Anders Adlercreutz (r.) kysyi omassa suullisessa kysymyksessään,miksi Suomi tarvitsee vain yhden poliisin tuhatta kansalaista kohti, kun Ruotsissa määrä on kaksinkertainen?”.

Vuonna 2004 poliisien määrän kipurajaksi määriteltiin 7250 poliisia. Nyt sisäisen turvallisuuden selonteon valmistuttua tämä kipuraja on pudotettu 7 000:een. Mikäli valtiovarainministeriön asettamat alustavat kehykset puolestaan pannaan täytäntöön, on Suomessa 6300 poliisia vuonna 2020. Tämä määrä on aivan liian pieni toteuttamaan poliisille määrätyt tehtävät, Adlercreutz esitteli.

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) vastasi, että säästötarpeista huolimatta hallitus on ”sitä mieltä, että turvallisuus on ykkösasia, mitä me haluamme viedä eteenpäin”.

– Se on myös sovittu painopistealueeksi nyt, kun lähestyy puoliväliriihi, ja siellä yhtenä teemana on, nimenomaan painopistealueena, turvallisuuden edistäminen. Ja se johtuu erittäin paljon myös niistä tapahtumista, mitkä meillä ovat tässä viime aikoina tapahtuneet meidän ympärillämme, lähelläkin on tapahtunut, jopa Tukholmassa, Risikko totesi.

– Kuinka paljon tarvitaan rajavartijoita, kuinka paljon tarvitaan poliiseja, kuinka paljon varataan ensi kehykseen — siitä me päätämme sitten ensi viikolla, Risikko sanoi viitaten hallituksen ensi viikon puoliväliriiheen.

Ministeri muistutti myös viime syksyn täydentävän budjetin lisärahoituksesta, jonka myötä vuodenvaihteessa päättymässä olleet 200 määräaikaista poliisien työsuhdetta saatiin jatkettua.

Suomessa oli vielä vuonna 2010 poliisimiesten henkilötyövuosia 7850, mutta kuluvan vuoden lopun taso on arviolta 7050. Myös entinen sisäministeri Päivi Räsänen vertasi Suomen vähennyksiä naapurimaa Ruotsiin.

– Haluan vielä mainita sen, että muut Pohjoismaat nostavat turvallisuusviranomaistensa määriä. Eli Ruotsissa on viime aikoina puhuttu jopa 10 000 uuden poliisin palkkaamisesta vuoteen 2025 mennessä. Nythän heillä on jo kolminkertainen määrä poliiseja Suomeen nähden, Räsänen sanoi.

Myös eduskunnan hallintovaliokunnassa istuvat SDP:n kansanedustajat Sirpa Paatero, Mika Kari ja Joona Räsänen vaativat hallitusta ryhtymään kehysriihessä ”sanoista tekoihin sisäisen turvallisuuden määrärahojen vahvistamiseksi”. Heidän mukaansa vain vähän hallituksen turvallisuuslupauksista on konkretisoitunut.

– Vaikka hallitus on aikaisemmin puhunut paljon lisänneensä sisäisen turvallisuuden resursseja, toiminnan rahoituksen tason on todellisuudessa ollut laskeva jo pitkään. Tätä kehitystä hallitus ei ole halunnut tai pystynyt kääntämään, Paatero totesi kolmikon tiedotteessa.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Laitinen

Poliisi on keskittynyt jahtaamaan netin vihapuhujia ja poliittisia toisinajattelijoita. Kentältä on vähennetty virkapukuisia poliiseja, samaan aikaan kun poliisi on siirtynyt vakoilemaan ja vainoamaan edellämainittuja ryhmiä. Poliisista on tehty poliittisen eliitin työkalu, eikä se kykene enää tekemään sitä oikeaa poliisin työtä.

Suuntaus on äärimmäisen huolestuttava, tavallisen kansalaisen näkökulmasta katsoen, monet elävät jo nyt maahanmuuttajien väkivallan pelossa.

Marja-Liisa Kalkela

Nukkuuko PS kansanedustajat vai eivätkö he tiedä EU ja eduskunnassa tehdyistä päätöksistä?
Julkisenpuolen säästöt? Velka ,luottoluokitus ja EU vaatima BKT/velat 60%?

-07 hallitusohjelmasta niihin voi tutustua.
Esim. Vanhasen II-hallituksen Pora I-II-III ohjelmasta .Poliisien vähentämisestä. Aloitti Holmlund,jatkoi Räsänen .Ilmeisesti ohjelmaa jatketaan nytkin koska säästöjä ei ole syntynyt riittävästi.

Kansahan marisee aina julkisenpuolen kalleudesta. Poliisit,vanhuspalvelussa olevat,terveyskeskuksissa,pelastuspalvelussa olevatkin kun kuuluu niihin . Niistähän ne säästöt aina ensimmäisenä aloitetaan.

Jukka Lampinen

Samaan aikaan meille oikeutta jakaa ulkomaisten omistamat vartijaliikkeet, lain valvonta ja oikeuden jakaminen on ulkoistettu muihin maihin.
Suoraan voidaan sanoa, että jokaista irtisanottua poliisia kohti on palkattu kymmenen vartijaa.
Talouselämälle tämä tulee todella kalliiksi ja kaupallistettu oikeuden jakaminen on oikeuden ja totuuden irvikuva.
Oikeus ja totuus on demokratian perusta, sen kaupallistamien on varma tie fasismiin.

Marja-Liisa Kalkela

Totta.Kas kun Vanhasen II-hallitus ei sitä ottanut huomioon kun alkoi poliiseja ja varuskuntia vähentämään? Vaikka tuleva pakolaisaalto oli tiedossa jo silloin -07. Samalla myös terrorismin uhka nousi. Hyvä että nyt edes on herätty.
Seuraava pakolaisaalto on jo tulossa. n. miljoona ihmistä .
(mitä ei näe sitä ei ole ? )

Taisto Leinonen

Useimmat meistä tarvitsevat poliisia vain muutaman kerran elämässään. Ensimmäisen kerran, kun jompikumpi vanhemmista on asunnossaan kalmona sängyssään ja poliisi tarkistaa, että on lähtenyt luonnollisista syistä. Toisen kerran kun itse on kalmona.
On kyllä muitakin syitä, jotka puoltaisivat poliisia ostokeskuksiin, joissa on kyllä tupakalla 3-5 vartijaa mutta silti yöllä rikotaan kelloliikkeen ikkunoita yöllä.
Eilinen kokemus oli opettava. Kannan Kontulan ostarilta Mikaelin-kirkon kohdalla kahta 10 kg kassia. Kuulen kevyet askeleet takaa. Oikealle olkapäälle kopautus ja sana "Hospital". Tunnen takissa toisen kevyen sipaisun. Lasken kassit ja tunnustelen taskuja. Lompakko poissa. Käännyn ympäri. Näen 165 cm pituisen miehen ja naisen (melko varmasti romanialaisia) kävelevän poispäin. Huudan: Stop, I'll call the police. Nainen kääntyy ja heittää lompakkoni maahan. Ravaan 20 metriä ja poimin lompakon. Kaikki tallella. Soitan 112. Asiallinen keskustelu, odottakaa, teille soitetaan. Alle kahdessa minuutissa saan puhelun poliisiautosta ja selitän kuvion. Ovat ostarilla pian, mutta tekijöitä ei näy, varmaan livahtaneet metroon. Poliisi ohjeistaa vartijoita ja ajaa hetken päästä ohi.
Opetus: Jos näin käy, painakaa heti mieleen tekijoiden vaatetus, sitten mahdollinen kansalaisuus, ottakaa samalla heti kännykkäkameralla kuva vaikka vain takaapäin ja soittakaa 112.
Suomalainen poliisi on tunnetusti maapallon sympaattisin. Ei lahjottavissa. Tekijä on ennen tuomiota "asiakas", jenkeissä "suspect".
Omassa nuoruudessa Rööperissä 1940-luvulla kiersi passipoliisi ylläpitämässä järjestystä, tosin syystä, sillä vinttikomeroista vietiin lakanat ja muu arvokas kuten perheeltämme Merimiehenkadulla (talo on juuri se, minkä edessä on kuvattu Rööperi-filmi).
Jos Lapissa joudutaan ajamaan 200 km puukotusta tarkistamaan, Suomenmaassa on enemmän mätää kuin aikoinaan Tanskanmaalla. Mikäli ei millään pystytä perumaan Mauri Pekkarisen käynnistämää miljardin euron mustaa aukkoa tuulivoimaan, kansanedustajilta voisi hyvin ottaa puolet palkasta pois ja tilalle virkamatkat poliisin maijan takapenkillä.