Maanantai 20.5.2019

”Fixit” pulpahti esiin Britanniassa – ”Juha Sipilän on vihellettävä peli poikki heti”

Luotu: 
24.4.2017 07:49
Päivitetty: 
24.4.2017 07:54
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kansanedustaja Pertti Salolainen (kok.) vaatii pääministeri Sipilää päättämään hallituspuolue perussuomalaisten väitteet Suomen euroeron mahdollisuudesta.
|

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan kokoomuslainen varapuheenjohtaja Pertti Salolainen vaatii pääministeri Juha Sipilää (kesk.) puuttumaan hallituspuolue perussuomalaisten Fixit-puheisiin.

Salolainen toteaa, että ”perussuomalaisten romahdus kunnallisvaaleissa on aloittanut Suomen ulkopolitiikkaa  ja ennen kaikkea turvallisuutta ja puolustusta vaarantavan keskustelun kansanäänestyksen järjestämisestä Suomen EU-jäsenyydestä”. Hän viittaa perussuomalaisten puheenjohtajaehdokas Sampo Terhon kampanjaväitteeseen Suomen euroeron todennäköisyydestä.

– On selvää, että kansanäänestystä ei tule ja keskustelu siitä on tarkoitettu kotimaiseen kulutukseen ensi eduskuntavaaleja silmällä pitäen, Salolainen sanoo Terhon väitteestä tiedotteessaan.

– Kotimaisena se ei kuitenkaan pysy sillä jo nyt Brexit-Britannian lehdistö on uutisoinut mahdollisesta Fixitistä. Maito on jo läikkynyt lattialle.

Ainakin Britannian keltaista lehdistöä edustava Express on nostanut jutussaan esiin Terhon lausunnon Fixitin todennäköisyydestä. Lue lisää: ”Suomi voi tuoda uuden poliittisen maanjäristyksen” - Brittilehti uutisoi isosti euroeropuheista

Pertti Salolaisen mielestä perussuomalaisten hanke ”murentaa ulkomailla huolella rakennettua kansainvälistä Suomi kuvaa itsenäisyyden 100v –juhlavuonna”.

– Pääministeri Juha Sipilän on nyt nopeasti ja selkeästi vihellettävä hallituksessa tämä peli poikki sillä EUsta eroaminen tuhoaisi nykyisen Suomen turvallisuus-ja puolustuspolitiikan koska menettäisimme mm. solidaarisuuslausekkeen ja yhteisvastuulausekkeen antaman turvan puhumattakaan siitä että joutuisimme laajan eurooppalaisen puolustusyhteistyön ulkopuolelle, Salolainen toteaa tiedotteessaan.

– Pelkkä keskustelu hallituksen sisällä on huolestuttavaa. On myös huomattava, että Tasavallan Presidentti on usein korostanut EU:n turvallisuuspoliittista merkitystä ja toivonut sen vahvistumista. Hyvällä syyllä voi kysyä kuuluuko EU eroa propagoiva puolue Suomen hallitukseen, Salolainen jatkaa.

LUE LISÄÄ:

Sampo Terho julisti ohjelmansa: ”Paluu omaan valuuttaan jopa todennäköistä”

Kokoomuslainen älähtää Sampo Terholle: ”Puheet euroerosta vaarantavat Suomen talouskasvun”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Ari Tähti

Ruotsiin ja Britanniaan vertaaminen on merkityksetöntä, ne ei ole koskaan eurossa olleetkaan eikä sieltä eronneet.

Mutta fixitiin sisältyy eurovaluuttaero, jonka seurauksista kukaan ei oikeasti tiedä. Jos vähän tutkiskelee miten korot yleensä reagoi niin korkokatastrofi on vähintään todennäköinen. Kokeillaanko? Jännää! Toteutuessaan se olisi suomen talouden totaalinen formatoituminen. Sitä persut nyt tilaa, uskomatonta!

Pasi Käyhkö

Ruotsin valuutta ei ole mitenkään eurosta vapaa. Sehän on sidottu euroon nähden valuuttaputkeen jonka vaihteluväli on hyvin pieni.
Nyt Ranskan vaalien jälkeen euro vahvistui ja niin tekee myös Ruotsin kruunu.
Kyllä ruotsalaiset osaavat talouden lainalaisuudet eikä devalvaatio ole mikään järkevä ratkaisu.

Juuso Hämäläinen

Politiikka on tällaista. On oikeus esittää ennusteita, levittää pelkoja ja panetella kuka ketäkin. Tässä hukkuu sitten varsinainen asia. Onko euroon sitoutuminen Suomen etu. Nyt kun päämme on pantu pölkylle mm valtavan valtionvelan kanssa, on helppo perustella, että me ottaisimme suuren korkoriskin luopumalla eurosta. No tämän merkitys riippuisi täysin siitä miten valuuttamme kurssille kävisi maailman markkinoilla. Näillä näkymin huonosti. Miten meille käy euron kanssa eläessä, mitä ilmeisimmin myös huonosti.

Suomesta tulee yhä enemmän tällainen EUn turvavyöhyke itään ja hyvä varasto siirtolaisille, jouden tulosta päättävät muut Brysselissä. Mitään taloutta nostavaa voimaa ei ole näkyvissäkään.

Salolaisen huoli EUn tuomien yhteisvastuipykäluen vesittymisestä kertoo jo kuinka valtiojohtomme on heittänyt pelastusrenkaan EUlle. Ei uskota omaan pärjäämiseen taloudellisesti eikä sotilaallisesti.

Neistä on tullut maakunta EUssa. Kun tämän ymmärtää niin on helppo tajuta, miksi persujen juttuja niin kauhistellaan. Me olemme kuin Katalonua Espanjassa, leikitään itsenäisyydellä, vaikka sitä ei ole enää saatavilla. Itselleni maakunta-asemamme on ihan ok. Lipetetaan lätinät itsenäisyydestä ja jätetään väliin 100v juhlat. Ollaan realisteja ja etsitään töitä ja menestystä muualta EU-valtiostamme. Ktllä se siitä.

Janne Lintala

Jos ero koskisikin vain rahaliittoa, niin eikö oltaisi silloin samassa jamassa ruotsin kanssa?
Miksi joutuisimme heitetyksi puolustusyhteistyöstä pihalle jos vain raha vaihtuisi, onhan ruotsikin siinä yhteistyössä mukana vaikka kruunut lompakossa heillä.

Hannu Miinalainen

Ihmettelen näitä puheita sotilaallisesta turvasta hädän hetkellä. Onko olemassa muuta kuin korulauseita solidaarisuudesta eu-maiden välillä. Euroopan unioniin kuuluvista maista Natossa eivät ole Irlanti, Itävalta, Ruotsi, Suomi. Suomi ja Ruotsi Itämeren maina.
Onko asia siis niin että hädän hetkellä saisimme turvamme Nato-mailta vaikka emme Natoon kuulu? Olen käsittänyt että Nato-mailla on velvollisuus auttaa sotilaallisesti vain toisia Nato-maita. Puhutaanko näissä peloittelupuheissa ja Eu:n turvatakuu höpinöissä Irlannin, Itävallan ja Ruotsin antamasta "turvatakuusta" Suomen kohdalla, koska muut Eu- maat ovat Natomaita ja Natomaat eivät auta kuin toisiaan?