Maanantai 20.5.2019

Tarja Halonen HS-Vieraskynässä: ”Pakkopalautukset tulisi keskeyttää”

Luotu: 
22.4.2017 10:10
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Presidentti Tarja Halonen.
|

Presidentti Tarja Halonen neuvoo Suomea keskeyttämään kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden pakkopalautukset konfliktimaihin ainakin siihen asti, että viranomaiset ovat perehtyneet kyseisten maiden nykytilanteeseen.

–Ulkoministeriö ei suosittele suomalaisille matkustamista Afganis­taniin, Irakiin tai Syyriaan. Viranomaiset eivät silti näe estettä palauttaa näihin maihin ihmisiä, jotka ovat kokeneet vainoa. Yhä useampi meistä epäilee, ettei maa ole turvallinen myöskään palautettaville, Halonen kommentoi Vieraskynä-kirjoituksessaan Helsingin Sanomissa.

–­Viranomaiset ovat Suomesta yhteydessä konfliktimaihin, mutta olisi syytä käydä paikan päällä tutustumassa oloihin ja vastaanottaviin viranomaisiin – siis päivittää tiedot. Pakkopalautukset tulisi keskeyttää täksi ajaksi ja katsoa tilanne ­sitten uudelleen. Se olisi inhimillistä ja vahvistaisi suomalaisten uskoa omaan hallintoonsa. On myös kysymys siitä, minkälaisen jäljen me piirrämme itsestämme historiaan, hän jatkaa.

Halonen korostaa, että ihmisiä ei saa syrjiä turvapaikan tarvetta arvioitaessa uskonnon pohjalta, mutta uskonto voi olla vainon tai syrjinnän syy. 

–Suomessa islaminuskoisia turvapaikanhakijoita on kääntynyt kristityiksi. Heitä ei pidä palauttaa. Ei sen vuoksi, että he ovat kristittyjä, vaan sen vuoksi, ­että islamista luopuminen voi vaarantaa vakavasti heidän asemaansa vanhassa kotimaassaan, hän toteaa.

Halosen mukaan on ymmärrettävää, että päättäjät pohtivat, onko turvapaikkasäännöstömme ajan tasalla. Monia pykäliä on hänen mukaansa  kuitenkin muutettu ajattelematta muutosten yhteisvaikutusta.

–Moni varoitti turvapaikkasäädösten tiukentamisesta nyt tehdyllä ­tavalla. Se johti kielteisen päätöksen saaneiden määrän nopeaan kasvuun, mutta myös siihen, että paperittomia on maassa yhä enemmän.

Halonen sanoo, että sisäministeri Paula Risikon (kok.) tuore esitys pakolaiskiintiön nostamisesta on askel oikeaan suuntaan.

–Emme voi ottaa tulevaisuudessa vastaan kaikkia niitä ihmisiä, jotka joutuvat erilaisen turvattomuuden vuoksi jättämään kotimaansa, eikä sitä kai kukaan vaadikaan. Mutta me voimme tehdä asiat aiempaa ­paremmin. Voimme kasvattaa vuosittaista pakolaiskiintiötämme nykyisestä 750:stä. Näin tarjoamme turvallisen reitin aiempaa useammalle niistä kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevista, joille YK on antanut pakolaisstatuksen. 

Lisää aiheesta:

Johtiko painostus virheisiin turvapaikkapäätöksissä? – Perussuomalainen vaatii käymään läpi myönteisetkin päätökset

Ex-sisäministeri Orpo pakkopalautuksista MTV:llä: Ei syytä arvioida uudelleen

Pakkopalautuskohu: Poliisiylijohtaja paljasti tv:ssä ”äärimmäisen riskin” mielenilmauksessa

 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Esko Kotilainen

Voi pyhä Kristus! ei voi muuta sanoa.Onko tämä tyyppi vielä suomen presitentti,mielestäni ei.
Hän on rouva Halonen,ja hän voi aivan hyvin majoittaa kaikki kielteisen turvapaikan saaneet "tyypit" omiin hoiveisiin.
Hänen keittiöapulainen,oliko se nyt arajärvi,voi hyvinkin huolehtia muonituksesta.
Maksetaanko tälle turhakeelle vielä palkkaankin.Hyi helvetti,sanon minä.

Marja-Liisa Kalkela

No miten se eroaa tämän hetkisen Suomea johtavan pääministerin mielipiteestä?
Lainaus:
Sipilän mukaan sydämen ja järjen ääni ovat eri linjoilla pakolaiskeskustelussa.

–Oma sydämeni sanoo, että ihminen, joka pakenee sotaa, hänen kanssaan jaetaan ateria ja tarjotaan yöpaikka. Samaan aikaan meidän pitää muistaa, että kaikki siinä joukossa eivät tule puhtaat joukot pussissa. Meidän turvallisuustilanteessa on tapahtunut muutos. Järjen ääni sanoo, että tämä on otettava huomioon.
Sipilä sanoi olevansa valmis nostamaan Suomen pakolaiskiintiötä.
US 22.4-17

Kimmo Tallqvist

Taas ylevää maailmanhalaushöttöä demarileiristä.
Vastahan 04.10.2016 Suomi vihdoin ja viimein sai palautussopimuksen allekijoitettua brysselissä afganistanin kanssa .
muilla pohjoismailla on pakkopalautussopimukset olleet voimassa jo vuosikausia ja heillä lienee hieman paremmat käytännön kokemukset pakolaispolitiikasta kuin kallion mummolla.
Täysin absurdia verrata valkoiselle vääräuskoiselle kristitylle tehtyä matkustustiedotetta kohdemaan omiin kansalaisiin kohdistuvaan teoreettiseen riskiin.
Ei sinne ketään ole viskottu keskelle konfliktialuetta vai ovatko kaikki muut pohjoismaat olleet barbaareja kun perusteettomia turvapaikanhakijoita ovat palauttaneet ?

Nita Hillner

Mielestäni länsimaiden pitäisi panostaa lasten ja naisten oikeuksiin maailmalla. Monissa maissa tytöillä ja naisilla ei ole ihmisoikeuksia, heillle saa tehdä suurin piirtein mitä vain (Iranissa tytöille voi tulla kuolemantuomio jo 9v. ja pojille 15v.). Ja Afrikassa myös albiinot ovat hengenvaarassa. Äidit joutuvat piilottamaan lastaan ettei tätä tapettaisi. Näistä lapsista valmistetaan myös taikakaluja. Albiinot perheineen pitäisikin viipymättä ottaa Eurooppaan/Yhdysvaltoihin.

Mielestäni leireiltä ja muualta sota-alueilta pitää valita ne haavoittuvimmassa asemassa olevat, yleensä näitä ovat naiset ja lapset, myös miespuoliset homot ovat usein vaarassa. Pakolaismääriä pitääkin korottaa. Nykyinen vapaa massavaellus sen sijaan pitää mielestäni pysäyttää koska käytännössä he ovat tulomaidensa vahvimpia ja varakkaimpia ihmisiä ja yleensä miehiä. Kun Eurooppaan tulisi enemmän naisia ja lapsia kuin miehiä (tällä hetkellä päinvastoin) pakolaisiksi, olisi naisten helpompi sopeutua tänne koska naisia sortavat miehet jäisivät asuinsijoilleen. Kun esim. musliminaisten tasa-arvo ja oikeudet kasvavat länsimaissa, oikeudet luultavasti hiljalleen leviää myös Lähi-Itään ja Afrikkaan. Eurooppa jostain syystä ei osaa tehdä päätöksiä, sen sijaan rikolliset kyllä tekevät ja salakuljettajat saavatkin toimia vapaasti ja siinä puuhassa lapset ja naiset jäävät jalkoihin...

Ilkka Korkalainen

Eurooppaa on kohtaamassa äärisuvaitsevuuskatarofi. Tänne lappaa väkeä päivittäin tuhansia ja suurin osa on elintasopakolaisia. Jos tilanteen annetaan jatkua ilman muutosta kuten näyttää on edessä suuria yhteiskunnallisia vaikeuksia. Hyviä esimerkkejä tästä on päivittäin uutisissa. Islamilaisista maista sekä Afrikasta ei tulisi ottaa yhtään ihmistä enää. Suurin osa jo saapuneista tulisi palauttaa mahdollisimman nopeasti. Eurooppa on tuhon tiellä tällä nykyisellä menolla.

Marja-Liisa Kalkela

Ketkä päätti EU liittymisestä?
Ketkä päätti hyväksyä Lissabonin sopimuksen? Oikein .Kepuhallitukset -92-94-08.
EU lait ohittaa paikalliset lait . Jota noudatetaan sopimusten mukaan .Niin Halosen presitentin aikana.Kuten myös presitentiltä riisutun vallan aikana kun maata johtaa pääministeri.
Valtio Suomen tekemillä sopimuksilla . Niin EU kuin YK,Unicefissa.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #14

Niinkö?
-92 sovittiin EU ja rahaliittoon liittyminen . Astui voimaan 1.11-93
-94 24pv kesäkuuta Hallitus löi lukkoon edm.sopimukset Korfulla.
Kansa "sai" päättää lokakuussa -94 (jälkikäteen)
"Eduskunta" sai "päättää" marraskuussa -94 (jälkikäteen)

Minkä kansan vaaleilla valitsema hallituksen eduskuntaryhmien enemmistö oli jo päättänyt.
Kansanäänestys oli vain teatteria johon oli hyvä vedota kuten "Lipposen" Emuun -98 jälkikäteen .
lähteet:
EU-asiakirjat/Suomen Pankin asiakirjat -92-94

JK. Aivan samoin kuin tämä hallitus päätti Kreikan III-tukipaketista 86 mrd enemmistönä .Ilman eduskunnan äänestämistä . Kansan antamalla valtakirjalla Pers-kepu-kok.

jouko viitala

Rohkeutta ja inhimillisyyttä on helppo harrastaa, kun ei mistään tarvitse vastata.
Tälläiset Halosen kommentit pyrkivät selkeästi viranomaisten päätöksiä kumoamaan.
Tehdyt päätökset perustuvat Suomen lakeihin ja sen pitäisi Halosellekin riittää. Tämänkaltainen kritiikki vie pohjaa viranomaisten lakiin perustuvista päätöksistä.

Marja-Liisa Kalkela

Sama pätee myös persujen ja täällä olevien kommentteihin.

Lainaus:
Tehdyt päätökset perustuvat Suomen lakeihin ja sen pitäisi Halosellekin riittää. Tämänkaltainen kritiikki vie pohjaa viranomaisten lakiin perustuvista päätöksistä.

Ja uskottavuuden päättäjiin.

Tapio Mäkeläinen

Luvan saaneet IN ja muut OUT . Nyt. Pieni kiintiömäärä on varmaan hyväksyttävä mutta ei yhtään enempää.
Yksikään maa maailmassa ei ole hoitanut asioitaan niin hyvin kuin Suomi sijoittaessaan 12% väestöstämme uudelleen Neuvostoliiton ryöstäessä Karjalan.

Juhani Tuomi

Tuntuu ottavan monille "sananvapauden sankareille" koville se, että presidentti Tarja Halonen käyttää sananvapauttaan. Jos se on pelkkää kärpästen surinaa, niin miksi tyhjät tynnyrit kolisee, miksi? Toisekseen, arvon herrat ja rouvat muistakaa, että suomessa on Istuva presidentti joka on Niinistö, mutta myös Koivisto, Ahtisaari ja Halonen ovat presidentejä. Siinä missä vaikka Svinhuvud ja Kalliokin, vaikkakin he ovat kuolleita. Perusasiat haltuun hei!

Tapio Mäkeläinen

Ainoastaan kotikasvatukseni ja äidin ohjeet estävät minua sanomasta mitä oikeasti ajattelen.
Pöhinää Kalliosta joka on yhteiskuntaa murentavien joukkioiden kotopesä.
Suvustamme on joku asunut Helsingissä 149 vuotta mutta Kalliossa ei kukaan koska se on mitä on ja tulee aina olemaan.
Isoisänisä oli tsaarinajan sotilaana 1905 Viaporissa. Kapitulantteja varoitettiin erityisesti Kallion " saastuttavista" aineksista.
Arvostan Presidentti- instituutiota ja se kestää väliinputoajia kuten Tarsta ja mara.

Marja-Liisa Kalkela

Kun Vanhanen joka aloitti Kreikka-vipit ja teki sopimukset kertoili ex-pääministerinä että me tienataan vipeillä ja se hyödyttää meidän työllisyyttä ?
Ei voinut kuin todeta mielipide vapaus se on ex-politikoillakin perustuslain mukaan .
sdp ja vasemmistollakin .

Ilkka Korkalainen

Halosen kannanotto merkitsee sitä että hän haluaisi korvata Suomen riippumattoman oikeuslaitoksen poliittisesti ohjatulla oikeuslaitoksella. Tähän poliittiseen ohjaukseen sopisi hyvin esimerkiksi joku äärisuvaitsevuutta edustava taho esim. vihreät tai demarit.

Mikko Toivonen

Meitä ihmisiä elää erilaisten maailmojen toiveissa. Minä esimerkiksi en mitenkään voi haluta tavoitella vihreiden, punaisten tai kepulien toivemaailmaa vaan näen kaikkien niiden toivemaailmat ihmisyydelle haitallisina.

Itselleni tavoiteltavan maailmana näen erittäin liberaalisen ja samalla konservatiivisen maailman missä miehet ovat miehiä ja naiset naisia ja missä yhteiskunta kantaa vastuuta asioista mitkä se säätelee niin ettei ihminen voi niitä vapaana toteuttaa. Yksi tällainen on asuminen. Juuri yhteiskunnan sääntelyn vuoksi kannatan vahvaa yleishyödyllistä vuokra asuntotuotantoa ja operointi ja nimenomaan kasvukeskuksiin panostettuna.
Välistävetoa en hyväksy missään ideologiassa. Siksi en voi myöskään liputtautua kokoomuslaiseksi kun sen toiminta nykyisin perustuu puhtaasti välistäveto eikä teollisuustaloudelle.

Tapio Mäkeläinen

Meillä pakkopalautettiin 420000 omaa kansalaista osin kahteen kertaan. Oma äidin puoleinen väki odotti pahvilaukut kädessä Saimaan saaressa laivaa ja matkaa Pohjanmaalle. Toisin kävi ja vihollinen pysäytettiin viime hetkellä. Laivaa ei tullut.
Kirjoitan uudestaan että ok päätöksen saaneet sisään ja kohtelu kunnolla. Muut ulos sassiin sinne mistä tulivat. Piste.
Muuten annamme mm sisäisesti maata syöville populisteille aseen jatkaa länkytystään ja sosiaaliset epäkohdat kasaantuvat mm orjatyö. Tosin luulen että se tapahtuu nk sisäpiirissä.

Anita Pohjola

Oli muutenkin virhe valita Tarja Halonen presidentiksi. Ei hän mitään välitä Suomen puolustuksesta.Hän vaan aikanaan ajoi alas Suomen puolustusvoimia ja niin kehuskeli ystävyyttänsä Putinin kanssa. Samaan aikaan Putin laittoi Suomen rajoille vahvat asevoimat ja harjoitukset. Niin vaan kyllä kelpaa pressan palkka ja "parannella ympäri maailmaa" muumimamman roolissa. Täysin teeskentelijä ja epäselvä mumisija puheeltaan. Ei välittänyt Suomen sisäisistä asioista.

Anita Pohjola

Muumimamma Halonen voisi ottaa kotiinsa kaikki kielteisen turvapaikkapäätösen saaneet hakijat. Hän lainoppineena ei kunnioita Suomen lakia. On tietysti mukavaa nautiskella eläkkeellä ihanasta palkasta ja vähät välittää Suomen kohtalosta ja tulevaisuudesta.

Anita Pohjola

Kyllä katunut olen,että tälle punapäälle ääneni aikoinani annoin. Mitä hyvää hän Suomelle toi? Ei mitään. Nyt hän olisi sallimassa kaikki maailman rosvot Suomeen ja ettei niitä voi palauttaa edes takaisin. Kaikille vaan turvapaikkaoikeus. Mitä oikeastaan on enää ollenkaan merkitystä oikeusprosessissa. Haloska haluaa romuttaa koko Suomen oikeuden ja lain.