Maanantai 10.12.2018

Alkoholin verkkokauppa sallitaan? Välitön reaktio: ”Puolitetaan olutvero – kestää 7 vuotta”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
24.4.2017 16:46
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Suomalaisen panimoteollisuuden kilpailukyky on turvattava, kun rajat ylittävä verkkokauppa sallitaan, katsoo toimitusjohtaja Elina Ussa. Hän huomauttaa, että vain noin joka kolmas rajakaupan oluttölkistä on kotimaista tuotantoa.
|

Oluen verkkokaupan salliminen on ”vääjäämätön ratkaisu”, katsoo alan teollisuutta edustavan Panimoliiton toimitusjohtaja Elina Ussa.

– Ei siinä minusta ole mitään yllättävää, että tällainen ratkaisu lopulta tuli, Ussa toteaa.

Helsingin hovioikeus katsoi tänään antamassaan päätöksessä, että Suomen käytäntö, joka rajoittaa oluen ja muiden käymisteitse valmistettujen, alle 4,7 tilavuusprosentin juomien etämyyntiä, rikkoo EU-oikeutta. Tuomio ei ole lainvoimainen. Päätös aiheuttaa uudistuksia pian eduskuntaan tulevaan esitykseen uudeksi alkoholilaiksi.

Lue lisää:

Uuteen alkoholilakiin luvataan täsmennystä: Ulkomailta saa tilata tietyin ehdoin

Ussa vaatii, että vapautuva rajakauppa on otettava huomioon hallituksen budjettiriihessä, jota käydään parhaillaan.

– Sitähän se tarkoittaa, että meidän pitää olla kilpailukykyisiä, ettei ole jatkossa houkuttelevaa hakea tai tilata juomia Virosta. Suomen pitää pystyä entistä hanakammin verotuksen kautta rajakauppaa hanskaamaan, Ussa sanoo.

Hänen mukaansa tähän on ”yksinkertainen lääke”.

– Nyt pitäisi ottaa tavoitteeksi, että puolitetaan olutvero. Se kestää seitsemän vuotta, jos joka vuosi otetaan kymmenen prosenttia pois. Ja sillä tavalla se pitäisikin toteuttaa: maltillisilla veronlaskuilla, niin että tavoite on selvä.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Ikonen

Onhan se hyvä aina jotain verotukseen kehitellä, mutta turistituontiin se ei vaikuta mitään.
1. Alle 4,7% juomia ei tuoda juuri lainkaan.
2. Jos vero tippuu seitsemän vuoden aikana puoleen, se on pelkkää kosmetiikkaa, jonka jokainen turistituoja kuittaa pirullisella hymyllä.
3. Panimoiden on parasta keskittyä viemään Viroon ja Latviaan vaihtelevia ja laadukkaita A-oluita, jotta se tuotava juoma olisi suomalaista, eikä virolaista ja venäläistä, niinkuin nyt.